Dlaczego moja zielona herbata jest brązowa? to pytanie, o które ludzie pytają nas dość często, a w tym artykule zajmiemy się przyczyną. Możesz zobaczyć w internecie zdjęcia i filmy przedstawiające jasnozielone herbaty i poczuć się zniechęcony, gdy zaparzysz własną herbatę i zauważysz ten pomarańczowy lub brązowy kolor.
Dlaczego więc moja zielona herbata jest brązowa?
Po pierwsze, ważne jest, aby powiedzieć, że herbaty o zielonym kolorze niekoniecznie są lepszej jakości niż te o żółtym kolorze. Istnieje wiele wspaniałych zielonych herbat, które dają złocistożółty kolor, takich jak Kamairicha na przykład. Kamairicha to prażona herbata na dużej, gorącej patelni, co czyni ją bardziej podobną do chińskiej zielonej herbaty. Wszystkie chińskie zielone herbaty mają tendencję do żółtawego koloru, a większość japońskich zielonych herbat ma również żółty kolor, ale sporo z nich ma ten piękny, jadeitowo-zielony kolor, więc co się tu dzieje?
Odpowiedź sprowadza się do koloru liścia i tego, ile materiału z liści trafia do filiżanki herbaty. Skrajny przypadek można znaleźć w przypadku wysokiej jakości ceremonialna matcha. Matcha premium jest wytwarzana z niezwykle wysokiej jakości liści. Są one zacieniane przez 3 tygodnie przed zbiorem herbaty, co zwiększa zawartość chlorofilu, który sprawia, że liście są bardziej zielone. Następnie liście są usuwane z łodyg, a następnie mielone na drobny zielony proszek. W tym przypadku niezwykle zielony proszek jest mieszany bezpośrednio z wodą, więc nic dziwnego, że herbata staje się zielona. Ale dlaczego herbata jest taka jak fukamushi Sencha Zielona?
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych kolorach herbaty, zdecydowanie zalecamy przeczytanie naszego artykułu 👉 Twój przewodnik po kolorach herbaty wyjaśniony przez ekspertów. W tym artykule szczegółowo omówimy 6 różnych rodzajów herbaty i ich palety barw.
Dlaczego nazywa się zieloną herbatą?
Istnieje 6 różnych rodzajów herbaty, które w większości są klasyfikowane według koloru. Biała herbata, żółta herbata, zielona herbata, herbata oolong, czerwona herbata i ciemna herbata. Wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, Camelia sinensis, ale ich unikalne kolory i smak powstają w wyniku specyficznych etapów procesu produkcyjnego. Czerwona herbata, znana również jako czarna herbata, jest w pełni utleniona. Podczas zbioru liści enzym oksydaza przekształca katechiny w teaflawiny i tearubigany. Ten proces znany jest jako utlenianie i to on zmienia te trawiaste lub roślinne smaki w cieplejsze nuty karmelu i czekolady.
Aby wyprodukować zieloną herbatę, liście muszą zostać poddane działaniu ciepła niemal bezpośrednio po zbiorze, co dezaktywuje enzymy. Dzięki temu herbata zachowuje więcej świeżych, cytrusowych nut i zielonego koloru. Nazwa „zielona herbata” odnosi się do zielonych liści, a nie do koloru samego napoju. W porównaniu z liśćmi herbaty białej, oolong, czerwonej i ciemnej, liście herbaty zielonej mają najbardziej jednolity zielony kolor. Niektóre herbaty oolong są zielone, ale to te, które są najmniej utlenione.
Istnieją jednak nadal zielone herbaty o jasnozielonym kolorze, więc dlaczego moja zielona herbata jest brązowa? Omówimy to w następnej sekcji.
Chińskie a japońskie zielone herbaty
Jak wspomnieliśmy wcześniej, większość chińskich zielonych herbat jest prażona na patelni i ma tendencję do żółknięcia. Japońskie zielone herbaty są poddawane procesowi gotowania na parze, aby dezaktywować enzymy. Kiedy liście, na przykład szpinak, gotujemy na parze przez kilka sekund, nabiorą bardziej zielonego koloru. To samo dzieje się z liśćmi herbaty, gdy są one poddawane krótkiej kąpieli parowej trwającej od 40 do 80 sekund.
