Nasza lista 20 najlepszych najlepszych proszków matcha wszech czasów jest wreszcie dostępna! 🏆🍵
Istnieje wiele różnych rodzajów proszku matcha, co oznacza, że na każdą okazję znajdzie się idealna herbata matcha.
W tym rankingu omówimy 20 różnych ceremonialna matcha i wyjaśnimy, jak dobry jest każdy z nich i na jaką okazję.
Bez zbędnych ceregieli, przejdźmy do rankingu 🙌
Jak znaleźliśmy najlepszy proszek matcha?

Zanim przejdziemy do najlepszy proszek matcha, porozmawiajmy o tym, jak powstał ranking.
Aby utworzyć tę listę, wykorzystaliśmy recenzje utworzone przez Nio Teas Zespół.
Podróżując po Japonii przez wiele lat, skosztowaliśmy wszelkiego rodzaju matcha herbaty w różnych regionach uprawy, aby stworzyć listę najlepszych.
Uwzględniliśmy również opinię publiczną, a matche o wyższej randze są bardziej atrakcyjne niż te o niższej randze.
Na koniec bierzemy pod uwagę unikalne regiony uprawy i podkategorie matchy.
Matcha przeznaczona do różnych celów, takich jak pieczenie, latte i ceremonie herbaciane, będzie oceniana osobno.
Bez zbędnej zwłoki, zacznijmy od naszego rankingu 20 najlepszych najlepsza matcha proszków!
Obejrzyj film o 20 najlepszych proszkach matcha
#20 Matcha Latte dla początkujących od Shizuoka

Przygotowując latte z zieloną herbatą matcha, nie musisz sięgać po matchę premium.
W rzeczywistości, bardziej premium matcha, które są gładkie i naturalnie słodkie, mają mniej smaku po połączeniu z mlekiem roślinnym w latte. Zamiast tego możesz użyć taniej matchy o intensywnym smaku, takiej jak Matchę standardową do latte.
Aby uzyskać najlepszy proszek matcha do pieczenia, naprawdę nie musisz się zbytnio stresować. Kiedy pieczesz takie rzeczy jak ciasteczka i ciasta, używasz tak dużo śmietanki i cukru, że jakość użytej matchy ma niewielkie znaczenie.
Chcesz po prostu mieć taką, która jest produkowana bez użycia pestycydów i chemikaliów, a w tym celu możesz wybrać podstawową matchę do latte. Ma ona intensywny smak, więc powinieneś czuć smak matchy niezależnie od tego, ile dodatkowych składników do niej dodasz.
#19 Najlepszych Proszków Matcha do Latte z Shizuoka

Odkryliśmy, że standardowa Latte Matcha od Pana Masudy z Shizuoka produkuje jedną z najlepszych matcha latte w bardzo przystępnej cenie.
Jeśli chcesz przejść na wyższy poziom niż podstawowa matcha do latte, możesz spróbować standardowej matchy do latte. Podobnie jak poprzednia tania matcha, ta matcha jest produkowana z późniejszych zbiorów, więc jest zbyt gorzka, żeby pić ją samą, ale świetnie sprawdza się w matcha latte.
Aby znaleźć najlepszą matchę w proszku do latte, możesz sięgnąć po standardową matchę do latte. Im mniej śmietanki i cukru planujesz dodać do matchy, tym ważniejsza staje się jakość proszku matcha.
Jeśli pieczesz, dodajesz tak wiele składników, że możesz zdecydować się na tanią matchę, taką jak podstawowa matcha do latte. Przygotowując latte z matchą, możesz pójść o krok dalej i kupić standardową matchę do latte.
Ta jest nieco łagodniejsza, więc nie będziesz musiał dodawać zbyt dużo cukru do swojego latte. Podobnie jak wszystkie inne matche z tej listy, ten proszek matcha również został wyprodukowany bez użycia chemikaliów i pestycydów.
#18 Najlepszych niedrogich matchy w proszku uprawianych w regionie Shizuoka

