Wszystko, co musisz wiedzieć o prażonej herbacie

prażona herbata Herbata ta stała się dość popularna w Japonii i na całym świecie. Herbaty te powstają poprzez prażenie zielonych liści herbaty w wysokiej temperaturze. Podczas tego procesu liście zmieniają kolor z zielonego na brązowy, a ich smak nabiera cieplejszych nut kawy, karmelu i czekolady.

Aby dowiedzieć się więcej o prażone herbaty, wybraliśmy się do Takachiho, małego miasteczka w japońskiej prefekturze Miyazaki.

 

Jakie są rodzaje prażonych herbat? 

Istnieje kilka głównych rodzajów prażona herbata które możemy dziś omówić, w tym Hojicha , Kamairicha , prażona herbata oolong, prażona herbata z konopi i Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem. Przyjrzyjmy się pokrótce każdej z tych herbat, sposobowi jej przygotowania i wyglądowi.

Hojicha

Hōjicha to japońska zielona herbata. Wyróżnia się spośród innych japońskich zielonych herbat, ponieważ jest prażona w porcelanowym naczyniu nad węglem drzewnym. Prażenie odbywa się w temperaturze 150°C, aby zapobiec utlenianiu i uzyskać jasnozłoty kolor, w przeciwieństwie do innych japońskich herbat, które są parowane.

Hojicha to jedna z naszych ulubionych prażonych herbat. Mamy szczegółowy artykuł zatytułowany 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o Hojicha w którym przeprowadzimy Cię przez to, co  Hojicha  czym jest, jaki ma smak i jak go przygotować. 

Wygląd 

Hojicha jest w pełni prażona herbata i jest natychmiast rozpoznawalna, ponieważ liście mają ciemnobrązowy kolor zamiast zielonego.

Sama herbata nabiera czerwonobrązowego koloru i chociaż przez to wygląda jak czarna herbata, w rzeczywistości jest to rodzaj zielonej herbaty, ponieważ nie jest utleniona.

 

smak 

Smak tej herbaty o wiele bardziej opiera się na cieplejszych nutach kawy, karmelu i czekolady. Smak tej prażona herbata jest niemal całkowitym przeciwieństwem herbaty takiej jak Sencha , który zazwyczaj charakteryzuje się świeżymi, trawiastymi, gotowanymi na parze warzywami lub cytrusami. 

 

 

historia 

Hojicha została wynaleziona w Kioto na początku XX wieku. Zwykle łodygi i starsze liście krzewu herbacianego byłyby wyrzucane, ponieważ nie nadawałyby się do popularnych herbat, takich jak Sencha . Handlarz herbatą wpadł na pomysł, aby uprażyć te łodygi i liście, aby stworzyć prażona herbata. Ludzie szybko pokochali herbatę i teraz jest ona celebrowana na całym świecie! Choć jest to tańsza herbata, sama w sobie jest pyszna, a wiele osób woli jej smak od droższych zielonych herbat.

Jeśli interesuje Cię historia japońskiej herbaty, artykuł 👉 Historia zielonej herbaty w Japonii i ceremonia parzenia herbaty jest stworzony dla Ciebie!

 

Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem

Genmaicha To japońska zielona herbata z brązowego ryżu, składająca się z zielonej herbaty zmieszanej z prażonym, prażonym brązowym ryżem. Czasami potocznie nazywana jest „herbatą popcorn”, ponieważ kilka ziarenek ryżu pęka podczas prażenia i przypomina popcorn, lub „herbatą dla ludu”, ponieważ ryż służył jako wypełniacz i obniżał cenę herbaty, czyniąc ją historycznie bardziej dostępną dla biedniejszych Japończyków. Dziś piją ją wszystkie grupy społeczne. Genmaicha .

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat Genmaicha , mamy szczegółowy artykuł o nazwie 👉 niezbędny Genmaicha Przewodnik japońskich ekspertów od herbaty. Wyjaśniamy co Genmaicha szczegółowo opisuje cały proces produkcji i do czego można go wykorzystać. 

Wygląd  

Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych rodzajów prażone herbaty na świecie.

