Znalezienie herbaty o najniższej zawartości kofeiny może być trudnym zadaniem, ale bardzo ważnym, jeśli Twoim celem jest obniżenie ogólnego spożycia kofeiny. W tym artykule sporządzimy listę herbaty z najniższą zawartością kofeiny i uszeregujemy każdą z nich według zawartości kofeiny w porcji. Podamy również wskazówki, jak znaleźć herbaty o najniższej zawartości kofeiny i jak przygotować herbatę z mniejszą zawartością kofeiny. Zaczynajmy!
Lista herbat o najniższej zawartości kofeiny

#1 Herbata ziołowa: rumianek, imbir i mięta pieprzowa
Oczywiście herbaty z najniższą zawartością kofeiny musiałyby to być bezkofeinowe napary ziołowe. Technicznie rzecz biorąc, nie są one uważane za herbaty, ponieważ nie pochodzą z rośliny Camelia sinensis, ale pomyśleliśmy, że i tak umieścimy je na herbaty o najniższej zawartości kofeiny liście, aby dać Ci alternatywę bezkofeinową.
Zamiast nazywać je herbatami, te napary ziołowe określa się mianem „tisanes”, co pochodzi od greckiego słowa „ptisane” oznaczającego gnieciony jęczmień. Prawie wszystkie te napoje są bezkofeinowe, z kilkoma godnymi uwagi wyjątkami, które omówimy później na naszej herbaty o najniższej zawartości kofeiny liście.

#2 Biała herbata
Biała herbata często może być herbaty z najniższą zawartością kofeiny chociaż nie musi. Nazwa „biała herbata” pochodzi od srebrnych pąków krzewu herbacianego, które są często używane w mieszankach białej herbaty. Biała herbata to nie tylko herbata z pąków, ale raczej herbata suszona na słońcu, z minimalną obróbką. Liście herbaty są zbierane i suszone na słońcu, aby spowolnić proces utleniania. Biała herbata zrobiona tylko ze starszych, bardziej dojrzałych liści będzie herbaty o najniższej zawartości kofeiny a herbata zrobiona tylko z białych pąków będzie herbatą o najwyższej zawartości kofeiny.

#3 Zielona herbata
Zielona herbata to szeroka kategoria, obejmująca zarówno niektóre herbaty o najniższej zawartości kofeiny herbaty o najwyższej zawartości kofeiny.
W tym segmencie omówimy kilka rodzajów zielonej herbaty o najniższej zawartości kofeiny.

Genmaicha
Genmaicha to popularna mieszanka herbaty, która powstaje z połączenia prażonego ryżu z liśćmi zielonej herbaty. Początkowo miała ona służyć oszczędnościom i wydłużeniu czasu parzenia herbaty, ale wkrótce zyskała uznanie jako herbata o wyśmienitym smaku. Prażony ryż nadaje jej przyjemny smak ciepłych płatków zbożowych i popcornu, który może być przyjemny zarówno rano, jak i po południu. Ponieważ prażony ryż nie zawiera kofeiny, a herbata jest często przygotowywana ze starszych liści, herbaty te mają zazwyczaj bardzo niską zawartość kofeiny – filiżanka o pojemności 237 ml zawiera około 18 mg kofeiny. Mała filiżanka kawy będzie zawierać około 100 mg kofeiny, więc Genmaicha zdecydowanie plasuje się w dolnej części spektrum kofeiny

kukicha
kukicha to kolejna zielona herbaty z najniższą zawartością kofeiny. Kofeina jest produkowana przez roślinę herbacianą w celu ochrony liści przed owadami. Ponieważ liście są bardziej wrażliwe, kofeina koncentruje się wokół liści, a nie łodyg. Herbaty wytwarzane poprzez połączenie łodyg i liści mają zatem znacznie niższą zawartość kofeiny i mogą mieć unikalny smak z nutami letniej trawy i słomy.
Czasami dodatek łodyg może stworzyć łagodniejszą, bardziej pijalną herbatę bez tych intensywnych nut warzywnych. Dobrym przykładem jest herbata taka jak Karigane, wytwarzana z łodyg i liści Gyokuro zakład. Choć wiele osób pijących zieloną herbatę po raz pierwszy stwierdza, GyokuroChoć Karigane jest nieco przytłaczająca, to świetna herbata dla początkujących, ponieważ równoważy liście z łodygami. Obniża również zawartość kofeiny, dzięki czemu można się nią delektować później w ciągu dnia. Zwykła Kukicha z niezacienionych krzewów herbacianych zawiera około 18 miligramów kofeiny na filiżankę, ale ponieważ Karigane powstaje z zacienionych krzewów herbacianych, może zawierać nawet 33 miligramy kofeiny. Dzięki temu obie herbaty z łodyg mają dość niską zawartość kofeiny i zdecydowanie nadają się dla osób wrażliwych na kofeinę.