W górach Shizuoka rodzina Osada ciężko pracuje, aby stworzyć szeroki asortyment różnych japońskich zielonych herbat.
Współpracują tutaj z kilkoma drobnymi rolnikami, aby produkować zieloną herbatę na większą skalę, nie rezygnując z jakości.
Ci rolnicy z oddaniem uprawiają herbatę bez użycia pestycydów i chemikaliów, zyskując przydomek „organiczna wioska”.
Kiedy spotkaliśmy się z rodziną Osada, mieliśmy okazję spróbować kilku ich herbat i naprawdę zakochaliśmy się w kilku z ich match.
Ten herbata matcha kakitsubata z rodziny Osada jest bardzo dobra proszku matcha, ale powstaje z bardziej cierpkiej odmiany Yabukita.
Yabukita to najpopularniejsza odmiana herbaty w Japonii i choć można z niej przygotować pyszne herbaty, wielu miłośników herbaty preferuje łagodniejszą i słodszą matchę. Z tego powodu umieścimy te matchy yabukita niżej na liście. Yabukita charakteryzuje się przyjemną świeżością z cytrusowym finiszem, typowym dla herbaty górskiej.
#17 najlepszych niedrogich matchy uprawianych w Kioto

Kioto to miejsce, w którym po raz pierwszy uprawiano zieloną herbatę w Japonii i do dziś utrzymuje reputację producenta jednych z najlepszych na świecie najlepsza matcha herbaty.
Tytuł najlepszej niedrogiej matchy uprawianej w Kioto to Matcha z Kioto od Masudaen. Pan Masuda produkuje szeroki asortyment różnych herbat matcha, a ta jest jedną z jego najlepszych.
Ta matcha jest uprawiana w okolicach Kioto, gdzie narodziła się japońska zielona herbata. Do dziś Kioto słynie z produkcji jednych z najlepszych matcha, a ta, która nosi jego imię, jest doskonałym przykładem tej jakości.
#16 najlepszych matchy Yabukita z Asamiya

Na 16. miejscu znajduje się herbata matcha Asamiya Yabukita. Asamiya w prefekturze Shiga słynie z produkcji najlepsza matcha w całej Japonii.
Ta matcha jest bardzo dobra i jest wytwarzana z odmiany Yabukita, co nadaje jej nieco bardziej cierpki smak.
Ta matcha jest całkiem dobrze przygotowana, ale jak już wspomnieliśmy, odmiana Yabukita ma tendencję do bycia nieco bardziej cierpkim dla większości osób, dlatego nie jest wyżej w rankingu.
#15 najlepszych proszku matcha Sayamamidori z Asamiya

Po Yabukita matcha mamy również Sayamamidori matcha z tego samego regionu Asamiya.
Odmiana sayamamidori to dość rzadka odmiana herbaty.
Chociaż została zarejestrowana w tym samym roku co Yabukita, nie jest tak popularna. Daje piękny zielony kolor i przyjemny aromat.
Czy wiesz, żemożna odróżnić dobrą matchę od złej na podstawie koloru? Chcesz opanować tę technikę? Przeczytaj nasz artykuł 👉 Jak odróżnić dobrą matchę od złej za pomocą Barwników Matcha.
#14 najlepszych niedrogich matchy w proszku od Uji

Jeśli szukasz najlepszego niedrogiego matchy w proszku, możesz poszukać matchy Yabukita.
Yabukita to najpopularniejsza odmiana proszku matcha w Japonii, co czyni ją również najtańszą.
Te krzewy herbaty yabukita są odporne na chłodniejsze zimy w centralnej Japonii i charakteryzują się nieco bardziej gorzkim smakiem.
Z drugiej strony, krzewy herbaty Yabukita są łatwiejsze w utrzymaniu i można z nich produkować niedrogi proszek matcha. Wysokiej jakości matcha yabukita to świetny wybór, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy, ale nadal oferuje smak niektórych z bardziej ekskluzywnych matcha.
Pan Takada z Chanoka produkuje część najlepsza matcha proszku, a także Chanoka Yabu Matcha nie jest wyjątkiem.
Chociaż pochodzi z bardziej popularnej odmiany Yabukita, producent znalazł sposób, aby nadać jej łagodniejszy i mniej cierpki smak. Dzięki temu napój jest bardziej wszechstronny, a jednocześnie oferuje moc, której niektórzy szukają w matchy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o matchy Uji, przygotowaliśmy kompletny przewodnik 👉 Czym jest matcha Uji i dlaczego jest najsłynniejszą herbatą?
#13 najlepszych matchy w proszku z odmiany Yabukita uprawianej w Wazuka

