jak zaparzyć herbatę matcha bez trzepaczki

jak zaparzyć herbatę matcha bez trzepaczki To prawdopodobnie jedno z najczęściej zadawanych pytań o matchę. Brak trzepaczki do matchy nie jest powodem, by rezygnować ze wszystkich wspaniałych smaków i korzyści zdrowotnych herbaty matcha. 

W tym artykule zajmiemy się pytaniem: Czy można przygotować matchę bez bambusowej trzepaczki?. Przedstawimy Ci kilka przydatnych metod, dzięki którym przygotujesz własną matchę w domu, nawet jeśli nie masz trzepaczki. Zaczynajmy! 

Jak przygotować herbatę matcha bez trzepaczki – cały film 

Czym jest matcha?

Matcha to drobno zmielony proszek ze specjalnie uprawianych i przetwarzanych liści zielonej herbaty, tradycyjnie spożywanych w Azji Wschodniej. Rośliny zielonej herbaty używane do matchy są uprawiane w cieniu przez trzy do czterech tygodni przed zbiorem; łodygi i nerwy są usuwane podczas przetwarzania.

Pomimo niedawnego wzrostu popularności, była to w rzeczywistości pierwotna metoda spożywania herbaty w Japonii.

W przeciwieństwie do większości herbat, które zaparza się w wodzie, proszek matcha miesza się bezpośrednio z wodą. Dzięki temu matcha jest wyjątkowa w świecie herbat. Ma intensywny smak i wiele korzyści zdrowotnych. 

Czy można przygotować matchę bez bambusowej trzepaczki? Tak!

Przygotowanie matchy bez trzepaczki jest możliwe, ale wymaga odrobiny dodatkowej cierpliwości. Chociaż bambusowa trzepaczka chasen jest używana do przygotowywania matchy od setek lat, nadal jest najlepszym narzędziem do przygotowywania tych spienionych miseczek herbaty matcha. Zamiast pytać Czy można przygotować matchę bez bambusowej trzepaczki?, możesz po prostu otrzymać od nas darmową trzepaczkę matcha.

Oferujemy darmową trzepaczkę do matchy chasen i łyżeczkę do matchy chashaku każdemu, kto zapisze się do miesięcznego klubu matcha. Dzięki tej ofercie nie tylko zaoszczędzisz sporo na jednej z najlepszych matchy z ekologicznych upraw w Japonii, ale także otrzymasz wszystkie narzędzia potrzebne do jej przygotowania. Zapisz się już dziś i zrezygnuj w dowolnym momencie!

Przygotowywanie matchy bez trzepaczki: 5 najlepszych zamienników

Kwestię jak zaparzyć herbatę matcha bez trzepaczki można rozwiązać, eksperymentując z kilkoma zamiennikami. W kolejnym segmencie przyjrzymy się kilku narzędziom, których można użyć zamiast trzepaczki do matchy, aby zaparzyć miskę herbaty matcha w domu.  

#1 Spieniacz do mleka

To prawdopodobnie najlepszy zamiennik trzepaczki do matchy, ale może być równie drogi. Spieniacz do mleka jest zazwyczaj zasilany bateriami i obraca się, aby napowietrzyć różne napoje. Zazwyczaj używa się go do przygotowywania cappuccino i innych napojów z gotowanym mlekiem, ale można go również wykorzystać do spieniania herbaty matcha. 

#2 Słoik/butelka typu Mason

Jeśli Twoim głównym priorytetem jest uzyskanie piany na matchy, słoik typu Mason może być dobrą alternatywą dla trzepaczki do matchy. Wystarczy wymieszać proszek matcha z wodą, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Matcha zacznie się pienić niemal natychmiast i można ją przelać do szklanki lub wypić bezpośrednio ze słoika. Jedyną wadą tej metody jest to, że często tworzy grudki, przez co matcha może być naprawdę niesmaczna. Dlatego bardzo ważne jest, aby przesiać matchę przed zmieszaniem. 

#3 Blender

Kiedy ludzie pytają jak zaparzyć herbatę matcha bez trzepaczki, blender to narzędzie, które często przychodzi na myśl. Większość osób myśli, że dzięki temu matcha natychmiast się spieni, ale uzyskanie odpowiedniej ilości piany jest nadal dość trudne. Kiedy próbowaliśmy użyć blendera w jednym z naszych eksperymentów z herbatą, odkryliśmy, że nie rozbija on grudek w matchy. 