Hojicha
Następnie przechodzimy do jednej z ciekawszych herbat na tej liście, czyli Hojicha . Hojicha jest jedną z herbaty o najniższej zawartości kofeiny typy w Japonii. Hojicha to prażona zielona herbata, wytwarzana poprzez obracanie suszonych liści i łodyg krzewu herbacianego w dużym garnku lub w maszynie do prażenia. Podobnie jak w przypadku Genmaicha i Kukicha, zaczęło się od tego, że chcieli wydłużyć czas zbiorów herbaty.
Liście i łodygi nie są sprzedawane w bardziej ekskluzywnych Gyokuro i Sencha herbaty prażono, aby uzyskać wspaniałą Hojicha Herbata. Ta metoda zyskała na popularności w XX wieku i obecnie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów japońskiej herbaty. Proces palenia nadaje herbacie cieplejsze nuty karmelu kawowego i czekolady, które są bardzo przyjemne, szczególnie w chłodne dni. Liście i łodygi używane do produkcji Hojicha Zazwyczaj zawierają mniej kofeiny, ale tracą też jej część podczas samego procesu palenia. Dzięki temu całkowita zawartość kofeiny spada do około 20 mg, czyli 1/5 filiżanki kawy.

bancha
bancha jest drugą najpopularniejszą zieloną herbatą w Japonii po Sencha . Powstaje ze starszych, bardziej dojrzałych liści krzewu herbacianego. Bancha jest również jedną z herbaty o najniższej zawartości kofeiny odmian w Japonii. Jak wspomnieliśmy wcześniej, krzew herbaciany produkuje kofeinę jako mechanizm obronny, chroniący go przed owadami, ale służy to głównie ochronie młodszych, bardziej wrażliwych liści. Te starsze liście są twardsze i dlatego nie wymagają tak dużej ochrony. W rezultacie Bancha zawiera około 30 mg kofeiny na filiżankę. Ma również bardzo przyjemny smak z nutami ciepłego drewna i popcornu. Świetnie nadaje się jako przekąska, ponieważ dobrze komponuje się z popcornem i mieszanką orzechów. Zdecydowanie warto się nią delektować po długim dniu, a czasami pije się ją do posiłku, aby wspomóc trawienie.

Latte z zieloną herbatą matcha
Wreszcie dochodzimy do ostatniej herbaty na naszej liście, a mianowicie Latte z zieloną herbatą matcha. Chociaż matcha ma więcej kofeiny w porównaniu z niektórymi innymi na tej liście, nie ma jej tak dużo, jak mogłoby się wydawać. W tej matchy o jakości latte otrzymujesz 34 mg kofeiny na łyżeczkę proszku. Oznacza to, że możesz z łatwością delektować się pysznym latte matcha o poranku bez przesadzania z kofeiną. Matcha o jakości latte to jeden z herbaty o najniższej zawartości kofeiny rodzajów matchy w formie proszku, o znacznie niższej zawartości kofeiny niż matcha ceremonialna.
Matcha ceremonialna, taka jak matcha seisui i matcha washimine, będzie miała dość wysoką zawartość kofeiny. Herbaty te są wytwarzane z wcześniejszych zbiorów, co nadaje im łagodniejszy smak i więcej kofeiny. Jeśli mieszasz matchę latte z mlekiem owsianym lub sojowym, nie chcesz, aby smak był aż tak łagodny, w przeciwnym razie matcha zagłuszy smak herbaty. Jeśli więc lubisz matchę latte o poranku, z pewnością ucieszy Cię fakt, że możesz się nią delektować bez nadmiernego spożycia kofeiny.

