Czym jest Matcha? Jedyna w swoim rodzaju Encyklopedia Matcha

Czym jest matcha? 🤔

To wyjątkowy herbata zielona proszek, który jest używany od wieków w Japonii.

W przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty, matcha powstaje poprzez zmielenie całych liści herbaty na drobny proszek, co oznacza, że spożywasz wszystkie jej składniki odżywcze. Dzięki temu matcha jest skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków.

W tym przewodniku odkryjemy świat matchy, od jej historii i produkcji po sposoby jej spożywania na różne sposoby.

Mając to na uwadze, dowiedzmy się więcej o matchy! 

 

Czym jest herbata matcha?

Rozpocznijmy nasze poszukiwania, aby dowiedzieć się, czym jest herbata matcha, od prostej definicji terminów.

Pamiętaj tylko, że dosłowna definicja matchy nie do końca oddaje, jak wiele znaczy ona dla miłośników herbaty na całym świecie.

W kolejnych rozdziałach wcielimy te koncepcje w życie i zgłębimy szerszy świat herbaty matcha!

definicja

Matcha w zasadzie oznacza „herbatę mieloną”, ponieważ powstaje z liści zielonej herbaty zmielonych na drobny proszek. Podczas gdy większość zielonych herbat parzy się w wodzie, matchę miesza się bezpośrednio z wodą za pomocą bambusowej trzepaczki lub trzepaczki. 

Jednak na definicję matchy można odpowiedzieć na wiele różnych sposobów. To napój, tradycja, a nawet praktyka duchowa. W zależności od tego, kim jesteś, definicja matchy może się różnić.

W tym artykule zaczniemy od krótkiej definicji herbaty matcha, a następnie przyjrzymy się bliżej szczegółom matchy, takim jak sposób jej uprawy, przygotowania i smak.

Film dokumentalny o matchy

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej herbacie, obejrzyj nasz film na YouTube, który wszystko wyjaśnia! W tym filmie nie tylko wyjaśniamy, czym jest zielona herbata matcha, ale także pokazujemy, skąd pochodzi, jak jest uprawiana i jak ją przyrządzać!

 

Historia matchy

Matcha ma długą i bogatą historię, sięgającą wielu wieków. Chociaż herbaty liściaste są obecnie najpopularniejszym sposobem spożywania zielonej herbaty w Japonii, nie zawsze tak było.

Chińscy mnisi

W czasach dynastii Tang chińscy mnisi przechowywali kostkę sprasowanych liści herbaty, mielili je na proszek i mieszali z wodą.

Można to uznać za prymitywną formę matchy, ale aby stała się pysznym zielonym napojem, jaki znamy dzisiaj, musiała najpierw trafić do Japonii.

Rozprzestrzenianie się buddyzmu w Japonii

Japońscy mnisi często podróżowali do Chin, aby uczyć się buddyzmu od chińskich mnichów. Oprócz przywożenia wiedzy i wglądu, przywozili również herbatę.

Odkryli, że herbata ta pomagała im zachować czujność i koncentrację podczas długich okresów medytacji. Oczywiście teraz wiemy, że jest to głównie zasługą kofeiny, która blokuje receptory adenozyny i sprawia, że czujesz się mniej zmęczony.

Mnich imieniem Eisai

Ostatecznie, w 1191 roku, mnich o imieniu Eisai przywiózł z Chin nasiona herbaty i posadził je na terenie świątyni Kozanji, niedaleko Kioto. To właśnie tam po raz pierwszy uprawiano herbatę, a efekt końcowy można by uznać za prawdziwą japońską zieloną herbatę.

Z czasem herbata trafiła z buddyjskich świątyń do pałaców, a ostatecznie do domów zwykłych ludzi w całym kraju. Dzięki tej podróży matcha na stałe zagościła w japońskiej kulturze i zaczęła się zmieniać.

