Dlaczego matcha jest taka droga? Wyjaśnienia ekspertów

Dlaczego jest matcha tak drogie? To pytanie, które słyszymy nieustannie, a ponieważ produkcja herbaty matcha wymaga tak wielu działań, trudno nam odpowiedzieć na nie w jednym czy dwóch zdaniach, dlatego postanowiliśmy napisać o tym cały artykuł! W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego proszek do zielonej herbaty matcha jest tak droga i omówić wszystkie etapy produkcji jednych z najlepszych herbat matcha na świecie. Bez zbędnych ceregieli, przejdźmy do konkretów.

Dlaczego więc matcha jest tak droga? Oto 11 głównych powodów:

#1. Matcha rośnie tylko w określonych lokalizacjach geograficznych

Chociaż herbata w proszku ma swoje korzenie w Chinach, matcha, jaką znamy dzisiaj, jest w rzeczywistości produktem Japonii. Rolnicy, których spotykamy w Japonii, produkują herbatę matcha od wielu pokoleń, a ta wielopokoleniowa wiedza sprawia, że produkt jest znacznie lepszy. Chociaż można znaleźć wysokiej jakości matchę produkowaną w innych krajach, najlepsza matcha na świecie pochodzi z Japonii.

To naprawdę ogranicza możliwości produkcyjne do niewielkiego obszaru geograficznego i garstki utalentowanych rolników. Do kwestii podaży i popytu przejdziemy później, ale wystarczy powiedzieć, że Japonia stanowi stosunkowo niewielki odsetek światowej produkcji herbaty, a mimo to odpowiada za prawie całą produkcję matchy najwyższej jakości. Oto jeden ze sposobów odpowiedzi na pytanie: dlaczego matcha jest taka droga.

#2 Pierwsze zbiory

Matcha premium zawsze musi pochodzić z pierwszych zbiorów. Zimą roślina herbaciana przechodzi kilka miesięcy „okresu spoczynku”, podczas którego gromadzi składniki odżywcze z gleby, a następnie uwalnia je do świeżych kiełków wiosną. Te kiełki mają najwyższą zawartość składników odżywczych i najsłodszy smak, dlatego są zarezerwowane dla najlepszych gatunków herbaty, takich jak kabusecha., Gyokuro i oczywiście matcha. Po zebraniu tych liści, roślina herbaciana będzie „wypłukiwać” jeszcze kilka razy, ale te kiełki będą miały mniej składników odżywczych i mniej smaku, ponieważ nie będą miały tyle czasu na gromadzenie składników odżywczych z gleby. Fakt, że matcha premium może być produkowana tylko raz w roku, przybliża nas o krok do odpowiedzi na pytanie: dlaczego matcha jest taka droga.

#3 Dodatkowa osoba do ocieniania roślin

Kolejnym powodem dlaczego matcha jest taka droga jest to, że rośliny herbaciane muszą być okryte specjalnym rodzajem siatki zwanej kabuse. Siatka ta jest starannie rozciągnięta nad roślinami herbaty, aby chronić je przed światłem słonecznym.

Oczywiście wymaga to dodatkowego kapitału na zakup siatki, a także dodatkowej pracy przy jej zakładaniu.

Czasami konieczne jest ustawienie bambusowego rusztowania dla herbat zbieranych ręcznie, aby ludzie mogli zbierać herbaty pod siatką. Oczywiście wymaga to od rolnika jeszcze więcej czasu i zasobów, co podnosi cenę.

#4 Dlaczego trzeba zacieniać rośliny? 

Gdy liście herbaty są wystawione na działanie promieni słonecznych, zaczynają przekształcać teaninę w katechiny. Teanina to aminokwas, który nadaje herbacie słodki i pikantny smak, a katechiny nadają jej bardziej gorzki smak. Herbata o wyższej zawartości katechin będzie bardziej gorzka i dlatego mniej odpowiednia dla matchy. Odcięcie herbaty od światła słonecznego na 3 tygodnie przed zbiorem powoduje powstanie liścia o wyższej zawartości teaniny i niższej katechin. Ten dodatkowy etap zacieniania wymaga czasu i zasobów, dlatego produkcja herbat w zacienionym miejscu jest zazwyczaj droższa.

