Jak sprawić, by matcha smakowała wyśmienicie dzięki 11 prostym wskazówkom

jak sprawić, by matcha smakowała dobrze to pytanie, które często nam zadajecie. Ponieważ istnieje tak wiele różnych strategii, które można zastosować, aby uzyskać smaczniejszą miskę matchy, postanowiliśmy zebrać je wszystkie na jednej, dużej liście.  

Jak więc sprawić, by matcha smakowała wyśmienicie?

Czy zdarzyło Ci się kiedyś przygotować miskę matcha która nie smakowała najlepiej, mimo że parzyłeś zgodnie z instrukcją?

Niektóre sproszkowane herbaty matcha po prostu nie smakują tak dobrze. Niezależnie od tego, czy powodem jest to, że nie możesz się przyzwyczaić do smaku, czy jakość herbaty może nie być taka, jakiej oczekiwałeś, czy też minął termin przydatności do spożycia.

Niezależnie od przyczyn, możesz poprawić smak i sprawić, że każda matcha będzie smaczniejsza. Przygotuj się na odkrycie swojego wewnętrznego mistrza herbaty dzięki temu poradnikowi jak sprawić, by matcha smakowała wyśmienicie.

Zacznij od matchy ceremonialnej, a nie matchy do gotowania

Najważniejszą rzeczą, jeśli chodzi o jak sprawić, by matcha smakowała dobrze to wybrać matchę z pierwszego zbioru, o jakości ceremonialnej. Latte z zieloną herbatą matcha może być świetna, jeśli połączysz herbatę z mlekiem owsianym, ale jeśli pijesz ją samą z wodą, naprawdę warto postawić na jakość. 

Osobom pijącym matchę po raz pierwszy polecamy matchę Okumidori, taką jak Noike Matcha. Chociaż większość herbat matcha jest produkowana z odmiany Yabukita, ta herbata może być nieco gorzka dla osób pijących herbatę po raz pierwszy. Dlatego polecamy znacznie łagodniejszą odmianę Okumidori. 

Odmiana Okumidori jest zazwyczaj trudniejsza w produkcji, dlatego jest zarezerwowana dla matchy premium i Gyokuro . Chociaż większość matchy Okumidori jest dość droga, znaleźliśmy małego rolnika z okolic Kioto, który produkuje naprawdę świetną matchę w przystępnej cenie, idealną dla początkujących. Matcha Noike jest łagodniejsza i mniej gorzka niż większość match, a jednocześnie ma rozsądną cenę. To świetna opcja na początek, jeśli planujesz pić matchę bez dodatków.

matchę ceremonialną

matchę ceremonialną to matcha przeznaczona do spożycia bez dodatków, bez żadnych substancji słodzących. Jeśli zastanawiasz się, jak sprawić, by matcha smakowała dobrze, najważniejsze jest, aby wybrać matchę taką jak ta. Ta matcha ma naturalną słodycz, która jest doskonalona w długim i starannym procesie produkcji. Można przekształcić dobry proszek w złą herbatę matcha, ale nie można przekształcić złego proszku w dobrą herbatę matcha, więc upewnij się, że zaczynasz od dobrych składników.

matchy o jakości latte

matchy o jakości latte to kolejny krok po matchy ceremonialnej. Podczas produkcji tej herbaty matcha pomija się pewne etapy procesu produkcji matchy ceremonialnej. Na przykład, można użyć późniejszych zbiorów liści herbaty, dzięki czemu smak będzie nieco bardziej gorzki, a zawartość składników odżywczych nieco niższa. Nie stanowi to problemu, jeśli planujesz przygotować latte z matchą, ponieważ do herbaty dodasz mleko i cukier. Chociaż jest to postrzegane jako matcha niższej jakości, nadal ważne jest, aby matcha była uprawiana bez użycia pestycydów. Dlatego wszystkie oferowane przez nas matche są uprawiane ekologicznie, nawet te przeznaczone do latte. 