Matcha staje się międzynarodową supergwiazdą

Ponieważ matcha jest herbatą w proszku, można ją dodawać do praktycznie wszystkiego. Ten fakt, w połączeniu z ciągłą automatyzacją japońskiego przemysłu herbacianego, sprawił, że matcha zyskała międzynarodową sławę. Teraz można ją znaleźć we wszystkim, od lodów po kitkaty. 

Pierwszym doświadczeniem wielu osób z matchą jest latte matcha lub deser matcha, taki jak matcha tiramisu. Chociaż te smakołyki matcha to dobry sposób na wprowadzenie ludzi do świata matchy, herbata ta jest czymś znacznie więcej niż tylko zwykłym aromatem. W dalszej części artykułu omówimy matchę w jej prawdziwej postaci, starannie wyprodukowaną i zmieszaną bezpośrednio z wodą. 

 

Smak matchy

Wspominaliśmy już o terminie „smak matchy” w poprzedniej sekcji, ale co to właściwie oznacza? Matchę można opisać na wiele różnych sposobów, a my postaramy się odpowiedzieć na to pytanie: jaki jest smak matchy.

Podobnie jak inne japońskie zielone herbaty, matchę opisuje się jako herbatę o smaku „gotowanych na parze warzyw”, ponieważ jest wytwarzana z gotowanych na parze liści herbaty. Można w niej wyczuć nuty smakowe takie jak młody szpinak, edamame, a nawet wodorosty. Te smaki dobrze komponują się z różnymi rodzajami kuchni japońskiej.

Ponieważ matcha nie jest parzona, a mieszana bezpośrednio z wodą, jej smak jest znacznie bardziej intensywny. Staje się niemal bogatszą i gęstszą wersją japońskiej zielonej herbaty. Dodatkowo, po odpowiednim ubiciu, tworzy przyjemną, lekką piankę na wierzchu, która może wzbogacić doznania smakowe. To właśnie tutaj można wyczuć więcej mlecznych nut, takich jak mleko kokosowe czy orzechy nerkowca.

 

Gatunki

To, z czego powstaje matcha, zależy od rodzaju produkowanej odmiany.

Istnieje kilka podstawowych rodzajów matchy, które dzieli się ze względu na przeznaczenie. Przyjrzyjmy się każdemu z nich i spróbujmy dowiedzieć się, z czego składa się matcha.

Pierwszy zbiór, gatunek ceremonialny

To najwyższa klasa matchy, przeznaczona do użytku podczas specjalnych ceremonii herbacianych, ale zyskuje również popularność wśród koneserów herbaty do przygotowywania jej w domu.

Jak sama nazwa wskazuje, herbata ta jest wytwarzana z pierwszego zbioru rośliny matchy i zazwyczaj ma najbardziej zielony kolor, najwyższy profil odżywczy i najłagodniejszy smak. Większość oferowanych przez nas herbat matcha to herbaty z pierwszego zbioru, gatunek ceremonialny.

Czy wiesz, że istnieją pewne techniki, które pozwalają odróżnić dobrą matchę od złej na podstawie kolorów matchy?

Standardowa klasa ceremonialna

To tańsza opcja na zwykłą matchę. Ta matcha jest na tyle łagodna, że można ją pić samą, ale można ją również wyprodukować z późniejszych zbiorów, aby obniżyć koszty. Rolnik nadal zacienia krzewy herbaciane, usuwa łodygi i starannie mieli liście, aby uzyskać superdrobny zielony proszek.

Gatunek latte

Z czego powstaje proszek matcha do latte? Zazwyczaj pomija się kilka etapów, aby uzyskać tańszą matchę, którą można pić codziennie i mieszać z mlekiem i cukrem.

Ta matcha może nie mieć usuniętych łodyg, może pochodzić z późniejszych zbiorów, nie być zacieniana przez tak długi czas lub spełniać wszystkie powyższe kryteria.