Łatwo ją rozpoznać po jasnopomarańczowych ziarnach prażonego ryżu, czyli „genmai”, wmieszanych w liście. Tę herbatę można znaleźć w herbaciarniach i kawiarniach na całym świecie! 

 

smak 

Smak Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem bardziej wpada w te skrobiowe nuty zbożowe, które mogą być bardzo kojące. Liście herbaty i prażony ryż pięknie się uzupełniają, a ta herbata naprawdę ewoluuje od zaparzenia do zaparzenia. 

 

 

historia 

Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem Początkowo herbata była sposobem na przetrwanie trudnych czasów gospodarczych. Aby herbata dłużej zachowała świeżość, dodawano do niej prażony ryż. Ułatwiało to również obejście się bez jedzenia, ponieważ smak Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem symulowaliśmy miską ciepłego ryżu. W dalszej części pokażemy Ci jak uprażyć ryż na herbatę i jak zrobić własny Genmaicha u siebie w domu! 

Chociaż Genmaicha jest najpopularniejszą mieszanką herbat w Japonii, Sencha To najpopularniejsza herbata w ogóle. Jeśli chcesz poznać różnice między tymi dwiema herbatami, przeczytaj nasz artykuł. 👉 Sencha przeciwko Genmaicha

 

Kamairicha

Kamairicha to japońska zielona herbata, produkowana poprzez smażenie liści herbaty na patelni we wczesnych etapach produkcji. Najczęściej jest produkowana w zachodniej części Japonii. Kamairicha ma lekko palony smak z nutami słodkimi i świeżymi, bardziej niż gorzkie.

Ale dlaczego Kamairicha , Hojicha lub Genmaicha Czy zielona herbata daje brązowy kolor? Oczywiście, ponieważ są to herbaty palone, ale nie tylko! To pytanie, o które często nas pytacie i postanowiliśmy napisać cały artykuł, aby omówić ten temat. W tym eseju zajmujemy się przyczynami. Aby go przeczytać, kliknij link do artykułu. 👉 Dlaczego moja zielona herbata jest brązowa?

Wygląd 

Kamairicha jest tylko częściowo prażona herbata, więc liście nie będą tak natychmiast rozpoznawalne w porównaniu z całkowicie prażona herbata jak Hojicha . Kamairicha zwykle przybierają jasny, oliwkowozielony kolor, a ponieważ liście są obracane na gorącej patelni, będą miały zwinięty kształt, a nie kształt igieł, jaki można zobaczyć w typowych Sencha lub Gyokuro . Sama herbata będzie miała piękny, jasnozłoty kolor.

 

smak 

Smak Kamairicha jest gdzieś pomiędzy nie prażona herbata jak Sencha i w pełni prażona herbata jak Hojicha . W cieplejszej odsłonie można wyczuć nuty nerkowca, karmelu i prażonych migdałów. W bardziej roślinnej odsłonie wyczuwalne są również nuty wodorostów i gotowanych na parze warzyw. To sprawia, że herbata jest dość złożona, ponieważ jej smak zmienia się od parzenia do parzenia.

 

historia  

Metoda wypalania patelni stosowana do produkcji Kamairicha Zaczął zyskiwać na popularności w Chinach na początku panowania dynastii Ming. W XV wieku żelazny garnek pojawił się na południowej wyspie Kiusiu. Obecnie metoda gotowania na parze jest bardziej popularna w Japonii, a metoda wypalania na patelni w Chinach, ale w niektórych regionach nadal można znaleźć Kamairicha w trakcie produkcji. Dlatego Kamairicha Smakuje bardziej jak chińska zielona herbata niż inne japońskie zielone herbaty. 

 

Prażona herbata oolong

Oolong to tradycyjna, częściowo utleniona chińska herbata, produkowana w procesie obejmującym suszenie rośliny w silnym słońcu i utlenianie przed zwijaniem i skręcaniem. Większość herbat oolong, zwłaszcza tych wysokiej jakości, powstaje z unikalnych odmian herbaty, które są wykorzystywane wyłącznie do produkcji określonych odmian. Zazwyczaj herbata oolong nie jest palona, ale czasami może się tak zdarzyć.  