#5 Roślina musi przetrwać 3 tygodnie bez światła słonecznego

Rozłożenie siatki to tylko jeden z elementów wyzwania. Drugim czynnikiem, który zaczyna odpowiadać na pytanie dlaczego matcha jest taka drogaTo jest to, co będzie dalej. Po ustawieniu rusztowania, krzew herbaciany musi teraz przetrwać 3 tygodnie bez światła słonecznego. 

To stresujący czas dla rośliny i trzeba ją wzmocnić, aby utrzymać ją w zdrowiu przez tak długi czas. Podczas gdy większość rolników używałaby w tym celu nawozów chemicznych, rolnicy ekologiczni, tacy jak pan Nakai, wolą robić rzeczy w bardziej naturalny sposób. Używają naturalnych składników, aby dostarczyć roślinie herbacianej składników odżywczych, nie szkodząc otaczającemu ekosystemowi. Zajmuje to więcej czasu, ale warto produkować herbatę matcha w bardziej zrównoważony sposób.

#6 Proces ręcznego zbierania

Często, gdy ludzie pytają dlaczego matcha jest taka droga, o matchę zbieraną ręcznie, która może być jeszcze droższa. Proces ręcznego zbierania odbywa się tylko jeden dzień w roku. Ludzie z całego regionu zbierają się, aby wziąć udział w ręcznym zbieraniu herbaty. Oczywiście wymaga to dodatkowej pracy i szkoleń, ponieważ zbieranie herbaty to bardzo precyzyjna sztuka. 

Herbatę należy zbierać zaledwie kilka milimetrów poniżej trzeciego pędu. Jeszcze trudniej jest, gdy roślina herbaciana ma „ukrytą golonkę” lub ukryty pączek, więc zbiór musi odbyć się pod drugim liściem. Wymaga to skupienia i treningu, aby móc prawidłowo identyfikować poszczególne liście na roślinie herbacianej.

#7 Staranny wybór liści

Kolejny powód dlaczego matcha jest taka droga związany jest ze sposobem selekcji liści. Po 3 tygodniach zacienienia herbaty nadchodzi czas na jej zbiór. W przypadku tańszych herbat, takich jak Bancha, można wykorzystać starsze liście rośliny herbacianej, ale w przypadku matchy można wykorzystać tylko 3 górne pędy.

Te młode pędy mają najwięcej składników odżywczych i najłagodniejszy i najsłodszy smak. Zawierają również najwięcej kofeiny, co jest jednym z powodów, dla których matcha ma tak wysoką zawartość kofeiny. Liście te są zbierane i parowane, aby przygotować je do kolejnego etapu procesu produkcji matchy.

#8 Łodygi i żyłki liści herbaty są usuwane

Inną odpowiedzią na pytanie dlaczego matcha jest taka droga jest dodatkowy etap, rzadko spotykany w świecie herbaty. Łodygi liści herbaty są faktycznie usuwane. Łodygi te psują słodki i pikantny smak, który pochodzi głównie z liści. Te szczegóły mogą wydawać się mało istotne, ale gdy herbata jest mielona na proszek, smak staje się intensywniejszy, a drobne niedoskonałości stają się bardziej widoczne. Ten proces odszypułkowywania wymaga użycia dodatkowych maszyn, a także zmniejsza całkowitą wydajność herbaty, ponieważ łodygi nie są wliczane do końcowej wagi. Oba te czynniki przyczyniają się do wzrostu ceny herbaty.

