Kolekcja: Kup naszą japońską prażoną herbatę

japońska prażona herbata zyskuje coraz większą popularność ze względu na swój łagodny, palony smak. Choć nadal uważane za zielone herbaty, te palone herbaty nabierają nieco ciemniejszych nut smakowych.  Hojicha  jest w pełni paloną zieloną herbatą o czerwonobrązowym naparze i znacznie bogatszych nutach smakowych kawy, karmelu i czekolady.

9 produkty(-ów)

japońska prażona herbata w filiżance

Nasze japońskie palone herbaty pochodzą wyłącznie z małych gospodarstw w Japonii

Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami rolników i skosztowaliśmy wielu palonych herbat. Wybraliśmy tylko kilka naszych ulubionych, którymi chcemy się z Wami podzielić. 

  • Our Japanese roasted teas are exclusively sourced from small farms in Japan

    After traveling around Japan for the past few years, we have met with dozens of farmers and tasted quite a few roasted teas. We have selected just a small handful of our favorites to share with you. 

  • Our roasted tea is 100% pesticide free

    When we source Hojicha, Kamairicha, Genmaicha or Kuki Hojicha, we make sure to only work with farmers that produce a pure tea without pesticides. When we visit the tea fields, we like to see all the steps farmers take to not only produce great tasting Japanese roasted tea, but also do so without harming the local ecosystem. These pesticide free roasted teas fields are abuzz with activity, with different types of insects, birds and even mammals making themselves feel at home between the rows. 

Hojicha prażona herbata w filiżance

Różnice między herbatą prażoną a zwykłą herbatą

Podczas procesu palenia, kolor palonych liści herbaty zmienia się z jasnozielonego na ciemnobrązowy. Zmienia się również płyn palonej herbaty w porównaniu ze zwykłą herbatą. Zamiast jasnożółtego lub zielonego koloru, palona herbata przybiera barwę od pomarańczowej do czerwonobrązowej. 

Rodzaje japońskich herbat palonych

Jak już wspomnieliśmy, istnieją 3 różne rodzaje herbat, które nazywamy japońską herbatą prażoną. Przyjrzyjmy się im bliżej.

  • kamairicha

    Kamairicha

    To częściowo palona herbata, regionalna specjalność prefektury Miyazaki. Liście herbaty są obracane na gorącej patelni w niższej temperaturze i przez krótszy czas niż w przypadku tradycyjnej herbaty. Hojicha . Ten częściowy proces palenia pozwala herbacie na uzyskanie równowagi między trawiastymi, aglomerowanymi profilami Sencha i cieplejsze, pieczone smaki Hojicha . Te orzechowe i karmelowe nuty smakowe stanowią główną różnicę pomiędzy herbatą częściowo paloną a zwykłą herbatą.

    Sklep Kamairicha 
  • regularny Hojicha

    Hojicha

    Ta herbata jest w pełni palona, w dużym garnku lub w palarce. W pełni palone liście herbaty nabierają ciemnobrązowego koloru, a ich smak opiera się na nutach kawy, karmelu i czekolady. 

    Sklep Hojicha 
  • hoji Genmaicha

    Genmaicha

    Genmaicha nie jest wytwarzana z prażonych liści herbaty, ale nadal uważamy ją za herbatę prażoną, ponieważ jest mieszana z prażonym ryżem. Cieplejsze nuty prażonego ryżu doskonale łączą się ze słodszymi i cytrusowymi nutami nieprażonych liści herbaty, tworząc unikalny, „zbożowy” profil smakowy, który jest bardzo przyjemny.

    Sklep Genmaicha 
1 z 3
noike Hojicha prażona herbata w filiżance

Historia japońskiej prażonej herbaty

Historia japońskiej prażonej herbaty sięga zaledwie XX wieku. Handlarze herbatą w Kioto chcieli znaleźć zastosowanie dla starszych liści i łodyg krzewu herbacianego, których nie mogli sprzedać w Sencha . Odkryli, że przy parzeniu herbaty z prażonych liści herbaty, rodzaj użytych liści miał znacznie mniejsze znaczenie. Ta prażona herbata szybko zyskała ogromną popularność w całej Japonii, a ludzie cenili jej cieplejszy, czekoladowy smak, szczególnie w chłodniejszych miesiącach.

Japanese Roasted Tea production

There are 2 main way to produce roasted tea. The first method involves a roasting machine that turns around, tumbling the leaves over heat and making sure they all have an even roast. The other, more traditional method of producing roasted tea is by turning the leaves in a pan. This method is done at the tea farm of Mr. Issin, in the same pan used to produce Kamairicha. 

Does Japanese roasted tea have caffeine?

Another major difference of roasted tea vs normal tea has to do with the caffeine content. A slight amount of caffeine is removed during the roasting process, but because older leaves and stems are more common to use in roasted teas, these tend to be very low in caffeine. This means that you can drink roasted tea later on in the day without being kept up at night.

Często zadawane pytania

Potrzebujesz pomocy? Mamy Cię pod opieką…

Dostawa

Oferujemy darmową wysyłkę na cały świat wszystkim naszym klientom. Przy większych zamówieniach oferujemy również darmową wysyłkę ekspresową, która może dotrzeć w ciągu zaledwie kilku dni. Jeśli pilnie potrzebujesz palonej herbaty, wybierz opcję szybszej dostawy podczas finalizacji zamówienia. Dostawa będzie darmowa lub z obniżoną opłatą.

Herbaty i naczynia do herbaty

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące naszej japońskiej herbaty palonej, skontaktuj się z naszym zespołem obsługi klienta. Najłatwiej skontaktować się z nami mailowo, ale możesz również skontaktować się z nami za pośrednictwem mediów społecznościowych. Odpowiadamy na wiadomości i komentarze na YouTube, TikToku, Instagramie i Facebooku.

Problemy z zamówieniem

Chociaż problemy z zamówieniami zdarzają się niezwykle rzadko, mogą zdarzyć się pomyłki, a czas oczekiwania może być nieco dłuższy ze względu na cło, ruch w okresie świątecznym lub pogodę. Wkrótce po złożeniu zamówienia automatycznie prześlemy Ci informacje o śledzeniu przesyłki, dzięki czemu zawsze będziesz wiedzieć, gdzie znajduje się Twoja palona herbata.

Płatności

Obecnie akceptujemy płatności wszystkimi głównymi kartami kredytowymi, PayPalem i przelewem bankowym. Jeśli masz pytanie lub wątpliwości dotyczące płatności za paloną herbatę, skontaktuj się z nami, a postaramy się pomóc w jej rozwiązaniu!

Zwroty i zwroty pieniędzy

Choć rzadko zdarza się, aby ktoś powiedział nam, że nie smakuje mu otrzymana palona herbata, czasami może się to zdarzyć. Chcemy, aby każdy otrzymał herbatę, która mu smakuje, dlatego wolimy wysłać Ci herbatę zastępczą, niż pozwolić Ci zostać z paloną herbatą, której nie lubisz.

Nie musisz zwracać nam palonej herbaty, jeśli Ci nie smakowała – po prostu ją zachowaj i podziel się nią z kimś, kto doceni jej smak! Skontaktuj się z nami mailowo lub za pośrednictwem mediów społecznościowych, a pomożemy Ci rozwiązać każdy problem z zamówioną herbatą! 

1 z 4