chai kontra matcha To porównanie, które często powtarza wiele osób. Obie te herbaty są często oferowane jako latte w kawiarniach na całym świecie, ale obie mają o wiele głębszą tradycję.
W tym artykule porównamy chai vs matcha kofeina, herbata chai vs matcha przygotowanie i nie tylko. Pokażemy Ci unikalne właściwości każdego z tych napojów, abyś mógł sam podjąć decyzję.
Zaczynajmy!
Krótki przegląd Chai vs Matcha
Zanim porównamy chai kontra matcha, Powinniśmy krótko podsumować każdy z nich. Należy pamiętać, że „chai” to hinduskie słowo oznaczające herbatę, ale często używa się go do opisania herbaty z czarnych liści herbaty, gorącego mleka i mieszanki ziół i przypraw.
Czym jest matcha?
proszku matcha to zasadniczo sproszkowana zielona herbata, ale musi być wytwarzana ze specjalnych liści. Wysoka jakość ceremonialna matcha jest naturalnie gładka, bogata w składniki odżywcze i bardzo trudna w przygotowaniu. Ta herbata jest używana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o matchy, stworzyliśmy na jej temat całą encyklopedię! Możesz ją przeczytać tutaj 👉 Czym jest Matcha? Jedyna w swoim rodzaju Encyklopedia Matcha
Czym jest Chai?
Herbata Chai jest zazwyczaj używana w odniesieniu do herbaty, która powstaje poprzez zaparzanie liści czarnej herbaty i przypraw w mleku i wodzie, a następnie przecedzenie jej przez sitko.
Ten napój ma długą historię spożywania na całym subkontynencie indyjskim.
Produkcja Chai a Matcha

Skoro omówiliśmy podstawowe różnice między chai kontra matcha, czas omówić, jak powstaje każda z herbat. Porównajmy produkcję herbaty chai a matcha.
Jeśli chcesz zgłębić temat produkcji herbaty matcha, zalecamy przeczytanie tego artykułu. 👉 Jak powstaje Matcha?
Produkcja herbaty matcha
Cieniowanie
Praca rolników zaczyna się jeszcze przed zbiorem krzewu herbacianego. Kiedy krzew herbaciany jest wystawiony na działanie promieni słonecznych, zaczyna wytwarzać gorzkie związki zwane katechinami.
W przypadku większości wysokiej jakości japońskich zielonych herbat, takich jak matcha,, Gyokuro i dużo Sencha W przypadku herbat, rolnik okrywa krzewy herbaty specjalną siatką, aby chronić je przed słońcem i zachować słodszy smak.
Zbiór
Po 3 tygodniach zacienienia krzewy herbaty są gotowe do zbioru. Wysokiej jakości ceremonialna matcha musi być produkowana z 3 wierzchołków krzewu herbaty, ponieważ to one zawierają najwięcej składników odżywczych i smaku.
Przetwarzanie
Po zebraniu i zebraniu liści herbaty nadchodzi czas na ich przetworzenie. Liście są poddawane działaniu pary wodnej, która zapobiega ich utlenianiu i utrwala ich roślinny profil smakowy.
Łodygi liści są również usuwane, aby zapewnić matchy łagodniejszy i słodszy smak.
Mielenie
Po wysuszeniu liście są gotowe do zmielenia. Proces mielenia odbywa się w dużym kamiennym młynie. Ten granitowy młyn potrzebuje zaledwie godziny, aby wyprodukować 50 gramów proszku matcha.
Produkcja herbaty Chai (indyjskiej czarnej herbaty)
Kiedy mówimy o herbacie chai, zazwyczaj używa się liści indyjskiej czarnej herbaty. Przyjrzyjmy się zbiorowi i przetwarzaniu tej czarnej herbaty.
Zbiór
Wysokiej jakości czarne herbaty są zazwyczaj produkowane z młodszych zbiorów, z wykorzystaniem 3 górnych liści rośliny. Podczas gdy herbaty te są przetwarzane metodą ortodoksyjną, która polega na ostrożnym wałkowaniu w celu zachowania większego rozmiaru liści, herbaty czarne niższej jakości są produkowane inną metodą.
Metoda CTC, czyli Cut Tear Curl, została wynaleziona do produkcji czarnych herbat na większą skalę. Po zwiędnięciu liście są umieszczane w maszynie, która tnie je na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w torebce. Ten proces jest jednym z wielu powodów, dla których herbata liściasta jest o wiele lepsza od herbaty w torebkach.
