Gyokuro Proszek, szczegółowa analiza przeprowadzona przez znawcę herbaty

Gyokuro proszek jest często porównywane z proszku matcha, ale istnieje między nimi niewielka różnica. W tym artykule przyjrzymy się Gyokuro i zobacz co sprawia Gyokuro zielona herbata w proszku różni się od proszku matcha 🍵🌱

 

co to jest Gyokuro proszek?

Zrozumieć Gyokuro zielony proszek herbaciany, najpierw musisz zrozumieć Gyokuro  vs matcha. Proszek matcha powstaje z liści tencha, natomiast Gyokuro proszek jest zrobiony z Gyokuro Liście herbaty. Przyjrzyjmy się pokrótce procesowi produkcji tych dwóch herbat, aby zobaczyć podobieństwa i różnice. 

 

 Gyokuro proszek

Jak jest? Gyokuro wykonane

Do rozważenia Gyokuro , Ten Gyokuro zakład Aby uzyskać ten słodki i aromatyczny smak, należy ją zacienić na 3 tygodnie przed zbiorem. Następnie rolnik wybiera 3 górne liście i przetwarza je bezpośrednio po zbiorze. 

Jak większość japońskich zielonych herbat, Gyokuro Herbatę paruje się, aby zatrzymać proces utleniania i zachować zielony kolor i aromat liści. Po zakończeniu procesu parowania liście są suszone i zwijane. Aby uzyskać te zwarte, igłowate liście,, Gyokuro Liście poddawane są dodatkowemu procesowi wałkowania, który wymaga użycia dodatkowej maszyny.

 

proszku matcha

jak powstaje matcha

jak Gyokuro , Matchę wytwarza się również z krzewów herbacianych, które były zacieniane przez 3 tygodnie przed zbiorem. Wybiera się 3 górne pędy krzewu herbacianego, a następnie poddaje się je obróbce. To właśnie tutaj tkwi różnica między… matcha i Gyokuro proszek herbaciany powstaje.

Łodygi i liście herbaty muszą zostać oddzielone, zanim zostaną zmielone na najwyższej jakości matchę o ceremonialnej jakości. Po usunięciu łodyg herbata nazywana jest „tencha” i jest o krok od stania się matchą. Wystarczy zmielić liście tencha na niezwykle drobny proszek w dużym, granitowym młynie. 

Zrozumienie produkcji proszku matcha

Czy chcesz poznać cały proces produkcji matchy? Mamy dla Ciebie odpowiedni artykuł! Sprawdź nasz artykuł 👉 Jak powstaje Matcha?

 

Różnica między matchą a Gyokuro proszek

tencha

Matcha ma usunięte łodygi

W przeciwieństwie do  Gyokuro , proszek do zielonej herbaty matcha w procesie produkcji należy usunąć łodygi.

Główna różnica między  Gyokuro vs tencha Polega ona na tym, że tencha ma usunięte łodygi. Po usunięciu łodyg herbata jest uważana za tencha i jest o krok od stania się matchą. 

To jest kluczowa różnica między tymi dwiema herbatami. Łodygi są usuwane podczas procesu produkcji, aby złagodzić smak, dzięki czemu smak Gyokuro Proszek herbaciany może nie być tak łagodny jak matcha, choć może być bardzo smaczny.

 

Gyokuro proszek herbaciany ma nieco niższą zawartość kofeiny

Gyokuro poziom kofeiny jest nieco niższa ze względu na usunięcie łodyg. Roślina herbaciana wytwarza kofeinę jako mechanizm obronny, chroniąc się przed owadami. Młodsze, delikatniejsze kiełki służą do produkcji Gyokuro A matcha wyprodukuje więcej kofeiny, ponieważ potrzebuje większej ochrony. Ponieważ łodygi są twardsze niż liście, wyprodukują tylko około ⅓ kofeiny w porównaniu z liśćmi. 

W przeciwieństwie do  Gyokuro proszek do zielonej herbaty matcha ma usunięte te łodygi, w rezultacie czego, gram po gramie, proszek matcha zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich herbat. Nie oznacza to jednak, że filiżanka Gyokuro będzie zawierała więcej kofeiny niż filiżanka matchy, ponieważ Gyokuro Matcha jest zazwyczaj przygotowywana z 5 gramów liści, a matcha z 2 gramów proszku. 

 

Pytanie bonusowe 🍃

Czy wiesz, które herbaty mają najwyższą i najniższą zawartość kofeiny? Napisaliśmy dwa artykuły, w których szczegółowo omawiamy zawartość kofeiny w poszczególnych herbatach. Koniecznie przeczytaj nasze artykuły.:

👉 która herbata ma najwięcej kofeiny

👉 8 herbat o najniższej zawartości kofeiny: od najniższej do najwyższej

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

  • to,-co-najlepsze Gyokuro region

    Odkryj to, co najlepsze Gyokuro Region na świecie

    Najlepszy Gyokuro Region może być przedmiotem kontrowersyjnych debat, ale w tym artykule ujawniamy wszystkie regiony, w których najlepsze Gyokuro jest produkowany

    Odkryj to, co najlepsze Gyokuro Region na świecie

    Najlepszy Gyokuro Region może być przedmiotem kontrowersyjnych debat, ale w tym artykule ujawniamy wszystkie regiony, w których najlepsze Gyokuro jest produkowany

  • Gyokuro smak

    co robi Gyokuro Jak smakuje?

    Gyokuro smak może być trudne do wytłumaczenia ludziom, więc pomyśleliśmy, że napiszemy o tym cały artykuł! W tym artykule dowiesz się, co oznacza Gyokuro Jak smakuje herbata i dlaczego jest...

    co robi Gyokuro Jak smakuje?

    Gyokuro smak może być trudne do wytłumaczenia ludziom, więc pomyśleliśmy, że napiszemy o tym cały artykuł! W tym artykule dowiesz się, co oznacza Gyokuro Jak smakuje herbata i dlaczego jest...

  • Gyokuro kofeina

    co to jest Gyokuro Poziom kofeiny?

    Gyokuro Poziom kofeiny w herbacie należy do najwyższych na świecie. W tym artykule dowiemy się, dlaczego kofeina w Gyokuro  jest tak wysoki, a także ile kofeiny jest w nim Gyokuro Herbata...

    1 komentarz

    co to jest Gyokuro Poziom kofeiny?

    Gyokuro Poziom kofeiny w herbacie należy do najwyższych na świecie. W tym artykule dowiemy się, dlaczego kofeina w Gyokuro  jest tak wysoki, a także ile kofeiny jest w nim Gyokuro Herbata...

    1 komentarz
  • Dlaczego jest Gyokuro Cena herbaty jest tak wysoka?

    Dlaczego jest Gyokuro Cena herbaty jest tak wys...

    Dlaczego jest Gyokuro Cena herbaty jest tak wysoka? Dowiedz się z naszym Gyokuro Przewodnik po cenach herbaty – podsumowanie Gyokuro uprawa, zbiór i produkcja

    1 komentarz

    Dlaczego jest Gyokuro Cena herbaty jest tak wys...

    Dlaczego jest Gyokuro Cena herbaty jest tak wysoka? Dowiedz się z naszym Gyokuro Przewodnik po cenach herbaty – podsumowanie Gyokuro uprawa, zbiór i produkcja

    1 komentarz
1 z 4