która herbata ma najwięcej kofeiny

Która herbata ma najwięcej kofeiny? To pytanie, które często nam zadają, a odpowiedzi jest kilka. W zależności od tego, co uważasz za „herbatę” i jak ją przygotowujesz, różne rodzaje herbat mogą mieć najwyższą zawartość kofeiny. W tym artykule zajmiemy się kwestią która herbata ma najwięcej kofeiny, i uszeregujemy herbaty według zawartości kofeiny. Zaczynajmy!  

która herbata ma najwięcej kofeiny

Herbata Mate i Guayusa z najniższą zawartością kofeiny

#1 Mate i Guayusa

Jedna filiżanka yerba mate może zawierać 180 mg kofeiny, podczas gdy Guayusa może zawierać nawet więcej. Ma to wiele wspólnego z przygotowaniem, ponieważ napój zazwyczaj przygotowuje się z bardzo wysokim stosunkiem liści do wody. Najpierw napełniamy tykwę liśćmi do ⅔ wysokości, a następnie zalewamy gorącą wodą. Napój można następnie pić za pomocą bombilli lub metalowej słomki, która automatycznie filtruje liście. 

Chociaż te napary ziołowe zawierają najwięcej kofeiny, technicznie rzecz biorąc, nie kwalifikują się do odpowiedzi na to pytanie. która herbata ma najwięcej kofeiny ponieważ nie są to typowe herbaty. Jeśli szukasz po prostu napoju o wysokiej zawartości kofeiny, który nie jest kawą, to jest to dobry wybór.

 

herbata matcha z najniższą zawartością kofeiny

#2 Matcha

Odpowiadając na pytanie która herbata ma najwięcej kofeiny, technicznie rzecz biorąc, odpowiedzią byłaby matcha. Premium matcha to jedna z herbat o najwyższej zawartości kofeiny, jaką można znaleźć. Zamiast zaparzać ją jak zwykłą herbatę liściastą, proszek matcha jest mieszany bezpośrednio z wodą. Oznacza to, że można zwiększyć zawartość kofeiny, po prostu dodając więcej proszku do wody. Zwykła porcja matchy zawiera około 2 gramy proszku i 136 miligramów kofeiny.

 Jeśli przygotowujesz koichę lub gęstą matchę, użyjesz mniej wody i 4 gramy proszku matcha. W ten sposób powstanie pasta matcha zawierająca 272 miligramy kofeiny. Ta koicha matcha jest spożywana podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty i powinna być przygotowywana wyłącznie z najdelikatniejszego proszku matcha. Jeśli chcesz przygotować własną koichę, zalecamy użycie matcha washimine lub nakai superior matcha aby uniknąć goryczki. 

 

#3 Zielona herbata

Kiedy pytasz która herbata ma najwięcej kofeiny nasuwa się pokusa, aby powiedzieć, że chodzi o zieloną herbatę, a zwłaszcza o japońską zieloną herbatę. Ten rodzaj herbaty obejmuje wiele herbat o najwyższej zawartości kofeiny na świecie, ale nie wszystkie zielone herbaty mają wysoką zawartość kofeiny. W tej sekcji przedstawimy kilka naszych ulubionych zielonych herbat o wysokiej zawartości kofeiny i opowiemy pokrótce o każdej z nich.

Gyokuro

Pierwsza herbata na naszej liście zielonych herbat to Gyokuro , Jedyna japońska zielona herbata, która naprawdę zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Kiedy ludzie zadają pytanie która herbata ma najwięcej kofeiny, Gyokuro jest zawsze priorytetem.

Ta herbata jest uważana za najbardziej ekskluzywną japońską herbatę liściastą ze względu na staranny proces produkcji. Herbatę tę należy przechowywać w cieniu przez 3 tygodnie przed zbiorem, aby nabrała charakterystycznego słodko-pikantnego smaku. Gdy teanina w roślinie herbacianej jest wystawiona na działanie promieni słonecznych, przekształca się w katechiny. Będą one miały nieco bardziej suchy i gorzki smak niż teanina, więc jeśli szukasz herbaty słodko-pikantnej, wybierz herbatę w cieniu. Sencha lub Gyokuro . 

