jak zrobić piankę matcha

Porozmawiajmy o jak zrobić piankę matcha. W tym artykule wyjaśnimy, dlaczego matcha nie pieni się, a także podzielimy się z Tobą kilkoma wskazówkami, jak ulepszyć proces przygotowywania matchy i jak uzyskać spienioną matchę w domu. 🍵🍃

Czym jest pianka matcha

Dobrze zaparzona herbata matcha naturalnie utworzy piankę na swojej powierzchni. Jest to prawdopodobnie związane z zawartością saponin i aminokwasów.

Niektóre matche wytwarzają więcej pianki matcha niż inne, co jest uważane za wskaźnik jakości przez wielu miłośników matchy.

Dlaczego pianka matcha jest ważna?

Najpierw krótko omówmy, dlaczego warto mieć piankę na wierzchu matchy. Ta pianka nie tylko nadaje matchy ładny wygląd, ale także ją napowietrza, nadając jej gładszą konsystencję i kremowy smak. Wysokiej jakości matcha powinna smakować niemal jak latte, nawet bez dodatku mleka czy cukru. Pianka pomaga uzyskać ten efekt, nadając jej lekką i puszystą konsystencję. Chociaż pokazujemy tę piankę matcha w wielu naszych filmach, wiele osób mówi nam, że nie potrafią jej odtworzyć w domu, używając własnej matchy. Dlatego chcieliśmy stworzyć krótki poradnik, który wyjaśni, co może być nie tak.

Dlaczego nie możesz spienić matchy – 5 powodów

 

Jak zrobić piankę matcha? 

Jeśli chodzi o jak zrobić piankę matcha, Jest 5 ważnych rzeczy, o których powinieneś pomyśleć. Po przeczytaniu tej listy powinieneś wiedzieć, jak zrobić spienioną matchę samodzielnie bez żadnych problemów! 

1. Zdobądź odpowiednie narzędzia

Zanim zapytasz jak zrobić piankę matcha, upewnij się, że masz wszystkie odpowiednie narzędzia. Najważniejsze narzędzie do przygotowania pianki matcha jest trzepaczka do matchy, chasen lub bambusowej trzepaczki. To narzędzie jest wykonane z jednego kawałka bambusa, a 100 małych włosków szybko porusza się w wodzie, napowietrzając herbatę. W porównaniu z metalową trzepaczką, bambusowa trzepaczka tworzy o wiele więcej piany i pracuje o wiele ciszej, dzięki czemu lepiej pasuje do porannej rutyny z matchą. 

2. Kup matchę premium 

Jeśli naprawdę chcesz nauczyć się jak zrobić piankę matcha jak profesjonalista, powinieneś kupić proszku matcha premium. Możesz sprawdzić jakość matchy, obserwując, jak dobrze się pieni. Wysokiej jakości matcha, bogata w aminokwasy, powinna łatwo się pienić, ale użycie matchy niskiej jakości może być bardzo trudne do uzyskania. pianki matcha. Gdy zdecydujesz się na matchę z pierwszego zbioru, z ceremonialnej jakości, nie tylko uzyskasz lepszy smak matchy, ale także zobaczysz, jak zrobić spienioną matchę w domu.

3. Przesiej proszek

jak zrobić piankę matcha to nie tylko kwestia wymieszania herbaty matcha, ale nawet przesiania proszku. Kiedy proszek matcha jest wystawiony na działanie wilgoci zawartej w powietrzu, zaczyna się zlepiać. Nie oznacza to, że matcha jest złej jakości lub że się zepsuła, ale stanowi to problem, jeśli chodzi o piankę matchy. 

Kluczem do jak zrobić spienioną matchę jest upewnienie się, że proszek jest równomiernie wymieszany z wodą. Może to być bardzo trudne, gdy w matchy jest dużo grudek, ponieważ nie wymieszają się one dobrze z wodą. Rozwiązaniem jest po prostu przesianie proszku matcha przez sito przed wsypaniem go do miska matcha. Umożliwi to usunięcie grudek i ułatwi wymieszanie proszku matcha z wodą.

4. Użyj gorącej wody, ale nie wrzącej 

Jednym z błędów, jakie popełniają ludzie, jestjak zrobić piankę matcha Czy używają zbyt zimnej wody? Jak wspomnieliśmy wcześniej, kluczem do jak zrobić spienioną matchę jest równomierne i dokładne wymieszanie proszku z wodą. Jest to znacznie trudniejsze, gdy używasz zimnej wody, a matcha wydaje się bardziej zbrylać. Aby tego uniknąć i uzyskać przyjemny pianki matcha, smak, użyj cieplejszej wody, o temperaturze około 71-84 stopni Celsjusza. Jeśli użyjesz wody o wyższej temperaturze, herbata może stać się bardziej gorzka, więc staraj się utrzymywać ją w tym zakresie.

