Wszystko, co musisz wiedzieć o Hojicha

Chociaż kolor Hojicha  a liście mogą sprawiać, że wygląda jak rodzaj czarnej herbaty, Hojicha jest w rzeczywistości prażona zielona herbata. Po zbiorze liście są poddawane działaniu pary wodnej, aby zatrzymać proces utleniania. Gdyby liście nie zostały podgrzane po zbiorze, uległyby całkowitemu utlenieniu i stałyby się czarną herbatą. To sprawia, że hōjicha jest rodzajem japońskiej zielonej herbaty, ale to, co czyni ją wyjątkową, to to, co dzieje się później.

W tym artykule opowiemy Ci, Hojicha Czym jest, jaki ma smak i jak go przygotować. Zaczynajmy! 🍵 🍃

 

 Hojicha liść

co to jest Hojicha

Ten Hojicha liście praży się na dużej patelni lub w maszynie do prażenia.

W ten sposób Hojicha jest klasyfikowana jako herbata prażona. Herbata prażona obejmuje takie herbaty jak: Hojicha , Kamairicha , prażona herbata oolong, prażona herbata z konopi i Genmaicha . Aby dowiedzieć się więcej o prażone herbaty, Zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o prażona herbata. Ale porozmawiajmy więcej o Hojicha !

Chociaż powszechnie japońskich zielonych herbat podgrzewanie odbywa się na wielu różnych etapach produkcji, zwykle odbywa się to w bardzo niskich temperaturach i jest wykorzystywane głównie do suszenia.

Z Hojicha , Zastosowane ciepło jest znacznie intensywniejsze i trwa dłużej. To całkowicie zmienia kolor liści herbaty, zmieniając go z zielonego na brązowy.  

 

Hojicha wyjaśnione i zilustrowane na filmie

  

co robi Hojicha Jaki smak ma herbata?

Co jest jeszcze bardziej niezwykłe niż zmiana koloru Hojicha jest transformacją smaku. Hojicha Herbata jest teraz prawie nie do poznania w porównaniu z jej pierwotnym, nieprażonym stanem.

Smak niekoniecznie jest lepszy lub gorszy, po prostu staje się inny. Zamienia świeższe nuty gotowanych na parze warzyw i cytrusów na cieplejsze nuty kawy, karmelu i czekolady. Kolor Hojicha herbata również przybiera kolor czerwony lub brązowy, co jest dalszym dowodem na ogromną transformację, jaką przechodzi ta herbata.

 

 Hojicha w łyżce

Hojicha wymowa

Prawidłowy sposób pisania Hojicha to właściwie hōjicha. Zwróć uwagę na kreskę nad literą o w hōjicha. To się nazywa choōnpu i oznacza dłuższą samogłoskę. Wymawiając pierwszą sylabę hōjicha, możesz przeciągnąć dźwięk „o”, aby wymówić ją jako hoojicha lub houjicha, jak to się często pisze.

Ogólnie rzecz biorąc, wymawiając japońskie słowa, ważne jest, aby nauczyć się sylab. Większość japońskich słów jest łatwa do wymówienia, ponieważ można je po prostu odczytać za pomocą sylab hiragana lub katakana. 

 

Historii Hojicha  

W latach dwudziestych XX wieku pewien handlarz herbatą z Kioto chciał znaleźć zastosowanie dla resztek liści i łodyg herbaty. Podczas gdy najmłodsze pędy krzewu herbacianego były przeznaczone do produkcji herbat premium, starsze liście pozostawały bezużyteczne. Handlarz odkrył, że prażenie tych liści wydobywa z nich wspaniały smak i aromat. 

Podobnie jak w przypadku wielu innych herbat, takich jak Genmaicha i kukicha, HojichaHerbata zaczęła być sposobem na maksymalne wykorzystanie zbiorów herbaty. W tamtym czasie herbata była nadal cennym towarem, a popyt często przewyższał podaż. Kilku innowacyjnych producentów herbaty w Kioto zaczęło prażyć części rośliny, których inaczej by nie sprzedali, takie jak łodygi i starsze liście. Stało się to ogromnym hitem, a ludzie w całej Japonii zaczęli doceniać te bardziej prażone smaki w swojej zielonej herbacie. W końcu producenci zaczęli eksperymentować z różnymi sposobami produkcji. Hojicha .