#4 Metalowa trzepaczka 

Metalowa trzepaczka to częsta odpowiedź na to pytanieCzy można przygotować matchę bez bambusowej trzepaczki?. To może wydawać się prostym rozwiązaniem, ale jest nieco trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Metalowe włosie trzepaczki przecina wodę, nie napowietrzając herbaty. Zazwyczaj jest też znacznie mniej włosia na trzepaczce, więc nie jest ona tak dobrym narzędziem do ubijania. Poza tym, przygotowywanie matchy jest zazwyczaj częścią porannej, relaksującej rutyny, więc ostatnią rzeczą, jakiej chcesz, jest dźwięk metalowej trzepaczki ocierającej się o miskę. Jednak z wystarczającą determinacją możesz użyć metalowej trzepaczki, aby uzyskać pianę na wierzchu matchy, ale jest to o wiele trudniejsze. 

#5 Widelec

Używanie widelca to ostateczność, z której korzystają ludzie przygotowywanie matchy bez trzepaczki. Niezwykle trudno jest uzyskać pianę na matchy za pomocą łyżki, ale technicznie rzecz biorąc jest to możliwe. Widelec po prostu nie ma odpowiedniego rozmiaru ani liczby zębów, aby był naprawdę skuteczny w przygotowywaniu matchy. Chociaż widelec może być użyty do szybkiego wymieszania matchy, to na dłuższą metę nie sprawdzi się.  

Czy użycie trzepaczki naprawdę robi różnicę?

Chociaż przygotowanie matchy bez trzepaczki jest możliwe, to jeśli naprawdę chcesz poważnie podejść do herbaty matcha, warto zainwestować w bambusową trzepaczkę do matchy. Po przejściu na odpowiednie przybory do przygotowywania matchy, od razu zauważysz różnicę. Przygotowanie matchy będzie nie tylko przyjemniejsze, ale jej smak będzie również znacznie gładszy i bardziej kremowy.  

Jak przygotować latte z matchą bez trzepaczki

Przygotowanie matchy bez trzepaczki jest możliwe nawet w przypadku przygotowywania latte z matchą. Nasze dwie ulubione metody przygotowania matchy bez trzepaczki to użycie shakera i spieniacza do mleka. W przypadku dzbanka z shakerem wystarczy wymieszać proszek matcha z mlekiem owsianym zamiast z wodą, a następnie wstrząsnąć. Tę metodę stosuje się w wielu kawiarniach.

Za pomocą spieniacza do mleka możesz dodać odrobinę wody do proszku matcha i wymieszać na pastę. Następnie możesz dodać odrobinę mleka owsianego i dobrze wymieszać spieniaczem, aż na wierzchu powstanie ładna piana. Obie te metody są praktycznie tak proste, jak przygotowanie zwykłej filiżanki matchy. 

 

Czego potrzebujesz do „ubicia” matchy?

Aby przygotować odpowiednią miskę herbaty matcha, zazwyczaj zaleca się użycie kilku specjalistycznych przyborów. Kilka z nich można łatwo zastąpić, ale najtrudniej jest zastąpić trzepaczką. 

 

chashaku

Najpierw będziesz potrzebować bambusowej łyżki lub chashaku. To łyżka wyrzeźbiona z jednego kawałka bambusa, przeznaczona do nabierania proszku matcha z pojemnika, takiego jak puszka matchy lub „natsume”. Jest to łatwiejsze dzięki pionowej konstrukcji łyżki, która różni się od poziomej konstrukcji np. łyżki stołowej. Chashaku sprawdza się również jako narzędzie pomiarowe – dwie miarki to niemal idealna ilość na miseczkę herbaty matcha. Chashaku można łatwo zastąpić zwykłą łyżką, ale upewnij się, że znajdziesz sposób na odmierzenie proszku, ponieważ na każdą miseczkę matchy potrzebujesz 1-2 gramów.

 

Miska matcha lub chawan

Następnie mamy miseczkę do matchy, czyli chawan. Łatwo ją zastąpić zwykłą miseczkę do jedzenia, ale ma kilka ważnych cech, które sprawiają, że idealnie nadaje się do przygotowywania matchy. Przede wszystkim miseczka do herbaty wykonana jest z grubej gliny, dzięki czemu dobrze utrzymuje ciepło. Odpowiednio podgrzana przed użyciem, miseczka z matchą dłużej utrzyma ciepło, a nawet zapewni przyjemne ciepło dłoniom. Miseczka ma również bardziej cylindryczny kształt, z wyższymi ściankami, co ułatwia ubijanie herbaty bez rozlewania, a na dnie jest dużo miejsca na idealne ruchy ubijające. 