Jeśli chcesz zobaczyć jak Gyokuro porównuje się do herbaty takiej jak Sencha Jeśli chodzi o zawartość kofeiny i korzyści zdrowotne, możesz przeczytać nasz pełny artykuł na ten temat 👉 Gyokuro przeciwko Sencha

Oprócz matchy, Gyokuro ma najdłuższy proces zacieniania. Pozwala to herbacie rozwinąć swój unikalny smak, a także wysoką zawartość kofeiny. Gdy krzew herbaty jest odcięty od światła słonecznego, zaczyna produkować więcej kofeiny, jako mechanizm obronny przed owadami. 

Filiżanka herbaty premium Gyokuro Może zawierać od 120 do 140 mg kofeiny, czyli więcej niż większość małych filiżanek kawy. Możesz nie odczuć aż tak dużej ilości kofeiny, ponieważ zamiast nagłego zastrzyku energii, otrzymasz trwalszy zastrzyk energii, który powinien wystarczyć na cały dzień. To dobry pomysł na długie godziny pracy, nauki, a nawet medytacji. A tak przy okazji, czy wiesz, że ta herbata jest również dostępna w proszku? Nazywa się Gyokuro proszek i nieco różni się od matchy. 

kabuse Sencha

Drugą herbatą o wysokiej zawartości kofeiny na naszej liście jest Kabuse Sencha . Po Gyokuro , kabuse Sencha jest uważana za drugą co do jakości herbatę liściastą w Japonii. Herbaty te są zacieniane przez 10–20 dni przed zbiorem, aby uzyskać słodszy i łagodniejszy smak z mniejszą goryczką. 

Chociaż nie są zacieniane, tak długo, jak Gyokuro i matcha, te herbaty nadal zawierają dużo kofeiny i teaniny. Te zielone herbaty będą miały więcej kofeiny niż zwykła Sencha , ale mniej kofeiny niż Gyokuro . Uważamy, że profil smakowy tej herbaty jest lżejszy i słodszy, bez zbyt intensywnych, wytrawnych lub bulionowych nut. Jeśli lubisz słodsze herbaty, ale nieco odstraszają Cię bardziej morskie nuty… Gyokuro , może to być idealna herbata dla Ciebie. 

Sencha

Trzecia herbata na naszej liście to Sencha . Sencha To najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty w Japonii, a także obejmuje najszersze spektrum smaków. Można spróbować bardziej suchej, niecieniowanej asamushi. Sencha , lub możesz mieć słodsze i bardziej owocowe zacienione fukamushi Sencha . 

Główne czynniki wpływające na smak Sencha chodzi o to, z jakiej odmiany pochodzi, w jaki sposób jest podlewana, zbierana i gotowana na parze. Gyokuro jest zacieniana przez 21 dni lub dłużej przed zbiorem, Kabusecha jest zacieniana przez 10–20 dni przed zbiorem, ale normalnie Sencha może być zacieniany lub niecieniowany przez okres do 10 dni przed zbiorem. 

Z uwagi na zawartość kofeiny Sencha Jest tak skomplikowany, że postanowiliśmy poświęcić mu cały artykuł. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, możesz przeczytać 👉 Sencha Zawartość kofeiny – kompletny przewodnik od ekspertów od herbaty

Jak zacienienie wpływa na zawartość kofeiny Sencha

Im dłużej jest zacieniony, tym zazwyczaj herbata będzie słodsza. Rolnik może również zmienić profil smakowy Sencha w zależności od tego, jak długo parują liście herbaty. Normalne Sencha Herbaty są zacieniane przez 30-40 sekund, ale fukamushi Sencha Można je zacieniać przez kilka sekund, aby rozdrobnić liście i nadać im bogatszy, bardziej owocowy smak oraz głębszy zielony kolor. 