Wygląd  

Prażoną herbatę oolong łatwo rozpoznać po ciemnobrązowych, zwiniętych liściach. Po zaparzeniu może ona wytworzyć napar o barwie od bursztynowej do rubinowej. Można ją znaleźć w kształcie pasków, gdzie liście wydają się większe, lub w kształcie kulek, gdzie liście wydają się mniejsze, ciasno zwinięte. Prażona herbata oolong jest bardzo popularna zarówno na Tajwanie, jak i w Chinach i obecnie Prażona herbata oolong jest najpopularniejszą formą oolongu.

 

smak 

Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, gdy myśli się o smaku Prażona herbata oolong jest „tost”. Smak nie jest wędzony, ale generalnie ma ciepły, prażony aromat migdałów. Mogą być wyczuwalne nuty słodyczy, takie jak miód lub brązowy cukier, ale w większości przypadków balansuje na granicy między orzechowością a apetyczną cierpkością.

 

historia 

Nikt tak naprawdę nie wie, kiedy Prażona herbata oolong zaczęła być produkowana. Wywodzi się z pewnego rodzaju „mrocznych wieków”, w których niewiele pisano, a raczej przekazywano ustnie. Technika pieczenia na węglu drzewnym stosowana do produkcji Prażonej herbaty Oolong powstała jako sposób suszenia liści herbaty w Fujianie w okresie późnej dynastii Ming i wczesnej dynastii Qing. Herbata niewątpliwie ulegała częściowemu utlenianiu podczas tego procesu, a następnie utlenianie było zatrzymywane przez ogrzewanie, w wyniku czego powstawała częściowo utleniona Prażona herbata Oolong. Ta Prażona herbata Oolong z Wu Yi Shan została nazwana „wulong”, co oznacza czarny smok, ponieważ wygląd zwiniętych i skręconych liści przypominał wygląd mitycznego chińskiego smoka.

 

Czy palenie zielonej herbaty obniża zawartość kofeiny?

Podczas procesu palenia zawartość kofeiny zmniejsza się tylko nieznacznie. Powodem, dla którego prażona herbata ma tendencję do znacznie niższej zawartości kofeiny w porównaniu z prażona herbata nie jest w rzeczywistości sam proces palenia, ale raczej selekcja liści. A prażona herbata prawdopodobnie powstaje ze starszych liści herbaty, takich jak te używane do produkcji banchy. Starsze liście herbaty i łodygi rośliny herbacianej mają znacznie niższą zawartość kofeiny niż młodsze liście używane do produkcji Sencha , Gyokuro i matcha. Z tego powodu, prażona herbata zawiera zazwyczaj około połowę kofeiny w porównaniu z herbatą, np. Sencha .  

Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny w Japonii, warto przyjrzeć się herbatom takim jak bancha, Genmaicha , kukicha i Hojicha . Ale które herbaty mają najniższą zawartość kofeiny? Znajdź odpowiedź w naszym artykule 👉 herbaty o najniższej zawartości kofeiny: od najniższej do najwyższej.

 

Jak zrobić własną, paloną herbatę? 

Jedną z dodatkowych zalet kukicha jest to, że można ją łatwo wykorzystać do pieczenia własnej Hojicha w domu. W przypadku herbat liściastych może to być trudne, ponieważ liście długo się nagrzewają, a potem mają tendencję do szybkiego palenia. Ponieważ łodygi są lżejsze, prażą się bardzo szybko i równomiernie, co ułatwia zadanie nawet początkującemu palaczowi herbaty! Zanurzmy się w ten zabawny projekt z kukichą.

 

Krok 1 – Wybierz idealną kukichę do swojej prażonej herbaty

Do tego eksperymentu najlepszą kukichą do przygotowania w domu prażona herbata jest kukicha osada. Ta herbata ma nieco bardziej wytrawne nuty smakowe, które doskonale oddają smak prażona herbata. Herbata jest bardzo lekka i łatwo ją dobrze wypalić. 

