Gdzie Rośnie Japońska Herbata?

gdzie rośnie japońska herbata? To pytanie, które często nam zadajecie, więc pomyśleliśmy, że stworzymy listę, aby omówić wszystkie różne miejsca, w których uprawia się herbatę.

Na tej liście omówimy główne regiony uprawy herbaty: Shizuoka, Kagoshima, Mie, Kioto, Kumamoto i Miyazaki. 🇯🇵🏯🍵

Gdzie rośnie japońska herbata?

Na to pytanie gdzie rośnie japońska herbata istnieje wiele różnych odpowiedzi. Podsumowując, istnieje 6 głównych regionów, w których uprawia się japońską herbatę: Shizuoka, Kagoshima, Kioto, Kumamoto, Miyazaki i Mie Tea. Zamiast próbować omówić wszystkie te miejsca w jednej sekcji, postanowiliśmy rozbić każdy z regionów produkcji herbaty i uszeregować je według ilości produkowanej herbaty. Dowiedzmy się o gdzie rośnie japońska herbata tym kompletnym przewodniku!

Farma herbaciana Shizuoka - 40.3%

Shizuoka to największy region produkcji herbaty w Japonii, a ponad 40% zielonej herbaty produkowanej w Japonii pochodzi z Farma herbaciana Shizuoka. Położona tuż za Tokio, Shizuoka słynie z pól herbacianych u podnóża góry Fuji. Jeśli chodzi o uprawę herbaty, Shizuoka posiada jedne z najbardziej wysuniętych na północ plantacji, co oznacza dłuższe zimy. Rolnicy uprawiają tu zazwyczaj bardziej odporną na mróz odmianę Yabukita i stosują różne techniki, aby utrzymać rośliny w cieple zimą. Można zauważyć zielone wentylatory nadmuchujące powietrze na pola herbaciane, aby zapobiec ich odmrożeniom.

Jakie są rodzaje zielonej herbaty Shizuoka? 

Rodzina Osada jest doskonałym przykładem Farma herbaciana Shizuoka. Produkują herbatę w małym miasteczku, gdzie krajobraz jest znacznie bardziej płaski i mieszka więcej ludzi. Dzięki temu mogą łatwo zapewnić pracę mieszkańcom pobliskich miejscowości, bez konieczności dalekich dojazdów. Nadal pozyskują herbatę w górach, z organicznych pól herbacianych, które nazywają „organiczną wioską Isagawa”. Wszyscy plantatorzy herbaty zgodzili się nie stosować pestycydów ani chemikaliów na swoich polach i wszyscy razem tworzą jedną dużą Farma herbaciana Shizuoka.

Herbata produkowana na tej farmie herbacianej Shizuoka jest doskonałej jakości i naprawdę korzysta z bogatej w minerały górskiej gleby. Ta mineralność jest wyraźnie widoczna w herbacie takiej jak Sencha isagawa lub kukicha osada, które są uprawiane na tej farmie. Mineralność tych herbat daje uczucie mrowienia na podniebieniu. Smak jest lekko wytrawny z nutą cierpkości. 

Jeśli jesteś zainteresowany spróbowaniem innych rodzajów zielonej herbaty Shizuoka, możesz sprawdzić bancha masudaen, Genmaicha Hagiricha lub gokou matcha kauai. zielonej herbaty Shizuoka nie ma jednej konkretnej cechy smakowej, ale większy odsetek z nich pochodzi z odmiany yabukita, przez co te herbaty są nieco bardziej wytrawne.

Muzeum Herbaty Shizuoka

Ten Muzeum Herbaty Shizuoka to całe muzeum poświęcone zielonej herbaty Shizuoka. W jednej z sekcji Muzeum Herbaty Shizuoka, będziesz mógł zobaczyć i powąchać 50 różnych rodzajów herbat z całego świata i porównać je z zielonej herbaty Shizuoka. Masz nawet okazję wziąć udział w degustacjach herbaty, pokazach mielenia matchy i wielu innych atrakcjach! Jeśli planujesz wkrótce podróż do Japonii i interesuje Cię zielona herbata, udział w tym wydarzeniu może być naprawdę ciekawym i edukacyjnym doświadczeniem.

Jeśli potrzebujesz pomocy w dotarciu do Muzeum Herbaty Shizuoka, Znajduje się w Shimadzie i można do niej dojechać samochodem. To tylko 10 minut jazdy od centrum handlowego Sagara Makinohara. Parking jest bezpłatny, więc wypożyczenie samochodu w Shizuoce na cały dzień jest bardzo wygodne. 