Jeśli interesuje Cię historia japońskiej herbaty, artykuł 👉 Historia zielonej herbaty w Japonii i ceremonia parzenia herbaty jest stworzony dla Ciebie!

 

Hojicha Dzisiaj

japoński Hojicha Herbata przeszła wiele transformacji na przestrzeni lat, ale nadal jest uwielbiana. Jeśli odwiedzisz Kioto jesienią, nadal możesz zobaczyć ludzi prażących liście w małych maszynach do palenia. Aromat tych świeżo palonych liści unosi się w powietrzu i przyciąga do każdej herbaciarni. W cieplejszych miesiącach ludzie lubią przygotowywać… Hojicha jako cold brew, aby wydobyć więcej karmelowych aromatów. W niektórych herbaciarniach w Japonii herbata jest palona ręcznie na oczach klienta. Odbywa się to w specjalnym naczyniu, gdzie liście są podgrzewane nad ogniem lub kuchenką, a następnie wlewane bezpośrednio do imbryka. Możesz również wybrać stopień palenia herbaty. W zależności od tego, jak długo liście są przechowywane w naczyniu, mogą uzyskać jasny, średni lub ciemny kolor. prażona Hojicha . Może to wymagać sporo dodatkowej pracy, ale warto dla smaku świeżo palonej kawy Hojicha ! Jakkolwiek chcesz przygotować Hojicha herbata zielona, Jestem pewien, że będziesz zadowolony, że to odkryłeś. 

 

Proces, w jaki sposób Hojicha Herbata jest zrobiona

Hojicha herbata Kawę przygotowuje się na dwa sposoby. Wypala się ją na patelni lub w maszynie do palenia. 

Maszyna do palenia

Maszyna do palenia wygląda niemal jak betoniarka i obraca liście w metalowym bębnie w wysokiej temperaturze. Dzięki temu liście się nie przypalają, a jedynie lekko prażą i nabierają jasnobrązowego koloru. Obracanie zapewnia również równomierne palenie, dzięki czemu każdy liść ma mniej więcej taki sam poziom palenia.

Przy produkcji większych partii  Hojicha , Liście należy podzielić według wielkości. Mniejsze liście prażą się najszybciej, dlatego należy je podgrzewać razem, a większe liście prażą się najwolniej, dlatego również są podgrzewane w oddzielnym urządzeniu. Na koniec, po osiągnięciu pożądanego poziomu wypalenia, liście łączy się ze sobą.

Duża, gorąca patelnia

Alternatywną metodą, którą widzieliśmy, jest prażenie  Hojicha  na dużej, gorącej patelni. To ta sama patelnia, której używa się do przygotowywania  Kamairicha  lub herbaty pieczonej na patelni. Kiedy spotkaliśmy się z panem Issinem, rolnikiem z Takachiho, który produkuje obie  Kamairicha  i Hojicha , wyjaśnił nam, że jeśli chce to zrobić Hojicha , Musi prażyć herbatę w wyższej temperaturze przez dłuższy czas. Kontroluje temperaturę, nakładając metalową pokrywkę na garnek i pozwalając liściom prażyć się przez około godzinę. Kamairicha jest palona w niższej temperaturze i przez krótszy czas, dlatego jest to tylko częściowo palona herbata, o smaku gdzieś pomiędzy Hojicha i Sencha .

Mistrz herbaty praży Hojicha ręcznie

Istnieje trzeci sposób produkcji japoński Hojicha, ale to niezwykle rzadkie. W niektórych ekskluzywnych herbaciarniach mistrz herbaty wypala Hojicha Ręcznie. Umieści liście herbaty w specjalnym porcelanowym dzbanku i wypieka je nad ogniem. Następnie liście można przesypać przez wydrążoną rączkę do imbryka, a następnie zaparzyć.