Smak jest nieco zbyt mocny, aby pić ją samą, ale stanowi idealne uzupełnienie mleka i cukru. Nasza latte matcha pochodzi od pana Masudy z Shizuoka i jest po prostu wytwarzana z późniejszych zbiorów herbaty, uprawianej bez pestycydów i chemikaliów.

Do gotowania/kulinarnego użytku

Wreszcie, z czego powstaje matcha używana do deserów i wypieków? Najniższa klasa proszku matcha nazywana jest matchą kulinarną i, jak sama nazwa wskazuje, nadaje się do wszelkiego rodzaju kulinarnych kreacji.

czy można pić matchę do pieczenia? Chociaż technicznie rzecz biorąc, jest jadalna, picie jej bezpośrednio będzie miało wyjątkowo gorzki smak!

Jak sama nazwa wskazuje, matche te są przeznaczone do mieszania z innymi składnikami, aby tworzyć wszelkiego rodzaju kulinarnych przysmaków, takich jak lody matchaciasta matcha, sernik matcha lub sernik baskijski matchaciasteczka matcha lub ciasteczka matcha.  

 

produkcja

Następnie, w naszej misji odkrycia, czym jest matcha, opowiemy o tym, jak powstaje matcha.

Jak wspomnieliśmy w części poświęconej historii, matcha z czasem ewoluowała, przechodząc od napoju używanego przez mnichów podczas medytacji do napoju, którym delektowali się ludzie na całym świecie. 

Kompletny proces produkcji

Porozmawiajmy o jak powstaje matcha. Przeprowadzimy proces produkcji krok po kroku, abyś niczego nie przegapił. Zaczynajmy.

#1 Cnad krzewami herbaty

Najpierw rolnik przykryje krzewy herbaty specjalną siatką, aby blokować słońce. Robi się to 3 tygodnie przed zbiorem, aby zapobiec ekspozycji herbaty na światło słoneczne. Kiedy roślina herbaciana jest wystawiona na działanie promieni słonecznych, przekształca teaninę w katechiny, które mogą nadać jej gorzki smak.

#2 Zbiory

Po zakończeniu procesu zacieniania nadszedł czas na zbiór herbaty! Ważne jest, aby rolnicy zbierali tylko 3 górne pędy krzewu herbacianego. Te młode pędy są najbardziej pożądane, mają najwięcej składników odżywczych i najsłodszy smak. 

#3 Gotowanie na parze

Po wybraniu liści są one zbierane i poddawane działaniu pary wodnej. Dezaktywuje to enzymy odpowiedzialne za utlenianie i zapobiega przekształceniu się matchy w czarną herbatę. Matcha to zielona herbata i podobnie jak inne zielone herbaty jest całkowicie nieutleniona, dzięki czemu zachowuje swój zielony kolor i świeży, intensywny smak.

#4 Łodygi są usuwane

Liście używane do produkcji matchy są przetwarzane w podobny sposób jak inne rodzaje japońskich zielonych herbat, ale z jedną istotną różnicą – łodygi są usuwane. Łodygi te nie mielą się tak dobrze i psują słodki i bogaty smak matchy. Po usunięciu łodyg liście nazywane są „tencha” i są o krok od stania się matchą!

#5 Tencha jest mielona na drobny proszek

Na koniec liście tencha są mielone na drobny proszek w dużym granitowym młynie. Ten kamienny młyn ma dużą sieć rowków, które wypychają liście herbaty, mieląc je na coraz drobniejszy proszek. Te duże maszyny potrzebują godziny, aby wyprodukować 50 gramów tego cennego zielonego proszku. 

Sama herbata również przeszła transformację, ponieważ rolnicy zaczęli eksperymentować z różnymi metodami, takimi jak cieniowanie, aby poprawić smak.

Sezon zbiorów

Matchę zbiera się zazwyczaj po raz pierwszy wiosną, pod koniec marca lub na początku kwietnia, w zależności od pogody i regionu uprawy. Jeśli rolnik chce wyprodukować tańszą matchę, wykorzysta liście z późniejszych zbiorów.