 

Chasen lub trzepaczka do matchy

Wreszcie mamy narzędzie, na które wszyscy czekaliście – słynną trzepaczkę. W porównaniu ze zwykłą metalową trzepaczką, chasen ma więcej włosia i jest znacznie lżejszy. Ułatwia to napowietrzanie herbaty i jest znacznie cichszy. Chociaż metalowa trzepaczka może być również używana do tworzenia pianki matcha, jeśli jest wystarczająco intensywna, jej używanie bywa bardzo głośne i nieprzyjemne.

Jak powstaje trzepaczka do matchy?

Trzepaczka do matchy jest wycinana z jednego kawałka bambusa. Po wybraniu łodygi bambusa jest ona starannie cięta na około 16 różnych segmentów, a następnie te segmenty są dzielone, aż powstanie 80-100 niezwykle cienkich włosków. Następnie pomiędzy włoskami naprzemiennie przeciąga się sznurek. Każde włosie o nieparzystej liczbie jest zaginane do środka, a każde o parzystej liczbie jest zaginane na zewnątrz. Włosie jest formowane i zwijane, aby uzyskać ostateczny kształt. Może to zająć bardzo dużo czasu, ale niektóre trzepaczki chasen są nadal wytwarzane w ten tradycyjny sposób.  

Jak tradycyjnie przygotowuje się matchę? 

Japońscy mnisi

Japońscy mnisi często podróżowali do Chin, aby uczyć się buddyzmu od chińskich mnichów. Oprócz przywiezienia wiedzy i wglądu, często przywozili również herbatę. W Chinach herbata była uważana za napój leczniczy i spożywano ją w celu poprawy zdrowia fizycznego i psychicznego. W tamtych czasach chińskie herbaty spożywano w postaci proszku. Liście herbaty prasuje się w kostki, a następnie mieli przed użyciem. Ta metoda mielenia stała się wczesną wersją herbaty matcha i była pierwszym sposobem picia herbaty w Japonii.

Herbata była używana przez mnichów do poprawy koncentracji podczas medytacji. Podobnie jak kawa, herbata zawiera kofeinę, która może pobudzić umysł podczas długich okresów nauki i koncentracji. W przeciwieństwie do kawy, herbata zawiera również aminokwas o nazwie l-teanina, który działa uspokajająco na mózg. Rezultatem jest uczucie spokoju i czujności, idealne do medytacji. W rzeczywistości picie herbaty może zwiększyć aktywność fal mózgowych alfa, tę samą aktywność, która jest stymulowana podczas medytacji. To może prowadzić do kreatywności, relaksu i refleksji.

Mnich Eisai

_ W 1191 roku mnich o imieniu Eisai przywiózł z Chin nasiona herbaty i zasadził je na terenie świątyni Kozanji. To właśnie tutaj japońscy mnisi zaczęli uprawiać własną herbatę. W ten sposób rozpoczęła się konsumpcja japońskiej herbaty, początkowo wśród mnichów, a później rozszerzyła się na wszystkie warstwy japońskiego społeczeństwa. Samurajowie postrzegali ją jako sposób na poprawę koncentracji na polu bitwy, a wyższe klasy społeczne wykorzystywały ją do zaprezentowania swojego statusu i wyrafinowania.

Herbata matcha zyskała na popularności podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Podczas ceremonii parzenia herbaty, tę sproszkowaną herbatę przygotowywano zgodnie z rygorystycznymi zasadami. Do przygotowania idealnej czarki herbaty matcha używano specjalnych narzędzi. Wśród nich znajdowała się bambusowa trzepaczka do herbaty, zwana chasen. Trzepaczka ta została wykonana z jednego kawałka bambusa i ma 100 małych włosków, które szybko poruszają się w wodzie i napowietrzają herbatę, tworząc na wierzchu ładną, jasnozieloną piankę.

jak powstaje matcha

Zacienianie

Wraz z rozwojem ceremonii parzenia herbaty, sama herbata również zaczęła być udoskonalana. Badania i eksperymenty nad herbatą zaczęły przynosić jeszcze lepsze rezultaty. Być może najważniejszą innowacją w matchy było odkrycie zacieniania. 

