tencha kontra Gyokuro to często spotykane porównanie, ale tak naprawdę istnieje kilka zasadniczych różnic między tymi herbatami.
Gyokuro To herbata, którą wszyscy możecie znać, jeśli śledzicie nasze filmy i wpisy na blogu, ale tencha może być dla Was nowością.
Tych liści zazwyczaj nie pije się jako herbaty, ale mieli się je na proszek, aby uzyskać herbatę matcha.
Ponieważ tencha nie jest przeznaczona do picia samej, istnieje wiele różnic między nią a Gyokuro .
W tym artykule poznamy różnicę między Gyokuro i tencha i pokażemy Ci, jak powstaje każda z herbat i do czego się ją wykorzystuje.
Zaczynamy! 👇🍃
Produkcja tencha vs. Gyokuro
Gyokuro , tencha i kabusecha powstają z zacienionych krzewów herbacianych. Gyokuro rośliny Rośliny herbaciane i tencha wymagają zacienienia przez najdłuższy czas, 3 tygodnie lub dłużej przed zbiorem.
Kiedy krzew herbaciany jest wystawiony na działanie promieni słonecznych, zaczyna przekształcać teaninę w katechiny, aby chronić się przed promieniowaniem UV. Może to być korzystne dla krzewu herbacianego, ale to katechiny nadają herbacie gorzki smak.
Jeśli rolnik chce wyprodukować łagodniejszą i słodszą herbatę, taką jak Kabuse, Sencha , Gyokuro lub matcha, pokryje roślinę herbacianą. To zmniejsza ilość katechin i maksymalizuje słodko-pikantną teaninę. To podobieństwo między tencha kontra Gyokuro .
Cieniowanie
Wyprodukowano z wykorzystaniem 3 najmłodszych pędów krzewu herbacianego.
Kolejne podobieństwo między tenchą a Gyokuro Chodzi o to, że powstają z 3 najmłodszych pędów krzewu herbacianego. Te pędy są najsłodsze i najbardziej aromatyczne, dlatego wykorzystuje się je do produkcji wysokiej jakości japońskich zielonych herbat, takich jak Gyokuro tencha i kabusecha.
Liście muszą być nieutlenione
Po zbiorze liście są szybko transportowane do zakładu przetwórczego, gdzie przetwarza się je na różne rodzaje herbaty. Zaraz po zbiorze liście zaczną naturalnie utleniać się i ostatecznie herbata zmieni się w czarną herbatę.
Aby herbata mogła zostać uznana za zieloną, liście muszą być nieutlenione. Aby dezaktywować enzymy powodujące utlenianie, liście należy poddać działaniu ciepła. W przypadku japońskich zielonych herbat liście są poddawane działaniu pary wodnej, która zatrzymuje zielony kolor i aromat liści. Proces ten jest przeprowadzany zarówno w przypadku tencha, jak i Gyokuro , ale to, co dzieje się później, prowadzi do różnic w tencha kontra Gyokuro .
Różnica między tencha a Gyokuro
Po zbiorze tencha usuwa się łodygi.
W przeciwieństwie do Gyokuro , Tencha ma łodygi usuwane po zbiorze. To ważny etap przygotowania do mielenia.
Łodygi nie zmielą się tak łatwo i nie mają tak słodkiego smaku jak liście. Kolejną rzeczą, którą zauważysz, patrząc na łodygi w liściu, jest to, że są one znacznie bardziej żółte niż sam liść. Oznacza to, że ostateczny kolor matchy nie będzie tak zielony, jeśli łodygi nie zostaną usunięte.
Usunięcie łodyg wymaga 2 różnych kroków:
- Po pierwsze, łodygi należy oddzielić, a następnie posortować.. Chociaż procesy te mogą się różnić, często używa się maszyny, która pociera liście o płaską powierzchnię, aby oddzielić je od liścia.
