8 różnic między tanią a drogą herbatą

Droga herbata zwykle kosztuje więcej z jakiegoś powodu. Istnieje wiele powodów, dla których droga herbata jest lepsza niż tania herbata i omówimy kilka z nich w tym artykule. 

Poznając te różnice, dowiesz się również, jak nie przepłacać za herbatę. Tanie herbaty mogą być sprzedawane jako drogie herbaty, nie będąc w rzeczywistości lepsze.

Następnym razem, gdy kupisz droga herbata, oto, na co powinieneś zwrócić uwagę:

 

#1 Jakość liści

Oczywiście, im więcej drogich liści herbaty będzie użytych do przygotowania droższych herbat.

Nie wszystkie liście na krzewie herbaty są sobie równe, a najmłodsze pędy na szczycie krzewu herbaty są najbardziej pożądane.

Te młodsze pędy krzewu herbaty mają wyższy profil składników odżywczych i zazwyczaj mają łagodniejszy i słodszy smak.

Kiedy spojrzysz na najdroższą herbatę w Japonii, Gyokuro i matcha, Wszystkie powstają z najmłodszych liści. 

tania herbata jak bancha Genmaicha jest wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego. Chociaż liście te są mniej pożądane, niektórym osobom podoba się ich łagodniejszy smak i niższa zawartość kofeiny.

 

#2 Wygląd

Można również odróżnić drogą herbatę od taniej herbaty patrząc na wygląd liści. najdroższą herbatę w Japonii, Gyokuro Należy szukać dużych, nieuszkodzonych igieł o ciemniejszym kolorze. Oznacza to, że liście mają wysoką zawartość teaniny i zostały starannie przetworzone.

Chociaż te duże igły są czymś, czego należy szukać w herbatach takich jak Gyokuro i kabuse Sencha , nie znajdziesz ich w fukamushi Sencha lub herbaty parowanej na parze.

 Ta herbata jest parzona przez dłuższy czas, a podczas tego procesu liście herbaty stają się bardziej kruche i łatwiejsze do złamania. Te mniejsze cząsteczki liści szybko rozpuszczają się w wodzie, tworząc bogaty, zielony napar. W innych herbatach te małe cząsteczki liści byłyby negatywnym wskaźnikiem.

 

#3 Smak

Oczywiście smak jest w dużej mierze subiektywny, ale istnieją pewne aspekty droższych herbat które sprawiają, że smak jest obiektywnie lepszy niż Tanie herbaty. Pierwszym z nich jest złożoność smaku.

Bardzo „płaski” smak

W przypadku większości herbat w torebkach smak herbaty jest bardzo „płaski”. Oznacza to, że smak tak naprawdę zmierza tylko w jednym kierunku. W przypadku wysokiej jakości herbaty liściastej otrzymujesz złożony zestaw różnych smaków, doświadczanych w różnym czasie. Prowadzi to do bogatszych doznań smakowych i dlatego te herbaty są bardziej pożądane. Złożony smak tych herbat można uzyskać jedynie dzięki niuansom w procesie uprawy i produkcji. Jeśli pominiesz te etapy, otrzymasz tania herbata i płaski smak.

Goryczka

Drugim aspektem smaku jest goryczka. Chociaż subtelna goryczka może być przyjemnym smakiem w herbata zielona, napoju, można ją łatwo przesadzić. Drogie herbaty zwykle nie mają goryczki wcale lub jest jej wystarczająco dużo, aby wystawić podniebienie na próbę, nie przytłaczając innych smaków. W przypadku Tanie herbaty z drugiej strony, zazwyczaj odczuwa się jedynie goryczkę, bez żadnych innych zauważalnych cech smakowych herbaty.

 

#4 Kolory

Herbaty liściaste

Droga herbata nie ma jednej konkretnej palety barw, którą podąża, ale istnieją różne kolory, których należy szukać w różnych rodzajach herbat.

Ogólnie rzecz biorąc, wysokiej jakości zielona herbata powinna mieć barwę od jasnożółtej do ciemnozielonej, ale nigdy pomarańczowej lub brązowej. Jeśli napar z zaparzonej zielonej herbaty jest pomarańczowy lub brązowy, zazwyczaj wskazuje to na tania herbata

Ciemnozielona herbata niekoniecznie jest lepsza od herbaty żółtawej. Kolor zaparzonej herbaty zależy od wielu różnych czynników. Na przykład, Gyokuro jest bardziej Droga herbata, ale kolor jest żółty, podczas gdy kolor fukamushi Sencha Jest o wiele bardziej zielony. W tym przypadku ma to związek z procesem gotowania na parze. Dłuższe gotowanie liści na parze sprawia, że nabierają one intensywniejszego zielonego koloru, a więcej tego pierwiastka uwalnia się do wody. Fukamushi Sencha .

Barwników Matcha

Jeśli chodzi o matchę, jednym z najdroższą herbatę w Japonii, jest znalezienie proszku o jasnozielonym kolorze.