Pierwsze kiełki, które wyrastają wiosną, są najbogatsze w składniki odżywcze. Dzieje się tak, ponieważ roślina herbaciana miała całą zimę na zgromadzenie składników odżywczych z gleby i natychmiastowe ich uwolnienie do kiełków.

Herbatę można zbierać jeszcze trzy razy w ciągu roku, ale jej jakość będzie za każdym razem niższa. Ostatnie zbiory odbędą się w październiku i będą nazywane Aki Bancha lub zbiorami jesiennymi. Będzie to najtańsza herbata wyprodukowana przez rolnika w danym roku.

Miejsce produkcji matchy

Chociaż herbaty matcha są produkowane poza Japonią, wszystkie wysokiej jakości matche powstają w kilku regionach upraw w całej Japonii. Te regiony upraw mają dumną tradycję produkcji wysokiej jakości herbaty matcha, sięgającą setek lat. Przyjrzyjmy się niektórym z nich!

Uji

Ze względu na bogatą historię produkcji matchy, okolice Kioto są obecnie najsłynniejszym regionem produkcji herbaty matcha. Uji jest prawdopodobnie najsłynniejszym ze wszystkich, do którego przyjeżdżają turyści z całego świata, aby wziąć udział w ceremoniach herbacianych i spróbować wszelkiego rodzaju smakołyków z motywem matchy. Choć to wszystko jest zabawne,, Uji to poważny region produkcji herbaty,, skąd pochodzą niektóre z najlepszych najlepsza matcha na świecie.

Wazuka

Nieco na południowy wschód od Uji znajduje się Wazuka, znacznie mniej znany region, który produkuje sporo wysokiej jakości herbaty matcha. Chociaż nazwa Uji wiąże się z wyższą ceną, w Wazuka często można znaleźć porównywalną herbatę matcha uprawianą bez zawyżonych cen.

_ Kagoshima

Dość daleko stąd znajduje się Kagoshima, położona na dalekim południu Japonii. Jest to drugi co do wielkości region uprawy herbaty w Japonii. Dzięki łagodnemu klimatowi, żyznej glebie i obfitym opadom deszczu, może być miejscem uprawy wielu różnych odmian herbaty. Niektóre z tych odmian mają znacznie łagodniejszy i słodszy smak, dzięki czemu idealnie nadają się do matchy. Choć te delikatne odmiany herbaty łatwo niszczeją z powodu mrozu na północy, w tym subtropikalnym raju czują się jak w domu!

 

korzyści

Smak i historia matchy są wspaniałe, ale wielu z Was prawdopodobnie pyta:, Do czego służy herbata matcha? Istnieje wiele różnych korzyści zdrowotne herbat matcha, a wszystkie sprowadzają się do obecności kofeiny, teaniny, przeciwutleniaczy i innych substancji. Zacznijmy i przejrzyjmy listę korzyści płynących z zielonej herbaty matcha.

#1 Energia

Czy matcha dodaje energii? Dużo! Herbata matcha zawiera dużo kofeiny, ale w przeciwieństwie do kawy, nie doświadczysz aż tak silnego spadku energii w ciągu dnia. Osoby pijące matchę zgłaszają, że przez cały dzień utrzymują się dłużej i czują się „spokojnie i czujnie”.

#2 Wsparcie odporności

Wykazano, że katechiny zawarte w zielonej herbacie chronią przed przeziębieniem i grypą oraz łagodzą ich objawy.

#3 Stres i lęk

L-teanina zawarta w matchy może działać uspokajająco na mózg i prowadzić do zmniejszenia stresu.

#4 Spowalnianie starzenia

Udowodniono, że przeciwutleniacze zawarte w zielonych herbatach, takich jak matcha, redukują uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, które z czasem prowadzą do oznak starzenia.