Co wyróżnia Fukamushi Sencha Ciekawostką jest to, że herbata jest gotowana na parze przez dłuższy czas, od 80 do 200 sekund. Podczas tego dłuższego procesu parzenia liście herbaty ulegają rozdrobnieniu, co pozwala na ich większy przepływ do filiżanki. Zauważysz, że fukamushi Sencha Jest bardziej krucha, co oznacza, że w herbacie znajdziesz większą ilość drobnych cząsteczek liści. Ponieważ liście te mają tak dużą powierzchnię, wystarczy zaledwie 45 sekund, aby wydobyć z nich pełnię smaku i oczywiście jasnozielony kolor. Lekcja z tego jest taka, że aby stworzyć super zieloną herbatę, liście muszą mieć bardzo zielony kolor i więcej cząsteczek liści w gotowej filiżance herbaty.
Inne rodzaje zielonych herbat, które są zielone
Istnieje inny rodzaj japońskiej herbaty, która ma zielony kolor i nazywa się matcha iri. Sencha lub po prostu matcha iri. Jest to mieszanka Sencha herbata Liście i proszek matcha. Shizuku Sencha Jest tego przykładem. Podczas pierwszego parzenia herbaty cały proszek matcha uwalnia się do wody, tworząc mętny, zielony napar. Smak jest następnie równoważony przez Sencha liście, które nadają herbacie więcej słodyczy. Zostało to opracowane, aby zimna herbata zielona, nadać herbacie mocny, słodki i owocowy smak.
Z regularnym Sencha herbaty, które nie przechodzą procesu parowania, zaczną zmierzać w kierunku ekologicznym, jak np. Nuruki Shincha, i henta saemidori Sencha , ale nadal będą miały bardziej żółtawozielony kolor, przynajmniej podczas pierwszego parzenia.
Żółtozielone herbaty nie są niczym złym, ale zielona herbata nigdy nie powinna być pomarańczowa ani brązowa, chyba że została wypalona. Te brązowe lub pomarańczowe herbaty zazwyczaj pochodzą z liści herbaty o bardzo niskiej jakości, takich jak te używane w torebkach herbaty lub butelkowanej herbacie. Dają one zazwyczaj wyjątkowo gorzki i płaski smak, bez bardziej złożonych nut smakowych, które można uzyskać z herbat premium.
Można przekształcić liście herbaty dobrej jakości w herbatę pomarańczową lub brązową, jeśli zostaną zaparzone lub przechowywane nieprawidłowo. Wyjaśnimy, jak to zrobić w następnej sekcji.
Proces parzenia
Jeśli zaparzysz Sencha Zbyt gorąca herbata może przybrać brązowy lub pomarańczowy odcień. Nie tylko kolor herbaty stanie się bardziej odpychający, ale również jej smak.
Używając gorącej wody, uwalniasz więcej katechin, czyli składników herbaty odpowiedzialnych za gorzki smak. Lekka goryczka lub cierpkość może być przyjemna w herbacie, ale może szybko przytłoczyć smak, jeśli zaparzysz jej za dużo. Używając wody o niższej temperaturze, możesz doświadczyć wszystkich aspektów herbaty. Naturalnej słodyczy, subtelnej goryczki, lekko cierpkiego posmaku i jeszcze więcej, w zależności od rodzaju herbaty, którą pijesz. Chcesz poznać 11 technik prawidłowego słodzenia zielonej herbaty? Radzimy przeczytać artykuł 👉 jak słodzić zieloną herbatę?
Zalecamy parzenie japońskiej zielonej herbaty w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza, co odpowiada temperaturze 140-160 stopni Fahrenheita. Jeśli chodzi o bardziej wytrzymałe herbaty, takie jak Hojicha , bancha i Genmaicha , Możesz osiągnąć temperaturę do 80 stopni Celsjusza lub 175 stopni Fahrenheita.
Kolejne parzenia
Upewnij się, że nie wyrzucasz liści herbaty po jednym parzeniu. Wielokrotne parzenie liści herbaty pozwoli Ci uzyskać zupełnie inny smak, ale także inny kolor. Drugie parzenie herbat takich jak Fukamushi Sencha W rzeczywistości mają bardziej zielony kolor i często mogą mieć intensywniejszy smak. Drugie parzenie nie zapewni Ci już tak słodkiej herbaty, ale wyczujesz więcej tych intensywnych, gotowanych na parze nut warzywnych.
Chcesz poznać wszystkie przyczyny goryczki i nieprzyjemnego smaku herbaty? I chcesz poprawić jakość naparu po zaparzeniu? Zajrzyj do naszego artykułu 👉 Dlaczego zielona herbata jest gorzka i jak ją zredukować
Proces przechowywania
Oprócz sposobu parzenia, na kolor herbaty wpływa również sposób, w jaki przechowujesz herbatę liściastą. Liście zielonej herbaty są niezwykle wrażliwe na światło, ciepło i wilgoć, dlatego należy je prawidłowo przechowywać, aby zapobiec ich brązowieniu.
