Jest tak wiele podobieństw między Gyokuro vs matcha, i tylko kilka kluczowych różnic. Chociaż te herbaty wyglądają zupełnie inaczej, mają więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. W tym artykule porównamy Gyokuro Zielona herbata kontra matcha, i zobacz, co je różni. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy!
Gyokuro definicja matcha
Gyokuro definicja: Gyokuro to rodzaj cieniowanej zielonej herbaty z Japonii. Różni się od standardowej Sencha (klasyczna zielona herbata bez zacienienia) uprawiana w cieniu, a nie w pełnym słońcu. Nazwa " Gyokuro " tłumaczy się jako „klejnotowa rosa” (lub „nefrytowa rosa”). Podczas gdy większość Sencha pochodzi z odmiany Yabukita gatunku Camellia sinensis, Gyokuro Matcha jest często wytwarzana ze specjalistycznych odmian, takich jak Asahi, Okumidori, Yamakai i Saemidori.
Definicja matchy: matchy czy macchy To drobno zmielony proszek ze specjalnie uprawianych i przetwarzanych liści zielonej herbaty, tradycyjnie spożywany w Japonii. Rośliny zielonej herbaty używane do matchy są uprawiane w cieniu przez trzy do czterech tygodni przed zbiorem; łodygi i nerwy są usuwane podczas przetwarzania. Podczas wzrostu w cieniu roślina Camellia sinensis produkuje więcej teaniny i kofeiny. Sproszkowana forma matchy jest spożywana inaczej niż liście herbaty lub torebki herbaty, ponieważ jest zawieszona w płynie, zazwyczaj wodzie lub mleku.
produkcja
Zarówno matcha, jak i Gyokuro zacząć w podobny sposób. Gyokuro rośliny Rośliny matchy są zacieniane przez 3 tygodnie przed zbiorem, aby poprawić ich smak. Następnie wybiera się 3 górne kiełki i zbiera je do gotowania na parze. Po procesie gotowania na parze zaczynasz zauważać różnice między… Gyokuro zielona herbata kontra matcha.
Gyokuro
Jeśli rolnik produkuje matchę, usuwa łodygi liści herbaty przed kolejnym etapem. Liście te, bez łodyg, nazywane są „tencha” i są o krok od stania się matchą. Liście tencha są następnie mielone na drobny proszek w dużym granitowym młynie, aby uzyskać ten cenny, ceremonialny proszek matcha. Aby dowiedzieć się więcej o różnicach między tenchą a… Gyokuro , polecamy Państwu nasz artykuł 👉 Porównanie herbat Tencha i Gyokuro
matcha
Wyprodukować Gyokuro , Liście muszą być ciasno zwinięte w kształt „igieł sosnowych”. Wymaga to specjalistycznej maszyny i dodatkowej fazy procesu produkcyjnego, aby uzyskać Gyokuro herbata.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak matcha wypada w porównaniu z innym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, Sencha , możesz przeczytać ten artykuł tutaj 👉 matcha kontra Sencha
korzyści zdrowotne
Podczas gdy obaj Gyokuro Herbata i matcha są bogate w korzyści zdrowotne, ale istnieje kilka drobnych różnic między nimi. Ważna rzecz, o której należy pamiętać, jeśli chodzi o różnice w korzyściach zdrowotnych między nimi, Gyokuro vs matcha, sprowadza się do sposobu przygotowania herbaty.
Ponieważ matcha to sproszkowana herbata, jest ona mieszana bezpośrednio z wodą. Oznacza to, że spożywa się cały liść, a nie tylko napar. To nadało matchy status najlepszej „zdrowej herbaty”, ale wiele zależy od tego, ile liści się spożywa.
Spożywając cały liść, dostarczasz sobie wszystkich aminokwasów, przeciwutleniaczy i witamin zawartych w liściu. To prowadzi do rozbieżności między Gyokuro vs korzyści zdrowotne matchy.
Gyokuro zielona herbata vs matcha teanina
Teanina to aminokwas odpowiedzialny za słodko-pikantny smak zielonej herbaty. Uważa się również, że działa uspokajająco na mózg. W zielonej herbacie kofeina i teanina działają synergicznie, zapewniając długotrwałe uczucie spokoju i czujności, utrzymujące się przez cały dzień.
Obydwa Gyokuro i matcha to herbaty o wysokiej zawartości teaniny, ale matcha ma tendencję do nieco wyższej zawartości teaniny. Podobnie jak w przypadku większości innych różnic pod względem korzyści zdrowotnych, różnica w Gyokuro vs. teanina matcha sprowadza się do faktu, że matcha jest mieszana bezpośrednio z wodą i Gyokuro jest zaparzany.
Korzyści płynące z picia tej herbaty wykraczają poza jej smak Gyokuro smak i korzyści zdrowotne! Istnieje 11 różnych korzyści płynących z picia Gyokuro Herbata. Jeśli chcesz poznać je wszystkie, przeczytaj nasz artykuł 👉 Dowiedz się więcej o Gyokuro Korzyści Z Herbaty
Gyokuro vs kofeina matcha
Gyokuro poziom kofeiny Uważa się, że jest jedną z najwyższych. Zawiera od 120 do 140 mg kofeiny na filiżankę. Typowa filiżanka herbaty matcha zawiera około 68 mg kofeiny, ale może być znacznie wyższa w zależności od sposobu przygotowania. Przyjrzyjmy się różnicom między… Gyokuro vs kofeina w matchy.
