Kompletne Ceremonialne Przygotowanie Matchy

ceremonialne przygotowanie matchy Może być zarówno przyjemnym, jak i satysfakcjonującym doświadczeniem, jeśli uda ci się go nauczyć. Jeśli zapytasz każdego miłośnika matchy, samo picie herbaty matcha to tylko połowa procesu, druga połowa to rytualne przygotowanie herbaty matcha. To pozostałość po japońskiej ceremonii parzenia herbaty, od której pochodzi termin… ceremonialna matcha przygotowanie pochodzi. W tym artykule dowiesz się trochę o jak przygotować ceremonialną matchę i co warto wziąć pod uwagę zanim przygotujesz je w domu.

Jakie są poszczególne etapy przygotowania ceremonialnej matchy?

W tym segmencie będziemy się uczyć jak zrobić ceremonialną matchę. Jeśli zastosujesz się do tych instrukcji krok po kroku, przygotowanie pysznej filiżanki herbaty matcha powinno być łatwe. Bez zbędnych ceregieli, ubijmy… 🍵🍃

Mierzyć

Pierwszą rzeczą, którą powinieneś wziąć pod uwagę, jeśli chodzi o ceremonialne przygotowanie matchy są pomiary.

Choć zaleca się korzystanie z narzędzi pomiarowych, np. wagi lub łyżki miarowej, nie zawsze jest to konieczne, zwłaszcza jeśli przygotowujesz herbatę matcha przez dłuższy czas.

Zanim zaczniesz wykonywać poniższe kroki jak przygotować ceremonialną matchę, Zalecamy, abyś najpierw nauczył się proporcji 1 łyżeczki proszku matcha i około ½ szklanki wody. To powinna być idealna proporcja do zaparzenia zwykłej filiżanki herbaty matcha.

Przesiać

Po dokonaniu pomiaru, pierwszym prawdziwym krokiem jest jak zrobić ceremonialną matchę Wymaga przesiewania. Chociaż ten krok może nie być całkowicie konieczny, ma on naprawdę duże znaczenie, jeśli chodzi o przygotowanie pysznej filiżanki herbaty matcha. Gdy tylko puszka zostanie otwarta i proszek matcha zostanie wystawiony na działanie wilgoci zawartej w powietrzu, zacznie się on zlepiać. Te grudki nie oznaczają, że matcha się zepsuła, ale spowodują, że nie wymiesza się ona równomiernie z wodą, dlatego należy je usunąć.

Najlepszym sposobem na to jest przesianie proszku przez sito przed ceremonialne przygotowanie matchy. Wystarczy umieścić sitko nad miską z matchą i wsypać 1 łyżeczkę sproszkowanej matchy. Następnie wystarczy przesiać matchę przez sitko, a grudki znikną.

Podgrzej wodę i wylej

Gdy na dnie miski z matchą znajdzie się drobno przesiany proszek, możesz przejść do następnego kroku Jak przygotować ceremonialną matchę. Teraz możesz wlać wodę i przygotować mieszankę wody z proszkiem. Jeśli chodzi o wodę, użyj 120 ml, czyli około pół szklanki, o temperaturze 60-75 stopni Celsjusza. W przeciwieństwie do herbat liściastych, matcha nie parzy się, więc temperatura ma mniejsze znaczenie, ale nadal preferuje temperaturę w tym zakresie. Zbyt gorąca woda może sprawić, że herbata stanie się gorzka, a zbyt zimna utrudni wymieszanie proszku z wodą. 

Śmigać

Po dodaniu gorącej wody do proszku możesz przejść do najbardziej znanego kroku naszej instrukcji jak zrobić ceremonialną matchę Przewodnik, ubijanie. Możesz zacząć od delikatnego wmieszania proszku matcha do wody, upewniając się, że jest dobrze wymieszany. Możesz zacząć od zeskrobania boków miski, a później dna. Ważne jest, aby robić to bardzo delikatnie, ponieważ trzepaczka do matchy może być dość kruchy i podatny na złamania, jeśli zbyt mocno pocierasz nim bok.

Następnie możesz zacząć tworzyć piankę, ubijając herbatę matcha nadgarstkiem, wykonując zygzakowate ruchy. Opanowanie tej techniki zajmuje dużo czasu, ale gdy już nabierzesz wprawy, piękna piana powinna pojawić się na wierzchu w około 30 sekund. Ta piana nie tylko estetycznie wygląda, ale nadaje herbacie również gładszy i bardziej kremowy smak.

 

Podaj i delektuj się

Ostatnim krokiem jak przygotować ceremonialną matchę jest podanie i delektowanie się herbatą matcha. Tradycyjnym sposobem delektowania się herbatą matcha jest po prostu picie jej z miska matcha. Tak właśnie robi się to podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty i może to być miła tradycja, którą warto włączyć do ceremonialne przygotowanie matchy rytuału. 