#4 herbaty Oolong
herbata oolong jest zazwyczaj wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego, co czyni ją jedną z herbaty o najniższej zawartości kofeinyrodzaje. Oolong jest prawdopodobnie najbardziej przetworzonym rodzajem herbaty, więc można użyć starszych liści herbaty i nadal uzyskać gładką, aromatyczną herbatę. Podczas gdy białe i zielone herbaty to prawdziwa celebracja prostoty herbaty, oolong to bardziej niuanse i złożoność. Liście są rozgniatane, aby wydobyć enzymy na powierzchnię liścia i przyspieszyć utlenianie. Następnie są podgrzewane, aby zatrzymać utlenianie. Efektem końcowym jest częściowo utleniona herbata, która może nabrać kwiatowych, a nawet korzennych aromatów.
Jak zapewne już wiesz, herbaty o najniższej zawartości kofeiny będzie to herbata wytwarzana ze starszych liści, więc oolong może tu pasować. Wysokogórski oolong będzie herbaty z najniższą zawartością kofeiny a oolongi z pączków będą herbatą o najwyższej zawartości kofeiny.

#5 Czarna herbata
Czarne herbaty są w pełni utlenione, co oznacza, że po zbiorze ulegają naturalnemu utlenianiu. Podczas tego procesu utleniania enzymy przekształcają katechiny w teaflawiny i tearubiginy. Czarna herbata niekoniecznie jest herbaty z najniższą zawartością kofeiny ani herbatą o najwyższej zawartości kofeiny, ale w rzeczywistości obejmuje szeroki zakres. Czarna herbata z pąków krzewu herbacianego, taka jak Jin Jun Mei, może zawierać dość dużo kofeiny, podczas gdy czarna herbata ze starszych liści będzie jednym z herbaty o najniższej zawartości kofeiny typów.

#6 Pu-erh lub Heicha
Ciemne herbaty lub herbaty po fermentacji mogą być jednymi z herbaty o najniższej zawartości kofeiny typów. Dzieje się tak, ponieważ herbaty te są w większości wytwarzane ze starszych liści herbaty i mogą być fermentowane przez lata po zapakowaniu.
Podczas procesu postfermentacji kofeina w liściach ulega rozkładowi, co oznacza, że herbata leżakowana najdłużej będzie herbaty o najniższej zawartości kofeiny a herbata leżakowana najkrócej będzie herbatą o najwyższej zawartości kofeiny w kontekście Heicha.

#7 Matcha
Czy matcha zawiera kofeinę? Tak! Premium ceremonialna matcha to jedna z herbat o najwyższej zawartości kofeiny, jakie można znaleźć. Zamiast zaparzać ją jak zwykłą herbatę liściastą, proszek matcha jest mieszany bezpośrednio z wodą. Oznacza to, że można zwiększyć zawartość kofeiny, po prostu dodając więcej proszku do wody. Standardowa porcja matchy zawiera około 2 gramów proszku i 136 miligramów kofeiny.
Jeśli przygotowujesz koichę lub gęstą matchę, użyjesz mniej wody i 4 gramy proszku matcha. W ten sposób powstanie pasta matcha zawierająca 272 miligramy kofeiny. Ta koicha matcha jest spożywana podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty i powinna być przygotowywana wyłącznie z najdelikatniejszego proszku matcha. Jeśli chcesz przygotować własną koichę, zalecamy użycie matcha washimine lub nakai superior matcha aby uniknąć goryczki.