 

Rodzaje Hojicha

Nie wszyscy Hojicha herbata zielona jest taka sama, w zależności od tego, które części rośliny herbacianej zostaną uprażone i jak mocno zostanie uprażone, można uzyskać zupełnie różne profile smakowe. Hojicha jest zwykle wykonany z jednego lub dwóch Sencha , bancha lub kukicha. Choć jest to znacznie rzadsze zjawisko, spotkaliśmy również hoji Genmaicha i nawet pieczone Gyokuro Herbata. Różne części krzewu herbacianego nie tylko smakują inaczej, ale także inaczej się prażą. Mniejsze, delikatniejsze liście prażą się szybciej niż grubsze, dojrzałe liście, które można znaleźć w bancha. Hojicha Można je również podzielić na jasno, średnio i ciemno palone. W zależności od tego, jak ciemny smak lubisz, masz wiele różnych opcji w świecie kawy. Hojicha herbata, podobnie jak w świecie kawy.

kuki Hojicha

kuki Hojicha To kolejne pyszne zjawisko. Herbata ta jest wytwarzana z łodyg i liści krzewu herbacianego lub tylko z łodyg. Używając tylko łodyg krzewu herbacianego, nie tylko obniżasz zawartość kofeiny, ale także uzyskujesz ciemniejsze palenie. Dzięki tej herbacie uzyskasz więcej nut siana lub słomy pochodzących z herbaty, a w przypadku kuki Hojicha Od pana Issina otrzymasz znacznie ciemniejszy profil smakowy, niemal jak kawa. Jeśli szukasz najlepszego Hojicha dla miłośników kawy, Issin Kuki Hojicha zdecydowanie jest tym jedynym!

Pan Issin używa unikalnej metody produkcji swoich Hojicha . Chociaż większość Hojicha herbaty są palone w dużej maszynie, aby uzyskać równomierne palenie, pan Issin stosuje technikę, która jest nieco bardziej zniuansowana w przypadku produkcji mniejszych partii jego słynnej kuki Hojicha . W rzeczywistości praży liście herbaty na gorącej patelni, a następnie są one automatycznie obracane przez system metalowych łopatek. Ten proces może zająć więcej czasu i pozwala na produkcję jedynie mniejszych ilości, ale pozwala panu Issinowi mieć większą kontrolę nad procesem palenia i upewnić się, że herbata jest idealnie wypalona. Używa również tej samej maszyny do produkcji swoich… Kamairicha , lub częściowo palonej herbaty.

Kamairicha

Kamairicha jest gdzieś pomiędzy Hojicha lub w pełni palonej herbaty i Sencha lub niepalona herbata. Ta metoda wypalania na patelni jest powszechna w przypadku chińskich zielonych herbat, ale nie w przypadku japońskich zielonych herbat, co sprawia, Kamairicha anomalia w Japonii.

Chociaż Kamairicha jest rzadkością w całej Japonii, istnieją obszary, w których stała się specjalnością, na przykład Miyazaki, gdzie mieszka pan Issin. To Kamairicha jest pieczony na tej samej patelni co Kuki Hojicha , Ale tym razem pozostawia się ją bez przykrycia, aby nie osiągnęła tak wysokiej temperatury. Jest też prażona przez krótszy czas, więc zamiast brązowieć, liście zmieniają jedynie nieznacznie kolor.

Ta herbata to prawdziwy „złoty środek” pomiędzy herbatą prażoną a niepaloną. Ma cechy charakterystyczne dla każdej z nich, ale także swoje własne, które są całkowicie unikalne. Kamairicha Herbata od pana Issina ma orzechowe profile smakowe, takie jak nerkowce, orzechy laskowe i prażone migdały. Zachowuje również niektóre z cech gotowanych na parze warzyw, których można oczekiwać od japońskiej zielonej herbaty, takiej jak Sencha .

 

 Hojicha herbata

jak zaparzyć Hojicha

browarnictwo Hojicha herbata jest proste, wystarczy wykonać kilka podstawowych kroków.

Należy podkreślić, że proces parzenia znacznie różni się od procesu parzenia zwykłej japońskiej zielonej herbaty, takiej jak Sencha , Dlatego zwróć uwagę na szczegóły. 

