Kolekcja: Kup naszą japońską prażoną herbatę

japońska prażona herbata zyskuje coraz większą popularność ze względu na swój łagodny, palony smak. Choć nadal uważane za zielone herbaty, te palone herbaty nabierają nieco ciemniejszych nut smakowych.  Hojicha  jest w pełni paloną zieloną herbatą o czerwonobrązowym naparze i znacznie bogatszych nutach smakowych kawy, karmelu i czekolady.

10 produkty(-ów)

Czym jest japońska prażona herbata?

Japońska herbata prażona odnosi się do kilku różnych rodzajów zielonych herbat, które są prażone w procesie produkcji. Do tej kategorii zaliczamy: Hojicha , całkowicie palona zielona herbata, Kamairicha , częściowo palona zielona herbata, a także Genmaicha , który jest niepalony, ale zawiera kawałki prażonego ryżu, które nadają mu podobne cechy smakowe. 

japońska prażona herbata w filiżance

Nasze japońskie palone herbaty pochodzą wyłącznie z małych gospodarstw w Japonii

Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami rolników i skosztowaliśmy wielu palonych herbat. Wybraliśmy tylko kilka naszych ulubionych, którymi chcemy się z Wami podzielić. 

Nasza palona herbata jest w 100% wolna od pestycydów

Kiedy pozyskujemy Hojicha , Kamairicha , Genmaicha lub Kuki Hojicha , Dbamy o to, aby współpracować wyłącznie z rolnikami produkującymi czystą herbatę bez pestycydów. Odwiedzając pola herbaciane, chętnie obserwujemy, jak rolnicy nie tylko produkują pyszną japońską prażoną herbatę, ale także robią to bez szkody dla lokalnego ekosystemu. Te pola prażonej herbaty wolnej od pestycydów tętnią życiem, a między rzędami kwiatów czują się jak w domu różne gatunki owadów, ptaków, a nawet ssaków. 

Hojicha prażona herbata w filiżance

Różnice między herbatą prażoną a zwykłą herbatą

Podczas procesu palenia, kolor palonych liści herbaty zmienia się z jasnozielonego na ciemnobrązowy. Zmienia się również płyn palonej herbaty w porównaniu ze zwykłą herbatą. Zamiast jasnożółtego lub zielonego koloru, palona herbata przybiera barwę od pomarańczowej do czerwonobrązowej. 

Rodzaje japońskich herbat palonych

Jak już wspomnieliśmy, istnieją 3 różne rodzaje herbat, które nazywamy japońską herbatą prażoną. Przyjrzyjmy się im bliżej.

  • kamairicha

    Kamairicha

    To częściowo palona herbata, regionalna specjalność prefektury Miyazaki. Liście herbaty są obracane na gorącej patelni w niższej temperaturze i przez krótszy czas niż w przypadku tradycyjnej herbaty. Hojicha . Ten częściowy proces palenia pozwala herbacie na uzyskanie równowagi między trawiastymi, aglomerowanymi profilami Sencha i cieplejsze, pieczone smaki Hojicha . Te orzechowe i karmelowe nuty smakowe stanowią główną różnicę pomiędzy herbatą częściowo paloną a zwykłą herbatą.

    Sklep Kamairicha 
  • regularny Hojicha

    Hojicha

    Ta herbata jest w pełni palona, w dużym garnku lub w palarce. W pełni palone liście herbaty nabierają ciemnobrązowego koloru, a ich smak opiera się na nutach kawy, karmelu i czekolady. 

    Sklep Hojicha 
  • hoji Genmaicha

    Genmaicha

    Genmaicha nie jest wytwarzana z prażonych liści herbaty, ale nadal uważamy ją za herbatę prażoną, ponieważ jest mieszana z prażonym ryżem. Cieplejsze nuty prażonego ryżu doskonale łączą się ze słodszymi i cytrusowymi nutami nieprażonych liści herbaty, tworząc unikalny, „zbożowy” profil smakowy, który jest bardzo przyjemny.

    Sklep Genmaicha 
1 z 3
noike Hojicha prażona herbata w filiżance

Historia japońskiej prażonej herbaty

Historia japońskiej prażonej herbaty sięga zaledwie XX wieku. Handlarze herbatą w Kioto chcieli znaleźć zastosowanie dla starszych liści i łodyg krzewu herbacianego, których nie mogli sprzedać w Sencha . Odkryli, że przy parzeniu herbaty z prażonych liści herbaty, rodzaj użytych liści miał znacznie mniejsze znaczenie. Ta prażona herbata szybko zyskała ogromną popularność w całej Japonii, a ludzie cenili jej cieplejszy, czekoladowy smak, szczególnie w chłodniejszych miesiącach.