Jeśli wolisz pić matchę ze szklanek, możesz przelać herbatę z czarki do szklanek i podzielić ją między siebie i gości. W tym celu możesz wlać herbatę nad zlewem lub ubić ją w czymś z dzióbkiem, co ułatwi nalewanie bez bałaganu.

Sprzęt potrzebny do ceremonialnego przygotowania matchy: 

Równie ważne, jak jak zrobić ceremonialną matchę to, czego japońskie naczynia do herbaty użyć. Poniżej znajdziesz listę rzeczy, których będziesz potrzebować do ceremonialne przygotowanie matchy w dowolnej kolejności. Pokażemy Ci również, gdzie znajdziesz te narzędzia, jeśli jeszcze ich nie masz w domu.

ceremonialna matcha

Oczywiście nie możesz nawet zacząć ceremonialne przygotowanie matchy bez samego proszku matcha. Pijąc matchę bez dodatków, takich jak ta, ważne jest, aby wybrać produkt wyższej jakości. Polecamy supergładką matchę okumidori, taką jak matcha washimine lub nakai superior matcha. Używając takich herbat matcha, znacznie zmniejszysz goryczkę swojej herbaty matcha.

 

trzepaczka do matchy

Najbardziej kultowym i najważniejszym narzędziem ceremonialne przygotowanie matchy jest trzepaczka do matchy. Ta bambusowa trzepaczka do matchy, zwana również chasen, jest wykonana z jednego kawałka bambusa, a 100 małych włosków porusza się w wodzie, napowietrzając herbatę i tworząc przyjemną piankę na wierzchu.

Zdecydowanie polecamy to narzędzie, jeśli planujesz kupić jedno do parzenia matchy. Trzepaczka do matchy chasen jest najtrudniejszym narzędziem do wymiany.

 

 

Chawan – miseczka do matchy

Kolejnym narzędziem ceremonialne przygotowanie matchy jest gliniana miseczka do matchy, czyli chawan. Chawan to narzędzie używane podczas ceremonii parzenia herbaty, aby przygotować herbatę matcha dla gości. Zazwyczaj ma piękny wzór z boku, który należy skierować w stronę pozostałych gości, aby mogli zobaczyć najpiękniejszą część miseczki podczas picia herbaty.

Wzmacnia to zasadę „szacunku”, która jest jedną z 4 kluczowych zasad japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o czarce, przeczytaj nasz pełny poradnik. 👉 dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o trzepaczce matcha

Czaszka do chawan matcha wykonana jest z grubej, ciężkiej gliny. Ma to na celu podkreślenie poczucia ważności, ponieważ wymaga od osoby pijącej matchę trzymania czarki dwiema rękami. Dzięki temu uwaga skupia się na samej herbacie, a nie na rzeczach rozpraszających. Gruba glina dobrze zatrzymuje ciepło i utrzymuje herbatę w cieple przez długi czas. Mistrz herbaty podgrzewa glinę przed zaparzeniem herbaty, aby zapewnić jej ciepło.

Czaszka do chawan matcha ma bardziej cylindryczny kształt. Wyższe boki czarki ułatwiają mieszanie herbaty bez rozlewania. Posiadanie takiej czarki to kluczowy krok w…Jak przygotować ceremonialną matchę. 

Sitko

Kolejnym rzadko omawianym narzędziem do ceremonialne przygotowanie matchy jest sito lub furui. Narzędzie to nie jest używane podczas ceremonii parzenia herbaty, ponieważ proszek matcha jest często wcześniej przesiewany. Te narzędzia są dość łatwe do znalezienia i mogą sprawić, że matcha wymiesza się z wodą znacznie bardziej równomiernie. Jeśli naprawdę chcesz przenieść swoją ceremonialne przygotowanie matchy matchę na wyższy poziom, zalecamy zakup jednego z nich.

Jak przygotować ceremonialną matchę bez trzepaczki?

Chociaż trzepaczka do matchy chasen jest najlepszym narzędziem do parzenia herbaty matcha, jej brak nie powinien być wymówką, aby nie przygotować pysznych miseczek ceremonialnej matchy. Jest kilka narzędzi, które mogą się sprawdzić, a każde z nich ma swoje zalety i wady. Zanim przejdziemy do szczegółów, obejrzyj nasz pełny film na ten temat tutaj 👇

Spieniacz do mleka

Spieniacz do mleka to dobry zamiennik, ale może kosztować tyle samo, jeśli nie więcej, co bambusowa trzepaczka i nie działa tak dobrze. Jeśli masz taką w domu, powinieneś używać jej zamiast trzepaczki, ale jeśli jej nie masz, lepiej zainwestować w chasen.

Słoik

Możesz również wstrząsnąć matchą w słoiku, aby ją przygotować. Ta technika świetnie sprawdza się, jeśli chodzi o tworzenie piany na powierzchni matchy, ale może powodować, że matcha będzie miała dużo grudek, co nie jest zbyt przyjemne w piciu. Jeśli robisz ceremonialne przygotowanie matchy w shakerze, upewnij się, że nie pominiesz etapu przesiewania!