Jeśli zastanawiasz się, jak sprawić, by matcha smakowała dobrze jak to zrobić, musisz wybrać matchę ceremonialną. Jeśli planujesz dodać do niej mleko i cukier, matcha o jakości latte będzie odpowiednia! 

Matcha do gotowania

Matcha do gotowania, nazywana również matchą kulinarną, to najniższy szczebel w hierarchii matchy. Ta matcha powstaje z późniejszych zbiorów, starszych liści i może zawierać również łodygi. Herbata będzie bardzo gorzka, jeśli spróbujesz pić ją samą, więc jest akceptowalna tylko wtedy, gdy planujesz dodać wiele innych składników. Właśnie tak kończy się to pieczeniem takich rzeczy jak brownie z matchą lub ciasteczka matcha, więc ta matcha kulinarna nadaje się do takich rzeczy. Podczas pieczenia zużywasz również dużo proszku matcha, więc powinieneś wybrać niedrogi. 

Zawsze przesiewaj i rozbijaj grudki

Druga wskazówka, jak uzyskać dobry smak matchy, to przesianie proszku. Może się to wydawać drobiazgiem, ale w rzeczywistości może mieć duże znaczenie. Proszek matcha jest bardzo wrażliwy na wilgoć, więc po otwarciu zacznie się zlepiać. 

Chociaż te grudki nie wpływają na integralność matchy, nie mieszają się dobrze z wodą i mogą sprawić, że picie będzie mniej przyjemne. Proszek powinien być równomiernie wymieszany z wodą, aby każdy łyk miał tę samą konsystencję. Prostym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest przesianie proszku przez sito tuż przed zaparzeniem herbaty. Dzięki temu na dnie miseczki powstanie drobny proszek, co ułatwi mieszanie herbaty.

Używaj mniej wody 

Trzecia wskazówka z naszego poradnika jak sprawić, by matcha smakowała dobrze to użycie większej ilości proszku matcha w stosunku do wody. Podobnie jak w przypadku przygotowywania herbaty liściastej, matcha powinna mieć bardzo skoncentrowany smak. Zazwyczaj zalecamy 2 gramy proszku i 100 ml wody, ale zawsze można dodać więcej wody później, jeśli smak będzie zbyt intensywny. 

Wysoki stosunek proszku do wody jest również ważny, jeśli chodzi o tworzenie piany na wierzchu, ale o tym porozmawiamy nieco później. Na razie ważne jest, aby użyć 2 gramów proszku, 100 ml wody i zaparzyć w temperaturze 71-84°C. Dzięki temu uzyskasz matchę o doskonałym smaku, która nie będzie zbyt rozcieńczona. 

Obniż temperaturę wody 

Chociaż matcha jest mniej wrażliwa na temperaturę wody niż herbata liściasta, to i tak najlepiej smakuje w zakresie 71-84°C. Jeśli temperatura wody jest zbyt wysoka, matcha stanie się bardzo gorzka. To jeden z powodów, dla których wiele osób uważa matchę za wyjątkowo gorzką. Jeśli użyjesz wrzącej wody, wyekstrahujesz więcej katechin z cząsteczek matchy i otrzymasz bardziej gorzką herbatę. Z tego powodu kluczem do jak sprawić, by matcha smakowała dobrze jest użycie wody o niższej temperaturze.

Używaj odpowiedniej trzepaczki

Zestaw do ceremonii parzenia herbaty Chasen

Kolejnym sposobem jak sprawić, by matcha smakowała dobrze jest użycie trzepaczka do matchy lub _ Ścigany . To narzędzie używane podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty i choć ma setki lat, wciąż jest najlepszym narzędziem do przygotowywania tych pięknych, spienionych miseczek matchy. 