Światło słoneczne
Światło słoneczne może zniszczyć kolor i smak zielonej herbaty szybciej, niż mogłoby się wydawać. Jeśli zostawisz miseczkę z jasnozieloną matchą na słońcu na krótki czas, szybko zmieni ona kolor na matowozielony, potem żółty, a następnie brązowy. Dlatego nie należy przechowywać matchy w szklanym słoiku, lecz w metalowej puszce, aby zapobiec przedostawaniu się światła.
Ciepło
Jeśli kiedykolwiek piekłeś z proszkiem matcha, wiesz, że produkt końcowy nigdy nie jest tak zielony, jak byśmy chcieli. Ma to związek z kilkoma czynnikami, ale jednym z nich jest temperatura samego piekarnika. Tak wysoka temperatura szybko zmieni kolor matchy. Dlatego producenci herbaty przechowują swoją herbatę w chłodni, a Ty możesz chcieć przechowywać ją nawet w lodówce lub zamrażarce.
Leżenie
Nawet jeśli dobrze przechowujesz zieloną herbatę, po kilku latach zacznie ona brązowieć. Liście herbaty z czasem ulegną utlenieniu i nabiorą brązowego koloru. Dlatego ważne jest, aby nie kupować zbyt dużej ilości herbaty i starać się dokończyć to, co masz, zamiast odkładać ją na później.
Jeden wyjątek od pytania: dlaczego moja zielona herbata jest brązowa?
Jedyny rodzaj herbaty, który zdaje się przeczyć wielu z tych koncepcji, to Hojicha . Powstaje z liści zielonej herbaty, jest nieutleniona i parowana po zbiorach, a mimo to nadal ma brązowy kolor. Dzieje się tak w procesie palenia. Po wysuszeniu liście umieszcza się w dużym garnku lub maszynie do wałkowania i obraca w wysokiej temperaturze. Powoduje to zmianę koloru liści z zielonego na brązowy, a smak zastępuje świeże, parowane nuty warzywne nutami kawy i karmelu. Zamiast żółtego lub zielonego koloru, który można zaobserwować w przypadku niepalonych herbat,, Hojicha nabiera czerwonobrązowego koloru. To jedyny przypadek, w którym nie ma problemu z posiadaniem zielonej herbaty w kolorze brązowym, ponieważ smak dobrej Hojicha może być pyszna, szczególnie w chłodniejszych miesiącach.
Jeśli Twoja zielona herbata jest brązowa i nie jest Hojicha , Może czas kupić nową herbatę.
Ostatnie przemyślenia na temat tego, dlaczego moja zielona herbata jest brązowa
Przeanalizowaliśmy kilka różnych czynników, które powodują brązowienie zielonej herbaty i myślę, że ważne jest, aby szybko podsumować wnioski, jakie wyciągnęliśmy.
Po pierwsze, proces cieniowania może dać bardziej zielone herbaty, ponieważ zmusza roślinę do produkcji większej ilości chlorofilu.
Poza tym matcha ma najbardziej intensywny zielony kolor, ponieważ jest zielonym proszkiem, który miesza się bezpośrednio z wodą. Fukamushi Sencha Ma również zielony kolor ze względu na intensywny proces parzenia oraz fakt, że wiele mniejszych cząsteczek liści może przedostać się przez filtr czajnika i trafić do filiżanki. Wreszcie, ważne jest, aby prawidłowo przechowywać i parzyć herbatę, jeśli chcesz zachować smak zielonej herbaty i kolor.
Gdzie znaleźć dobre zielone herbaty
Tak naprawdę nie ma znaczenia, jaki kolor ma Twoja herbata, ważne, żebyś lubił jej smak. Uważamy, że ważne jest, abyś spróbował wielu różnych herbat, abyś naprawdę zrozumiał, które smaki preferujesz. Dlatego stworzyliśmy nasze degustatory zielonej herbaty, które zawierają jedne z najlepszych herbat, jakie znaleźliśmy w całej Japonii.
Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami różnych rolników i spróbowaliśmy setek różnych herbat. Zebraliśmy nasze 21 ulubionych herbat matcha w różnych degustatory matcha, i nasze 51 ulubionych zielonych herbat w szerokiej gamie japońskie degustatory herbaty. Te herbaty pochodzą z różnych regionów, od różnych rolników i od różnych odmian krzewów herbacianych.
1 komentarz
Goodness me! What a lot I’ve learnt about green teas in the last few minutes, some of which I didn’t really want to know. Specifically, I now know that what I think of as green tea is made from very low quality leaves; without back-tracking to check, I think the correct term might have been “incredibly low quality”. So be it.