#8 Mate i Guayusa
Mate i Guayusa to dwa gatunki ostrokrzewu pochodzące z Ameryki Południowej. Obie zawierają wysoki poziom kofeiny i są stosowane jako środki pobudzające od setek lat. Ponieważ mate i guayusa nie pochodzą z krzewu herbacianego, camelia sinensis, nie można ich uznać za prawdziwe herbaty. Chociaż większość herbat ziołowych ma tendencję do herbaty z najniższą zawartością kofeiny, to ta ma najwyższą zawartość kofeiny, nawet wyższą niż zielona herbata o wysokiej zawartości kofeiny.
Jedna filiżanka yerba mate może zawierać 180 mg kofeiny, podczas gdy guayusa może zawierać nawet więcej. Ma to wiele wspólnego z przygotowaniem, ponieważ napój zazwyczaj przygotowuje się z bardzo dużą ilością liści w stosunku do wody. Najpierw napełnia się tykwę liśćmi do ⅔ wysokości, a następnie zalewa gorącą wodą. Napój można następnie pić za pomocą bombilli lub metalowej słomki, która automatycznie filtruje liście.
A co z herbatą bezkofeinową?
W rzeczywistości nie ma czegoś takiego jak herbata bezkofeinowa. Aby mogła być uznana za herbatę, musi pochodzić z krzewu herbacianego, Camelia sinensis.
Roślina ta naturalnie produkuje kofeinę w swoich kiełkach, liściach i łodygach, więc wszystko, co z niej zrobione, w tym Matcha bezkofeinowa, będzie zawierało pewną ilość kofeiny.
Oczywiście można sztucznie usunąć kofeinę z tej herbaty poprzez proces dekofeinizacji, ale herbata nadal zachowa pewien procent swojej pierwotnej kofeiny.
Jeśli naprawdę chcesz znaleźć herbaty z najniższą zawartością kofeiny możesz zamiast tego wybrać kuki Hojicha . Ta herbata składa się prawie wyłącznie z łodyg i jest palona, co jeszcze bardziej obniża zawartość kofeiny.
Ile kofeiny jest w herbacie?
Ilość kofeiny w herbacie zależy od kilku różnych czynników, które omówimy później. Dla uproszczenia, herbata liściasta może zawierać od 8 mg do 140 mg kofeiny na porcję. herbaty o najniższej zawartości kofeiny byłaby czymś w rodzaju prażonej kukichy, a herbatą o najwyższej zawartości kofeiny byłaby saemidori. Gyokuro jak Gyokuro cha meijin.
Czynniki wpływające na zawartość kofeiny w herbacie
Istnieje kilka czynników wpływających na zawartość kofeiny w herbacie, a niektóre są ważniejsze od innych. Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny, ta lista może okazać się pomocna.
Odmiany herbaty
Mogą występować niewielkie różnice w zawartości kofeiny między odmianami herbaty lub ich odmianami. Na przykład, nasza najpopularniejsza Gyokuro , Ten Gyokuro cha muza z odmiany Yabukita będzie zawierać około 130 mg kofeiny na porcję, podczas gdy saemidori Gyokuro Cha meijin będzie zawierała 140 mg na porcję. Może się to wydawać mało istotne, ale jeśli naprawdę szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny to może mieć ogromne znaczenie.
Czas zbiorów
Czas zbiorów herbaty również może mieć wpływ na całkowitą zawartość kofeiny. Herbata z pierwszego zbioru będzie miała najwięcej składników odżywczych, najwięcej słodyczy i najwięcej kofeiny. Jeśli chcesz herbaty z najniższą zawartością kofeiny, wybrać herbatę z późniejszego zbioru.
Praktyki uprawy
Różne praktyki uprawy również mogą wpływać na zawartość kofeiny w herbacie. Przede wszystkim, gdy rolnik zacienia krzew herbaciany, produkuje on więcej kofeiny. Dlatego zacienione herbaty, takie jak Gyokuro i matcha mają zazwyczaj najwyższą zawartość kofeiny. Jeśli chodzi o znalezienie herbaty z najniższą zawartością kofeiny, należy wybrać taką, która nie jest zacieniowana.
Metody przetwarzania
Zawartości kofeiny zawartej w liściach nie można zwiększyć w procesie produkcji, ale można ją zmniejszyć. Proces palenia, podobnie jak proces starzenia, zmniejsza zawartość kofeiny. Dlatego herbaty takie jak Hojicha Herbaty pu-erh i pu-erh zazwyczaj zawierają mniej kofeiny. Jeśli szukasz herbaty o najniższej zawartości kofeiny, musisz wybrać herbatę prażoną.
Temperatura wody
Oczywiście osoba przygotowująca herbatę również ma wpływ na ilość kofeiny w niej zawartej. Jeśli użyjesz cieplejszej wody, wyekstrahujesz więcej kofeiny, a jeśli użyjesz chłodniejszej lub zimnej wody, wyekstrahujesz mniej kofeiny. Jeśli chcesz uzyskać najwyższą herbaty o najniższej zawartości kofeiny, można spróbować parzenia na zimno, aby wyekstrahować mniej kofeiny z liści.
Czas parzenia
Podobnie jak temperatura wody, czas parzenia wpływa również na ilość kofeiny wyekstrahowanej z liści. Im cieplejsza herbata i im dłużej ją parzysz, tym więcej kofeiny wyekstrahujesz. Jeśli więc chcesz przygotować herbaty z najniższą zawartością kofeiny możliwe, możesz również skrócić czas parzenia.
Ilość liści herbaty
Jest jeszcze jeden czynnik, na który masz wpływ: ilość użytych liści herbaty lub stosunek liści do wody. Oczywiście im mniej liści herbaty, tym mniej kofeiny do wyekstrahowania. Dlatego, aby uzyskać bogatszy smak herbaty, warto użyć wyższego stosunku liści do wody. Innymi słowy, jeśli priorytetem jest herbaty z najniższą zawartością kofeiny, możesz użyć mniej liści, ale jeśli chcesz uzyskać herbatę o najbogatszym smaku, powinieneś użyć więcej liści.
Najlepsza, zdrowa herbata z najniższą zawartością kofeiny
Jeśli szukasz herbaty o najniższej zawartości kofeiny Ale nie chcesz rezygnować ze smaku i korzyści zdrowotnych, wypróbuj kilka z tych herbat ziołowych. Chociaż technicznie rzecz biorąc, nie są to herbaty, nadal mogą dodać odrobinę radości Twojemu porannemu naparowi, bez dodatku kofeiny.

