Czy można pić matchę do pieczenia?
Matcha do pieczenia jest znacznie tańsza niż wysokiej jakości matcha ceremonialna, ale czy można ją pić? 🤔
W tym artykule się tego dowiemy! Sprawdzimy, czy można raz na zawsze pić matchę do pieczenia i jakie wady może nieść ze sobą jej picie.
Zaczynamy ubijać! 👨🍳
Czy można pić matchę do pieczenia? Tak czy nie?
Chociaż technicznie jest jadalna, picie jej bezpośrednio będzie miało wyjątkowo gorzki smak. Wynika to z jej unikalnej metody przetwarzania, zoptymalizowanej pod kątem pieczenia, a nie picia.
Zdecydowanie zalecamy unikanie picia matchy do pieczenia i zamiast tego wybór wysokiej jakości matcha ceremonialna wyprodukowanej przez jedną z małych japońskich plantacji herbaty, z którymi współpracujemy.
Te odmiany matchy premium są uprawiane bez użycia pestycydów i oferują o wiele przyjemniejsze i bardziej wyrafinowane doznania podczas picia.
Czym jest matcha do pieczenia?
Skoro udzieliliśmy już szybkiej odpowiedzi na pytanie, czy można pić matchę do pieczenia, przyjrzyjmy się temu bliżej.
Po pierwsze, czym jest matcha do pieczenia? Matcha do pieczenia, czyli matcha kulinarna, to bardzo tania gatunek herbaty matcha.
Różne gatunki matchy
Matcha wysokiej jakości
Aby wyprodukować wysokiej jakości matchę o łagodnym, wytrawnym smaku, rolnicy muszą przejść przez długi i pracochłonny proces produkcji. Krzewy herbaty muszą być zacienione przez 3 tygodnie lub dłużej przed zbiorem, wybiera się górne pędy i usuwa się z nich łodygi, a następnie mieli się je na drobny proszek.
Aby znaleźć matchę najwyższej jakości, z przyjemnością zapoznasz się z tym rankingiem. 👉 20 najlepszych proszków matcha wszech czasów (uwaga: nasza Herbata Wazuka Nakai Superior jest numerem 1)
Matcha niskiej jakości
Aby wyprodukować matchę niskiej jakości, producent może pominąć pewne etapy procesu produkcyjnego. Krzewy herbaty mogą nie być zacienione, przez co poziom l-teaniny będzie niższy, a smak będzie mniej słodki i pikantny.
Ponadto, matcha niskiej jakości może być produkowana z późniejszych zbiorów, z mniejszą ilością składników odżywczych, starszymi liśćmi i łodygami, a mielenie może być wykonane nieprawidłowo, przez co proszek nie będzie tak drobny. Czy można więc pić matchę do pieczenia? Tak, ale może to nie być tak przyjemne.
Skoro dowiedzieliśmy się, czy matchę można pić do pieczenia, warto również dokładniej przyjrzeć się procesowi produkcji różnych jej rodzajów. W tym celu możesz przeczytać ten artykuł tutaj 👉 Matcha odczarowana: Spostrzeżenia ekspertów na temat tego, z czego powstaje matcha?
Czy matchę można pić do pieczenia, jeśli jest lepszej jakości?
Oczywiście istnieją więcej niż dwa poziomy jakości matchy, więc nasuwa się pytanie, czy matchę można pić do pieczenia, jeśli jest produkowana z liści wyższej jakości? Dlatego lubimy używać określenia „matcha klasy latte”, która nadal jest produkowana z wysokiej jakości liści mielonych na kamieniu, ale pochodzą one z późniejszych zbiorów.
Czy więc matchę można pić do pieczenia? Zamiast tego polecamy latte matcha, takie jak to od pana Masudy z Shizuoka, i zmieszanie go z mlekiem roślinnym i cukrem. Będzie znacznie tańsza niż matcha ceremonialna, ale o wiele łagodniejsza niż matcha do pieczenia.
Aby uzyskać kompletny przewodnik po rodzajach matchy, koniecznie przeczytaj ten artykuł. 👉 Przewodnik po rodzajach matchy, który naprawdę ma sens
Ważne czynniki, które należy wziąć pod uwagę
Jeśli chodzi o pytanie, czy matchę można pić do pieczenia, należy wziąć pod uwagę bardzo ważną kwestię, a mianowicie to, czy matcha została wyprodukowana z użyciem pestycydów lub chemikaliów.
Czy matchę można pić do pieczenia? Jeśli jest produkowana bez pestycydów, to tak! Cała herbata, którą pozyskujemy, pochodzi z małych, wolnych od pestycydów upraw w Japonii, w tym niektóre z naszych tańszych herbat matcha, takich jak matcha latte.
Ostateczny werdykt
Czy matchę można pić do pieczenia? Odpowiedź brzmi: tak, ale smak będzie znacznie bardziej gorzki. Jeśli zamierzasz pić zwykłą matchę, zalecamy wybór matchy ceremonialnej wyższej jakości. Ma ona znacznie łagodniejszy smak i jest warta inwestycji.
Jeśli chcesz zaoszczędzić na matchy, zalecamy, aby zamiast matchy do pieczenia lub gotowania, wybrać matchę latte. Ta będzie miała lepszy smak, szczególnie w połączeniu z mlekiem i cukrem. Pamiętaj tylko, żeby nie używać pestycydów!