jak zaparzyć Sencha krok po kroku

jak zaparzyć Sencha to pytanie, które często nam zadajecie, a w tym artykule zagłębimy się w to, jak parzyć Sencha zielona herbata. Przyjrzymy się również temu, Sencha jest, jak jest wykonany i jaka jest jego historia Sencha herbata. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy!

 

jak zaparzyć Sencha Przewodnik

Jeśli chodzi o warzenie Sencha Herbata, czy jakikolwiek inny rodzaj herbaty, sprowadza się do trzech głównych czynników: stosunku liści do wody, temperatury wody i czasu parzenia. Pamiętajmy o każdym z nich, omawiając ten poradnik parzenia. Sencha .

Krok 1: Weź 5 gramów Sencha Zaparz herbatę i wlej ją na dno czajnika Kyusu.

Krok 2: Wlej 150 mililitrów wody o temperaturze 60-73 stopni Celsjusza. Woda o niższej temperaturze jest lepsza do zacienionych miejsc. Sencha a wyższa temperatura jest lepsza dla niezacienionych Sencha

Krok 3: Pozostaw liście w spokoju na 1 minutę i przykryj, aby herbata pozostała ciepła.

Krok 4: Przelej zawartość imbryka do szklanki i pozwól wbudowanemu filtrowi odsiać liście herbaty, zatrzymując parzenie.

Jak długo parzyć? Sencha ?

Pytanie jak długo parzyć Sencha zależy od rodzaju Sencha przygotowujesz się. Jeśli to jest typowe Sencha , 1 minuta powinna być idealnym czasem. Jeśli herbata jest fukamushi lub parzona na głębokim parze, Sencha , Może wystarczy parzyć liście przez zaledwie 45 sekund.

Przyczyna tego tkwi w wielkości cząsteczek liści. Podczas dłuższego procesu parzenia liście herbaty stają się bardziej kruche, co powoduje, że rozpadają się na drobne fragmenty. Te mniejsze fragmenty liści mają większą powierzchnię względną, dzięki czemu szybciej zaparzają się w wodzie.

 

co to jest Sencha ?

to, co najlepsze Sencha herbata Sencha To najpopularniejszy rodzaj japońskiej zielonej herbaty, a zarazem najszersza kategoria. W zależności od sposobu uprawy, zbioru i przetwarzania liści herbaty, mogą one przybierać różne formy. Na przykład, cieniowane Sencha herbaty będą słodsze, gdy nie będą zacienione Sencha herbata będzie bardziej sucha.

Sencha herbaty parowane dłużej nabiorą głębszego zielonego koloru i więcej smaku gotowanych na parze warzyw, podczas gdy herbaty gotowane krócej na parze Sencha W porównaniu z tym będzie łagodniejszy. Te subtelne różnice mogą również decydować o sposobie parzenia. Sencha .

Podstawowa definicja Sencha Odnosi się do herbat, które zostały poddane parowaniu, zwijaniu i suszeniu. Metoda parowania jest powszechna w przypadku większości japońskich rodzajów zielonej herbaty, ponieważ służy dezaktywacji enzymów powodujących utlenianie. Zapobiega to przekształceniu się herbaty w czarną herbatę i pozwala jej zachować naturalny zielony kolor i aromat.

 

Historii Sencha

W średniowiecznej Japonii herbatę spożywano głównie w postaci proszku. Ta wczesna odmiana matchy zyskała popularność dzięki wykorzystaniu jej w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Produkcja tej herbaty była kosztowna i wkrótce pojawiło się zapotrzebowanie na prostszą herbatę, którą mogli delektować się mieszkańcy całej Japonii, którzy mieli ograniczony dostęp do naczyń do parzenia herbaty.

Rolnik o imieniu Nagatani Soen dokonał ważnego odkrycia. Odkrył, że poprzez gotowanie na parze, zwijanie i suszenie liści herbaty, można zatrzymać ich smak, aż do momentu zaparzenia ich w gorącej wodzie. Liście wówczas otwierały się, uwalniając cały swój aromat i smak, tworząc mocny, zielonkawo-żółty napar.

Dzięki temu możliwe stało się delektowanie się herbatą przy użyciu jedynie filiżanki i czajniczka. Herbata stała się znana jako Sencha Herbata ta szybko wyprzedziła matchę i stała się najpopularniejszym rodzajem herbaty w Japonii. Nagatani do dziś jest znany jako ojciec japońskiej zielonej herbaty, odkrywając jej najpopularniejszy gatunek. Jego dom rodzinny stał się atrakcją turystyczną, a w pobliżu wzniesiono świątynię ku jego czci. Większe firmy herbaciane z całej Japonii przekazują pieniądze na utrzymanie tej świątyni, oddając w ten sposób hołd ojcu japońskiej zielonej herbaty. 

 

Jak jest? Sencha Zrobiony?

Choć w procesie produkcji występują subtelne niuanse, które mogą się różnić w zależności od rodzaju herbaty, do produkcji każdego rodzaju herbaty stosuje się te same podstawowe metody. Sencha Herbata. Etapy procesu produkcji można podzielić na uprawę, zbiór i przetwarzanie. Omówmy pokrótce każdy z nich.