Herbata Rooibos
Herbata Rooibos jest wytwarzana z rośliny rooibos, krzewu pochodzącego z Afryki Południowej. Roślina ta jest mielona i prażona, aby nadać tej herbatce intensywny czerwony kolor.
Napój ma drzewną słodycz z nutami cedru i gładki finisz. Herbata może faktycznie pomóc organizmowi we wchłanianiu żelaza, dlatego świetnie nadaje się do posiłku.

Herbata hibiskusowa
Herbata hibiskusowa jest prawdopodobnie najbardziej aromatyczną z herbat ziołowych. Jest wytwarzana z suszonych kwiatów hibiskusa i ma cierpki, słodko-wiśniowy smak.
Świetnie smakuje podawana na zimno, a także może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a także uzupełnić dzienne spożycie witaminy C. Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny na lato, to może być to!

Herbata rumiankowa
Herbata rumiankowa jest prawdopodobnie najbardziej znaną herbaty o najniższej zawartości kofeiny.
Ten napar ziołowy jest wytwarzany z suszonych kwiatów rumianku i często pije się go przed snem, aby ułatwić zasypianie.
Ta napar może być naprawdę kojącym elementem wieczornego rytuału i pomóc w poprawie snu z biegiem czasu.

Herbata z kurkumą
Kurkuma to kolejna świetna napar, którą można pić o każdej porze dnia. Jest wytwarzana z korzeni kurkumy, które od dawna są stosowane w leczeniu bólu stawów i stanów zapalnych.
Nadają one również jasnopomarańczowy kolor i korzenny smak naparowi, dlatego są powszechnie stosowane jako dodatek do innych rodzajów herbat ziołowych.
Która japońska zielona herbata ma niską zawartość kofeiny?
Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny w Japonii, warto przyjrzeć się herbatom takim jak bancha, Genmaicha , kukicha i Hojicha . Bancha powstaje ze starszych liści herbaty, Genmaicha miesza się z prażonym ryżem, kukicha jest zrobiona z łodyg herbaty i Hojicha jest palona. Wszystkie te czynniki obniżają poziom kofeiny, co sprawia, że jest to jedna z herbaty o najniższej zawartości kofeiny typów.
Ile kofeiny zawiera filiżanka herbaty, a ile kawa?
Kawa może zawierać od 95 mg do 120 mg kofeiny na małą filiżankę. To przydatne porównanie, ponieważ zawiera więcej kofeiny niż większość filiżanek herbaty, z wyjątkiem niewielkiej garści. Gyokuro Może zawierać od 120 mg do 140 mg kofeiny na filiżankę, co czyni ją herbatą o wyjątkowo wysokiej zawartości kofeiny. Matcha może zawierać od 68 do 272 mg kofeiny, w zależności od sposobu przygotowania.
Z powodu l-teaniny nie poczujesz takiego samego pobudzenia po herbacie jak po kawie. L-teanina spowalnia wchłanianie kofeiny, dzięki czemu zamiast nagłego zastrzyku energii i późniejszego spadku energii, odczuwasz długotrwałe, spokojne i rześkie uczucie przez cały dzień. Może to być bardzo pomocne podczas długich okresów pracy i nauki.
7 komentarze(-y)
Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.
I have a slight cardiac premature ventricular contraction and am not supposed to have any caffeine, some sources say even that in chocolate. I don’t like the taste of Rooibos and some herbals taste too tart for me as I don’t use sugar. I love black teas and don’t mind artificially/chemically decaffeinated blends. Genmaicha doesn’t seem to bother me at least so far. I wish there were more options more widely available.
Can Japanese tea culture be fully appreciated through a sampler pack, or is a deeper dive into each individual tea necessary for true understanding?
Love the shared helpful knowledge. Thank you!
Very nice article. A tea-shop guy mentioned that roasted teas and kukicha may have a lower dose of caffeine in it. That’s how I ended here – looking for some more information. I still have plenty of green teas available at home, might buy something fresh.