  

Krok 1 – Odmierz odpowiednią ilość Hojicy

Odmierz 5 gramów Hojicha herbata i wlej do imbryka. Najlepiej sprawdzi się imbryk Kyusu, ale upewnij się, że używasz imbryka szkliwionego, ponieważ nieszkliwiony imbryk może się zahartować i zakłócić smak innych zielonych herbat, takich jak Gyokuro

Krok 2 - Wlej wodę 

Wlej 150–200 ml wody o temperaturze około 74°C. Temperatura będzie znacznie wyższa niż w przypadku zwykłej zielonej herbaty, ale nie stanowi to problemu. Hojicha . Powodem, dla którego w przypadku większości japońskich zielonych herbat stosuje się niższą temperaturę, jest unikanie ekstrakcji katechin z herbaty. Wiele z nich jest usuwanych podczas procesu prażenia herbaty. Hojicha Herbata powinna być odporna na wyższe temperatury, nie stając się zbyt gorzka. Cieplejsza woda pozwoli również wydobyć z herbaty jej cieplejszy smak.

Krok 3 - Zaparzaj

Zaparzaj herbatę przez 1 minutę. Jeśli naprawdę lubisz parzyć ciemną herbatę, Hojicha herbata, Możesz zaparzyć do 2 minut, ale 1 minuta powinna wystarczyć, aby wydobyć pożądany smak. Te liście nie są ciasno zwinięte jak Gyokuro , więc już po minucie parzenia powinny się otworzyć i w pełni uwolnić swój smak do wody. 

Krok 4 – Delektuj się herbatą

Wylej Hojicha i delektuj się herbatą! Parzenie zakończy się dopiero po oddzieleniu liści od herbaty, dlatego upewnij się, że używasz czajnika Kyusu z wbudowanym sitkiem. Możesz również użyć innego naczynia do parzenia i przelać herbatę przez filtr, aby oddzielić liście.

 

Hojicha Przepisy 

Podobne do matchy, Hojicha herbata można go uwzględnić w wielu różnych przepisach. W przypadku większości z nich najlepiej użyć Hojicha proszek. Hojicha proszek jest podobny do proszku matcha, ale zamiast być wytwarzany ze sproszkowanych liści tencha, powstaje ze sproszkowanych Hojicha liście. To Hojicha proszek Jest bardzo gorzki, gdy pije się go samego, ale może dobrze smakować, gdy zmiesza się go ze słodszymi składnikami. 

 

Klasyczny Hojicha herbata  

To najlepszy sposób na cieszenie się Hojicha herbata, W czystej postaci. Postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami parzenia i przygotowując herbatę bez żadnych dodatków, możesz cieszyć się wszystkimi subtelnymi walorami smakowymi herbaty. Jeśli chcesz doświadczyć prawdziwego smaku Hojicha herbata, To najlepszy sposób, żeby to zrobić. Oczywiście możesz poeksperymentować z Hojicha proszek od czasu do czasu i dlatego dodaliśmy inne przepisy. 

 

Hojicha latte z Hojicha proszek

Tak samo jak można przygotować latte matcha z proszkiem matcha, można również przygotować Hojicha Latte Z Hojicha proszek. Wystarczy wykonać te podstawowe kroki. Możesz również wykonać te kroki, jeśli chcesz utworzyć Hojicha herbata mleczna. Jedyna różnica między Hojicha Latte i Hojicha herbata mleczna jest dodanie perełek tapioki.

 Hojicha latte z Hojicha proszek

Przepis na  Hojicha Latte 

  • Krok 1: Przesiej 3 łyżeczki Hojicha proszek do Twojej miski matcha.

  • Krok 2: Dodaj 60 ml ciepłej wody

  • Krok 3: Wymieszaj Hojicha proszek do wody za pomocą trzepaczka do matchy aż do równomiernego wymieszania.

  • Krok 4: Dodaj 200 ml ciepłego mleka sojowego, owsianego lub migdałowego i wymieszaj latte.

  • Krok 5: Smacznego Hojicha Latte! Jeśli chcesz zrobić mrożony Hojicha Latte, Możesz powtórzyć te kroki, używając chłodnej wody i chłodnego mleka owsianego. Podawaj również Hojicha Latte z lodem, aby zachować chłód i orzeźwienie.

 

Hojicha lody

Inna często żądana Hojicha przepis jest Hojicha lody. W przeszłości przygotowaliśmy filmy instruktażowe pokazujące, jak przygotować lody matcha, i tutaj zastosujemy tę samą koncepcję.