Kukicha sakamoto również może się sprawdzić, ale jest o wiele słodsza. Po przekształceniu w prażona herbata, kukicha sakamoto nadaje herbacie o wiele bogatszą i bardziej bulionową konsystencję. Choć dla niektórych miłośników herbaty może to być przyjemne, zazwyczaj nie jest to to, co można znaleźć w prażona herbata, dlatego najlepiej zacząć od kukicha osada, jeśli to możliwe.

 

Krok 2 – Rozgrzej patelnię i zamień swoją kukichę w prażoną herbatę 

Następnym krokiem jest wsypanie herbaty kukicha do patelni i włączenie palnika. Możesz zacząć od wysokiej temperatury, aby rozpalić ogień, ale podczas palenia zaleca się średnią temperaturę. Upewnij się, że znajdujesz się w dobrze wentylowanej kuchni, ponieważ może to spowodować uruchomienie się alarmu przeciwpożarowego!

Może się okazać, że przez około 5 minut niewiele się wydarzy. Po prostu obracaj liście i sprawdzaj, czy kukicha nie zmienia koloru lub nie zaczyna dymić. Gdy rozpocznie się palenie, stanie się to natychmiast, więc będziesz musiał gorączkowo obracać liście na raz.

Gdy łodygi zaczną żółknąć i brązowieć, warto wyłączyć palnik. Lepiej wyłączyć palnik za wcześnie niż za późno, ponieważ kukicha będzie się nadal gotować na patelni nawet po wyłączeniu palnika. Zachowaj szczególną ostrożność, nikt nie lubi przepieczonejprażonej herbaty.

 

Krok 3 – Zaparz świeżo paloną herbatę w Kyusu i delektuj się!

Gdy liście będą gotowe, wsyp 5 gramów do imbryka i przygotuj filiżankę świeżo prażona herbata! Poświęć chwilę, aby naprawdę ocenić smak tej herbaty i porównać ją z innymi prażona herbata jak Hojicha . Może następnym razem zechcesz mocniej lub lżej wypalić kukichę, a może jej smak będzie idealny! W każdym razie, możesz to dostosować z czasem i stać się lepszym w paleniu kukichy!

 

Prażona herbata DIY: film instruktażowy 

 

Jak uprażyć ryż na herbatę? 

Wraz z popularnością Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem Nic dziwnego, że ludzie często pytają jak uprażyć ryż na herbatę. W internecie jest mnóstwo przepisów na jak uprażyć ryż na herbatę ale wiele z nich nie osiąga pożądanej konsystencji. Genmaicha . Najpierw omówimy powszechny, nieprawidłowy sposób jak uprażyć ryż na herbatę, a następnie postaramy się znaleźć najlepszy sposób jak prażyć ryż na herbatę w domu.

 

Jak prażyć ryż na herbatę – metoda na patelni

Istnieje powód, dla którego nie można po prostu użyć patelni do podgrzania suchego ryżu, aby go przygotować Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem. Jeśli kiedykolwiek spojrzysz na Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżemZauważysz, że ziarna ryżu są bardzo chrupiące i możesz je nawet zgnieść w dłoni. Jeśli spróbujesz uprażyć suchy ryż na patelni, otrzymasz bardzo twardy suchy ryż, który nie sprawdzi się w… Genmaicha . Jaka jest więc odpowiedź na pytanie, jak prażyć ryż na herbatę? To nieco bardziej skomplikowane, jak zobaczysz w następnej metodzie.

 

Jak prażyć ryż na herbatę – prawidłowa metoda

W tej metodzie prażenia ryżu na herbatę przeprowadzimy Cię przez każdy krok, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem

Wybierz biały ryż

Na początek wybierz biały ryż. Chociaż słowo „genmai” technicznie oznacza brązowy ryż, lepszym tłumaczeniem jest ryż prażony. Brązowy ryż ma ochronną łuskę na zewnątrz, która zatrzymuje skrobię. Po odpowiednim ugotowaniu skrobia staje się naprawdę chrupiąca i pyszna, dlatego… Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem Zawsze przygotowuje się go z białego ryżu, a nie brązowego.

Wsyp biały ryż do garnka lub urządzenia do gotowania ryżu.

