Jaka jest różnica między Sencha przeciwko Hojicha ? Sencha i Hojicha Obie herbaty są bardzo popularne, ale smakują zupełnie inaczej. W tym artykule porównamy Hojicha przeciwko Sencha i zobacz, czym różnią się te dwie herbaty. Dowiemy się również, jak subtelna różnica w procesie produkcji może prowadzić do dwóch zupełnie różnych profili smakowych.
Jaka jest więc różnica między Sencha przeciwko Hojicha ?
Zanim porównamy Sencha przeciwko Hojicha , zacznijmy od prostego zdefiniowania, czym są Sencha i Hojicha !

co to jest Sencha ?
Sencha jest najpopularniejszym rodzajem zielonej herbaty w Japonii, stanowiącym około 70% całkowitego rynku herbaty.
Chociaż Sencha jest szeroką kategorią, ogólnie odnosi się do liści herbaty, które zostały poddane działaniu pary i zwinięte w celu uzyskania ciasno zwiniętych igieł. Sencha nie jest tak ściśle zwinięty jak Gyokuro , ale jest ciaśniej zwinięta w porównaniu z herbatą taką jak na przykład Tamaryokucha.
Podczas procesu gotowania na parze enzymy w herbacie, które powodują utlenianie, ulegają rozkładowi, a herbata utrwala te bardziej trawiaste nuty. Te trawiaste lub roślinne nuty pochodzą z obecności polifenoli w liściach herbaty. Gdyby liście herbaty nie zostały podgrzane bezpośrednio po zbiorze, zaczęłyby naturalnie utleniać się, a polifenole zostałyby przekształcone w teaflawiny. Dlatego czarne herbaty mają mniej tego trawiastego lub gotowanego na parze smaku warzyw.
Przeczytaj nasz kompletny poradnik Sencha herbata
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, Sencha , lub pijesz go już od dłuższego czasu, to zapraszam do lektury artykułu 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o Sencha . Odkryjesz cały sekret tej doskonałej zielonej herbaty.
co to jest Hojicha ?

Pierwsze etapy produkcji są podobne w porównaniu Hojicha przeciwko Sencha , Jednakże na późniejszym etapie procesu produkcji pojawiają się różnice między tymi dwiema herbatami. Po wysuszeniu liście są prażone w wysokiej temperaturze. Można to zrobić w maszynie do wałkowania lub na dużej patelni, która obraca się automatycznie.
W tej dużej patelni rolnik przygotowuje obie herbaty. Hojicha (w pełni palona herbata) i Kamairicha (częściowo palona herbata). Różnica polega na tym, że Hojicha jest prażona pod przykryciem, co pozwala na jej dłuższe podgrzewanie w wyższej temperaturze. Ta wysoka temperatura zaczyna rozkładać polifenole w liściach, nadając im mniej trawiastych nut.
Częściowo prażone Kamairicha w rzeczywistości zachowuje niektóre z trawiastych nut, dzięki czemu smakuje gdzieś pomiędzy Sencha i Hojicha . Wysoka temperatura Hojicha proces prażenia praktycznie całkowicie usuwa polifenole, a zatem Hojicha ma bardzo mało tych trawiastych lub gotowanych na parze smaków warzywnych Sencha kiedyś. Zamiast tego, nabiera bardziej palonych nut karmelu, czekolady i kawy.
Przeczytaj nasz kompletny poradnik Hojicha herbata
Mamy tak wiele do powiedzenia na temat Hojicha że zasłużyła na własny artykuł! Jeśli interesuje Cię ta wyśmienita, palona herbata, zapraszamy do lektury artykułu 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o Hojicha . Przeprowadzimy Cię przez to, co Hojicha czym jest, jaki ma smak i jak go przygotować.
Jakie są różnice między Sencha przeciwko Hojicha ?