5. Spróbuj ubijać jak prawdziwy mistrz herbaty 

Ostatnim kluczowym krokiem w jak zrobić piankę matcha jest prawidłowe ubijanie herbaty (i pomożemy Ci w tym artykule) 👉 Jak używać trzepaczki do matchy? Ubijaj jak profesjonalista w 5 minut)

Najpierw zeskrob boki miski, aby upewnić się, że cała matcha wsypała się do miski. Następnie delikatnie zeskrob dno miski i zacznij ubijać matchę szybkim, zygzakowatym ruchem, wykonując szybkie ruchy nadgarstkiem.

Gdy opanujesz tę technikę, kwestia jak zrobić spienioną matchę nie powinna już stanowić problemu!

Instrukcja przygotowania pianki matcha

1. Nabierz odpowiednią ilość matchy za pomocą łyżek Chashaku

Najpierw nabierz dwie miarki łyżką Chashaku. Trzepaczka, ta łyżka jest wykonana z jednego kawałka bambusa i jest idealnym narzędziem do przygotowywania herbaty matcha. Jeśli nasypiesz tyle proszku matcha, ile zmieści się na jednej łyżce chashaku, powinno wyjść około 1 grama proszku matcha. Użyj dwóch czubatych łyżek chashaku i przesyp je do sitka umieszczonego na misce.

Co zrobić, jeśli nie mam Chashaku? 

Jeśli nie masz Chashaku, możesz użyć zwykłej łyżki, ale będziesz potrzebować innej metody odmierzania proszku. Możesz użyć 1 łyżeczki proszku matcha, co powinno wyjść około 2 gramów. Jeśli potrzebujesz Chashaku, oferujemy je bezpłatnie w wielu naszych Zestawy do herbaty Matcha, więc nie powinno być problemu z jego zdobyciem.

2. Rozbij grudki za pomocą sitka i przesyp matchę do miski 

Ten kolejny krok jest często pomijany, ale jest bardzo ważne, jeśli chodzi o jak zrobić piankę matcha. Po umieszczeniu 2 gramów proszku matcha na sitku, możesz użyć chashaku lub innej łyżki, aby przepchnąć proszek. Ten krok powinien zająć tylko kilka sekund, a będziesz wiedzieć, że skończyłeś, gdy na dnie miseczki matcha pojawi się warstwa drobno przesianego proszku.

Co zrobić, jeśli nie mam sitka? 

Sita można łatwo znaleźć w Internecie, ale jeśli go nie masz, możesz pozbyć się grudek w inny sposób. Najpierw możesz dodać odrobinę wody do proszku matcha w miseczce, tylko tyle, aby powstała pasta. Gdy matcha będzie w tej paście, znacznie łatwiej będzie znaleźć grudki i rozgnieść je trzepaczką. Po dodaniu reszty wody będzie już za późno, więc upewnij się, że zajmiesz się nimi tutaj. To może być dobry dodatkowy krok, nawet jeśli… Użyj sita, ponieważ po dodaniu wody do proszku mogą utworzyć się grudki. 

3. Powoli wlej szklankę nie do końca wrzącej wody na środek miski.

Następnie czas dodać wodę. Wlej 100 ml wody o temperaturze 160-175 stopni na środek miski. Gdy cała woda zostanie wlana, a proszek matcha i woda zaczną się łączyć, czas przejść do następnego etapu.

4. Energicznie ubijaj, wykonując ruchy góra-dół (jak pisanie liter M i W).

Ruch ubijania jest kluczowy, jeśli chodzi o jak zrobić piankę matcha. Trzymaj rękę prosto i ubijaj herbatę nadgarstkiem, wykonując delikatne, zygzakowate ruchy. Ubijanie powinno utworzyć kształt litery M lub W. Ten ruch może początkowo wydawać się nieco dziwny, ale z czasem się przyzwyczaisz. 

Narzędzia potrzebne do spienienia matchy 

Zanim zaczniesz się uczyć jak zrobić spienioną matchę, musisz upewnić się, że masz odpowiednie narzędzia. Przygotowaliśmy listę narzędzi, które warto rozważyć, jeśli zamierzasz zgłębić tajniki robienia pianki matcha. 