Wazuka to małe miasteczko pod Kioto, w którym mieszka pan Nakai z rodziną. Kilka lat temu pojechaliśmy do Kioto, aby spotkać się z panem Nakai i spróbować kilku jego match.
Dowiedzieliśmy się, że ojciec pana Nakai był jedną z osób odpowiedzialnych za zaprojektowanie logo JAS, więc jasne jest, że jego rodzina ma długą historię w branży japońska zielona herbata organicznej.
Podczas naszej wizyty mieliśmy okazję spróbować kilku jego zielonych herbat i wybraliśmy kilka match, które naprawdę nam smakowały.
Ten matcha seisui To ostatnia matcha Yabukita na tej liście. Ta herbata idealnie łączy roślinne i cytrusowe nuty smakowe, z których słynie Yabukita, nie popadając przy tym w przesadę.
Ze względu na moc matchy, dobrze sprawdza się w latte matcha, choć równie dobrze smakuje bez dodatków.
#12 najlepszych mieszanek matcha premium z Shibushi

Podróże po południowej Japonii zaprowadziły nas do małego miasteczka Shibushi, gdzie spotkaliśmy legendarnego pana Sakamoto.
Pan Sakamoto jest najlepszy Gyokuro rolnik, którego spotkaliśmy, więc nic dziwnego, że produkuje również jeden z najlepszych proszku matcha.
Wysokiej jakości matcha i Gyokuro Procesy produkcji są podobne, ale matcha musi być mielona na drobny proszek w dużym, granitowym młynie. Po niedawnym zakupie kilku takich młynów, pan Sakamoto jest teraz w stanie produkować doskonały proszek matcha, który z przyjemnością dodamy do naszego asortymentu.
Ten Sakamoto Hime Matcha to jego drugi pod względem jakości proszek matcha, wytwarzany z mieszanki różnych odmian herbaty.
#11 Najlepsza Mieszanka Matcha stworzona przez Gyokuro Rolnik – Wyhodowany w Shibushi

Sakamoto Sae Matcha to wysokiej jakości matcha produkowana przez pana Sakamoto.
Wytwarzana jest z odmiany Saemidori, zazwyczaj zarezerwowanej wyłącznie dla najlepsza matcha i Gyokuro .
Ta odmiana jest lekka i słodka, co może być ogromnym atutem w przypadku matchy, herbaty, która łatwo przytłoczy podniebienie.
Prawidłowo przygotowana sakamoto sae matcha ma lekką i puszystą konsystencję oraz naturalnie słodki smak.
#10 najlepszych proszków matcha Uji z odmiany Okumidori

Uji to miasto niedaleko Kioto, które jest niemal synonimem zielonej herbaty.
Kiedy nasiona herbaty zostały przywiezione z Chin, pierwotnie sadzono je na terenie świątyni Kozanji w Kioto, gdzie herbata mogła być uprawiana i używana przez mnichów podczas długich okresów medytacji.
Uprawa zielonej herbaty ostatecznie przeniosła się na południe, czyniąc z Uji kolebkę produkcji matchy przez setki lat.
Uji nadal niesie ze sobą tradycję wysokiej jakości zielonej herbaty, a wielu turystów przyjeżdża tu, aby poznać japońską historię i kulturę herbaty.
Ranking 10 najlepszych proszków matcha rozpoczyna się od Uji Matcha Chanoka Okumidori. Ta matcha jest wytwarzana z odmiany Okumidori, o której więcej dowiesz się w kolejnych wpisach.
Matcha Okumidori to łagodniejsza odmiana, która nadaje herbacie pełniejszy i pełniejszy smak. Nic więc dziwnego, że odmiana ta jest zarezerwowana dla niektórych najlepsza matcha.
#9 najlepszych herbat w proszku Matcha Premium z rzadkiej odmiany Gokou – uprawianej w Shizuoce