Trzepaczka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, a 100 włosków porusza się w wodzie, napowietrzając herbatę, tworząc przyjemną piankę na wierzchu. Ta pianka nie tylko sprawia, że herbata wygląda ładnie, ale także nadaje jej gładszy i bardziej kremowy smak. Jeśli nie masz takiego urządzenia w domu, najlepszym rozwiązaniem jest użycie spieniacza do mleka. Jeśli nie masz żadnego z tych narzędzi w domu, ostatecznością jest wstrząśnięcie herbatą w słoiku, aby ją wymieszać. 

To rozwiązanie dobrze radzi sobie z tworzeniem piany, ale wadą jest to, że matcha nie miesza się tak łatwo i może tworzyć grudki, które mogą utrudniać picie. Najlepiej po prostu zaopatrzyć się w bambusową trzepaczkę do herbaty i zacząć ćwiczyć technikę ubijania. Gdy nabierzesz wprawy, możesz zaprosić znajomych, aby zorganizowali własną ceremonię parzenia herbaty.

Używaj odpowiedniej miski

Kolejna wskazówka: upewnij się, że przygotowujesz matchę w miska matcha. Czasami widzimy ludzi ubijających matchę w szklance, ale może to być dość trudne, ponieważ szklanka nie zapewnia zbyt dużo miejsca. Najlepszym rozwiązaniem jest ubijanie herbaty w misce – masz dużo miejsca na ubijanie herbaty tymi szerszymi, zygzakowatymi ruchami.

 Jeśli naprawdę chcesz poważnie podejść do herbaty matcha, możesz wybrać chawan, czyli miseczkę do herbaty. Jest to gliniana misa używana podczas ceremonii parzenia herbaty i ma kilka różnych zalet. Po pierwsze, boki czarki są wyższe, co zmniejsza ryzyko rozlania herbaty podczas mieszania. 

Ponadto, glina lepiej utrzymuje ciepło, dzięki czemu matcha dłużej pozostaje ciepła. Podczas ceremonii parzenia herbaty, gliniana czarka jest wcześniej podgrzewana, aby nie odbierała ciepła matchy. W chłodny dzień przyjemnie jest trzymać coś ciepłego w dłoni, popijając herbatę, co jest kolejną zaletą chawan i przybliża nas o krok do odpowiedzi na pytanie: jak sprawić, by matcha smakowała dobrze.

Ubijaj trzepaczką w kształcie litery M i W, ale nie mieszaj 

jak zrobić spienioną matchę

Prawidłowa technika jest bardzo ważna, jeśli chodzi o uzyskanie dobrego smaku matchy.

Kiedy zobaczysz matchę przygotowaną przez eksperta, zauważysz piękną, jasnozieloną piankę na wierzchu, która nadaje herbacie gładszą i bardziej kremową konsystencję.

Do perfekcji osiąga się to dzięki odpowiedniej technice ubijania, a jeśli chcesz uzyskać własną piankę, poruszaj trzepaczką szybkimi, zygzakowatymi ruchami nadgarstkiem.

Opanowanie tego zajmie trochę czasu, ale gdy już nabierzesz wprawy, będziesz w stanie uzyskać piankę w ciągu kilku sekund. 

Zachowaj ostrożność podczas aromatyzowania matchy 

Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się, aby nie dodawać żadnych aromatów do matchy. Matcha ma bardzo intensywny smak, który może kolidować z wieloma dodatkami. Na przykład, gdybyś dodał kakao do matchy, smaki nie współgrałyby ze sobą. 

Jeśli naprawdę musisz dodać coś do herbaty matcha (czego odradzamy), użyj czegoś słodkiego i neutralnego, takiego jak biała czekolada, i zjedz to osobno. Pomoże to złagodzić goryczkę, nie zakłócając smaku herbaty.  