- Po oddzieleniu liści i łodyg, liście są umieszczane w szeregu wysokich siatek, pod którymi wtłaczane jest powietrze.. Liście są znacznie lżejsze i mają tendencję do unoszenia się wyżej, dzięki czemu dotrą do górnej części siatki i przejdą do następnego etapu. Cięższe łodygi pozostaną na dole i nie będą mogły przejść do następnego etapu. Łodygi nie zostaną zmarnowane, można je wykorzystać do zaparzenia herbaty z łodyg lub dodać do herbat niższej jakości, np. do torebek herbaty.
tencha kontra Gyokuro liście
Jeśli porównasz liście tencha z Gyokuro Liście, od razu zauważysz różnicę między nimi.
Ponieważ tencha przechodzi dodatkowy proces usuwania łodygi, wszystkie liście są rozbijane na małe, płaskie kawałki.
Gyokuro Z drugiej strony przechodzi przez dwie oddzielne fazy zwijania, nadając herbacie charakterystyczny kształt igieł sosnowych.
Te ciasno zwinięte igły zatrzymują smak, dopóki herbata nie zostanie zaparzona w wodzie. Ponieważ tencha zostanie po prostu zmielona na matchę, nie musi przechodzić przez fazę zwijania.
Dlatego zauważysz ogromną różnicę między liśćmi tencha a Gyokuro .
Czy wiesz, że niektórzy ludzie są nawet jedzenie Gyokuro liścieAby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł 👉 Dlaczego ludzie jedzą Gyokuro Liście?
Ostatnie przemyślenia na temat tencha vs. Gyokuro
Jeśli chodzi o tencha kontra Gyokuro , Wydaje się, że podobieństw jest więcej niż różnic. Obie herbaty są zacieniane przez 3 tygodnie przed zbiorem, wytwarzane z 3 górnych liści krzewu herbacianego i parowane po zbiorze.
Jedyna różnica między tenchą a Gyokuro Chodzi o to, że liście tencha muszą mieć usunięte łodygi, aby można je było zmielić na matchę.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnicach między Gyokuro vs matcha, polecamy Ci artykuł 👉 porównanie herbat Gyokuro vs matcha.
Gdzie spróbować tych herbat
Najlepszym sposobem na delektowanie się tenchą jest po prostu delektowanie się matchą. To gotowy produkt, który odpowiednio zmieszany z wodą może stworzyć pyszne i niepowtarzalne doznania smakowe.
Dobrą ceremonialną matchą dla początkujących jest Noike Matcha. To niezwykle gładka matcha Okumidori, wytwarzana przez utalentowanego rolnika, pana Noike, na obrzeżach Kioto.
Ostatnia różnica między tencha kontra Gyokuro Czy to jest Gyokuro jest przeznaczony do spożycia w takiej postaci, w jakiej jest, i pokażemy Ci, jak to zrobić w następnej sekcji!
gdzie kupić Gyokuro
Teraz, gdy znasz już wszystkie różnice między Tencha a Gyokuro , jesteś gotowy przygotować swój własny!
gdzie kupić Gyokuro Zielona herbata to pytanie, które często nam zadajecie, a odpowiedź jest nieco skomplikowana.
Napisaliśmy cały artykuł, w którym nauczymy Cię wszystkiego, co musisz wiedzieć przed zakupem Gyokuro , jak kupić Gyokuro zielona herbata i gdzie kupić Gyokuro . Jeśli chcesz przeczytać, oto link do artykułu 👉 gdzie kupić Gyokuro herbata zielona.
Nio Teas &i Pan Sakamoto
Jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem któregokolwiek z nich Gyokuro herbatę, możesz spróbować doskonałej Gyokuro z Pan Sakamoto w Shibushi. Pan Sakamoto rozwijał się Gyokuro od 1985 roku nie używa pestycydów ani chemikaliów, a w tym czasie opracował własną mieszankę nawozów organicznych.
Dzięki temu nawozowi może uprawiać silne, zdrowe i aromatyczne rośliny, nie szkodząc naturalnemu ekosystemowi.
Dobry Gyokuro na początek Cha Musume, słodkie, pikantne i kwiatowe Gyokuro z odmiany Yabukita.
1 komentarz
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!