Można również krótko gotować na parze lub pić asamushi Sencha gotowane na parze krócej niż 30 sekund. Większość Sencha Herbaty zawierają mniej więcej połowę tego, co filiżanka kawy, więc jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę, mogą być dla Ciebie dobrym wyborem. Sencha to dobry sposób na odrobinę kofeiny o poranku, bez uczucia przytłoczenia.

shincha

Wreszcie przechodzimy do czwartej herbaty na naszej liście zielonych herbat – Shincha. Chociaż Shincha to tak naprawdę rodzaj Sencha , Odnosi się konkretnie do pierwszych zbiorów wiosennych. Herbaty shincha są pierwszymi, które zbiera się w kwietniu lub maju, a czasami ludzie czekają cały rok w oczekiwaniu na nowe zbiory. 

Te herbaty będą miały podobny poziom kofeiny jak Sencha , ale ponieważ zawsze będą wytwarzane z górnych pędów krzewu herbacianego, będą zawierały więcej kofeiny niż typowa Sencha herbata, przy założeniu, że wszystko inne pozostaje bez zmian. Dzieje się tak, ponieważ te młodsze, delikatniejsze pąki produkują więcej kofeiny. 

Krzew herbaciany wykorzystuje kofeinę jako główną obronę przed owadami, a ponieważ młodsze liście są bardziej wrażliwe, muszą produkować jej więcej. Łodygi i starsze liście krzewu herbacianego są znacznie twardsze i dlatego nie potrzebują aż tak dużej ochrony. Dlatego herbata taka jak Bancha, wytwarzana ze starszych liści i łodyg krzewu herbacianego, ma znacznie niższą zawartość kofeiny.

 

#4 Biała herbata 

Nazwa „biała herbata” pochodzi od srebrnych pąków krzewu herbacianego, które często są używane w mieszankach białej herbaty. Biała herbata to nie tylko herbata z pąków, ale raczej herbata suszona na słońcu, wytwarzana przy minimalnej obróbce. Niektóre z bardziej znanych białych herbat powstają tylko z pąków, więc będą miały wyższą zawartość kofeiny w porównaniu z typową czarną herbatą lub oolongiem.

Liście herbaty są zbierane i suszone na słońcu, aby spowolnić proces utleniania. Biała herbata zrobiona tylko ze starszych, bardziej dojrzałych liści będzie herbatą o niższej zawartości kofeiny, a herbata zrobiona tylko z białych pąków będzie herbatą o najwyższej zawartości kofeiny. 

 

herbata oolong z najniższą zawartością kofeiny

#5 Herbata oolong

Herbata oolong jest zazwyczaj robiona ze starszych liści rośliny herbacianej, co czyni ją jedną z herbat o niższej zawartości kofeiny. Oolong jest prawdopodobnie najbardziej przetworzonym rodzajem herbaty, więc można użyć starszych liści herbaty i nadal uzyskać gładką, aromatyczną herbatę.

Te starsze liście herbaty zawierają mniej kofeiny, co sprawia, że oolong nie jest poprawną odpowiedzią na to pytanie. która herbata ma najwięcej kofeiny.

 

 

czarna herbata z najniższą zawartością kofeiny

#6 Czarna herbata 

Kiedy zapytasz większość ludzi, która herbata ma najwięcej kofeiny, wielu z nich odpowie, że czarna herbata, ale w rzeczywistości tak nie jest. Czarne herbaty są w pełni utlenione, co oznacza, że po zbiorze ulegają naturalnemu utlenianiu. Podczas tego procesu enzymy przekształcają katechiny w teaflawiny i tearubiginy. 