Uprawa

Jeśli chodzi o uprawa japońskiej zielonej herbaty, Istnieje kilka czynników, na które rolnicy mają wpływ. Po pierwsze, klimat i gleba mogą mieć wpływ na ostateczny smak herbaty. Jeśli roślina herbaciana jest uprawiana w skalistym, bogatym w minerały środowisku, będzie to miało wpływ na ostateczny smak. Jeśli roślina herbaciana jest uprawiana w warunkach mglistych lub w otoczeniu wysokich drzew lub gór, które blokują słońce przez część dnia, spowoduje to, że herbata będzie miała nieco słodszy smak.

Jeśli rolnik naprawdę chce uzyskać słodszy Sencha herbaty, będą zacieniać krzew herbaty przed zbiorem. Podczas gdy większość Sencha Herbaty nie są zacieniane, niektóre można zacieniać tylko przez tydzień, co wystarcza, aby pozbyć się goryczki i nadać herbacie łagodniejszy i słodszy smak. 

Zbiór

Sposób i czas zbioru krzewu herbacianego również mogą wpływać na jego smak. Najbardziej pożądaną częścią krzewu herbacianego są wierzchołkowe pędy, a najlepszy czas na zbiór liści przypada na wczesną lub środkową wiosnę. W miesiącach zimowych krzew herbaciany w ogóle nie jest zbierany, dzięki czemu ma on szansę na zgromadzenie składników odżywczych z gleby, które następnie uwalnia wiosną do świeżych, zielonych pędów.

Młode pędy są wykorzystywane do produkcji najbardziej poszukiwanych herbat, takich jak matcha, Gyokuro i premium Sencha . Herbaty z późniejszych zbiorów lub ze starszych liści krzewu herbacianego będą znane jako bancha i stanowią drugi najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty w Japonii. 

Przetwarzanie

Chociaż większość procesu produkcji jest dość podobna, jeden czynnik różni się znacznie w zależności od rodzaju herbaty. Sencha Herbata paruje. Podczas gdy większość Sencha gotowane na parze przez 40–80 sekund, asamushi Sencha s są gotowane na parze krócej niż 40 sekund i fukamushi Sencha są gotowane na parze przez ponad 80 sekund.

Jeśli widzisz ten jasnozielony płyn, herbata jest najprawdopodobniej głęboko parowana Sencha . Podczas dłuższego procesu gotowania na parze liście herbaty rozdrabniają się, dzięki czemu do filiżanki trafia ich większa ilość.

 

jak zaparzyć Sencha z zimną wodą

Jedną z korzyści Sencha Herbata to to, jak dobrze działa jako zimna herbata zielona. Mówiąc o goryczce zielonej herbaty, mamy na myśli katechiny zawarte w liściach. Te składniki są trudniejsze do wyekstrahowania i wymagają wyższej temperatury lub dłuższego czasu parzenia. Dlatego, gdy zaparzysz herbatę zbyt gorącą lub zbyt długą, uzyskasz więcej goryczki.

Używając zimnej wody i parząc ją dłużej, uzyskasz dużo smaku, ale bez goryczki. Aby stworzyć zimną, orzeźwiającą filiżankę Sencha , Wystarczy wsypać 5-10 gramów liści do dzbanka z wodą, zalać 500 ml wody o temperaturze pokojowej lub zimnej i odstawić na 3 godziny. Po upływie tego czasu można przelać herbatę i delektować się orzeźwiającym cold brew!

Jak długo parzyć? Sencha z zimną wodą

Możesz wydobyć z herbaty dobry smak już w godzinę, ale najlepsze rezultaty uzyskasz po około 3 godzinach. Możesz parzyć herbatę przez noc, ale czasami smak będzie zbyt intensywny. Tak czy inaczej, możesz eksperymentować, aż znajdziesz herbatę, która Ci odpowiada.

 

Najlepszy czajniczek do Sencha browarnictwo

Japoński czajnik Kyusu

Szukasz najlepszego czajnika do parzenia herbaty? Sencha , Poznaj więcej niż tylko czajniczek Kyusu. To gliniany czajniczek zaprojektowany z myślą o parzeniu japońskiej zielonej herbaty o najlepszym smaku. Dzbanek ma szerszą podstawę, dzięki której liście mogą swobodnie się rozprężyć i uwolnić aromat do wody. Posiada również boczny uchwyt, który ułatwia nalewanie herbaty i zapobiega poparzeniu rąk. Czajniczek ma wbudowany filtr, który automatycznie odsiewa liście podczas nalewania.

 

Ostatnie przemyślenia na temat parzenia Sencha

Ponieważ Sencha To tak zróżnicowana kategoria herbat, że każdy rodzaj będzie miał nieco inne parametry. Zasadniczo należy utrzymać wysoki stosunek liści do wody, niską temperaturę i czas parzenia około 1 minuty. Ta metoda powinna sprawdzić się w przypadku większości rodzajów japońskich zielonych herbat!

Jeśli szukasz najlepszych rodzajów Sencha Herbaty do przygotowania, możesz przejrzeć nasz asortyment japońskich zielonych herbat. Mamy kilka fantastycznych, głęboko parowanych Sencha herbaty takie jak kasugaen asatsuyu, a także niesamowite herbaty do parzenia na zimno, takie jak fukamushi yamaga i shizuku Sencha . Shizuku powstaje poprzez połączenie Sencha liście z proszkiem matcha i uważana jest za najlepszą herbatę do zaparzania na zimno. 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4