Jak smakuje matcha? Tabela smaków z filmem

Gdybyśmy dostawali dolara za każdym razem, gdy ktoś zapyta jaki jest smak matchy nie musielibyśmy już pisać artykułów! 😄

Powodem, dla którego tak wiele osób jest ciekawych smaku matcha matchy, jest jej wyjątkowy smak, który trudno porównać i opisać.

W tym artykule i filmie postaramy się dokonać niemożliwego i wyjaśnić, jaki jest smak matchy.

Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy! 🍃🍵

 

jaki jest smak matchy 

Zanim odpowiemy jaki jest smak matchy, należy zaznaczyć, że nie wszystkie herbaty matcha są takie same.

Niektóre herbaty matcha będą nieco słodsze, inne dość gorzkie i wszystko pomiędzy.

Mimo to, istnieje kilka nut smakowych, które pojawiają się wielokrotnie w przypadku wielu herbat matcha.

Notatki smakowe roślin

Możesz usłyszeć nuty smakowe, takie jak edamame, młody szpinak, a nawet wodorosty, przypisywane smakowi matchy.

Mogą one wydawać się odpychające, ale naprawdę mogą stworzyć wyjątkowe i przyjemne doznania smakowe.

Te nuty smakowe mogą w rzeczywistości uzupełniać wiele smaków kuchni japońskiej i stanowią jedną z kluczowych różnic między Matcha a Yerba Mate na przykład

Smak matchy nie jest przedstawiony w tabeli

jaki jest smak matchy

Podobne cechy w kuchni japońskiej

Jak już wspomnieliśmy, aby zrozumieć unikalny smak japońskiej zielonej herbaty, warto poznać japońską kuchnię.

Istnieje kilka smaków, które są poszukiwane w kuchni japońskiej, a których nie znajdziesz w kuchni amerykańskiej.

Grzyby są tego przykładem. Skoro już o nich mowa, słyszeliście o całym tym szumie wokół matchy z grzybami? 🍄

Jeśli jesteście ciekawi, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł 👉 Matcha z grzybami – nowy, szalony trend czy rozsądne rozwiązanie?

Zupa miso i ramen

Są one powszechnie używane w bulionach, takich jak zupa miso i ramen, i choć nie są uważane za „aromatystyczne” w tradycyjnym sensie, dodają potrawom pikantnej gęstości.

Ten pikantny smak, czyli „umami”, jest motywem przewodnim nie tylko japońskich dań, ale także japońskich herbat, o czym opowiemy później.

Wodorosty

Kolejnym składnikiem kuchni japońskiej, którego możecie nie znać, są wodorosty, czyli kelp.

Służą one nie tylko do nadawania konsystencji, ale także smaku. Ogólnie rzecz biorąc, znajdziesz znacznie więcej gotowanych na parze zielonych warzyw, takich jak edamame, wodorosty itp.

Te smaki są również odtwarzane w smaku matchy, w procesie, który omówimy później.

 

Skąd bierze się smak matchy

Skoro omówiliśmy już podstawy smaku matchy, porozmawiajmy trochę o tym, jak matcha uzyskuje swój smak.

W poprzedniej sekcji zidentyfikowaliśmy 2 główne kategorie smaków i dlaczego są one pożądane. Teraz zajmiemy się tym, jak herbata uzyskuje te smaki.

Wytrawny smak matchy

Wytrawny smak matchy uzyskuje się poprzez zmianę składu chemicznego liści herbaty.

Wytrawny smak zielonej herbaty pochodzi z aminokwasów, które są budulcem białek.

Najpowszechniejszym aminokwasem w zielonej herbacie jest teanina, związek wyizolowany dopiero w 1950 roku przez zespół naukowców z Kioto, którzy badali liście zielonej herbaty. 

Roślina herbaciana naturalnie produkuje teaninę, ale w rzeczywistości przekształca ją w katechiny antyoksydacyjne, chroniąc w ten sposób przed światłem słonecznym.

Te katechiny mogą w rzeczywistości nadać herbacie gorzki smak. Aby zmaksymalizować zawartość teaniny, rolnik zacienia rośliny herbaty używane do produkcji matchy przez 3 tygodnie przed zbiorem.

Ten pracochłonny proces zacieniania jest wart zachodu, aby zmaksymalizować smak matchy. 

Smak matchy z gotowanymi na parze warzywami

Innym smakiem matchy jest ten smak gotowanych na parze warzyw, czyli „roślinny”. Powstaje on po zebraniu liści herbaty.

Po zebraniu liście herbaty zaczynają naturalnie się utleniać i ostatecznie zamieniają się w czarną herbatę.

Aby uzyskać nieutlenioną zieloną herbatę, liście herbaty należy poddać działaniu ciepła bezpośrednio po zbiorze. 

W Chinach liście herbaty częściej podgrzewa się w dużym, gorącym garnku, ale w Japonii częściej gotuje się je na parze.

Ten proces gotowania na parze nie tylko utrwala naturalny, zielony i trawiasty aromat liści herbaty, ale może go nawet uwydatnić.

Dlatego japońskie zielone herbaty mają tak intensywny zielony kolor i smak gotowanych na parze warzyw, niemal „wodorostów”.

Kremowy smak matchy

Na koniec, bonus – kremowy smak matchy, który w rzeczywistości uzyskuje się dzięki sposobowi przygotowania herbaty.

Podczas gdy większość herbat parzy się w wodzie, matcha jest w rzeczywistości mieszana bezpośrednio z wodą. Oznacza to, że spożywa się całe liście, a zatem smak herbaty jest gęstszy i bogatszy.