Kolor
Porównując Hojicha przeciwko SenchaPierwszą różnicą, którą prawdopodobnie zauważysz, będzie kolor liści.
Podczas procesu prażenia liście zmieniają kolor z zielonego na brązowy, a w rezultacie Hojicha będzie miał brązowe liście, podczas gdy Sencha będą miały zielone liście. Mimo to obie herbaty nadal są uważane za zielone, ponieważ nie są utlenione.
liść
Możesz również zauważyć większe liście i więcej łodyg w Hojicha przeciwko Sencha . Chociaż jest to herbata premium Sencha powstaje z najmłodszych pędów krzewu herbacianego, herbaty podobnej do Hojicha Często jest wytwarzana ze starszych liści i łodyg. Liście te są mniej pożądane w herbatach takich jak Gyokuro i Sencha , ale świetnie nadają się do pieczenia!

Wygląd i kolor herbaty
Różnice Sencha przeciwko Hojicha nie kończą się na liściu, różnią się również kolorem zaparzonej herbaty.
Kolor Sencha może wahać się od jasnożółtego do ciemnozielonego (w zależności od procesu gotowania na parze).
Kolor Hojicha Z drugiej strony, kolor od pomarańczowego do ciemnobrązowego. Dzięki temu łatwo rozpoznać filiżankę. Hojicha przeciwko Sencha .
smak
Teraz, gdy wyjaśniliśmy trochę wygląd tych herbat, porównajmy je Sencha przeciwko Hojicha nieco bardziej szczegółowo. Najpierw zacznijmy od smaku herbaty. Nuty smakowe w Sencha Porównywano je do edamame, kukurydzy cukrowej, młodego szpinaku, a nawet odrobiny wodorostów. Nacisk położony jest na te zielone, ale lekko słodkie profile smakowe. Z Hojicha , Można wyczuć nuty prażonych orzechów, czekolady, karmelu, a nawet odrobinę kawy. Nuta kawy często nie jest tak wyraźna, ale może się wybijać w ciemniejszych odcieniach. Hojicha Herbaty takie jak Kuki Hojicha .
kofeina
Zawartość kofeiny Sencha Jest dość wysoka, co czyni ją dobrą herbatą na poranek. Zawartość kofeiny może się nieznacznie różnić w zależności od sposobu zacienienia herbaty i odmiany, z której pochodzi. Sencha s będzie zawierał więcej kofeiny, podczas gdy nie jest zacieniony Sencha s będzie zawierał mniej kofeiny. Większość Sencha Herbaty zawierają od 40 do 60 mg kofeiny na filiżankę. To tylko nieznacznie mniej niż mała filiżanka kawy, która może zawierać od 80 do 120 mg kofeiny na filiżankę. Mimo że ta herbata zawiera znaczną ilość kofeiny, nie będziesz czuć się tak nerwowo po jej wypiciu. To dzięki l-teaninie i aminokwasowi, które mogą spowalniać wchłanianie kofeiny. Powinieneś odczuć znacznie większe poczucie spokoju i czujności, pijąc zieloną herbatę rano zamiast kawy.
Picie Hojicha Picie późnym popołudniem lub wieczorem może być bardzo relaksującym elementem codziennej rutyny. Herbata ma stosunkowo niską zawartość kofeiny, zaledwie około 7-40 mg na filiżankę. Prażone nuty herbaty działają bardzo uspokajająco i mogą być świetnym sposobem na relaks po długim dniu.
Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny w Japonii, warto przyjrzeć się herbatom takim jak bancha, Genmaicha , kukicha i Hojicha . Ale które herbaty zawierają najmniej kofeiny? Jeśli chcesz poznać odpowiedź, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 herbaty o najniższej zawartości kofeiny: od najniższego do najwyższego.
browarnictwo
Obie herbaty przygotowuje się w ten sam sposób, ale w różnych temperaturach. Do czajniczka wsyp 5 gramów liści, zalej 150 ml wody i parz herbatę przez 1 minutę. Sencha , możesz użyć wody o temperaturze 140-160 stopni Fahrenheita i Hojicha Możesz użyć wody o temperaturze 160-175 stopni Fahrenheita. Powód Sencha jest przygotowywana w niższej temperaturze, ponieważ cieplejsza woda wyciąga z herbaty więcej gorzkich składników.
Podczas procesu palenia wiele z tych gorzkich składników ulega redukcji, dzięki czemu herbata jest w stanie wytrzymać wyższe temperatury. To kluczowa różnica w porównaniu Sencha przeciwko Hojicha . Przy temperaturze około 160-175°C, powinieneś być w stanie wydobyć z herbaty ten przyjemny, palony smak.
Obie herbaty doskonale sprawdzają się również jako cold brew. Sencha przyjmuje więcej słodkich i owocowych nut i Hojicha Nabiera więcej nut czekoladowych i karmelowych. Aby przygotować herbatę na zimno, wystarczy użyć 5 gramów liści, 500 ml wody o temperaturze pokojowej i pozostawić herbatę na noc. Rano powinieneś cieszyć się filiżanką orzeźwiającej herbaty parzonej na zimno.

