Kolekcja: Kupuj nasze Shiboridashi

Ten Shiboridashi jest idealnym narzędziem do parzenia najwyższej jakości japońskich zielonych herbat, takich jak Gyokuro  i kabuse Sencha . Ten gliniany czajniczek ma znacznie bardziej płaską konstrukcję i mniejszą objętość, dzięki czemu umożliwia zaparzenie gęstej, aromatycznej herbaty z użyciem większej ilości liści i zaledwie 50 mililitrów wody. Ciasno zwinięte liście herbaty mogą swobodnie rozrastać się na tej płaskiej powierzchni, uwalniając swój smak w postaci bogatego naparu. Z herbatą taką jak Gyokuro , powinieneś delektować się nie tylko smakiem, ale i konsystencją, gdy kropla po kropli przesuwa się po Twoim języku.

2 produkty(-ów)

filtruj shiboridashi

Filtr shiboridashi

Kolejną unikalną cechą tokoname shiboridashi jest filtr. Jeśli porównamy Shiboridashi kontra Kyusu, dowiesz się, że istnieją dwa rodzaje filtrów: wbudowany filtr gliniany, przeznaczony do herbat liściastych o większych liściach, oraz filtr metalowy, który służy do filtrowania mniejszych cząsteczek liści, takich jak te występujące w fukamushi. Sencha . Tokoname shiboridashi ma zupełnie inny rodzaj filtra. Zamiast siatki, ma tylko trzy małe nacięcia wycięte w glinie. Filtruje on większe liście, ale nadal pozwala na szybkie i równomierne nalewanie herbaty. 

Herbaty takie jak Gyokuro A kabusecha będzie miała znacznie większe liście, a ponieważ to właśnie te herbaty ludzie najczęściej przygotowują w shiboridashi, tokoname shiboridashi nie wymaga specjalnego filtra. Ten mały, rzeźbiony filtr nie tylko podkreśla minimalistyczny design, ale także przyspiesza przepływ wody.

filtruj shiboridashi

Filter of the shiboridashi

Another unique feature of the tokoname shiboridashi is the filter. If we compare the shiboridashi vs kyusu, you will know that there are two different types of filters, the built in clay filter, which is designed for larger leaf teas and the metal filter, which is designed to filter out smaller leaf particles, like those found in fukamushi sencha. The tokoname shiboridashi has a different type of filter entirely. Instead of a mesh, it just has 3 small notches carved into the clay. This filters out the larger leaves, but still allows the tea to pour quickly and evenly. 

Teas like gyokuro and kabusecha will have much larger leaves, and since these are the teas people tend to prepare in their shiboridashi, the tokoname shiboridashi doesn’t need much in the way of a filter. This small carved filter helps to contribute to the minimalist design, but also helps move the water through more quickly.

Benefits of the shiboridashi

There are a few distinct design characteristics of the tokoname shiboridashi that set it apart from other clay teapots. The first is the flat design. When it comes to brewing tea, you want to provide the tea leaves with a wide base so that they can move vertically as they expand. If you do not provide the tea leaves enough space, they will become cramped, unable to unfurl and fully release their flavor into the water. The tokoname shibooridashi takes this principle to the extreme with its flat, low profile design.

The total volume or carrying capacity of the tokoname shiboridashi is quite small. This is a deliberate choice, as the purpose of the shiboridashi is to create a small volume of very concentrated green tea. These are the types of teas you might drink on a special occasion, like gyokuro and premium sencha. 

One way to prepare gyokuro is with 5 grams of tea leaves and only 50 millileters of water. This concentrates the flavor into a smaller space, so instead of getting a large cup of more watered down tea, you get a small quantity of super concentrated tea. When you are drinking gyokuro, you are meant to enjoy not only the taste of the tea, but also the texture as it glides over the top of your tongue, drop by drop. The texture should be almost oily, coating your palate with its sweet and savory flavor. The tokoname shiboridashi is the perfect tool for creating this effect.

widok z góry shiboridashi

Pokrywka Shiboridashi

Podobnie jak korpus tokoname shiboridashi jest niezwykle szeroki i płaski, tak samo pokrywka shiboridashi jest niezwykle szeroka i płaska. Dzięki temu idealnie przylega do podstawy i tworzy szczelne zamknięcie podczas nalewania.

Ponieważ czajniczek składa się tylko z pokrywki i podstawy, naturalnie istnieją pewne podobieństwa między tokoname Shiboridashi kontra Gaiwan. Jedną z kluczowych różnic jest to, że w przypadku gaiwanu należy ustawić pokrywkę pod lekkim kątem, aby utworzyć szczelinę, umożliwiającą przepływ wody, ale pozostawiającą liście. W przypadku tokoname shiboridashi szczelina jest już wbudowana w kierunku dzióbka, co pozwala na równomierne nalewanie.

Benefits of using less water to prepare tea

If you are a big fan of matcha tea and you want to get the best teaware to prepare it the proper way, this is the perfect bundle for you. In this bundle, you not only get the matcha tea advent calendar 2022, but you also get the chawan matcha bowl, chasen matcha whisk and chashaku matcha spoon. 

The chawan is a beautifully carved clay bowl that is used during the Japanese tea ceremony. The chasen is carved out of a single piece of bamboo, and it is designed to prepare the perfect bowl of matcha, with a nice thick foam on top. Finally, the chashaku is the bamboo spoon that can be a great tool when it comes to measuring out the matcha and scooping it into the matcha bowl. 

Często zadawane pytania

Potrzebujesz pomocy? Mamy Cię pod opieką…

Dostawa

Obecnie oferujemy darmową dostawę dla wszystkich na całym świecie. Dla niektórych zamówień oferujemy również darmową dostawę ekspresową, która zazwyczaj dociera w ciągu zaledwie kilku dni. Jeśli Twoje zamówienie jest pilne, upewnij się, że wybrałeś jedną z szybszych opcji dostawy podczas finalizacji zamówienia.

Herbaty i naczynia do herbaty

Masz pytania dotyczące któregoś z naszych produktów? Możesz zwrócić się do naszego zespołu obsługi klienta lub obejrzeć setki filmów na YouTube, Instagramie, Facebooku i TikToku, aby uzyskać więcej informacji.

Problemy z zamówieniem

Chociaż wysyłka z naszych centrów dystrybucyjnych w UE i USA jest zazwyczaj szybka i sprawna, zdarzają się opóźnienia z powodu odprawy celnej, ruchu świątecznego i pogody. Po złożeniu zamówienia możemy udostępnić Ci informacje o śledzeniu przesyłki, dzięki czemu zawsze będziesz wiedzieć, gdzie znajduje się Twoja herbata!

Płatności

Akceptujemy płatności najpopularniejszymi kartami kredytowymi, PayPalem, Apple Pay i przelewem bankowym. Jeśli masz pytania dotyczące preferowanej metody płatności, skontaktuj się z nami, a znajdziemy rozwiązanie, które Ci odpowiada!

Zwroty i zwroty pieniędzy

Chociaż zwroty są w Nio bardzo rzadkie, zdarzają się sporadycznie. Zależy nam na zadowoleniu wszystkich z otrzymanej herbaty, dlatego wolimy zaoferować herbatę zastępczą niż zostawić kogoś z herbatą, która mu nie smakuje. Prosimy o kontakt, a pomożemy rozwiązać wszelkie problemy z zamówioną herbatą.

1 z 4