Utlenianie
Co sprawia, że herbata chai vs matcha Różnica polega na tym, że matcha to zielona herbata, a herbata chai to utleniona czarna herbata. Zielone herbaty, takie jak matcha, są podgrzewane po zbiorze w celu zatrzymania procesu utleniania. Aby przyspieszyć proces utleniania, czarne herbaty są lekko gniecione, aby soki liści miały dostęp do tlenu.
Czarne herbaty poddaje się następnie naturalnemu utlenianiu, w trakcie którego nabierają ciemniejszego koloru i zupełnie innego smaku. Utlenione herbaty parzą czerwonawy lub bursztynowy napar, dlatego w Chinach nazywa się je herbatami czerwonymi, a nie czarnymi.
Przetwarzanie
Po utlenieniu liście można posortować według wielkości i oddzielić – większe liście służą do produkcji wysokiej jakości herbaty liściastej, a mniejsze do produkcji herbaty w torebkach niskiej jakości.
Smak chai kontra matcha
Różnice w smaku między chai a matchą są oszałamiające! Oprócz tego, że chai jest wytwarzane z liści czarnej herbaty, zawiera również różne zioła i przyprawy, co nadaje mu zupełnie inny profil smakowy.
Smak chai
Smak chai można określić jako pikantny, ale w zależności od sposobu przygotowania, herbata może być również słodka i mleczna.
Zioła takie jak imbir, cynamon i pieprz mogą naprawdę szczypać w język, ale czarna herbata i kardamon dodają herbacie głębi, nadając jej bardzo niuansowany profil smakowy.
Innym pikantnym składnikiem, który również dobrze sprawdzi się w chai latte, jest kurkuma. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak dobrze komponuje się ona z matchą, przeczytaj nasz artykuł 👉 korzyści z picia zielonej herbaty matcha z kurkumą
Smak matchy
Chociaż matcha to po prostu sproszkowane liście herbaty, jej smak może być niezwykle niuansowany. Większość wysokiej jakości herbat matcha ma mleczno-gładką konsystencję z nutami gotowanych na parze warzyw.
Niektóre herbaty matcha są jeszcze bardziej złożone, z nutami kwiatowymi lub nutami białej czekolady i mleka kokosowego.
Jeśli chcesz zostać ekspertem od smaku matchy, możesz zajrzeć do tego artykułu tutaj 👉 Jak smakuje matcha? Tabela smaków z filmem
chai vs matcha kofeina
Porównując zawartość kofeiny w chai i matchy, zauważamy niewielką różnicę między tymi dwiema herbatami.
Przeprowadźmy szybkie porównanie chai kontra matcha pod względem zawartości kofeiny w każdej z herbat.
Przy okazji, jeśli chcesz dowiedzieć się, które herbaty mają najwyższą, a które najniższą zawartość kofeiny, znajdziesz ten pełny poradnik tutaj 👉 która herbata ma najwięcej kofeiny
Zawartość kofeiny w matchy
Wysokiej jakości herbata matcha zawiera 34 mg kofeiny na gram proszku. Może się to wydawać niewiele, ale typowa filiżanka zawiera 2 gramy proszku i pół szklanki wody. Oznacza to, że pełna filiżanka matchy może zawierać aż 136 mg kofeiny!
To więcej niż kawa, ale możesz nie odczuć takiego samego efektu. Dzieje się tak, ponieważ matcha zawiera l-teaninę, która może łagodzić negatywne skutki uboczne kofeiny, takie jak drżenie, niepokój i uczucie zmęczenia. Zamiast tego osoby pijące herbatę zgłaszają dłuższe, spokojne i pełne energii uczucie, które utrzymuje się przez cały dzień.
Zawartość kofeiny w chai
Typowe latte z chai zawiera około 70 mg kofeiny na filiżankę. Oznacza to, że zawartość kofeiny w chai w porównaniu z matchą jest stosunkowo niewielka. Kofeina pochodzi wyłącznie z liści czarnej herbaty, a typowe przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon i czarny pieprz, nie zawierają kofeiny.
Należy podkreślić, że chociaż zawartość kofeiny w chai w porównaniu z matchą jest mniejsza, to i tak zawiera ona prawie tyle samo, co mała filiżanka kawy, co jest znaczące.
