Ten fukamushi Sencha kofeina Treść to coś, nad czym zastanawia się wielu miłośników herbaty, dlatego postanowiliśmy napisać ten artykuł, aby to wyjaśnić.
W tym artykule omówimy, czym fukamushi Sencha Jak powstaje i ile zawiera kofeiny.
Porównamy również fukamushi Sencha kofeiny do innych popularnych rodzajów japońskich zielonych herbat.
Zaczynajmy! 🍃💚
Zanim przejdziemy do Fukamushi Sencha Zawartość kofeiny, czym jest Fukamushi Sencha ?
Zanim porozmawiamy o fukamushi Sencha kofeina treść, najpierw zdefiniujmy, czym jest fukamushi Sencha Jest. Sencha To najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty w Japonii, ale jednocześnie najszersza kategoria. Odnosi się do liści herbaty, które zostały poddane obróbce cieplnej, zwinięte i wysuszone. Rolnik może dostosować różne fazy procesu produkcji, aby uzyskać różne rodzaje. Sencha herbata.
Produkcja różnych typów Sencha herbata
Na przykład, jeśli rolnik chce wyprodukować słodszą herbatę, może odciąć roślinę herbacianą od światła słonecznego na kilka dni przed zbiorem. Jeśli Sencha jest przykryty na okres od 10 do 20 dni, nazywa się to kabusecha.
Dzięki procesowi parowania rolnik może również zmienić rodzaj Sencha Herbata, którą produkują. Jeśli rolnik paruje liście herbaty przez 30–60 sekund, powstaje lekko parzona herbata lub asamushi. Sencha .
Jeśli zaparzy herbatę przez 60–90 sekund, stanie się ona normalną herbatą parzoną lub chumushi Sencha . Na koniec, jeśli liście herbaty zostaną poddane parzeniu przez ponad 90 sekund, efektem końcowym będzie głęboka, parzona herbata lub fukamushi Sencha .
Jak jest w Fukamushi? Sencha wykonane
Najpierw rolnik zbierze 3 górne liście krzewu herbacianego. Te liście są najmłodsze, najbogatsze w składniki odżywcze oraz najłagodniejsze i najsłodsze w smaku. Są one zarezerwowane do herbat takich jak Gyokuro , matcha, kabusecha i Sencha .
Jeśli chcesz wiedzieć, ile kofeiny zawiera zielona herbata o wysokiej zawartości kofeiny, np. Gyokuro , możesz przeczytać artykuł, aby odpowiedzieć na pytanie 👉 co to jest Gyokuro Zawartość kofeiny
Po zebraniu liście są zbierane i przetwarzane. Należy je krótko po zbiorze poddać działaniu pary wodnej, w przeciwnym razie z czasem utlenią się i zamienią w czarną herbatę. Rolnik poddaje liście działaniu pary wodnej przez 90–200 sekund. Po odparowaniu pary wodnej liście są suszone i zwijane do ostatecznego kształtu.
Wpływ dłuższego procesu parzenia
Dłuższe parowanie sprawia, że liście stają się bardziej kruche i często rozpadają się na mniejsze fragmenty. Często można rozpoznać fukamushi Sencha poprzez poszukiwanie tych mniejszych cząsteczek liści. Jak omówimy później, ma to wpływ na fukamushi. Sencha kofeina.
Jeśli interesuje Cię proces produkcji zielonej herbaty, możesz przeczytać ten artykuł na temat 👉 Jak powstaje herbata?
Dlaczego herbata zawiera kofeinę?
Krzew herbaciany wytwarza kofeinę jako mechanizm obronny, chroniący go przed owadami. Kofeina jest bardzo gorzka, a nawet trująca dla małych owadów, dlatego jest wykorzystywana do tworzenia warstwy ochronnej wokół liści.
Młodsze, delikatniejsze liście herbaty są bardziej podatne na owady, dlatego wymagają największej ochrony i największej ilości kofeiny.
Starsze liście herbaty są znacznie grubsze i nie muszą produkować tak dużo kofeiny, aby się bronić.
Dlatego herbaty z młodszych liści krzewu herbacianego zawierają najwięcej kofeiny, a herbaty ze starszych liści – najmniej.
Ten fukamushi Sencha kofeina treść znajduje się w górnym końcu spektrum, ponieważ podobnie jak inne rodzaje Sencha powstaje z młodszych liści herbaty.
fukamushi Sencha Zawartość kofeiny
W regularnej porcji fukamushi Sencha , możesz spodziewać się około 60 mg kofeiny. To sprawia, że fukamushi Sencha kofeina zawartość kofeiny plasuje się gdzieś pośrodku w porównaniu z innymi japońskimi zielonymi herbatami.
Dla porównania, mocna filiżanka matchy (4 gramy proszku) może zawierać 136 mg kofeiny, podobnie jak porcja Gyokuro . Oto dwie zielone herbaty o najwyższej zawartości kofeiny, jakie możesz znaleźć.
fukamushi Sencha Kofeina w porównaniu do herbat o niskiej zawartości kofeiny
bancha, Hojicha i Genmaicha Może zawierać zaledwie 10 mg kofeiny na filiżankę. Jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę lub lubisz pić zieloną herbatę po południu, powinieneś trzymać się tych herbat o niższej zawartości kofeiny. Jeśli nie przeszkadza Ci większa dawka kofeiny rano, możesz spróbować matchy i… Gyokuro !
Jeśli chcesz zobaczyć pełną klasyfikację herbat według zawartości kofeiny, możesz przeczytać artykuł, aby się tego dowiedzieć 👉 która herbata ma najwięcej kofeiny
fukamushi Sencha Kofeina w porównaniu do zwykłej Sencha kofeina
Normalny zakres kofeiny w Sencha Herbata może zawierać od 40 do 60 mg na porcję. Powód, dla którego fukamushi Sencha kofeina ma tendencję do bycia wyższym w porównaniu do normalnego Sencha Dzieje się tak, ponieważ do naparu uwalnia się więcej liści herbaty.
Ponieważ liście herbaty są bardziej kruche, rozpadają się na mniejsze cząsteczki. Te mniejsze cząsteczki przedostają się do naparu, co oznacza, że otrzymujesz większą dawkę wszystkiego, co znajduje się w liściach, w tym kofeiny.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zawartości kofeiny w normalnej Sencha , możesz przeczytać nasz artykuł na temat 👉 Sencha kofeina
Który Fukamushi Sencha zacząć od
Jeśli jesteś zainteresowany spróbowaniem fukamushi Sencha dla siebie polecamy murasaki Sencha Od pana Kawaji. Pan Kawaji to utalentowany rolnik z południowej Japonii, który specjalizuje się w stosowaniu herbat parowanych na głębokim oleju. Produkuje swoje herbaty na małej farmie na wsi, bez użycia pestycydów i chemikaliów.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować swoje Sencha herbatę, możesz przeczytać ten artykuł na 👉 jak zaparzyć Sencha