Następnie wsyp biały ryż do garnka lub urządzenia do gotowania ryżu i gotuj go tak, jak zwykle, z tą różnicą, że tym razem użyj dwukrotnie większej ilości wody i odwróć go, aby uzyskać „kleisty” ryż. Następnie rozłóż ryż na silikonowej macie do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 130 stopni Fahrenheita przez około 2 godziny. Zamiast „gotować” ryż, w tym przypadku zasadniczo go suszysz. Upewnij się, że rozłożyłeś ryż tak, aby nie leżał jeden na drugim.

Gdy będzie suchy, możesz go uprażyć na patelni.

Teraz, gdy ryż jest lekko suchy, możesz go uprażyć na patelni. Gotowy ryż nabierze pomarańczowobrązowego koloru i będzie lekko chrupiący. Teraz już wiesz, jak uprażyć ryż na herbatę i możesz dodać ten pyszny prażony ryż do swojej ulubionej banchy lub Sencha zrobić Genmaicha zielona herbata z prażonym ryżem.

 

6 korzyści zdrowotnych wynikających z palenia herbaty:

prażona herbata może mieć mnóstwo zalet. Poświęćmy chwilę, aby pokrótce omówić kilka z nich.  

#1 Palona herbata jest idealna dla osób z nadwrażliwością na kofeinę 

prażone herbaty zazwyczaj zawierają mniej kofeiny, ale nadal są pełne smaku. Dzięki temu są doskonałym wyborem dla osób wrażliwych na kofeinę. Jeśli lubisz smak kawy, ale starasz się ograniczyć kofeinę,, prażona herbata może być również dobrym wyborem. Smak prażona herbata jest bardzo podobny do smaku kawy, ale nie zawiera całej kofeiny, która powoduje nerwowość, więc może być dobrym zamiennikiem.

#2 Palona herbata Łagodzi stresujące dni w biurze lub w domu

prażona herbata to bardzo kojąca i rozgrzewająca herbata. Zamiast tych żywych, świeżych, trawiastych smaków, herbata ma więcej kojących karmelowych lub czekoladowych nut i aromatów. To może być dokładnie to, czego potrzebujesz, gdy chcesz się zrelaksować lub odstresować. 

#3 Herbata palona Utrzymuje skórę czystą i młodzieńczą 

Podobnie jak inne rodzaje zielonych herbat, prażona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem.  

#4 Herbata palona Zwalcza przeziębienia i wzmacnia układ odpornościowy

Nie jest tajemnicą, że zielona herbata jest świetna dla układu odpornościowego, a herbaty palone nie są wyjątkiem. Te prażone herbaty zawierają katechiny, które mogą być świetne w sezonie przeziębień i grypy lub gdy czujesz się źle. 

#5 Herbata palona Wspomaga trawienie 

Zielona herbata zawiera polifenole, które wspomagają trawienie. Regularne picie zielonej herbaty może pomóc organizmowi w efektywniejszym trawieniu pokarmów, a ponieważ prażona herbata jest rodzajem zielonej herbaty, może być również korzystne dla zdrowia jelit. Naukowcy odkryli również, że EGCG (galusan epigallokatechiny) może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w przewodzie pokarmowym. 

#6 Prażona herbata pomaga chronić zęby 

Nowe badanie, które niedawno opublikowano w czasopiśmie Preventive Medicine, przedstawiło korzyści, jakie herbata może mieć dla zębów i dziąseł. Zgodnie z wynikami tego badania, osoby pijące zieloną herbatę miały lepsze zdrowie jamy ustnej w porównaniu z osobami, które nie piły zielonej herbaty. Naukowcy wysnuli teorię, że cząsteczki przeciwdrobnoustrojowe zwane katechinami, które znajdują się w zielonej herbacie i herbacie oolong, były jedną z przyczyn widocznej poprawy zdrowia jamy ustnej badanych osób. Wiadomo, że katechiny zabijają bakterie odpowiedzialne za próchnicę zębów i choroby dziąseł, co może zapobiegać utracie zębów i innym problemom ze zdrowiem jamy ustnej.

 

co to jest Hojicha proszek?