Czarna herbata ma szeroki zakres zawartości kofeiny, ale jest ona zazwyczaj znacznie niższa w porównaniu z niektórymi silnie działającymi zielonymi herbatami wymienionymi wcześniej na naszej liście. Czarna herbata z pąków krzewu herbacianego, na przykład Jin Jun Mei, może mieć dość wysoką zawartość kofeiny, podczas gdy czarna herbata z liści będzie miała znacznie niższą zawartość kofeiny.

 

Herbata pu-erh lub heicha z najniższą zawartością kofeiny

#7 Pu-erh lub heicha

Ciemne herbaty lub herbaty po fermentacji – tak niektórzy odpowiadają, gdy ich o to pytasz która herbata ma najwięcej kofeiny, ale to również nieprawda. Ciemna herbata może w rzeczywistości mieć jedną z najniższych zawartości kofeiny w świecie herbat.

Ciemne herbaty są zazwyczaj wytwarzane ze starszych liści herbaty i mogą być fermentowane przez lata, a nawet dekady po zapakowaniu. Podczas procesu fermentacji kofeina zawarta w liściach herbaty ulega rozkładowi, co oznacza, że herbata leżakowana najdłużej będzie herbatą o najniższej zawartości kofeiny, a herbata leżakowana najkrócej będzie herbatą o najwyższej zawartości kofeiny pod względem Heicha. 

 

#8 Herbat ziołowych: rumianek, imbir i mięta pieprzowa

Oczywiście nie ma napoju o niższej zawartości kofeiny niż „bezkofeinowy”. Właśnie taką zawartość kofeiny uzyskuje się pijąc napary ziołowe, takie jak rumianek, imbir i mięta pieprzowa. Technicznie rzecz biorąc, nie są one uważane za herbaty, ponieważ nie pochodzą z krzewu herbacianego (Camelia sinensis), ale pomyśleliśmy, że i tak umieścimy je na liście, aby dać Ci bezkofeinową alternatywę. 

Te napoje to dobry sposób na delektowanie się ciepłym, zdrowym i aromatycznym napojem wieczorem bez spożywania dodatkowej kofeiny. Większość tych naparów ziołowych, czyli „naparów ziołowych”, nie zawiera kofeiny, więc śmiało możesz je pić! 

Ile kofeiny jest w herbacie? 

Ilość kofeiny w herbacie zależy od kilku czynników, które omówimy później. Dla uproszczenia, herbata liściasta może zawierać od 8 mg do 140 mg kofeiny na porcję. Herbata o niższej zawartości kofeiny to coś w rodzaju prażonej kukichy, a herbata o najwyższej zawartości kofeiny to saemidori Gyokuro jak Gyokuro cha meijin.

Dlaczego warto pić herbatę, aby dodać sobie energii?

Jeśli szukasz dobrego źródła energii, samo pytanie która herbata ma najwięcej kofeiny nie wystarczy, musisz również zastanowić się, która herbata dostarcza Ci najwięcej energii. W tym momencie ważne jest, aby przyjrzeć się zawartości teaniny w herbacie. 

Chociaż herbata taka jak Gyokuro Zawiera tyle samo kofeiny co kawa, ale możesz nie odczuć tego aż tak bardzo, ponieważ herbata jest również bogata w teaninę. Teanina może pomóc organizmowi spowolnić wchłanianie kofeiny, a także wywołać uspokajający efekt na mózg.

Zamiast nagłego zastrzyku energii i późniejszego załamania, otrzymujesz dłużej utrzymującą się, utrzymującą się energię przez cały dzień. To jedna z głównych zalet picia zielonej herbaty dla dodania energii i powód, dla którego wielu jej miłośników ją lubi. Gyokuro na długie okresy pracy i nauki. 

Jak kofeina w herbacie na Ciebie wpływa

Kofeina może blokować „receptory snu” w organizmie, dzięki czemu nie jest on tak silnie aktywowany przez zmęczenie. Nie zastępuje snu, ale może przynieść krótkotrwałe korzyści w zakresie koncentracji i funkcji poznawczych. Podobnie jak kawa, herbatę można również pić, aby wspomóc trening sportowy, naukę lub pracę. 