Profesjonalna rada, jak zaspokoić ochotę na słodycze: zrób własną herbatę DIY matcha biała czekolada 🍫

Zachowaj ostrożność podczas słodzenia matchy  

Niektórzy mogą chcieć zrezygnować z jak sprawić, by matcha smakowała dobrze i po prostu dodać do niej cukier. To mija się z celem picia herbaty matcha i tak naprawdę tracisz wiele z jej unikalnych smaków. Matcha ma bardzo subtelną, naturalną słodycz i świeżą, roślinną cierpkość. Wiele z tych niuansów zanika po dodaniu cukru.

Nawet jeśli pijesz matchę dla korzyści zdrowotnych, a nie dla smaku, wiele z nich jest również niwelowanych przez cukier, dlatego najlepiej po prostu jej unikać.

Praktyka

Oczywiście ten przewodnik jak sprawić, by matcha smakowała dobrzeNie byłoby to kompletne bez wzmianki o praktyce. Dotyczy to nie tylko ubijania herbaty, ale także wszystkiego innego. Po wielu eksperymentach zaczniesz uczyć się, co działa, a co nie. Oczywiście po drodze będziesz popełniać wiele błędów, ale to część podróży! Mając wystarczająco dużo czasu, powinieneś być w stanie przygotować własne miseczki do matchy jak profesjonalista, bez konieczności poświęcania temu zbyt wiele uwagi. 

Jak sprawić, by matcha smakowała dobrze? 

Istnieją dwa różne sposoby przygotowywania matchy, z których oba można wykorzystać w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Pierwszy, bardziej popularny, to usucha, czyli rzadka herbata. Drugi, to koicha, czyli gęsta matcha, jest używany podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty. Gdy opanujesz te dwa sposoby przygotowywania herbaty, możesz zacząć stosować niektóre z poznanych wskazówek dotyczących jak sprawić, by matcha smakowała dobrze

Jak przygotować usucha („rzadką herbatę”)

  • Krok 1: Umieść sitko na misce
  • Krok 2: Dodaj 1 łyżeczkę matchy do sitka 
  • Krok 3: Przetrzyj proszek przez sitko, aby pozbyć się grudek
  • Krok 4: Dodaj do miski tyle wody, ile potrzeba, aby utworzyć pastę (dzięki temu łatwiej będzie upewnić się, że nie będzie grudek)
  • Krok 5: Dodaj 60 ml wody do miski (85°C)
  • Krok 6: Ubij herbatę. Najpierw usuń nadmiar wody ze ścianek, a następnie ubij, aby uzyskać pianę.

Jak przygotować Koicha („gęstą herbatę”)

  • Krok 1: Umieść sitko na misce
  • Krok 2: Dodaj 2 łyżeczki matchy do sitka 
  • Krok 3: Przetrzyj proszek przez sitko, aby pozbyć się grudek
  • Krok 4: Dodaj 60 ml wody do miski (85 stopni Celsjusza)
  • Krok 5: Wymieszaj proszek z wodą w misce, aż powstanie gęsta pasta. Upewnij się, że dokładnie zeskrobałeś pastę z boków miski.
  • Krok 6: Wypij pastę matcha

Wybór matchy

Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy dziesiątki różnych plantatorów herbaty i spróbowaliśmy setek różnych herbat matcha. Stworzyliśmy listę naszych 21 ulubionych herbat matcha i zebraliśmy je w naszym Próbnik herbaty Matcha. Te herbaty są produkowane w różnych regionach, przez różnych rolników i z różnych odmian roślin herbacianych. Jeśli naprawdę chcesz zanurkować i poszerzyć swoje podniebienie o matchę, to jest to odpowiednie miejsce.

Mam nadzieję, że podobał się Wam ten artykuł na temat jak sprawić, by matcha smakowała dobrze. Mam nadzieję, że teraz macie już wszystko, czego potrzebujecie, aby rozpocząć tworzenie własnych ceremonii herbacianych w domu. Jeśli macie jakieś pytania dotyczące matchy, śmiało zadawajcie je w komentarzach poniżej. Do zobaczenia następnym razem.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4