Skoro już wiemy, czym jest herbata i jaki jest jej smak, porozmawiajmy teraz trochę o tym, gdzie obecnie rośnie. Chociaż większość herbaty na świecie jest produkowana poza Japonią, w takich krajach jak Chiny, Indie, Kenia i Sri Lanka, Japonia nadal produkuje około 85 000 ton herbaty rocznie! Japonia jest podzielona na różne prefektury, a prefektury w południowej i środkowej Japonii uprawiają herbatę w różnym zakresie. Na północy jest zbyt zimno na uprawę herbaty, ponieważ mróz może uszkodzić krzewy herbaciane bezpowrotnie. Na szczęście w większości Japonii zima jest wystarczająco łagodna, aby uprawiać herbatę. Oto różne regiony produkcji herbaty::

Farmatury Kagoshima 19%

Farmacje Kagoshima odpowiadają za 19% produkcji herbaty w Japonii, co czyni Kagoshimę drugim co do wielkości regionem uprawy herbaty w Japonii. Farmy Farmacje Kagoshima z którymi współpracujemy, znajdują się na dalekim południu wyspy Kiusiu. W tym wulkanicznym, subtropikalnym regionie zimy są znacznie łagodniejsze, co pozwala rolnikom na uprawę szerszej gamy odmian herbaty. W Kagoshimie można znaleźć herbaty o słodszej nucie, ponieważ rolnicy mogą uprawiać delikatniejsze odmiany, takie jak Okumidori, Saemidori i Asatsuyu.

Niektóre z Farmacje Kagoshima z którymi współpracujemy, to między innymi plantacja herbaty pana Sakamoto, plantacja herbaty pana Kawaji, plantacja herbaty pana Nuruki, a także plantacja herbaty pana Henta. 

Plantacje herbaty Mie 6.9%

Położona tuż przy dawnych stolicach Kioto i Nara, prefektura nadmorska Mie. Oprócz produkcji popularnej odmiany Yabukita, Mie słynie również z produkcji herbat Sayamakaori i Okumidori. Jest to również największy producent zielonej herbaty wykorzystywanej do deserów!

Plantacje herbaty w Kioto 3.4% 

Plantacje herbaty w Kioto należą do najbardziej legendarnych w całej Japonii. W kulturalnym sercu Japonii wciąż istnieją plantacje herbaty, które uprawiają i przetwarzają zieloną herbatę. Chociaż Kioto jest gęsto zaludnionym miastem, otaczające je tereny pokryte są polami herbaty. Obszary takie jak Wazuka, Uji i Ujitawara produkują zielone herbaty, ale najbardziej znane są z produkcji ceremonialna matcha. Jak omawialiśmy w innych artykułach, znaczna część historii herbaty w Japonii wywodzi się z kilku miejsc w okolicach Kioto, co sprawia, że niektóre farmy herbaty w Kioto są najstarszymi w Japonii!

Farmy herbaty Kumamoto 3.46%

Herbata Kumamoto ma renomę, która znacznie przewyższa jej wielkość. Chociaż herbata Kumamoto stanowi zaledwie około 3% całkowitej produkcji herbaty w Japonii, jest bardzo dobrze znana z produkcji Gyokuro i Tamarykucha. Spośród rolników, z którymi współpracujemy, tylko jeden mieszka w Kumamoto – pan Fujisako. Pan Fujisako koncentruje się niemal wyłącznie na produkcji Tamaryokucha, specjalnej herbaty Herbata Kumamoto. Ta herbata nazywana jest „herbatą kręconą”, ponieważ liście mają kształt przecinka, a nie igieł, typowy dla innych rodzajów japońskich zielonych herbat. 

Kumamoto, położone w centralnej części wyspy Kiusiu, słynie z produkcji najwyższej jakości zielonych herbat. W Kumamoto znajduje się miasto Yame, które zasłynęło z produkcji słodszych herbat specjalnych, takich jak Gyokuro i Kabusecha. Mimo że obszar jest niewielki, Yame stale produkuje najlepsze Gyokuro w całej Japonii.