#5 Utrata wagi

Wykazano, że zielona herbata, taka jak matcha, przyspiesza metabolizm i utlenianie tłuszczów w połączeniu nawet z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym

#6 Poprawia zdrowie serca

Wykazano, że zielona herbata, taka jak matcha, obniża poziom całkowitego i „złego” cholesterolu LDL, a także trójglicerydów

#7 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata 

Pijąc herbatę matcha, dostarczasz sobie 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykłą zieloną herbatę, głównie dlatego, że po prostu pijesz więcej liści. Zawiera również więcej kofeiny i teaniny, dlatego wiele osób sięga po matchę, aby sobie pomóczastąp poranną kawę.

#8 dodatkowych składników odżywczych

Kiedy przyjrzysz się bliżej zaletom matchy, odkryjesz jeden motyw przewodni – wysoką zawartość różnych składników odżywczych. Wynika to częściowo ze starannego procesu produkcji tej herbaty, ale głównie z faktu, że herbata jest mieszana bezpośrednio z wodą, a nie parzona. Oznacza to, że spożywasz całe liście, a nie tylko ich ekstrakt.

 

Naczynia i akcesoria do matchy

Skoro już wiesz, czym jest matcha, porozmawiajmy o tym, jak ją przygotować! Najpierw przedstawimy Ci podstawową listę potrzebnych przyborów, a następnie przeprowadzimy Cię przez proces przygotowania pysznej miseczki matchy w domu. Zaczynajmy!

Śmigać

To jest słynny Chasen ubijał matchę podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Jest wyrzeźbiona z jednego kawałka bambusa, a 100 małych włosków porusza się w wodzie, napowietrzając herbatę. Dzięki temu uzyskuje się gładszą konsystencję i bardziej kremowy smak.

Chcesz przygotować matchę, ale nie masz w domu trzepaczki? Mamy rozwiązanie! Przeczytaj nasz artykuł 👉 jak zaparzyć herbatę matcha bez trzepaczki aby przygotować najbardziej pienistą matchę, jaką tylko możesz!

A jeśli się nie pieni, to jest to bardzo problematyczne, ale w naszym artykule znajdziesz również rozwiązania. 👉 jak zrobić piankę matcha 

_ Chawana

To gliniana miseczka używana w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Miseczka ma zazwyczaj bardziej cylindryczny kształt z bardziej stromymi bokami, co ułatwia ubijanie herbaty matcha bez rozlewania. Szerokie dno zapewnia również więcej miejsca na ubijanie matchy. Co więcej, gruba glina zatrzymuje ciepło, więc jeśli wcześniej podgrzejesz miseczkę, matcha dłużej utrzyma ciepło.

Sitko

 

Czy potrzebujesz sita do matchy? Gorąco polecamy! To przydatne narzędzie, które naprawdę robi różnicę w parzeniu matchy. Ponieważ matcha jest wytwarzana z tak drobnego proszku, może tworzyć grudki pod wpływem wilgoci z powietrza. Aby się ich pozbyć, wystarczy przesiać proszek matcha przez sito przed zaparzeniem herbaty. Pozwoli to na równomierne wymieszanie proszku matcha z wodą. 

Bambusowa łyżeczka Chashaku

Ten chashaku to kolejne przydatne narzędzie do parzenia matchy. Ta bambusowa łyżeczka jest również wyrzeźbiona z jednego kawałka bambusa i zaprojektowana jako idealne narzędzie do nabierania proszku matcha. Ma bardziej pionową konstrukcję, która ułatwia zanurzanie jej w puszce z matchą i nabieranie proszku. Doskonale sprawdza się również jako miarka. Podczas ceremonii parzenia herbaty zobaczysz, jak mistrz herbaty nabiera 2 czubate miarki proszku za pomocą chashaku na każdą miseczkę herbaty matcha.