Hojicha proszek stał się popularny do produkcji Hojicha latte. To w zasadzie zmielona prażona herbata, tak samo, jak matcha jest zmieloną herbatą tencha. Chociaż ta herbata jest w postaci proszku, tak jak matcha, profil smakowy jest zupełnie inny. Może przybrać bardzo mocny, gorzki, a nawet dymny smak. Z tego powodu nie zaleca się picia jej samej, ale raczej mieszania z mlekiem owsianym i cukrem, aby uzyskać Hojicha latte. 

 

Czy można prażyć inne herbaty?

Można przygotować inne rodzaje prażona herbata w domu, tak jak zrobiliśmy to z kukichą. Podczas naszych podróży po Japonii mieliśmy okazję doświadczyć prażonej Genmaicha i nawet pieczone Gyokuro ! Gdy nabierzesz doświadczenia w przygotowywaniu własnej prażona herbata herbaty w domu, możesz zacząć eksperymentować z różnymi mieszankami herbat i sprawdzić, które najbardziej Ci smakują!

 

Gdzie w Japonii produkuje się prażoną herbatę?

Na pytanie, gdzie produkuje się prażoną herbatę, odpowiedzi jest wiele. Podsumowując, istnieje 6 głównych regionów, w których uprawia się japońską herbatę: Shizuoka, Kagoshima, Kioto, Kumamoto, Miyazaki i Mie Tea.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tych regionach i produkcji herbaty, zalecamy przeczytanie artykułu 👉 gdzie rośnie japońska herbata? W tym artykule skupimy się na najlepszych regionach produkcji prażonej herbaty: Takachiho i Shizuoka.

Prażona herbata w Takachiho

Tutaj, w górach Takachiho, pan Issin ciężko pracuje, tworząc piękne prażona herbata napoje, którymi dzieli się z ludźmi na całym świecie. Pan Issin mieszka na tej małej farmie z rodziną w ich 200-letnim domu. Tuż obok ich domu przetwarza liście herbaty w tę niesamowitą prażona herbata jak Kamairicha , częściowo prażona herbata pomiędzy Hojicha i Sencha . 

Jak już wspomnieliśmy, proces prażenia redukuje ilość polifenoli w herbacie, dzięki czemu zamiast intensywnego, trawiastego smaku, ma ona cieplejszy, bardziej czekoladowy smak. Dzięki częściowo prażona herbata ( Kamairicha ) liście są prażone w niższej temperaturze, przez krótszy czas i przy całkowitym uprażeniu Hojicha , Liście są prażone w wyższej temperaturze przez dłuższy czas. Aby regulować temperaturę patelni, pan Issin może pozostawić metalową pokrywkę na wierzchu, aby zatrzymać więcej ciepła i podnieść temperaturę o kilka stopni.

Ponieważ Kamairicha Podgrzewana w mniej intensywnym piecu, zachowuje niektóre ze swoich bardziej zielonych profili smakowych. Herbata równoważy te ciepłe, orzechowe nuty nutami szpinaku, a nawet nutą wodorostów.

Prażona herbata w Shizuoce

Podczas jednej z naszych podróży do Shizuoki spotkaliśmy się z właścicielami Marufuku, aby spróbować kilku ich herbat. Pozyskują herbatę z całej Japonii, a następnie przetwarzają ją w tym zakładzie. Po starannym procesie palenia, produkują tę niezwykle wykwintną Hojicha , w pełni prażona herbata. Podczas naszej wizyty w ośrodku postanowili zaparzyć część herbaty metodą cold brew, abyśmy mogli spróbować. 

Zaparzanie na zimno pozwala wydobyć z liści więcej słodkich składników i mniej goryczki. To rozwiązanie sprawdza się świetnie prażona herbata, szczególnie, gdy robi się trochę cieplej. Ta herbata parzona na zimno Hojicha Był słodki i czekoladowy i zdecydowanie stanowi pyszny przysmak, który możesz włączyć do swojej rutyny, jeśli masz czas. Wystarczy wsypać kilka liści do dzbanka, zalać 500 ml zimnej wody i odstawić herbatę na noc. Rano powinieneś mieć orzeźwiający dzbanek wypełniony zimną wodą. prażona herbata.

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4