Bardziej zielony kolor nie zawsze oznacza lepszą matchę, ale etapy produkcji wysokiej jakości matchy dają zarówno łagodniejszy smak, jak i bardziej zielony kolor. Pomijając te etapy, aby uzyskać tania herbata, prawdopodobnie otrzymasz bardzo gorzką matchę o matowym zielonym lub brązowym kolorze. 

 

#5 Cena

Pewne jest, że droższych herbat będzie kosztować więcej niż Tanie herbaty, ale o ile więcej? Na przykład, jeśli chodzi o matchę, wysokiej jakości matcha powinna kosztować od 1 do 2 dolarów za gram. Jeśli jest sprzedawana znacznie taniej, zazwyczaj jest gorszej jakości. Wyjątkiem jest Noike Matcha super gładka matcha Okumidori produkowana przez pana Noike pod Kioto. Ta herbata ma smak, który dorównuje herbatom dwukrotnie droższym.

Jeśli chodzi o herbaty liściaste, należy szukać w przedziale cenowym od 20 do 45 centów za gram. Gyokuro , Ten najdroższą herbatę w Japonii Poza matchą, możesz spodziewać się ceny od 30 centów do 1 € za gram.  Gyokuro cha muza To świetna okazja. Dzięki starannemu procesowi produkcji pana Sakamoto, herbata ta nabiera bogatego i słodkiego smaku, ale można ją kupić w znacznie niższej cenie niż inne. Gyokuro herbaty. 

 

#6 Parzenie

Jeśli porównasz wszystkie tania herbata i wszystkie Droga herbata, zauważysz jeden wspólny motyw. Tania herbata jest prawie zawsze sprzedawana w torebkach, a droga herbata prawie zawsze w liściach. Jest ku temu powód i ten sam, dla którego kupując drogą herbatę w torebkach, najprawdopodobniej przepłacasz. Dzieje się tak, ponieważ drogich liści herbaty herbaty liściaste są prawie zawsze zarezerwowane dla herbat liściastych.

Tania herbata jest zawsze spożywana w torebkach.

Jeśli firma herbaciana chce wyprodukować dużą ilość tania herbata, naparu, będzie starała się kupić jak najwięcej liści za jak najniższą cenę. Klienci tej produkowanej masowo herbaty prawdopodobnie będą chcieli, aby herbata była przygotowywana natychmiast i tanio. Ograniczenia te nie pozwalają firmie na zakup najbardziej pożądanego materiału liściastego, dlatego prawie zawsze kupuje materiał liściasty, którego nie można wykorzystać do produkcji herbat premium, ponieważ jest on najtańszy.

Herbatę należy następnie umieścić w torebce, aby można ją było szybko zaparzyć bez użycia odpowiednich naczyń. Podczas tego procesu liście muszą zostać zmielone na „pył herbaciany”, aby zmieściły się w torebce. Robi się to również po to, aby herbata szybciej się zaparzyła. Sama torebka herbaty negatywnie wpływa na jej smak. W rezultacie wszystkie drogich liści herbaty są zarezerwowane dla herbaty liściastej, aby uniknąć zepsucia przez torebkę. Nawet gdyby firma użyła ich drogich liści herbaty w torebce herbaty, ich smak nie dorównałby smakowi wysokiej jakości herbaty liściastej.

Droga herbata jest spożywana jako herbata liściasta

Małe gospodarstwa często mają na uwadze konkretny profil smakowy, gdy produkują Droga herbata. Starannie uprawiają roślinę, przetwarzają liście i mieszają herbatę, aby uzyskać odpowiednią ilość słodyczy, goryczki i smaku. Te herbaty produkowane w małych partiach są spożywane w postaci liściastych herbat, a każdego rodzaju produkuje się zaledwie kilka kilogramów. 

Kiedy tania herbata jest masowo produkowana w torebkach lub w butelkach, ten niuans zostaje utracony. Producenci tych masowo produkowanych herbat cenią sobie spójność i niską cenę, a tego nie da się osiągnąć na poziomie pojedynczej farmy. Wybierając herbatę liściastą, zyskujesz również znacznie większą różnorodność, ponieważ możesz spróbować herbat produkowanych na każdej indywidualnej farmie, zamiast polegać na z góry określonym asortymencie od kilku firm.

 

#7 składników odżywczych

Oprócz bogatszego smaku,, Droga herbata często zawiera więcej składników odżywczych. Wiele osób, które spożywają tania herbata zieloną herbatę, robi to ze względu na korzyści zdrowotne płynące z zielonej herbaty, ale mogą one być dla nich nieobecne. Jak wspomniano wcześniej, w Japonii więcej Droga herbata herbaty powstaje z najmłodszych pędów krzewu herbacianego.

Pierwszy zbiór wczesną wiosną

Wytwarza się go również z pierwszego zbioru wczesną wiosną. Zimą krzew herbaciany pozostawia się w spokoju, aby „odpoczął” i wchłonął składniki odżywcze z gleby. Składniki te są następnie uwalniane do świeżych kiełków wiosną. droższych herbat jak Gyokuro , Matcha i shincha powstają z tych młodszych kiełków. Nie tylko mają one lepszy smak, ale również lepszy profil odżywczy.