 

poziom kofeiny

Ten Zawartość kofeiny w matchy jest dość wysoka dzięki unikalnemu procesowi produkcji. Cieniowanie herbaty, selekcja młodszych liści, usuwanie łodyg i mielenie proszku przyczyniają się do wyższej zawartości kofeiny.

Matcha premium zawiera 34 mg kofeiny na gram, a matcha niższej jakości połowę tej wartości. Oznacza to, że typowa 100 ml filiżanka matchy z 2 gramami proszku będzie zawierała 68 mg kofeiny. Jeśli przygotujesz dużą filiżankę matchy z 4 gramami proszku, otrzymasz 136 mg kofeiny, czyli znacznie więcej niż kawa.

Martwisz się, że pijesz za dużo matchy? Przeczytaj nasz artykuł 👉 WCo się dzieje, gdy pijesz za dużo matchy?

 

Kupowanie i przechowywanie 

Skoro już wiemy, czym jest matcha i jak ją przygotować, porozmawiajmy o tym, gdzie ją zdobyć i jak ją przechowywać. Jeśli chcesz uzyskać wysokiej jakości zieloną herbatę matcha, produkowaną bez chemikaliów i pestycydów, najlepiej znać rolnika, który ją wyprodukował. Dlatego wszystkie nasze herbaty matcha zawierają imię i nazwisko rolnika, który ją uprawiał, oraz region, w którym została wyprodukowana. Wierzymy w pokazywanie ludziom, skąd dokładnie pochodzi ich herbata, i jeśli chcesz wesprzeć naszą misję, będziemy bardzo wdzięczni, jeśli zamówisz kilka herbat.

Jeśli chodzi o przechowywanie matchy, bardzo ważne jest, aby trzymać ją z dala od światła, ciepła i wilgoci. Matcha jest zdecydowanie najbardziej wrażliwym rodzajem herbaty i najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętej metalowej puszce w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz również przechowywać puszkę z matchą w lodówce, aby pozostała sucha i chłodna, aż do momentu użycia. Po otwarciu puszki matcha najlepiej zużyć ją w ciągu około miesiąca.

 

Dlaczego matcha ceremonialna jest tak droga?

Istnieje wiele powodów, dla których matcha ceremonialna jest produktem bardziej luksusowym w porównaniu z latte czy matchą do gotowania.

 

Jeśli interesuje Cię ten temat, zalecamy przeczytanie naszego artykułu 👉 Dlaczego matcha jest taka droga? Wyjaśnienia ekspertów

Aby zaoszczędzić Ci czasu, oto krótkie podsumowanie 11 powodów, dla których matcha ceremonialna jest droga: 

  1. Matcha rośnie tylko w określonych lokalizacjach geograficznych.
  2. Pierwsze zbiory odbywają się tylko raz w roku
  3. Dodatkowy personel do ocieniania roślin
  4. Konieczny jest zakup siatki i zbudowanie rusztowania
  5. Roślina musi przetrwać 3 tygodnie bez światła słonecznego
  6. Zbiór ręczny
  7. Staranny wybór liści
  8. Łodygi i żyłki liści herbaty są usuwane
  9. Herbata jest mielona przy użyciu bardzo drogiego sprzętu
  10. Cenny proszek musi być idealnie upakowany
  11. Popyt jest wyższy niż podaż

 

Gdzie mogę znaleźć najlepszą matchę?

Ten Najlepszym sposobem na zdobycie matchy to kupić ją bezpośrednio od rolnika. Rozumiemy, że nie każdy mówi po japońsku, nie każdy może spróbować setek herbat i polecieć do Japonii, ale my zajmiemy się tą trudną pracą za Ciebie. Pokażemy Ci informacje o wszystkich rolnikach, z którymi współpracujemy i nie będziemy ingerować w herbatę po jej zapakowaniu. Oryginalna japońska zielona herbata dostarczona prosto pod Twoje drzwi!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4