Zagrożenia związane z kofeiną

Oczywiście istnieje ryzyko związane z piciem zbyt dużej ilości kofeiny. Zasadniczo należy starać się nie przekraczać 400 mg dziennie, w przeciwnym razie mogą wystąpić skutki uboczne. Do skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości kofeiny należą: ból głowy, bezsenność, nerwowość, drażliwość i kołatanie serca. Dodatkowe skutki uboczne pojawiają się wraz ze wzrostem ilości spożywanej kofeiny, ale te są jednymi z pierwszych, które można zauważyć.

Ile kofeiny zawiera filiżanka herbaty, a ile kawa? 

Mała filiżanka kawy zazwyczaj zawiera od 95 do 105 mg kofeiny. Chociaż istnieją herbaty, które mogą zawierać więcej kofeiny, zdecydowana większość z nich mieści się w przedziale znacznie poniżej zawartości kawy. Typowa filiżanka zielonej lub czarnej herbaty może zawierać około 40 mg kofeiny na filiżankę, czyli od ½ do ⅓ kofeiny zawartej w filiżance kawy.

Herbaty o wysokiej zawartości kofeiny mogą pomóc, jeśli próbujesz ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z kawy 

Jeśli próbujesz ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z kawy, herbata może być dobrym sposobem na to. Energia, którą otrzymujesz po kawie, może prowadzić do uzależnienia, które można przełamać, stosując wolniejsze uwalnianie kofeiny. Ponieważ zielone herbaty zawierają teaninę oprócz kofeiny, nawet jeśli spożywasz tę samą ilość kofeiny, uzależnienie będzie mniejsze, ponieważ nie otrzymasz natychmiastowego zastrzyku energii. Herbata może również być świetnym sposobem na zmniejszenie zawartości kofeiny, a jednocześnie delektowanie się pysznym napojem.

Która zielona herbata ma najwięcej kofeiny?

Wreszcie dochodzimy do ostatecznej odpowiedzi na pytaniektóra herbata ma najwięcej kofeiny A najsprawiedliwszą odpowiedzią jest matcha. Różnica polega na tym, że do jednej filiżanki herbaty można łatwo dodać więcej proszku matcha i zwiększyć zawartość kofeiny. Jeśli naprawdę chcesz być precyzyjny, matcha przygotowana w stylu koicha będzie miała najwyższą zawartość kofeiny na świecie. 

Która japońska herbata ma najwięcej kofeiny?

Po matchy, japońska zielona herbata z największą zawartością kofeiny to Gyokuro . Mocna porcja Saemidori Gyokuro może zawierać do 140 mg kofeiny, co jest z łatwością dwukrotnie większą ilością niż normalna zacieniona Sencha . Jeśli szukasz standardowej herbaty liściastej z wysoką zawartością kofeiny, Gyokuro to najlepszy sposób.

Czy można zmniejszyć zawartość kofeiny w herbacie? 

Istnieje kilka sposobów na zmniejszenie zawartości kofeiny w herbacie. Jednym z nich jest podarowanie pierwszego parzenia herbaty przyjacielowi i delektowanie się drugim. Większość kofeiny znajdzie się w pierwszym parzeniu herbaty, a drugie parzenie może czasem mieć jeszcze więcej smaku.

Innym sposobem na zmniejszenie zawartości kofeiny w zielonej herbacie jest parzenie na zimno (cold brew). Kofeina jest dość trudna do wyekstrahowania, więc aby uzyskać ją całą z liści, potrzebna jest wyższa temperatura i dłuższy czas parzenia. Używając chłodniejszej wody, można wyekstrahować ułamek całkowitej zawartości kofeiny w liściach i nadal cieszyć się pyszną i orzeźwiającą herbatą parzoną na zimno.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4