Plantacje herbaty Miyazaki 3.39%

Położona na wschodnim wybrzeżu środkowego Kiusiu, górzysta prefektura Miyazaki jest ojczyzną rzadkiej japońskiej zielonej herbaty o nazwie Kamairicha. Kamairicha Jest przygotowywana w stylu chińskim, który polega na obracaniu jej na gorącej patelni, aby uwolnić cieplejsze aromaty z liści. Podczas gdy typowa japońska zielona herbata, taka jak Sencha jest naprawdę mocny w tych trawiastych lub gotowanych na parze profilach smakowych warzyw, Kamairicha zawiera więcej smaków orzechów nerkowca, prażonych migdałów i karmelu.

Smak Kamairicha jest gdzieś pomiędzy Sencha (herbata niepalona) i Hojicha lub w pełni palona herbata. Jeśli lubisz cieplejsze nuty smakowe herbaty,, 

Wyjątkowość herbaty Miyazaki

Kiedy patrzysz Herbata Miyazaki, Znajdziesz wiele herbat, które są rzadkością w innych częściach Japonii. Oczywiście Kamairicha to rodzaj herbaty dość unikalny dla tego regionu, ale istnieją również inne, które warto poznać. Herbata Miyazaki Może to być również herbata czarna i herbata oolong, rodzaje, które rzadko można znaleźć w Japonii. 

Aby dowiedzieć się więcej o Herbata Miyazaki, Spotkaliśmy się z rolnikiem, panem Issinem, w małym miasteczku Takachiho. Tutaj produkuje on nie tylko najsłynniejszą Herbata Miyazaki Kamairicha , ale także herbatę czarną i oolong. Oolong to herbata częściowo utleniona, a czarna jest w pełni utleniona. Oznacza to, że liście herbaty nie są podgrzewane bezpośrednio po zbiorze, jak miałoby to miejsce w przypadku produkcji zielonej herbaty. Zamiast tego pan Issin poddaje liście więdnięciu, umieszczając je na bambusowych matach, a następnie przyspiesza proces utleniania. Jeśli produkuje herbatę oolong, zatrzymuje proces utleniania za pomocą ciepła.

Herbata Miyazaki Można ją wytwarzać z różnych odmian herbaty, w tym z jednej nazwanej na cześć rodzinnego miasta pana Issina, Takachiho. Do produkcji herbaty oolong i czarnej używa się specjalnych odmian herbaty, takich jak Benifuuki. Odmiany te charakteryzują się nieco większą goryczką, więc nie nadają się do zielonej herbaty, ale podczas procesu utleniania katechiny przekształcają się w teaflawiny, które łagodzą smak herbaty. 

Która japońska plantacja zielonej herbaty cieszy się największą renomą?

Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, odwiedziliśmy dziesiątki różnych plantacji herbaty i skosztowaliśmy setek różnych herbat. Nie wystarczy po prostu współpracować z plantatorami o ugruntowanej reputacji – chętnie odwiedzamy ich osobiście, aby zobaczyć, jak produkują herbaty i upewnić się, że stosowane są najlepsze praktyki w zakresie kontroli jakości i zrównoważonego rozwoju. W rezultacie każda japońska plantacja zielonej herbaty z którą współpracujemy, ma nienaganne standardy w zakresie herbaty, a produkt końcowy mówi sam za siebie. Trudno powiedzieć, która japońska plantacja zielonej herbaty jest naszą ulubioną, ponieważ każda z nich stosuje inne mocne strony i strategie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o konkretnej japońskiej plantacji zielonej herbaty, znajdziesz te informacje na stronie produktu każdej z herbat, które sprzedajemy. 

Poza Japonią, gdzie rośnie zielona herbata?

Możesz się zastanawiać, gdzie rośnie zielona herbata poza Japonią? Japonia tak naprawdę nie jest największym producentem zielonej herbaty i nie jest do niego szczególnie blisko. Chiny i Indie są największymi producentami herbaty na świecie, z dość znaczną przewagą. Podczas gdy Indie koncentrują się głównie na czarnej herbacie, większość produkcji herbaty w Chinach przypada na herbatę zieloną. Japonia zajmuje dziesiąte miejsce na liście krajów produkujących herbatę, ale prawdopodobnie największy odsetek całkowitej produkcji przypada na herbatę zieloną. Tak więc ostatecznie odpowiedź na pytanie gdzie rośnie zielona herbata można znaleźć, patrząc na takie kraje jak Chiny, Indie, Wietnam, Indonezja itd. 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4