 Hojicha lody

Przepis na  Hojicha lody

  • Krok 1: Przesiej 3 łyżeczki Hojicha proszek do Twojej miski matcha.

  • Krok 2: Dodaj 60 ml ciepłej wody

  • Krok 3: Wymieszaj Hojicha proszek do wody za pomocą trzepaczka chasen matcha aż do równomiernego wymieszania.

  • Krok 4: Nabierz trochę lodów waniliowych (lub innego neutralnego smaku)

  • Krok 5: Wlej Hojicha Nałóż pastę na lody i wymieszaj! To najłatwiejszy sposób na zrobienie Hojicha lody

 

 Hojicha ciasto

Hojicha ciasto

Jeśli chcesz zrobić Hojicha ciasto, możesz skorzystać z poniższego przepisu. Zamiast robić jeden duży Hojicha ciasto, łatwiej jest zrobić serię małych Hojicha ciasto

Składniki na  Hojicha ciasto

  • ¾ szklanka rozgniecionego banana
  • 60 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki Hojicha proszek
  • 50 ml mleka owsianego
  • 30 ml oleju kukurydzianego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

    Przepis na  Hojicha ciasto

    1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posmaruj małą foremkę do muffinek masłem Earth Balance lub sprayem do pieczenia. Dodaj mąkę do pieczenia, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i… Hojicha proszeki odstaw. Możesz użyć do tego dużej miski.
    2. Wymieszaj mleko owsiane z olejem kukurydzianym, a następnie dodaj syrop klonowy lub syrop z agawy i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw mieszankę i przejdź do następnego kroku.
    3. Teraz przygotuj słodkie ciasto, mieszając banany z cukrem. Użyj miski i miksuj je przez około 5 minut, aż będą puszyste.
    4. Następnie przesiej mieszankę mąki i połącz ją z ciastem bananowym w dwóch różnych porcjach. Możesz delikatnie wymieszać ją gumową szpatułką lub innym podobnym narzędziem.
    5. Dokładnie wymieszaj mieszankę mleka owsianego, a następnie nałóż do niej trochę ciasta, aby je wymieszać. Następnie wlej mieszankę mleka owsianego do mieszanki bananowej i delikatnie wymieszaj gumową szpatułką.
    6. Wlej całe ciasto do foremek na muffiny, aż każda z papilotek będzie wypełniona prawie w 90%. Następnie możesz piec ciasto w piekarniku przez około 20 minut. Będziesz wiedzieć, że jest gotowe, gdy wbity w ciasto patyczek wyjdzie czysty.
    7. Uwolnij każdą papilotkę Hojicha ciasto z foremki na muffiny po upieczeniu i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem!

     

      Hojicha pudding 

      Podobnie jak przepis na Hojicha lody, Hojicha pudding jest również bardzo łatwy do stworzenia. Tym razem zamiast dodawać Hojicha Aby dodać płyn do budyniu, wystarczy wymieszać go z proszkiem. Możesz dodać łyżeczkę proszku do ćwierć szklanki budyniu. Upewnij się tylko, że dokładnie wymieszasz, aby nie powstały grudki. To może być pyszny i prosty deser, którym można się delektować o każdej porze roku. Przepis na Hojicha pudding jest o wiele mniej skomplikowany niż przepis na Hojicha ciasto na przykład, ale może być równie pyszne!

       

       Hojicha ciastka

      Hojicha ciastka

      Hojicha ciastka są świetnym sposobem na połączenie Hojicha z czekoladą. Te dwa smaki mają wiele wspólnego i dobrze do siebie pasują.

      W tym przepisie przygotujemy deser z kawałkami czekolady. Hojicha ciastka który będzie dobrze komponował się z filiżanką Hojicha herbata lub Hojicha Latte.

      Zaczynajmy piec!