Uprawa
Nie ma wielu różnic w uprawie Sencha przeciwko Hojicha . Główna różnica pojawia się, gdy herbata jest gotowa do zbioru. Aby zebrać Sencha , Rolnik będzie zbierał wierzchołkowe pędy i pąki krzewu herbacianego. Ponieważ ta herbata jest niepalona, ważniejsze jest wybranie wysokiej jakości liści, które zapewnią łagodniejszy i słodszy smak.
Podczas palenia herbaty można być mniej wybrednym w kwestii użytych liści. Dlatego porównując zbiór Hojicha przeciwko Sencha , znajdziesz Hojicha być znacznie bardziej szorstkim, z większą ilością łodyg i bardziej dojrzałymi liśćmi.
Proces uprawy Sencha przeciwko Hojicha Mamy wiele różnych odpowiedzi. To pytanie, które często nam zadajecie, dlatego postanowiliśmy stworzyć listę omawiającą wszystkie metody uprawy. Jeśli jesteście zainteresowani, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 Jak powstaje herbata?? Pełne wyjaśnienie ekspertów od herbaty
Cena
Ostatnia różnica sprowadza się do ceny herbaty. Jednym z głównych Hojicha korzyści jest konkurencyjność cenowa. Hojicha będzie prawie zawsze tańsze niż Sencha , ponieważ zazwyczaj jest wytwarzana ze starszych liści i łodyg herbaty, podczas gdy herbata premium Sencha Jest wytwarzany z wierzchołków pędów krzewu herbacianego. Wierzchołkowe pędy są najbogatsze w składniki odżywcze i dlatego są najbardziej pożądane. Ponieważ liście używane do Hojicha są prażone, nie muszą być wytwarzane z kiełków, można je wytwarzać ze starszych liści i łodyg krzewu herbacianego. To podnosi cenę Hojicha a łodygi praży się inaczej niż liście, co sprawia, że smak herbaty jest bardziej złożony.

Znajdź właściwą Sencha i Hojicha
Kiedy szukasz Sencha , Najpierw musisz zadać sobie pytanie, jakie profile smakowe preferujesz. Jeśli lubisz te bardziej wytrawne i cytrusowe smaki, zalecamy wybór niecieniowanego Sencha jak Sencha Isagawa. Jeśli wolisz łagodniejsze i słodsze smaki, możesz rozważyć wersję o długim cieniowaniu kabuse Sencha herbaty.
To samo z Hojicha przeciwko Sencha . Hojicha Herbaty oscylują pomiędzy ciemniejszymi aromatami kawy a słodszymi aromatami mlecznej czekolady. Jeśli wolisz coś w ciemniejszym stylu, wybierz kuki. Hojicha . Jeśli wolisz herbatę prażoną, która jest nieco słodsza, możesz wybrać herbatę lekko prażoną noike Hojicha
Ostateczny wniosek dotyczący różnicy pomiędzy Sencha przeciwko Hojicha
No i masz, Sencha przeciwko Hojicha . Obie te herbaty są świetne do picia, ale w zależności od pory dnia i upodobań smakowych, mogą mieć swoje wady i zalety. Zalecamy picie ich na zmianę, aby zachować świeżość podniebienia. Jeśli zbyt mocno przyzwyczajasz się do trawiastych i parowanych smaków warzyw, Sencha , spróbuj rzucić wyzwanie swojemu podniebieniu i przełączyć się na Hojicha na kilka poranków. Jeśli masz już dość tych cieplejszych profili smakowych, obudź swoje kubki smakowe jasnym i świeżym Sencha herbata!