Produkcja japońskiej herbaty prażonej

Istnieją dwa główne sposoby produkcji prażonej herbaty. Pierwsza metoda polega na użyciu maszyny do palenia, która obraca liście, obracając je nad gorącym palnikiem i zapewniając równomierne wypalenie. Druga, bardziej tradycyjna metoda produkcji prażonej herbaty polega na obracaniu liści w rondlu. Metoda ta jest stosowana na plantacji herbaty pana Issina, w tym samym rondlu, którego używa się do produkcji herbaty. Kamairicha . 

Kamairicha prażona herbata w filiżance

Korzyści z prażonej herbaty

Podczas procesu prażenia z liści usuwa się wiele katechin. Oznacza to, że prażone liście herbaty mają tendencję do wydzielania mniejszej goryczki w porównaniu ze zwykłą herbatą i są odporne na wyższe temperatury. Nie oznacza to, że te herbaty są „słodsze”, ale że ich smak staje się bardziej ziemisty i drzewny, z mniejszą cierpkością i trawiastą nutą.

Czy japońska prażona herbata zawiera kofeinę?

Kolejną istotną różnicą między herbatą prażoną a zwykłą jest zawartość kofeiny. Niewielka ilość kofeiny jest usuwana podczas procesu palenia, ale ponieważ w herbatach prażonych częściej używa się starszych liści i łodyg, mają one zazwyczaj bardzo niską zawartość kofeiny. Oznacza to, że można pić prażoną herbatę później w ciągu dnia, bez konieczności zasypiania w nocy.

Często zadawane pytania

Potrzebujesz pomocy? Mamy Cię pod opieką…

Dostawa

Oferujemy darmową wysyłkę na cały świat wszystkim naszym klientom. Przy większych zamówieniach oferujemy również darmową wysyłkę ekspresową, która może dotrzeć w ciągu zaledwie kilku dni. Jeśli pilnie potrzebujesz palonej herbaty, wybierz opcję szybszej dostawy podczas finalizacji zamówienia. Dostawa będzie darmowa lub z obniżoną opłatą.

Herbaty i naczynia do herbaty

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące naszej japońskiej herbaty palonej, skontaktuj się z naszym zespołem obsługi klienta. Najłatwiej skontaktować się z nami mailowo, ale możesz również skontaktować się z nami za pośrednictwem mediów społecznościowych. Odpowiadamy na wiadomości i komentarze na YouTube, TikToku, Instagramie i Facebooku.

Problemy z zamówieniem

Chociaż problemy z zamówieniami zdarzają się niezwykle rzadko, mogą zdarzyć się pomyłki, a czas oczekiwania może być nieco dłuższy ze względu na cło, ruch w okresie świątecznym lub pogodę. Wkrótce po złożeniu zamówienia automatycznie prześlemy Ci informacje o śledzeniu przesyłki, dzięki czemu zawsze będziesz wiedzieć, gdzie znajduje się Twoja palona herbata.

Płatności

Obecnie akceptujemy płatności wszystkimi głównymi kartami kredytowymi, PayPalem i przelewem bankowym. Jeśli masz pytanie lub wątpliwości dotyczące płatności za paloną herbatę, skontaktuj się z nami, a postaramy się pomóc w jej rozwiązaniu!

Zwroty i zwroty pieniędzy

Choć rzadko zdarza się, aby ktoś powiedział nam, że nie smakuje mu otrzymana palona herbata, czasami może się to zdarzyć. Chcemy, aby każdy otrzymał herbatę, która mu smakuje, dlatego wolimy wysłać Ci herbatę zastępczą, niż pozwolić Ci zostać z paloną herbatą, której nie lubisz.

Nie musisz zwracać nam palonej herbaty, jeśli Ci nie smakowała – po prostu ją zachowaj i podziel się nią z kimś, kto doceni jej smak! Skontaktuj się z nami mailowo lub za pośrednictwem mediów społecznościowych, a pomożemy Ci rozwiązać każdy problem z zamówioną herbatą! 

1 z 4