 

chashaku  

Oto bambusowa łyżka do matchy. Jej konstrukcja może wydawać się prosta, ale ma kilka kluczowych cech, które ułatwiają przygotowywanie herbaty matcha. Po pierwsze, ma bardziej pionową konstrukcję w porównaniu z poziomą konstrukcją większości łyżek. Dzięki temu łatwiej jest nabierać herbatę z węższych pojemników, takich jak puszka matchy. Po drugie, chashaku to doskonałe narzędzie do odmierzania. Wystarczą dwie czubate łyżeczki z chashaku, a uzyskasz idealną ilość proszku do przygotowania herbaty matcha. 

 

Sitko 

Sitko to kolejne ważne narzędzie do przygotowywania matchy. Nie ma w nim nic specjalnego i możesz go nawet nie zobaczyć podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty, ale to dlatego, że proszek jest już przygotowany. Dobra pianka matcha zaczyna się od drobno przesianej, wysokiej jakości matchy.

 


Trzepaczka do matchy, zwana również chasen

Japońskie określenie bambusowej trzepaczki do matchy to Chasen. Możesz nazywać to narzędzie chasen, trzepaczką do herbaty chasen, trzepaczką do matchy lub bambusową trzepaczką do matchy. 

 

Zamienniki, jeśli nie masz trzepaczki 

Jeśli nie masz bambusowej trzepaczki, możesz użyć metalowej trzepaczki. Wadą jest to, że trzepaczka będzie znacznie głośniejsza i nie będzie dawała tak dobrych rezultatów. pianki matcha. Jeśli naprawdę chcesz poważnie podejść do matchy, zalecamy użycie bambusowej trzepaczki.

 


Miseczka do matchy, zwana również Chawan

Miseczka do matchy, po japońsku nazywana jest również Chawan. Słowo „Cha” oznacza herbatę, a słowo „wan” oznacza miskę, co czyni ją bardzo prostą nazwą dla glinianej miseczki do herbaty.  

 

Zamienniki, jeśli nie masz miseczki 

Jeśli nie masz oficjalnej miseczki do herbaty matcha, możesz po prostu użyć dowolnej miseczki, którą masz w domu. Idealnie byłoby, gdyby miseczka miała wyższe brzegi, co ułatwiłoby ubijanie. Gliniana miseczka do herbaty jest również wykonana z grubszej gliny, co pomaga podkreślić wagę herbaty. Ponadto utrzymuje herbatę dłużej w cieple. Chociaż gliniana miseczka do matchy to najlepsze narzędzie do parzenia matchy, jej brak nie usprawiedliwia braku przyjemności z delektowania się wspaniałą herbatą matcha – po prostu użyj tego, co masz pod ręką! 

 

ceremonialna matcha

Najważniejszą rzeczą, jaką należy mieć przy przygotowywaniu miseczki herbaty matcha, jest oczywiście sama matcha. Potrzebujesz matchy przeznaczonej do picia samej, bez mleka i cukru. W internecie można znaleźć wiele tanich matchy do latte i innych przepisów, ale ta matcha ma tendencję do bycia bardzo gorzką, gdy pije się ją samą. Warto wybrać matchę premium, z pierwszych zbiorów, która będzie miała znacznie mniej goryczki niż ta tania, nawet jeśli pije się ją samą.

 

Gorąca woda 

Oczywiście gorąca woda to kolejny ważny składnik podczas przygotowywania herbaty. Najlepiej wybrać wodę filtrowaną, aby wapń nie zakłócał smaku matchy. Chcesz, aby woda miała jak najbardziej neutralny smak. Można również podgrzać wodę za pomocą czajnika elektrycznego – jest to szybkie i proste.

 

5 powodów, dla których nie da się zrobić pianki z matchy 

1. Matcha niskiej jakości

Powód numer jeden to niska jakość matchy, której używasz. Odkryliśmy, że te niskiej jakości matche kulinarne nie dają tak dobrej pianki. Jeśli planujesz samodzielnie przygotować matchę i pić ją bez dodatków, a nie w latte, zdecydowanie zalecamy zakup matchy ceremonialnej, w przeciwnym razie zauważysz, że znacznie mniej się pieni. W matchy ceremonialnej niektóre matche pienią się lepiej niż inne, ale nie oznacza to, że bardziej pieniste matche są lepszej jakości – to po prostu kwestia zawartości saponin w herbacie.