#9 Herbata jest mielona przy użyciu bardzo drogiego sprzętu

Po usunięciu łodyg herbata jest gotowa do zmielenia. Liście bez łodyg nazywane są „tencha” i umieszczane są w górnej części tego dużego granitowego młyna w celu zmielenia. Aby zmielić liście herbaty na super drobny proszek, taki jak matcha, potrzebna jest rozległa sieć rowków i większy granitowy młynek, taki jak ten. Są one nie tylko bardzo drogie, ale wyprodukowanie 50 gramów tego cennego proszku matcha zajmuje nawet godzinę. 

#10 Cenny proszek musi być idealnie zapakowany

Po zmieleniu herbaty musi ona zostać odpowiednio zapakowana. To jeden z ostatnich powodów, dla których matcha jest tak droga, choć nie jest to tak istotny czynnik w porównaniu z innymi. Proszek matcha jest niezwykle wrażliwy na światło, ciepło i wilgoć, dlatego musi być bardzo starannie zamknięty w szczelnym pojemniku. 

Puszki matchy są często podwójnie zamykane, co dodatkowo zwiększa ochronę. Matcha ma również krótszy okres przydatności do spożycia i najlepiej spożyć ją w ciągu roku od zapakowania. Wszystkie te czynniki i wiele innych wpływają na cenę proszku matcha. 

Matcha jest bardzo wrażliwa na światło, ciepło i wilgoć podczas przechowywania.

Oczywiście matcha nie może być natychmiast sprzedana, musi być przechowywana na plantacji herbaty do momentu złożenia zamówienia. Z tego powodu wielu producentów herbaty musi zainstalować specjalne chłodnie, aby ich herbata matcha dłużej zachowała świeżość. Zakup takiej chłodni wiąże się z dodatkowymi nakładami inwestycyjnymi, a jej odpowiednie chłodzenie i konserwacja są kosztowne. Wszystko to należy uwzględnić w cenie matchy i rzucić światło na pytanie, dlaczego matcha jest tak droga.

Proszek jest produkowany w bardzo ograniczonej ilości

Jak wspomnieliśmy wcześniej, młyn kamienny używany do mielenia liści tencha na proszek matcha może potrzebować nawet godziny, aby wyprodukować 50 gramów proszku matcha. To poważnie ogranicza możliwości produkcyjne małej plantacji matchy, nawet jeśli posiada ona wiele młynów. W wyniku tej ograniczonej ilości, wspomniane wcześniej wysokie koszty rozkładają się na bardzo małe zapasy, a zatem cena musi być wyższa. 

#11 Popyt jest wyższy niż podaż

Jak obiecaliśmy, wrócimy do kwestii podaży i popytu, aby raz na zawsze odpowiedzieć na pytanie dlaczego matcha jest taka droga o matchę. Matcha zasłynęła z naturalnej słodyczy, silnego smaku umami i gładkiego wykończenia, co jest rzadkością w świecie herbaty. W rezultacie producenci dokładają wszelkich starań, aby udoskonalić idealną herbatę matcha.

Po dopracowaniu tych smaków, ludzie są skłonni zapłacić wyższą cenę za te niesamowite herbaty matcha. Nawet jeśli koszt to kilka dolarów za gram, warto pozwolić sobie na odrobinę luksusu. 

Matcha to herbata na specjalne okazje, a nawet na specjalne ceremonie, więc wyższa cena niekoniecznie musi wiązać się z codziennym piciem. Pijąc jedną z najcenniejszych herbat matcha na świecie, prawdopodobnie uczestniczysz w specjalnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Chociaż zapłacenie dolara lub dwóch za filiżankę herbaty na co dzień może być drogie, miłośnicy matchy nie mają nic przeciwko zapłaceniu wyższej ceny za wyjątkową herbatę, którą mogą dzielić się z przyjaciółmi lub rodziną podczas celebracji. 

Mamy nadzieję, że po omówieniu tych 11 czynników uzyskasz odpowiedź na pytanie: dlaczego matcha jest taka droga. Teraz omówimy kilka wskazówek, które pomogą Ci zaoszczędzić pieniądze przy następnym zakupie herbaty matcha. 