Ten Matcha koiai to kolejna proszku matcha z rodziny Osada z Shizuoki, ale zamiast być wytwarzana z popularnej odmiany Yabukita, ta pochodzi z rzadkiej odmiany Gokou.
Ta odmiana słynie z intensywnego, wytrawnego smaku, którego wielu koneserów matchy poszukuje w najlepszej herbatce w proszku.
Ten Wysokiej jakości matcha to doskonały sposób na poznanie tego wyjątkowego, wytrawnego lub umami smaku, z którego słyną japońskie zielone herbaty.
#8 najlepszych matchy premium za ułamek ceny – uprawiane w Kirishima

W marcu 2019 roku podróżowaliśmy z Tokio do południowej Japonii, aby spotkać się z garstką japońskich plantatorów herbaty.
Pierwszym plantatorem na naszej liście był pan Henta. Pan Henta uprawia stosunkowo niewielką działkę, ale udało mu się z powodzeniem wyhodować 8 różnych odmian herbaty i wydaje się, że potrafi znaleźć idealną na każdą okazję.
Aby uzyskać najlepsza matcha proszek, Matcha Henta, wybiera odmianę Saemidori, lżejszą i słodszą odmianę herbaty, o której wspominaliśmy wcześniej.
Matcha henta zyskała sporą popularność, a wiele osób chwali ją za delikatną słodycz i gładki, okrągły finisz.
#7 najlepszych matchy dla początkujących – uprawiane w Kioto

Szukając najlepszej matchy w proszku dla początkujących, polecamy Noike Matcha.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, choć jest to niedroga matcha, jest wytwarzana z odmiany Okumidori, która zazwyczaj jest zarezerwowana dla wysokiej jakości matchy.
Dzięki temu herbata produkowana przez pana Noike smakuje jak wysokiej jakości matcha, ale jest o połowę tańsza.
Matcha Noike zajmuje tak wysokie miejsce na naszej liście, ponieważ, mimo że jest to bardzo gładka matcha, jest również przystępną cenowo matchą.
Ponieważ ta matcha jest wytwarzana z gładkiej odmiany Okumidori, może śmiało konkurować z wysokiej jakości matchą.
Tę herbatę wytwarza pan Noike, utalentowany rolnik z okolic Kioto, który wykonuje naprawdę świetną robotę.
#6 najlepszych matcha w proszku premium uprawianych w Chiran

Kolejną matchą na naszej liście jest Chiran Premium Matcha.
Chiran to małe miasteczko w południowej Japonii, które korzysta w dużym stopniu z subtropikalnych temperatur i żyznych gleb wulkanicznych.
To jeden z wielu czynników, które sprawiają, że matchę premium z Chiran jest jednym z najlepszych matcha w proszku.
#5 najlepszych matchy w proszku Uji

Ten chanoka silver matcha to trzecia matcha produkowana przez pana Takadę w Uji i prawdopodobnie również jego najlepsza matcha.
Ta matcha naprawdę idealnie łączy w sobie intensywny smak matchy z dobrze zbalansowaną gładkością.
Ta herbata ma naprawdę ciężki posmak i aksamitną konsystencję, co jest dość wyjątkowe.
#4 najlepsze wszechstronności w proszku matcha – uprawiane w Shizuoka

Jeśli chodzi o najlepszy proszek matcha, Osada Okumidori matcha jest zaciętym pretendentem.
Ten proszku matcha jest niezwykle wyjątkowa i zawiera wiele elementów z innych japońskich zielonych herbat.
Ta herbata ma kremowość matchy i smak Gyokuro i pieczone smaki Hojicha .
Bardzo rzadko można znaleźć herbatę, która łączy w sobie te dwa profile smakowe, a Osada Okumidori naprawdę pięknie to ukazuje.
Osada Okumidori matcha to kolejna herbata produkowana przez rodzinę Osada.
Chociaż większość herbat produkowanych przez rodzinę Osada charakteryzuje się nieco bardziej wytrawnym profilem smakowym ze względu na skalistą glebę, na której rosną, ta herbata ma inny charakter.
Ta herbata ma delikatną słodycz, a także lekko palony smak, co jest rzadkością w przypadku matchy. Jak już wspomnieliśmy, odmiana herbaty używana do jej produkcji jest zarezerwowana dla wysokiej jakości matchy.
#3 najlepsze matche w proszku z Kioto

