Gyokuro Poziom kofeiny w herbacie należy do najwyższych na świecie. W tym artykule dowiemy się, dlaczego kofeina w Gyokuro jest tak wysoki, a także ile kofeiny jest w nim Gyokuro Herbata zielona.
Dlaczego Gyokuro zawierają kofeinę
Powód, dla którego herbata zawiera kofeinę, ma związek z tym, jak Gyokuro zakład broni się przed owadami. Roślina herbaciana naturalnie wytwarza kofeinę na zewnętrznej warstwie liścia herbaty, aby chronić się przed owadami. Kofeina może być bardzo gorzka, a nawet trująca dla małych owadów, dlatego stanowi dobrą ochronę.
Jak na ironię, zawartość kofeiny w roślinie herbacianej sprawiła, że stała się ona bardziej pożądana przez ludzi. Pierwszymi ludźmi, którzy pili herbatę w Japonii, byli mnisi, którzy odkryli, że poprawia ona ich koncentrację podczas długich okresów medytacji.
Teraz wiemy, że było to spowodowane połączeniem kofeiny i l-teaniny. Kofeina działa pobudzająco, ale l-teanina może w rzeczywistości spowalniać wchłanianie kofeiny i wywoływać uspokajający wpływ na mózg. Te dwa składniki działają synergicznie, zapewniając uczucie spokoju i czujności, które utrzymuje się przez cały dzień. Mimo że Gyokuro Zielona herbata ma wysoką zawartość kofeiny, podobnie jak l-teanina. Dlatego nie doświadczysz spadku energii ani drżenia, które zazwyczaj kojarzysz z napojami kofeinowymi, takimi jak kawa.
Dlaczego jest Gyokuro poziom kofeiny w herbacie jest tak wysoki?
Powód, dla którego Gyokuro Zawartość kofeiny jest szczególnie wysoka, co ma związek ze sposobem uprawy i zbioru herbaty. Aby uznać ją za Gyokuro , Roślina herbaciana musi być zacieniona przez 3 tygodnie lub dłużej przed zbiorem. W tym czasie jest ona odcinana od światła słonecznego specjalną siatką zwaną Kabuse. Dzieje się tak, ponieważ zapobiega to wytwarzaniu przez roślinę gorzkich katechin i pozwala jej zachować słodki i pikantny smak teaniny. Zwiększa to również zawartość kofeiny w… Gyokuro .
Proces zacieniania może być stresujący dla krzewu herbacianego. Produkuje on więcej kofeiny, aby chronić liście przed owadami. Dlatego jeśli szukasz herbaty o wysokiej zawartości… kofeina Gyokuro i inne cieniowane japońskie zielone herbaty mogą być świetną opcją.
Jak zbieranie wpływa na Gyokuro Zawartość kofeiny
Kofeina w Gyokuro Na jakość zielonej herbaty wpływa również sposób jej zbioru. Rolnik wybiera 3 górne pędy krzewu herbacianego, ponieważ mają one najsłodszy i najłagodniejszy smak. Te liście herbaty zawierają również najwyższą zawartość kofeiny.
Młodsze pędy krzewu herbacianego są delikatniejsze i bardziej podatne na ataki owadów. W odpowiedzi na to krzew herbaciany produkuje więcej kofeiny, aby je chronić. Dlatego herbaty z młodszych liści mają wyższą zawartość kofeiny niż herbaty z twardszych, dojrzałych liści i łodyg krzewu herbacianego.
Z powodu zacienienia i procesu zbioru, Gyokuro Zawartość kofeiny w herbacie należy do najwyższych na świecie!
Gyokuro zawartość kofeiny w zielonej herbacie imperialnej
Powód Gyokuro Herbata ta jest znana jako cesarska zielona herbata, ponieważ niegdyś była ulubioną herbatą cesarza. Zanim upowszechniło się stosowanie chłodnictwa, jakość herbaty oceniano na podstawie tego, jak dobrze zachowywała smak przez długi czas. Cesarz często odczekiwał chwilę po zbiorach, zanim ocenił herbatę.
