Gyokuro proszek jest często porównywane z proszku matcha, ale istnieje między nimi niewielka różnica. W tym artykule przyjrzymy się Gyokuro i zobacz co sprawia Gyokuro zielona herbata w proszku różni się od proszku matcha 🍵🌱
co to jest Gyokuro proszek?
Zrozumieć Gyokuro zielony proszek herbaciany, najpierw musisz zrozumieć Gyokuro vs matcha. Proszek matcha powstaje z liści tencha, natomiast Gyokuro proszek jest zrobiony z Gyokuro Liście herbaty. Przyjrzyjmy się pokrótce procesowi produkcji tych dwóch herbat, aby zobaczyć podobieństwa i różnice.

Jak jest? Gyokuro wykonane
Do rozważenia Gyokuro , Ten Gyokuro zakład Aby uzyskać ten słodki i aromatyczny smak, należy ją zacienić na 3 tygodnie przed zbiorem. Następnie rolnik wybiera 3 górne liście i przetwarza je bezpośrednio po zbiorze.
Jak większość japońskich zielonych herbat, Gyokuro Herbatę paruje się, aby zatrzymać proces utleniania i zachować zielony kolor i aromat liści. Po zakończeniu procesu parowania liście są suszone i zwijane. Aby uzyskać te zwarte, igłowate liście,, Gyokuro Liście poddawane są dodatkowemu procesowi wałkowania, który wymaga użycia dodatkowej maszyny.

jak powstaje matcha
jak Gyokuro , Matchę wytwarza się również z krzewów herbacianych, które były zacieniane przez 3 tygodnie przed zbiorem. Wybiera się 3 górne pędy krzewu herbacianego, a następnie poddaje się je obróbce. To właśnie tutaj tkwi różnica między… matcha i Gyokuro proszek herbaciany powstaje.
Łodygi i liście herbaty muszą zostać oddzielone, zanim zostaną zmielone na najwyższej jakości matchę o ceremonialnej jakości. Po usunięciu łodyg herbata nazywana jest „tencha” i jest o krok od stania się matchą. Wystarczy zmielić liście tencha na niezwykle drobny proszek w dużym, granitowym młynie.
Zrozumienie produkcji proszku matcha
Czy chcesz poznać cały proces produkcji matchy? Mamy dla Ciebie odpowiedni artykuł! Sprawdź nasz artykuł 👉 Jak powstaje Matcha?
Różnica między matchą a Gyokuro proszek

Matcha ma usunięte łodygi
W przeciwieństwie do Gyokuro , proszek do zielonej herbaty matcha w procesie produkcji należy usunąć łodygi.
Główna różnica między Gyokuro vs tencha Polega ona na tym, że tencha ma usunięte łodygi. Po usunięciu łodyg herbata jest uważana za tencha i jest o krok od stania się matchą.
To jest kluczowa różnica między tymi dwiema herbatami. Łodygi są usuwane podczas procesu produkcji, aby złagodzić smak, dzięki czemu smak Gyokuro Proszek herbaciany może nie być tak łagodny jak matcha, choć może być bardzo smaczny.
Gyokuro proszek herbaciany ma nieco niższą zawartość kofeiny
Gyokuro poziom kofeiny jest nieco niższa ze względu na usunięcie łodyg. Roślina herbaciana wytwarza kofeinę jako mechanizm obronny, chroniąc się przed owadami. Młodsze, delikatniejsze kiełki służą do produkcji Gyokuro A matcha wyprodukuje więcej kofeiny, ponieważ potrzebuje większej ochrony. Ponieważ łodygi są twardsze niż liście, wyprodukują tylko około ⅓ kofeiny w porównaniu z liśćmi.
W przeciwieństwie do Gyokuro proszek do zielonej herbaty matcha ma usunięte te łodygi, w rezultacie czego, gram po gramie, proszek matcha zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich herbat. Nie oznacza to jednak, że filiżanka Gyokuro będzie zawierała więcej kofeiny niż filiżanka matchy, ponieważ Gyokuro Matcha jest zazwyczaj przygotowywana z 5 gramów liści, a matcha z 2 gramów proszku.
Pytanie bonusowe 🍃
Czy wiesz, które herbaty mają najwyższą i najniższą zawartość kofeiny? Napisaliśmy dwa artykuły, w których szczegółowo omawiamy zawartość kofeiny w poszczególnych herbatach. Koniecznie przeczytaj nasze artykuły.:
👉 która herbata ma najwięcej kofeiny
👉 8 herbat o najniższej zawartości kofeiny: od najniższej do najwyższej