Metalowa trzepaczka

Możesz również użyć metalowej trzepaczki, ale nie działa ona tak dobrze, jak bambusowa. Metalowe włosie przecina wodę i nie napowietrza herbaty tak bardzo. Wytwarza również okropny hałas, który może zakłócić cichy rytuał przygotowywania matchy. Dlatego jeśli chodzi o ceremonialne przygotowanie matchy, najlepiej trzymać się tradycyjnej bambusowej trzepaczki. 

Jakie są różne rodzaje matchy?

Istnieje kilka różnych rodzajów proszku matcha i, jak zauważysz przed rozpoczęciem lektury tego poradnika, jak zrobić ceremonialną matchę, zadbaliśmy o to, aby używać wyłącznie proszku matcha najwyższej jakości, który wyjaśnimy poniżej.

matchę ceremonialną

Ta matcha jest najwyższej jakości i jest przeznaczona do spożycia bez dodatku mleka i cukru. Proces produkcji składa się z wielu etapów, które nadają herbacie naturalny, gładki i słodki smak. Jeśli pominiesz te etapy, otrzymasz matchę o gorzkim smaku, którą będziesz musiał wymieszać z mlekiem lub cukrem. Jeśli chodzi o ceremonialne przygotowanie matchy, użycie tego wysokiej jakości proszku jest kluczowe. 

matchy o jakości latte

Matcha latte jest zazwyczaj wytwarzana z późniejszych zbiorów i może być nieco zbyt gorzka dla ceremonialne przygotowanie matchy. Tę matchę najlepiej podawać jako Latte z zieloną herbatą matcha, wymieszaną z mlekiem sojowym i odrobiną słodzika. Ponieważ matcha latte jest wytwarzana z późniejszych zbiorów, oprócz bardziej gorzkiego smaku, będzie również zawierała mniej składników odżywczych i kofeiny.

Matcha do gotowania

Do gotowania i pieczenia należy używać wyłącznie proszku matcha najniższej jakości. Te herbaty matcha do gotowania są bardzo gorzkie, ale świetnie sprawdzają się w przepisach, które zawierają wiele innych składników, takich jak brownie z matchą na przykład. Zaletą tej matchy jest jej niska cena, można użyć kilku łyżek tu i tam, bez wydawania zbyt dużych pieniędzy na herbatę.

Jaka jest różnica między Usuchą a Koichą?

Istnieją dwa różne sposoby przygotowania matchy, z których oba można wykorzystać w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Pierwszy, bardziej popularny, to usucha, czyli rzadka herbata. Drugi, koicha, czyli gęsta matcha, jest używany podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty.

Jak przygotować usucha („rzadką herbatę”)

  • Krok 1: Umieść sitko na misce
  • Krok 2: Dodaj 1 łyżeczkę matchy do sitka
  • Krok 3: Przetrzyj proszek przez sitko, aby pozbyć się grudek
  • Krok 4: Dodaj do miseczki tyle wody, aby utworzyła się pasta (dzięki temu łatwiej będzie upewnić się, że nie ma grudek)
  • Krok 5: Dodaj 60 ml wody do miseczki (85°C)
  • Krok 6: Ubij herbatę. Najpierw oczyść brzegi, a następnie ubij, aby uzyskać pianę.

Jak przygotować Koicha („gęstą herbatę”)

  • Krok 1: Umieść sitko na misce
  • Krok 2: Dodaj 2 łyżeczki matchy do sitka
  • Krok 3: Przetrzyj proszek przez sitko, aby pozbyć się grudek
  • Krok 4: Dodaj 60 ml wody do miseczki (85°C)
  • Krok 5: Wymieszaj proszek z wodą w misce, aż powstanie gęsta pasta. Upewnij się, że dokładnie zeskrobałeś proszek z brzegów miski.
  • Krok 6: Wypij pastę matcha

Wybór matchy

Wybór herbaty matcha zależy od tego, do czego planujesz jej użyć. Jeśli zamierzasz przygotować matchę bez dodatków, tylko z wodą, polecamy zapoznanie się z naszymi matchami ceremonialnymi. Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami rolników i spróbowaliśmy setek różnych herbat matcha. Wybraliśmy te najsmaczniejsze, jakie znaleźliśmy, i możemy podzielić się nimi z Wami na naszej stronie internetowej nioteas.com. Te wysokiej jakości matche będą najlepsze dla ceremonialne przygotowanie matchy.

Jeśli jesteś fanem latte matcha, mamy świetną matchę w jakości latte, której możesz spróbować. Ta pochodzi od pana Masudy, utalentowanego rolnika z Shizuoka. Chociaż ta matcha jest nieco bardziej gorzka, jest uprawiana z miłością i troską, bez pestycydów. Zawsze, gdy pijesz matchę, nawet do latte, ważne jest, aby była ona wytwarzana z proszku matcha, który był uprawiany bez pestycydów. 



Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4