Jakie są gatunki matchy?

Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze kupując matchę, zwróć uwagę na różne rodzaje herbaty matcha i ich zastosowanie. Nie chcesz przepłacać za latte matcha ani używać bardzo drogiej matchy do pieczenia, więc zwróć szczególną uwagę na następną część!

ceremonialnej odmiany matchy

Zazwyczaj chodzi o najwyższą jakość proszku matcha, przeznaczonego do picia bez mleka i cukru.

W naszym poradniku, który odpowie na pytanie dlaczego matcha jest taka droga, mówimy tylko o matchy ceremonialnej.

W przypadku tej herbaty brane są pod uwagę wszystkie etapy, aby uzyskać herbatę naturalnie słodką i wystarczająco gładką, aby pić ją bez dodatków.

 

Gatunek latte

Jak sama nazwa wskazuje, matchy o jakości latte przeznaczona jest do połączenia z mlekiem owsianym i cukrem, aby uzyskać latte matcha. Możesz jednak użyć tego rodzaju matchy również do przygotowania orzeźwiających napojów, takich jak tonik matcha lub lemoniada matcha.

Aby wyprodukować tę herbatę, pomija się niektóre etapy, przez co smak staje się nieco bardziej gorzki. Herbata albo nie jest cieniowana, albo nie jest tak starannie selekcjonowana, albo pochodzi z późniejszych zbiorów.

Nie oznacza to, że wszystkie matchy o jakości latte są niskiej jakości. Matcha do latte, którą wybraliśmy od pana Masudy w Shizuoce, idealnie nadaje się do latte i jest produkowana bez użycia chemikaliów i pestycydów. 

Jakość kulinarna

Wreszcie mamy matchę do jakości kulinarnej. Ta matcha będzie miała najbardziej gorzki smak, ale nie stanowi to problemu, jeśli połączysz ją z wieloma innymi składnikami, tak jak w przypadku pieczenia. brownie z matchą lub ciasteczka matcha. Jeśli planujesz używać matchy do gotowania, możesz wybrać Matchę standardową do latte od pana Masudy. W ten sposób możesz zaoszczędzić pieniądze i nadal cieszyć się korzyściami płynącymi z herbaty matcha produkowanej bez pestycydów i chemikaliów.

Ile kosztuje matcha?

Nawet biorąc pod uwagę wszystkie koszty związane z produkcją proszku matcha, cena za miseczkę herbaty to zaledwie około 1 dolara. Cena matchy premium ceremonialnej wynosi około 1 dolara za gram, a pełną miseczkę matchy można przygotować z 1-2 gramów proszku. Czy warto pić matchę?

Jak mogę kupić tańszą, ale dobrej jakości matchę?

 Jeśli chcesz doświadczyć doskonałej matchy, oszczędzając jednocześnie pieniądze, możesz wybrać Noike Matcha. To niezwykle gładka matcha okumidori, która kosztuje około połowę ceny innych wysokiej jakości matchy. Jest produkowana przez małego rolnika z okolic Kioto, który produkuje naprawdę znakomite herbaty.

Jeśli chcesz zgłębić świat matchy, sugerujemy zapisanie się do comiesięcznego klubu matcha. Nie tylko otrzymasz co miesiąc najwyższej jakości herbaty matcha z całej Japonii, ale także darmową trzepaczkę i łyżeczkę do herbaty po zapisaniu się. Dziękujemy wszystkim za dołączenie do nas w tej przygodzie do świata matchy. Jeśli macie jakieś pytania, śmiało je zadawajcie w komentarzach poniżej. Do zobaczenia następnym razem. 

Powrót do blogu

1 komentarz

Was reading an article that mentioned about Kenko cha , when I googled that brought me to great knowledge of matcha and the history plus benefits and the difference and quality.

Govind Cooke

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4