Jak matcha wypada w porównaniu z innymi napojami o wysokiej zawartości kofeiny? Stworzyliśmy cały artykuł porównujący herbatę matcha z Yerba Mate, bogatą w kofeinę, i możesz o tym przeczytać tutaj. 👉 Yerba Mate kontra Matcha: Zapowiada się bitwa
Przygotowanie chai i matchy
Istnieją duże różnice między herbatą chai a matchą, jeśli chodzi o przygotowanie tych dwóch herbat. Obie herbaty są przygotowywane w bardzo unikalny sposób i omówimy każdy z nich tutaj.
Przygotowanie matcha
Matcha jest wyjątkowa w świecie herbat, ponieważ występuje w postaci proszku, a nie sypkich liści. Oznacza to, że można ją mieszać bezpośrednio z wodą, a nie tylko z dodatkiem wody.
Mieszając proszek matcha z wodą, spożywasz całe liście, a nie tylko składniki rozpuszczalne w wodzie. Oznacza to, że otrzymujesz więcej kofeiny, aminokwasów i przeciwutleniaczy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo przygotować herbatę matcha, przygotowaliśmy dla Ciebie idealny poradnik! 👉 Jak przygotować najlepszą matchę
Przygotowanie Chai
Przygotowanie chai kontra matcha jest bardzo różne. Herbatę Chai przygotowuje się bardziej jak zupę niż herbatę. Wodę gotuje się z różnymi ziołami i przyprawami, następnie parzy się herbatę i dodaje mleko.
Po zaparzeniu i podgrzaniu w dzbanku, mieszaninę przelewa się przez sitko. Oznacza to, że herbata Chai jest bardziej naparem niż mieszanką, ale zawiera elementy obu.
Korzyści zdrowotne herbaty Chai i Matcha
Korzyści herbata chai vs matcha Są bardzo podobne. Oba napoje są bogate w przeciwutleniacze i mogą być korzystne dla naszego zdrowia, ale każdy z nich ma swoją własną, szczególną moc.
Aby zapoznać się z pełną listą korzyści zdrowotnych matchy, przeczytaj ten artykuł tutaj. 👉 Co naukowcy mówią o zaletach matchy? Dowiedz się tutaj
Korzyści zdrowotne herbaty Chai
Mieszanka czarnej herbaty, różnych przypraw, takich jak cynamon, kardamon, imbir i goździki, tworzy miksturę bogatą w przeciwutleniacze i związki bioaktywne. Składniki te kojarzone są z właściwościami przeciwzapalnymi i potencjalnymi korzyściami dla zdrowia serca.
Dodatkowo, mieszanka przypraw w herbacie chai wspomaga trawienie, łagodzi nudności oraz zapewnia uczucie ciepła i komfortu.
korzyściach zdrowotnych matchy
Matcha, pełna przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, odgrywa rolę w zwalczaniu stresu oksydacyjnego i wzmacnianiu układu odpornościowego.
Jej wyjątkowy proces uprawy, obejmujący cieniowanie liści, skutkuje podwyższonym poziomem chlorofilu i aminokwasów L-teaniny.
Ta wyjątkowa mieszanka oferuje harmonijny przypływ energii i koncentracji, bez pobudzenia, które czasami wywołuje kofeina.
Matcha kojarzona jest z potencjalnymi korzyściami, takimi jak przyspieszenie metabolizmu, wyostrzenie funkcji poznawczych i potencjalne wsparcie zdrowia serca.
Chai kontra Matcha – ostateczny werdykt
Porównując chai kontra matcha łatwo dostrzec różnice. Te herbaty smakują inaczej, są inaczej przygotowywane i produkowane w inny sposób.
Te herbaty mają jednak wiele wspólnego. Obie pochodzą z tej samej rośliny i obie są zdrowymi i smacznymi napojami. Nie ma znaczenia, która z nich jest lepsza – włączenie obu do codziennej rutyny może przynieść korzyści.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, zdecydowanie zalecamy przeczytanie go: 👉 Yerba Mate kontra Matcha: Zapowiada się bitwa
Gdzie kupić dobrą Matchę
Jeśli chcesz zdobyć Matchę dla siebie, możesz spróbować jednych z najlepszych herbat matcha, które znaleźliśmy podczas naszych podróży po Japonii.
Po spotkaniach z dziesiątkami rolników i degustacji setek różnych herbat matcha, znaleźliśmy garstkę naszych ulubionych i z przyjemnością wyślemy je Wam wszystkim z darmową wysyłką na cały świat.