2. Woda jest zbyt zimna

Drugim powodem, dla którego matcha może się nie pienić, jest zbyt zimna woda. Chociaż matchę można przygotować w chłodniejszej wodzie, nie miesza się ona tak dobrze. Po wlaniu chłodnej wody do matchy możesz zauważyć, że zaczynają się formować grudki, które nie mieszają się dobrze z wodą, co zapobiega pienieniu się. Dlatego zalecamy temperaturę 71-84 stopni Celsjusza. Nie chcesz przypalić herbaty, ale musisz ją zaparzyć wystarczająco gorącą, aby dobrze się z nią wymieszać. Dzięki temu matcha dobrze się spieni i będzie miała lepszy smak.

3. Zbyt mała ilość proszku

Trzecim powodem, dla którego możesz nie spienić matchy, jest zbyt mała ilość proszku. Zbyt duża ilość wody i zbyt mała ilość proszku sprawia, że matcha staje się zbyt rzadka i nie wytwarza odpowiedniej piany. Użyj około 2 gramów proszku lub około 1 łyżeczki, a następnie około 100 ml wody. Koncentrując matchę w ten sposób, nie tylko poprawisz smak, ale także utworzysz więcej piany na powierzchni.

4. Nieużycie odpowiednich narzędzi

Czwartym powodem, dla którego nie uda Ci się uzyskać pożądanej piany, jest brak odpowiednich narzędzi. Po przetestowaniu wielu różnych narzędzi doszliśmy do wniosku, że najlepszym sposobem na ubicie matchy jest bambusowa trzepaczka do herbaty lub Chasen. Ta trzepaczka jest wykonana z jednego kawałka bambusa, a 100 włosków porusza się w wodzie, napowietrzając herbatę. Chociaż narzędzie to jest używane od setek lat, nadal uważamy je za jedno z najlepszych. Metalowa trzepaczka nie wytwarza odpowiedniego tarcia w wodzie, dlatego stwierdziliśmy, że nie wytwarza tak dobrej piany. Jeśli chcesz poważnie podejść do przygotowywania matchy, sugerujemy zakup własnej bambusowej trzepaczki do herbaty.

5. Nieużycie odpowiedniej techniki

Piątym i ostatnim powodem, dla którego nie uda Ci się uzyskać piany na wierzchu matchy, jest technika ubijania. Opanowanie tej techniki zajmuje dużo czasu, ale istnieje kilka wskazówek, które mogą ją nieco ułatwić. Po pierwsze, należy poruszać się bardzo szybko. Obserwując, jak zaparzacze przygotowują herbatę, można zauważyć, że wykonują bardzo szybkie ruchy nadgarstkami, a jednocześnie wykonują niewielkie ruchy ramion. Warto również poruszać trzepaczką po powierzchni wody, wykonując zygzakowate ruchy. Odkryliśmy, że to najlepszy sposób na uzyskanie większej ilości piany. Przydatne okazało się ćwiczenie z większą miską, jeśli taką posiadasz. Da ci to więcej miejsca na szerszy zakres ruchów. Z czasem, gdy nabierzesz wprawy, będziesz w stanie ubijać, mając do dyspozycji mniej miejsca, ale to dobry punkt wyjścia. Jeśli naprawdę nie chcesz ćwiczyć ubijania, możesz użyć spieniacza do mleka, aby szybko uzyskać piankę matcha w zabiegane poranki. 

Czyszczenie po sesji z pianką matcha

Po przygotowaniu pianki matcha, koniecznie opłucz naczynia do parzenia herbaty, a zwłaszcza trzepaczkę do matchy. Nie odkładaj trzepaczki do matchy brudnej ani wilgotnej. Opłucz ją wodą, a następnie pozostaw do wyschnięcia przed schowaniem. Od czasu do czasu możesz delikatnie wyszorować ją starą szczoteczką do zębów. Pozwoli to usunąć część przebarwień bez uszkadzania delikatnego włosia.

Wnioski na temat przygotowania pianki matcha

Przypomnijmy więc, czego się nauczyliśmy. Najpierw upewnij się, że masz wysokiej jakości matchę ceremonialną i wymieszaj 1 łyżeczkę proszku ze 100 ml wody o temperaturze 71-84°C.

Następnie weź bambusową trzepaczkę do herbaty i ubijaj nią bardzo szybko, zygzakowatymi ruchami wzdłuż powierzchni herbaty.

Jeśli wykonasz wszystkie te kroki, będziesz wiedzieć, jak zrobić spienioną matchę jak zrobić matchę w domu. Bardzo dziękuję za obejrzenie, mam nadzieję, że ten artykuł okazał się pomocny w kwestii przygotowania matchy w domu. Jeśli masz jakieś pytania, śmiało zadaj je w komentarzach poniżej. Do zobaczenia następnym razem.

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4