Ten masudaen superior matcha to najwyższej jakości matcha z wysokiej półki od pana Masudy i naprawdę nie zawodzi!
Ta matcha w proszku ma jasnozielony kolor i mnóstwo naturalnej słodyczy.
Cena tej matchy jest nieco wyższa, ale zdecydowanie warto ją kupić za ten super słodki zielony matcha proszek.
#2 Najpopularniejszy proszek matcha – uprawiany w Wazuka

Jak moglibyśmy nie umieścić matcha washimine tak wysoko na liście?
To niezmiennie nasz ulubiony proszek matcha i łatwo zrozumieć, dlaczego ludzie tak go lubią.
Podobnie jak Seisui, ta matcha jest produkowana przez rodzinę Nakai z okolic Kioto. W przeciwieństwie do Seisui, która jest wytwarzana z odmiany Yabukita, ten proszek matcha jest wytwarzany z odmiany Okumidori.
Dzięki temu herbata ma pełny i pełny smak bez goryczki. Jeśli chcesz pić matchę, ale przerażają Cię bardziej gorzkie lub trawiaste smaki, to może być najlepsza matcha dla Ciebie.
Jeśli szukasz najlepszego proszku matcha z najwyższej półki i nie zależy Ci na cenie, zdecydowanie powinieneś poszukać jednej z herbat matcha od pana Nakai.
To jeden z najbardziej utalentowanych plantatorów matchy, z którymi współpracujemy, a specjalizuje się w tych super herbatach premium takich jak matcha washimine i Nakai premium.
Naprawdę nie możesz się pomylić, jeśli chodzi o te herbaty, wszystko zależy od Twojego budżetu.
#1 Najlepszy proszek Matcha – Uprawiany w Wazuka