Ponieważ Gyokuro jakość herbaty utrzymywała się, a nawet była ulepszana z wiekiem, to właśnie tę herbatę cesarz zawsze wybierał do swojej prywatnej kolekcji. Gyokuro Producenci w całej Japonii wciąż rywalizują o tytuł ulubionej herbaty cesarza.
Właśnie dlatego Gyokuro herbata nazywana jest zieloną herbatą cesarską i jeśli jej szukasz, Gyokuro zawartość kofeiny w kofeinie imperialnej, to to samo co w zwykłej Gyokuro zielona herbata, o chwytliwej nazwie.
Ile kofeiny jest w Gyokuro herbata zielona
Na koniec odpowiadamy na pytanie, ile kofeiny jest w Gyokuro Zielona herbata. Odpowiedź brzmi: 130–140 mg kofeiny, ale może to zależeć od kilku różnych czynników. Przyjrzyjmy się, jak Gyokuro Zawartość kofeiny w zielonej herbacie może się zmieniać w zależności od odmiany, Gyokuro browarnictwo metoda i Gyokuro temperatura parzenia.
odmiana
Ten Gyokuro Kofeina w herbacie może zależeć od odmiany rośliny herbacianej użytej do jej produkcji. Na przykład Saemidori Gyokuro Cha Mejin będzie miał wyższą zawartość kofeiny w porównaniu do Yabukita Gyokuro Cha Musume. To będzie miało tylko niewielki wpływ, ale i tak będzie.
browarnictwo
Ten Gyokuro Poziom kofeiny w herbacie może również zależeć od sposobu parzenia herbaty. Niektórzy mistrzowie herbaty parzą herbatę z 5 gramów liści i zaledwie 50 ml wody. To naprawdę koncentruje smak i zdrowie. Gyokuro korzyści z herbaty do mniejszej przestrzeni, ale tworzy również wysoką kofeina Gyokuro .
Temperatura
Ostatnim czynnikiem, który może wpływać Gyokuro Zawartość kofeiny w zielonej herbacie to temperatura, w której parzy się herbatę. Kofeina to jeden ze związków chemicznych w herbacie, który jest ekstrahowany w wyższej temperaturze, więc im niższa temperatura wody, tym mniej kofeiny zostanie wyekstrahowane.
Jeśli szukasz niskiej kofeina Gyokuro , Możesz zimne piwo Gyokuro . To nie tylko pozwoli uzyskać orzeźwiającą filiżankę zielonej herbaty, ale także obniży zawartość kofeiny. To idealne rozwiązanie, ponieważ gdy po raz pierwszy spróbujesz… parzonej na zimno Gyokuro , Będziesz chciał pić to przez całe popołudnie!
Ostatnie przemyślenia na temat kofeiny w Gyokuro
Podczas gdy ilość Gyokuro Zawartość kofeiny może się znacznie różnić w zależności od sposobu produkcji i przygotowania herbaty. Zazwyczaj jest to herbata o bardzo wysokiej zawartości kofeiny. Należy unikać tej herbaty, jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę, ale jeśli szukasz zamiennika kawy, Gyokuro Zawartość kofeiny w herbacie może być dokładnie tym, czego szukasz!
Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami rolników i spróbowaliśmy wielu różnych Gyokuro herbaty. to, co najlepsze Gyokuro odkryliśmy, że są produkowane przez Pan Sakamoto, utalentowanego rolnika z miasta Shibushi.
Jeśli chcesz spróbować czegoś od pana Sakamoto, Gyokuro , Możesz zacząć od Cha Musume lub Sasa Hime. Jeśli już jesteś Gyokuro pijący, możesz preferować Gyokuro cha meijin lub Gyokuro Wakamusha.
1 komentarz
Great article.