Do przygotuj najlepszą miskę herbaty matcha, użyj bambusowej trzepaczki do herbaty lub trzepaczki do herbaty i ubijaj proszek herbaciany w wodzie, wykonując szybkie ruchy nadgarstkiem. To napowietrza herbatę i nadaje jej lżejszą i bardziej kremową konsystencję.

Wytworzenie tego gładkiego smaku matchy wymaga wiele pracy, a w połączeniu z ubijaniem na poziomie eksperta, dobra matcha może smakować niemal jak szklanka mleka!

 

Połączenia

Skoro omówiliśmy już, jak smakuje matcha i dlaczego smakuje w określony sposób, omówmy kilka połączeń smakowych matchy.

Ponieważ matcha ma tak intensywny profil smakowy, z silnymi nutami gotowanych na parze warzyw, często nie pasuje do wielu deserów i potraw.

Gorzka czekolada nie sprawdza się dobrze, ale biała już tak. Dlaczego?

Dobierając matchę, warto postawić na coś neutralnego i słodkiego. Biała czekolada nie smakuje najlepiej, ale jest słodka, więc idealnie do siebie pasuje. Właśnie dlatego latte z matchą sprawdza się tak dobrze! A jeśli chcesz rozbudzić swój słodki apetyt do granic możliwości, możesz nawet przygotować własną matchę matcha biała czekolada 🍫

Inne połączenia smaków matchy to lody, mochi i inne rodzaje japońskich słodyczy (wagashi), które są o wiele delikatniejsze niż desery, do których możesz być przyzwyczajony.

Jeśli naprawdę interesuje Cię ten temat, mamy dedykowany artykuł o tym, jakie smaki dobrze komponują się z matchą. Koniecznie przeczytaj artykuł 👉 Jakie smaki dobrze komponują się z matchą?

 

korzyści

Smak matchy jest wspaniały, ale wielu z Was prawdopodobnie pyta, jakie korzyści matchysą? Herbata matcha ma wiele różnych korzyści zdrowotnych, a wszystkie sprowadzają się do obecności kofeiny, teaniny, przeciwutleniaczy i innych. Zacznijmy i przejrzyjmy listę korzyści płynących z picia zielonej herbaty matcha.

  1. Energia
  2. Wsparcie odporności
  3. Stres i lęk
  4. Spowolnienie starzenia
  5. Utrata wagi
  6. Poprawa zdrowia serca
  7. 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata
  8. Dodatkowe składniki odżywcze

 

11 wskazówek, które znacząco poprawią smak

jak sprawić, by matcha smakowała dobrze to pytanie, które często nam zadajecie. Ponieważ istnieje tak wiele różnych strategii, które można zastosować, aby uzyskać smaczniejszą miskę matchy, postanowiliśmy zebrać je wszystkie na jednej, dużej liście.

Oto 11 wskazówek, jak uzyskać wspaniały smak matchy:

  1. Zacznij od matchy ceremonialnej, a nie matchy do gotowania
  2. Zawsze przesiewaj i rozbijaj grudki
  3. Używaj mniej wody
  4. Obniż temperaturę wody
  5. Używaj odpowiedniej trzepaczki
  6. Używaj odpowiedniej miski
  7. Ubijaj trzepaczką w kształcie litery M i W, ale nie mieszaj
  8. Zachowaj ostrożność podczas aromatyzowania matchy
  9. Zachowaj ostrożność podczas słodzenia matchy
  10. Kupuj od renomowanych rolników
  11. Praktyka

 

Matcha to produkt luksusowy

Dlaczego jest taka droga?

To pytanie, które często nam zadajecie, a ponieważ produkcja herbaty matcha wymaga tak wielu działań, trudno nam odpowiedzieć na nie w jednym czy dwóch zdaniach, dlatego postanowiliśmy napisać o tym cały artykuł.

Artykuł nosi tytuł 👉 dlaczego matcha jest taka droga? Wyjaśnienie ekspertów.

Możemy jednak podsumować ten artykuł 11 głównymi powodami:

  1. Matcha rośnie tylko w określonych lokalizacjach geograficznych.
  2. Musi pochodzić z pierwszych zbiorów.
  3. Dodatkowa osoba do cieniowania roślin.
  4. Proces cieniowania i dlaczego należy cieniować rośliny?
  5. Roślina musi przetrwać 3 tygodnie bez światła słonecznego
  6. Ręczny proces zbierania
  7. Staranny wybór liści
  8. Łodygi i żyłki liści herbaty są usuwane
  9. Herbata jest mielona przy użyciu bardzo drogiego sprzętu
  10. Cenny proszek musi być idealnie upakowany
  11. Popyt jest wyższy niż podaż

 

Ostateczny werdykt w sprawieJak smakuje matcha

Więc na koniec, jak smakuje matcha?

Smak można opisać jako intensywny, z nutami trawiastymi lub gotowanych na parze warzyw, z silnym aromatem umami, lekką subtelną słodyczą i gładką konsystencją. 

Najlepszym sposobem, aby naprawdę zrozumieć smak matchy, jest spróbowanie jej samemu – mamy dla Ciebie idealną propozycję!

Dzięki naszym degustatory matcha, możesz spróbować różnych rodzajów herbat matcha z całej Japonii i przekonać się, które smaki najbardziej Ci odpowiadają.

A jeśli interesują Cię pojedyncze opakowania, przygotowaliśmy listę 20 najlepszych proszków matcha tego roku!

Każda z tych herbat matcha smakuje nieco inaczej, co ma związek z odmianą krzewu herbacianego, regionem uprawy i sposobem produkcji.

Wypróbuj je sam i zostań koneserem smaku matcha.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4