Jeśli chodzi o najlepsza matcha proszek, musimy przyznać nakai superior matcha.
Matcha Washimine to zdecydowanie nasza najpopularniejsza matcha, ale tak naprawdę jest to dopiero druga najlepsza matcha z najwyższej półki produkowana przez pana Nakai.
Matcha Nakai Premium jest o krok lepsza nawet od Matcha Washimine, a różnicę naprawdę widać w smaku.
Ta herbata matcha jest gęstsza i ma bardziej aksamitną konsystencję, a jednocześnie pozostaje gładka i pełna.
Ma również znacznie bardziej zielony kolor, co nie zawsze świadczy o wyższej jakości, ale zdecydowanie pomaga ją odróżnić.
Jak powstaje najlepszy proszek matcha?
Skoro omówiliśmy najlepszy proszek matcha, Porozmawiajmy o tym, co składa się na najlepszy proszek matcha.
Uprawa najlepszego proszku matcha
Najlepszy proszek matcha pochodzi z najlepszych krzewów herbacianych. Rolnik starannie wybiera rodzaj krzewu matcha, który uprawia, w oparciu o profil smakowy, który chce uzyskać. Chociaż większość matchy pochodzi z odmiany Yabukita, niektóre z najlepszych proszków matcha pochodzą z rzadszych odmian, takich jak Saemidori i Okumidori.
Na 3 tygodnie przed zbiorem krzewów herbaty przykrywa się je specjalną siatką zwaną Kabuse. Siatka ta chroni krzewy herbaty przed światłem słonecznym, dzięki czemu liście rozwijają łagodniejszy i słodszy smak.
Zbiór najlepszego proszku matcha
Kolejnym etapem w produkcji najlepszego proszku matcha są zbiory. Jakość produkowanej herbaty często zależy od tego, jakie liście zostaną wybrane – młodsze liście mają najwięcej składników odżywczych i najbogatszy smak.
Matcha powstaje z tych 3 górnych liści, ale może również zawierać dwa liście znajdujące się pod tymi 3. Liście te są następnie szybko zbierane i przewożone do zakładu przetwórczego.
Przetwarzanie najlepszego proszku matcha
Najlepszy proszek matcha musi zostać starannie przetworzony. Podobnie jak w przypadku wszystkich zielonych herbat, liście używane do produkcji matchy są podgrzewane, aby zapobiec procesowi utleniania.
Po ugotowaniu na parze i wysuszeniu usuwa się z nich łodygi, aby jeszcze bardziej poprawić smak. Na koniec liście są mielone na drobny proszek w dużym kamiennym młynie. Młyn ten potrzebuje godziny, aby wyprodukować 50 gramów najlepszego proszku matcha.
Jeśli chcesz poznać cały proces produkcji matchy, ten artykuł jest dla Ciebie idealny. 👉 Jak powstaje Matcha?
Gdzie można zamówić te proszki matcha?
Po podróży po Japonii w poszukiwaniu najlepszych zielonych herbat produkowanych bez pestycydów, postanowiliśmy połączyć wszystkie te rzadkie proszki matcha w jeden uroczy zestaw – 20 próbek matchy.
Ten zestaw do degustacji matchy zawiera 20 różnych rodzajów herbaty matcha, a także glinianą czarkę, bambusową trzepaczkę i bambusową łyżeczkę do herbaty.
Ten zestaw do degustacji to świetny prezent dla miłośnika herbaty w Twojej rodzinie, ale może być również zabawnym i angażującym sposobem na zgłębienie wiedzy o herbacie matcha.
Te 20 match pochodzi od różnych rolników, z różnych regionów i różnych gatunków roślin herbacianych, a każda z nich smakuje zupełnie inaczej.
Możesz wykorzystać to jako okazję do poprawienia smaku swojego podniebienia i sprawdzenia, która herbata matcha smakuje Ci najbardziej.
Jak sprawić, by matcha smakowała dobrze?
Istnieje 11 zasad, których musisz przestrzegać, aby Twoja matcha smakowała dobrze.
Ponieważ istnieje tak wiele różnych strategii, które możesz wykorzystać, aby przygotować miseczkę matchy o lepszym smaku, postanowiliśmy zebrać je wszystkie w jednym artykule.
Przeczytaj artykuł 👉 jak sprawić, by matcha smakowała dobrze z 11 prostymi wskazówkami aby dowiedzieć się, jak to zrobić!
Dlaczego matcha jest tak droga?
Co to jestRóżnica między tanią a drogą herbatą?
To pytanie, które zadajecie nam nieustannie, a ponieważ produkcja herbaty matcha wymaga tak wielu działań, trudno nam odpowiedzieć na nie w jednym lub dwóch zdaniach, dlatego postanowiliśmy napisać o tym cały artykuł. Artykuł nosi tytuł 👉 dlaczego matcha jest taka droga? Wyjaśnienie ekspertów. Możemy jednak podsumować ten artykuł 11 głównymi powodami:
- Matcha rośnie tylko w określonych lokalizacjach geograficznych.
- Musi pochodzić z pierwszych zbiorów.
- Dodatkowa osoba do cieniowania roślin.
- Proces cieniowania i dlaczego należy cieniować rośliny?
- Roślina musi przetrwać 3 tygodnie bez światła słonecznego
- Ręczny proces zbierania
- Staranny wybór liści
- Łodygi i żyłki liści herbaty są usuwane
- Herbata jest mielona przy użyciu bardzo drogiego sprzętu
- Cenny proszek musi być idealnie upakowany
- Popyt jest wyższy niż podaż
Czy matcha dodaje energii?
A więc Czy matcha dodaje energii?? Tak! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 "Czy matcha dodaje energii??".
Podsumowując wszystko, ckofeina działa pobudzająco na organizm, a l-teanina działa uspokajająco.
Łącząc te dwa składniki, uzyskujesz najbardziej pożądane składniki obu, zapewniając sobie uczucie spokoju i czujności przez cały dzień.
Matcha nie powoduje również uczucia zmęczenia ani niepokoju w późniejszych godzinach dnia.