       

      Składniki na  Hojicha ciastka

        • 190 g (1 1/3 szklanki) mąki pszennej
        • 2,5 g (½ łyżeczki) proszku do pieczenia
        • 3 g (½ łyżeczki) sody oczyszczonej
        • 0,75 g (⅛ łyżeczki) soli
        • 10 g (2 łyżki) Hojicha proszek
        • 60 g (1/4 szklanki) cukru granulowanego
        • 120 g (3/4 szklanki) cukru brązowego
        • 90 ml (6 łyżek) oleju neutralnego (użyliśmy oleju słonecznikowego)
        • 60 ml (1/4 szklanki) mleka (użyliśmy mleka sojowego)
        • 5 ml (1 łyżeczka) wanilii
        • 100 g (1/2 szklanki) kawałków czekolady

      Przepis na  Hojicha ciastka

        1. Wymieszaj 190 gramów, czyli 1 i ⅓ szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w średniej lub małej misce. Możesz odłożyć mieszankę mąki do późniejszego użycia.
        2. Następnie połącz Hojicha proszek razem z cukrem granulowanym. Możesz również dodać brązowy cukier, aby uzyskać dużą miskę słodkiego Hojicha mieszankę.
        3. Teraz czas dodać olej, mleko owsiane i wanilię. Najpierw dodaj olej, wymieszaj, a następnie mleko owsiane i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. 
        4. Następnie możesz przesiać wcześniej przygotowaną mieszankę mąki i delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.
        5. Możesz teraz dodać 100 g lub ½ szklanki chipsów czekoladowych, preferujemy gorzką czekoladę.
        6. Teraz odstaw ciasto pod przykryciem do lodówki, aby schłodziło się. Możesz to zrobić przez co najmniej godzinę, ale najlepiej przez całą noc.
        7. Następnie rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
        8. Teraz zaczyna się zabawa! Uformuj z ciasta 12 kulek, w zależności od tego, jak duże chcesz. Hojicha ciastka być. Możesz zostawić około 5 cm odstępu między każdym ciasteczkiem, aby dać im wystarczająco dużo miejsca na urosnięcie.
        9. Piecz Hojicha ciastka przez 10 minut, aż brzegi zaczną twardnieć, a środek będzie lekko miękki.
        10. Niech Hojicha ciastkaOstudzić na blasze przez 10 minut.
        11. Delikatnie przesunąć Hojicha ciastka na kratkę do całkowitego ostygnięcia i stężenia.
        12. Podawaj świeżo upieczone Hojicha ciastka Z Hojicha herbata lub Hojicha Latte!

      różnica między Hojicha i matcha

      Jaka jest różnica między Hojicha i Matcha? 

      Łatwo dostrzec podobieństwa między Hojicha proszek i proszku matcha, szczególnie po zapoznaniu się z kilkoma z tych przepisów. Istnieje kilka istotnych różnic między tymi dwoma rodzajami herbaty w proszku, które warto znać.

      Kolor

      Wysokiej jakości matcha powinna mieć ciemnozielony kolor. Istnieje kilka wysokiej jakości proszków matcha Yabukita, które przybierają znacznie jaśniejszy odcień zieleni, co również jest akceptowalne. Wybór proszku matcha bardzo niskiej jakości może skutkować matowozielonym, żółtym, a nawet brązowym kolorem. To nie jest dobry znak!

      Hojicha proszek Z drugiej strony, zawsze będzie miała brązowy kolor, niezależnie od wybranej jakości. Mogą występować różnice w kolorze od ciemnobrązowego do jasnobrązowego, ale prawdopodobnie zależy to od stopnia wypalenia i zawartości łodyg. Jest to głównie wybór stylistyczny. Hojicha proszek i nie jest to wiarygodny sposób określania jakości.

      Zawartość

      Proszek matcha będzie zawierał znacznie wyższy poziom kofeiny, aminokwasów i chlorofilu w porównaniu Hojicha proszek. Ponieważ Hojicha proszek jeśli herbatę wytwarza się ze starszych liści i łodyg krzewu herbacianego, a jeśli jest produkowana z niecieniowanych krzewów, zawartość kofeiny i teaniny będzie znacznie niższa. 

      smak

      Smak Hojicha herbata a matcha nie mogłaby być bardziej odmienna. Matcha ma naprawdę mocne, parowane smaki warzyw, podczas gdy Hojicha Więcej o cieplejszych profilach smakowych kawy, karmelu i czekolady. Proces palenia Hojicha Usuwa te trawiaste aromaty, natomiast aromaty są wzmacniane przez mielenie liści herbaty na proszek. To sprawia, że te dwie herbaty są niemal przeciwieństwami.