Matcha nie jest wytwarzana z byle jakich liści herbaty – liście te są zacieniane przed zbiorem, aby poprawić ich słodki i pikantny smak. W Japonii plantatorzy herbaty często okrywali rośliny, aby chronić je przed zimnem, ale odkryli, że w rzeczywistości poprawiało to smak i kolor herbaty. Teraz wiemy, że dzieje się tak, ponieważ odcięcie rośliny od światła słonecznego powoduje produkcję większej ilości chlorofilu i teaniny. 

Aktywacja teaniny

Teanina odpowiada za słodki i pikantny smak, z którego słynie japońska zielona herbata. Po zacienieniu roślin herbaty plantatorzy wybierają tylko wierzchołkowe liście do matchy. Górne liście i pąki krzewu herbacianego są najmłodsze, a zatem zawierają najwięcej składników odżywczych. Starsze, bardziej dojrzałe liście herbaty są grubsze i nieco bardziej gorzkie.

To staranne cieniowanie i selekcja liści herbaty odróżnia matchę wysokiej jakości od matchy niskiej jakości. Matcha wysokiej jakości ma piękny jadeitowo-zielony kolor, łagodny smak i jest bogata w składniki odżywcze. Matcha niskiej jakości ma znacznie mniej atrakcyjny kolor, bardziej gorzki smak i mniej składników odżywczych. Ta matcha niskiej jakości jest często sprzedawana jako matcha „kulinarna” i jest używana w deserach na całym świecie. Te desery matcha są dość popularne w Japonii i powstają poprzez zmieszanie matchy niskiej jakości ze śmietanką i cukrem, aby zamaskować gorzki smak.

Pierwszy zbiór matchy ceremonialnej 

Wysokiej jakości matcha ceremonialna jest naturalnie słodka i gładka, co oznacza, że można ją zmieszać z wodą i pić samą. Matcha ceremonialna dostępna jest również z pierwszego i drugiego zbioru. Pierwszy zbiór to matcha jeszcze wyższej jakości, wytwarzana ze świeżych liści herbaty zbieranych wiosną. Roślina herbaciana jest zazwyczaj zbierana między wczesną wiosną a połową jesieni, więc zimą ma długi okres regeneracji, w którym może wchłaniać składniki odżywcze z gleby i magazynować je w liściach. Te bardziej bogate w składniki odżywcze liście są zbierane wczesną wiosną, dzięki czemu pierwszy zbiór jest o wiele smaczniejszy niż późniejsze zbiory.

Proces gotowania na parze

Po zebraniu liście są przetwarzane w sposób podobny do większości japońskich zielonych herbat. Liście są gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu. Pominięcie tego etapu spowodowałoby utlenianie herbaty i przekształcenie jej w czarną herbatę. Gotowanie na parze utrwala smak i jest głównym powodem, dla którego zielone herbaty zachowują te silne nuty roślinne. Po ugotowaniu na parze liście herbaty są suszone, a następnie usuwane są z nich łodygi. Po usunięciu łodyg liście herbaty nazywane są „tencha” (po lewej) i są o krok od stania się matchą. Liście muszą zostać zmielone na drobny proszek, aby można je było bezpośrednio zmieszać z wodą. Odbywa się to w specjalnym młynku (po prawej).

Do wyprodukowania idealnego proszku matcha potrzebny jest pełnowymiarowy młynek do matchy. Proces mielenia zajmuje około godziny, aby uzyskać 50 gramów cennej matchy o ceremonialnej jakości.


Ostatnie przemyślenia na temat parzenia herbaty matcha bez trzepaczki

A więc Czy można przygotować matchę bez bambusowej trzepaczki?Odpowiedź jest nieco skomplikowana. Oczywiście, że możesz przygotować matchę bez trzepaczki, ale nie będzie ona tak dobra, jak matcha ubijana tradycyjną metodą. Jeśli chcesz spróbować tradycyjnej metody, byłoby dla nas bardzo miło, gdybyś zechciał przejrzeć naszą ofertę matchy i trzepaczek do matchy. Możesz też po prostu zapisać się do comiesięcznego klubu matcha, a wyślemy Ci jedną za darmo!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4