Więcej kofeiny

Te młodsze kiełki zawierają również więcej kofeiny. Kofeina jest wytwarzana przez roślinę herbacianą jako mechanizm obronny, chroniący ją przed owadami. Młodsze liście są delikatniejsze i bardziej wrażliwe, dlatego produkują więcej kofeiny. W rezultacie, Droga herbata jak Gyokuro a matcha ma tendencję do zawierania większej ilości kofeiny niż tania herbata jak bancha i Genmaicha . 

 

#8 Uprawa

Ostatnią różnicą między tania herbataDroga herbata jest uprawa. Wybierając herbatę, sprawdź, czy możesz znaleźć informacje o sposobie jej uprawy, ponieważ wiele Ci to powie o samej herbacie.

Zasadą jest, że im bardziej ogólna nazwa herbaty, tym niższa jej jakość. Jeśli jest sprzedawana po prostu jako „zielona herbata”, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest wytwarzana z najtańszych liści zielonej herbaty dostępnych na rynku. Jeśli herbata jest znana jako “Shincha Asanoka Kabuse” można stwierdzić, że jest to herbata z pierwszego zbioru (shincha), pochodzi z odmiany Asanoka i jest długo zacieniana przed zbiorem.

Te drobne szczegóły dotyczące procesu produkcji pokazują, że włożono wiele wysiłku w uzyskanie określonego profilu smakowego.

Należy jasno określić odmianę lub odmianę użytej herbaty. Podobnie jest z odmianami w świecie wina. Jeśli wino jest sprzedawane po prostu jako „czerwone wino”, prawdopodobnie jego jakość jest bardzo niska.

 

Nie przepłacaj za tanią lub drogą herbatę

Ważne jest, aby podkreślić fakt, że drogie herbaty mogą być zawyżone. Używamy słowa “Droga herbata” dla wygody, ale tak naprawdę mamy na myśli herbatę premium lub herbatę wysokiej jakości.

Oczywiście, jeśli herbata niskiej jakości jest sprzedawana po wysokiej cenie, można ją uznać za Droga herbata. Aby uniknąć przepłacania za herbatę, ważne jest, aby przejrzeć tę listę czynników i zastanowić się, dlaczego herbata jest droga. Jeśli nie spełnia niektórych lub większości tych kryteriów, prawdopodobnie jest zawyżona. 

 

Dlaczego herbata w torebkach jest tania? 

Nie chodzi o to, że wszystkie torebki herbaty są tanie, a każda herbata liściasta droga, ale raczej o to, że osoby pijące herbatę, którym bardziej zależy na wygodzie, mniej dbają o jakość. Dotyczy to również innych rodzajów napojów, takich jak piwo w puszkach kontra piwo butelkowane, czy kawa rozpuszczalna kontra mielona.

 

Dlaczego herbata liściasta jest droższa?

Konsumenci, którzy chcą tego, co najlepsze, najbardziej drogich liści herbaty nie śnią o pakowaniu ich do torebki herbaty. Jest wiele powodów, a jednym z nich są substancje chemiczne zawarte w torebce, które wpływają na smak. W rezultacie herbaty premium są sprzedawane osobom ceniącym jakość, a zatem zazwyczaj są nieco droższe.

 

Jak rozpoznać tanią zieloną herbatę liściastą?

Istnieją tanie herbaty liściaste, takie jak  Hojicha które mogą być zarówno pyszne, jak i niedrogie, ale są też gorszej jakości Tanie herbaty które są dość nieprzyjemne w piciu. Generalnie należy unikać japońskich herbat, takich jak Sencha i matcha produkowane w Chinach.

Należy również unikać zielonych herbat liściastych o pomarańczowym lub brązowym kolorze, ponieważ są one prawdopodobnie niskiej jakości i mogą być bardzo gorzkie. Należy również zwracać uwagę na niejasne szczegóły podane w opisie, takie jak pochodzenie.

 


Jaka jest najdroższa herbata w Japonii?

matcha 

Ten najdroższą herbatę w Japonii w przeliczeniu na gram jest to matcha. Matcha może kosztować kilka dolarów za gram, co czyni ją najdroższą herbatą w Japonii pod względem wagi. Mimo to, do zaparzenia filiżanki herbaty matcha potrzebne są zaledwie 2 gramy.

Gyokuro

Ten najdroższą herbatę w Japonii który jest w postaci luźnych liści (nie sproszkowanej) Gyokuro . Stopień konkursowy Gyokuro Cena herbaty może sięgać nawet 2 dolarów za gram, a w rzadkich przypadkach nawet przekracza tę kwotę. Mimo wszystko jest to tani napój, ponieważ wyprodukowanie 4-5 filiżanek herbaty kosztowałoby zaledwie 10 dolarów. W porównaniu z winem, herbata jest nadal bardzo tania, nawet w wyższej cenie.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4