       

      Jakie są korzyści Hojicha Herbata?

      Ta herbata ma wiele zalet. Czy jesteś zainteresowany poznaniem wszystkich korzyści płynących z jej picia? Hojicha Szczegółowo? Sprawdź nasz artykuł 👉 Jakie są różnice? Hojicha korzyści. W przeciwnym razie przeczytaj nasze krótkie podsumowanie poniżej 👇

      Niska zawartość kofeiny

      Zaleta Hojicha ma ponad herbat takich jak Sencha a matcha jest taka, że Bardzo niska zawartość kofeiny. Hojicha Można ją pić wieczorem ze względu na niską zawartość kofeiny. Są dwa powody, dla których Hojicha ma niską zawartość kofeiny. Pierwszym powodem jest to, że zazwyczaj jest wytwarzana ze starszych liści i łodyg herbaty, które zawierają mniej kofeiny. Drugim powodem jest to, że część kofeiny z liści jest usuwana podczas procesu palenia, dzięki czemu zielona herbata zawiera znacznie mniej kofeiny niż… Sencha .

      Hojicha kofeina Szacuje się, że zawiera od 7 mg do 40 mg kofeiny na filiżankę. Oznacza to, że jest ona akceptowalna dla osób wrażliwych na kofeinę lub tych, którzy starają się ją ograniczyć. Zbyt intensywne spożywanie kofeiny może mieć negatywne skutki uboczne, a Hojicha to dobry sposób na detoks. Możesz myśleć o tym jako o Hojicha kofeina oczyścić!

      Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny w Japonii, warto przyjrzeć się herbatom takim jak bancha, Genmaicha , kukicha i Hojicha . Ale które herbaty zawierają najmniej kofeiny? Jeśli chcesz poznać odpowiedź, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 herbaty o najniższej zawartości kofeiny: od najniższej do najwyższej.

      Przystępna cena

      Kolejna korzyść Hojicha jest to, że jest zazwyczaj znacznie bardziej przystępny cenowo w porównaniu z innymi rodzajami zielona herbata liściasta. Dobry w smaku Hojicha zielona herbata może kosztować połowę ceny herbaty wysokiej jakości Sencha , a ze względu na proces prażenia, różnica między jakością niską a wysoką jest nieco mniejsza Hojicha .

      Nie oznacza to, że możesz wybrać najtańszą opcję Hojicha i spodziewaj się, że będzie smakować wyśmienicie, ale o wiele łatwiej jest znaleźć coś niesamowitego Hojicha herbatę w bardziej przystępnej cenie.

      Dodajemy nawet Hojicha w naszym top 4 najlepszej niedrogiej zielonej herbaty liściastej! Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie są najnajtańsze herbaty liściaste, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 Lista Najlepszych tanich zielonych herbat liściastych.

       

      Wybór najlepszej Hojicha

      Jeśli chodzi o to, co najlepsze Hojicha dla początkujących często kierujemy ludzi w stronę noike Hojicha . Tę herbatę produkuje pan Noike, właściciel małej plantacji herbaty w lesie na obrzeżach Kioto. Dzięki naturalnemu zacienieniu, jakie zapewniają duże sosny otaczające jego las, wiele jego herbat ma słodszy smak niż zwykle. To sprawia, że Noike… Hojicha o wiele słodszy Hojicha , z nutami karmelu i czekolady. Kioto jest miejscem pochodzenia japońskiego Hojicha , i nadal produkuje jedne z najlepszych palonych herbat. Hojicha Pan Noike jest dumnym przedstawicielem tego wspaniałego dziedzictwa.

       

      Jak zrobić własny projekt DIY Hojicha w domu?

      Jeśli chcesz spróbować zrobić własną prażona herbata w domu, istnieje sztuczka, która działa całkiem dobrze. Wystarczy wziąć kilka gramów liści herbaty i umieścić je na suchej patelni, aby uprażyć je nad kuchenką. Zajmie to około pięciu minut, zanim zauważysz, że liście zaczynają się prażać, ale gdy już się zaczną, proces będzie przebiegał bardzo szybko, więc obserwuj liście. Gdy osiągną pożądany poziom prażenia, możesz wyłączyć palnik i zaparzyć herbatę. Hojicha herbata natychmiast.