Ilość liści wpływa na poziom kofeiny
Podczas przygotowywania Gyokuro Herbata, używasz 5 gramów liści i zaparzasz je w wodzie. Podczas przygotowywania herbaty matcha używasz 2 gramów liści, ale mieszasz je bezpośrednio z wodą. Oznacza to, że gram po gramie, z matchy otrzymujesz więcej kofeiny niż z… Gyokuro , ale ponieważ używasz więcej liści, ilość jest większa Gyokuro vs matcha.
Kofeina gromadzi się na zewnętrznej stronie liścia herbaty
Wynika to prawdopodobnie z faktu, że kofeina gromadzi się na zewnętrznej stronie liścia herbaty. Roślina herbaty produkuje kofeinę jako mechanizm obronny przed owadami. Kiedy owady próbują ugryźć liść, warstwa kofeiny może być niezwykle gorzka, a nawet toksyczna. Uważa się, że to jest powód, dla którego większość kofeiny uwalnia się podczas pierwszego parzenia herbaty liściastej, a mniej podczas drugiego i trzeciego parzenia.
Więcej proszku matcha dla silniejszego poziomu kofeiny
Podczas przygotowywania filiżanki matchy otrzymujesz całą kofeinę na raz, ale efekt jest słabszy, ponieważ większość i tak zostałaby uwolniona podczas pierwszego parzenia. Jeśli chcesz przygotować matchę o wyższej zawartości kofeiny, wystarczy po prostu dodać więcej proszku. Zaparzając na przykład filiżankę herbaty matcha z 4 gramów proszku i 150 ml wody, otrzymujesz filiżankę herbaty zawierającą 136 mg kofeiny, czyli więcej niż filiżankę kawy.
Matcha niższej jakości ma mniej kofeiny
Wystarczy założyć, że każdy gram matchy premium, ceremonialnej, będzie zawierał 32 mg kofeiny i obliczyć to na podstawie tych danych. Matcha niższej jakości będzie miała około połowę mniej kofeiny, ponieważ niektóre etapy procesu produkcyjnego zostaną pominięte, aby uzyskać tańszą herbatę.
Popularność matchy i Gyokuro
Jedną z największych różnic między matchą a Gyokuro to prawdopodobnie różnica w popularności matchy i Gyokuro . Matcha jest prawdopodobnie najbardziej znanym (choć najbardziej niezrozumianym) rodzajem japońskiej zielonej herbaty, Gyokuro jest stosunkowo mało znana w porównaniu.
Herbata w proszku a herbata liściasta
Jednym z wyjaśnień różnicy w popularności matchy i Gyokuro Prawdopodobnie ma to związek z faktem, że matcha jest herbatą w proszku, więc można ją dodawać do praktycznie wszystkiego. Oczywiście latte z matchą było oczywistą innowacją, ale takie rzeczy jak lody matcha, ciasta matcha i desery matcha wkrótce zaczęły podbijać świat.
Kulinarna matcha jest bardzo popularna
Chociaż te desery z matchą to świetny sposób na zapoznanie ludzi na całym świecie ze wspaniałą herbatą, jaką jest matcha, bardzo niewielu pije matchę w czystej postaci. Jeśli naprawdę chcesz doświadczyć herbaty matcha w sposób, w jaki powinna być pita, spróbuj matchy ceremonialnej i wymieszaj ją bezpośrednio z wodą.
Wybierz odpowiednie naczynia do ceremonialnej matchy
Chcesz przygotować ceremonialną matchę? Potrzebujesz odpowiednich naczyń! Jeśli użyjesz odpowiednich narzędzi, takich jak bambusowa trzepaczka i miseczka do matchy, powinieneś uzyskać bardzo ładną, gęstą piankę na wierzchu, która nada herbacie gładszą konsystencję. Dzięki temu herbata smakuje prawie jak latte, ale bez dodatku mleka i cukru.
co to jest Gyokuro proszek?
Istnieje coś takiego jak Gyokuro proszek. Jest to zasadniczo matcha zrobiona z tych samych liści, z których robi się Gyokuro herbata. Innymi słowy, jest zrobiona z Gyokuro zamiast tencha.
Podczas naszej ostatniej wizyty u legendarnego rolnika Pan Sakamoto, z dumą pokazał nam swoje nowe młynki do matchy. Używa tych dużych, granitowych młynków do mielenia Gyokuro liście do Gyokuro Proszek z zielonej herbaty matcha. Zakochaliśmy się w smaku jego Sakamoto Sae Matcha i Sakamoto Hime Matcha i postanowiliśmy podzielić się nim z miłośnikami herbaty na całym świecie! Te herbaty mają żywy zielony kolor i bogaty, słodki i wytrawny smak.
Czy matcha Gyokuro w postaci proszku?
Jak już omawialiśmy, matcha to nie tylko Gyokuro w postaci proszku, ponieważ musi być wytwarzana z liści tencha. Liście te mają usunięte łodygi i żyłki, a następnie mielone na drobny proszek. Uważa się, że nieznacznie poprawia to smak, kolor i zwiększa zawartość kofeiny.
Przy okazji, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o roślinach używanych do produkcji matchy, przeczytaj ten artykuł tutaj 👉 Poznaj roślinę Matcha – źródło zielonej herbaty Matcha