      Oto kompletny przewodnik krok po kroku:

      • Krok 1 – Wybierz idealną kukichę do swojej prażonej herbaty
      • Krok 2 – Rozgrzej patelnię i zamień swoją kukichę w prażoną herbatę
      • Krok 3 – Zaparz świeżo paloną herbatę w Kyusu i delektuj się!

       

      Jest Hojicha rodzaj zielonej herbaty?

      Chociaż Hojicha Choć może wyglądać bardziej jak czarna herbata, w rzeczywistości jest rodzajem zielonej herbaty. Definicja zielonej herbaty w porównaniu z czarną herbatą nie ma nic wspólnego z kolorem, ale raczej z procesem jej produkcji. Czarna herbata to herbata w pełni utleniona, a zielona herbata to herbata nieutleniona. Podczas procesu utleniania katechiny w herbacie przekształcają się w teaflawiny, a kolor liści zmienia się na czerwonobrązowy. Liście używane do produkcji zielonej herbaty są podgrzewane po zbiorze, co zatrzymuje proces utleniania. W rezultacie zielona herbata zachowuje więcej świeżych, roślinnych cech smakowych, podczas gdy czarne herbaty zaczynają nabierać cieplejszego charakteru.

      Ponieważ Hojicha Przechodzi przez ten sam proces, co inne zielone herbaty, a proces utleniania zostaje zatrzymany, co czyni ją rodzajem zielonej herbaty. Chociaż liście są następnie prażone, a ich kolor zmienia się na brązowy., Hojicha herbata nadal pozostaje rodzajem japońska zielona herbata.

       

      Czy można parzyć na zimno? Hojicha ?

      Kiedy myślimy o zielonej herbacie parzonej na zimno, mamy tendencję do wyobrażania sobie słodszych i świeższych odmian herbaty, takich jak  Sencha  i  Gyokuro , Ale Hojicha Może również działać świetnie. W cieplejszych miesiącach w Japonii można spotkać kawę parzoną na zimno Hojicha Podawana herbata jest bardzo aromatyczna i zdecydowanie warto jej spróbować, jeśli tylko nadarzy się okazja. Chłodniejsza woda wydobywa więcej słodkich nut karmelu, a mniej gorzkich, dymnych czy drzewnych. Rezultatem jest herbata, która jest jednocześnie rozgrzewająca i orzeźwiająca.

      Do Dowiedz się więcej o parzeniu na zimno, zalecamy przeczytanie artykułu 👉 zimna herbata zielona wyjaśnionego przez ekspertów od herbaty

       

      Jaka jest różnica między Sencha i Hojicha ?

      Istnieje 8 różnic między Sencha i Hojicha . Zainteresowany tematem? Sprawdź nasz artykuł 👉 różnica między Sencha przeciwko Hojicha  dostępne na naszym blogu! W tym artykule porównamy  Hojicha przeciwko Sencha  i zobacz, czym różnią się te dwie herbaty. Dowiesz się również, jak subtelna różnica w procesie produkcji może prowadzić do dwóch zupełnie różnych profili smakowych.

      1. Kolor liści
      2. liść
      3. Wygląd i kolor herbaty
      4. smak
      5. kofeina
      6. browarnictwo
      7. Uprawa
      8. Cena

       

      Wnioski na temat Hojicha

      Niezależnie od tego, jak lubisz się cieszyć Hojicha , czy to będzie Hojicha herbata, Hojicha Latte, Hojicha lody, Hojicha ciasto, Hojicha pudding lub Hojicha ciastka, Będziesz zadowolony, że dodałeś go do swojego życia. Jest coś w smaku tej prażonej herbaty, co czyni ją wyjątkową. Świetnie komponuje się również z jedzeniem, więc można ją wykorzystać w wielu różnych smakach. Mam nadzieję, że ten artykuł Ci się spodobał i znalazłeś kilka pomocnych wskazówek, które możesz wykorzystać w swoim życiu. Hojicha herbata podróż. 

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz

      Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

      1 z 4