Zanim zaczniemy rozmawiać o kolory herbaty, warto odpowiedzieć na jedno podstawowe pytanie:, Czym jest herbata??
Herbata to coś więcej niż tylko napój zaparzany w filiżance z gorącą wodą. W rzeczywistości ma bardzo konkretną definicję.. Wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z tej samej rośliny., Camelia sinensis. Camelia sinensis to wiecznie zielony krzew pochodzący z południowych Chin i Indii. Jest uprawiany od 4000 lat jako roślina lecznicza oraz napój towarzyski i kulturowy.
6 głównych rodzajów prawdziwych herbat zwanych kolorami herbaty
Istnieje 6 głównych rodzajów prawdziwych herbat. Są one często określane jako kolory herbaty, Biała herbata, Żółta herbata, herbata zielona, herbata oolong, Czerwona herbata i ciemna herbata (Heicha). Wszystkie 6 kolory herbaty pochodzi z rośliny Camelia sinensis.
W tym artykule omówimy kolory herbaty herbaty, które możesz znaleźć w swojej filiżance, i to, jak kategorie herbat, choć pomocne, czasami mogą być nieco mylące.
W dalszej części artykułu, wyjaśnimy szczegółowo Te 6 głównych rodzajów herbat. Krótki przegląd różnych rodzajów znajdziesz również w poniższym filmie.
Gorące napoje z mięty pieprzowej, rooibosa, hibiskusa, rumianku i yerba mate nie są w rzeczywistości herbatami, lecz raczej „naparami ziołowymi” (tisanes) od greckiego słowa „ptisane”, które dosłownie oznacza „zgnieciony jęczmień”. Chociaż mogą się one wydawać kolorowe herbaty, w tym artykule nie będziemy brać pod uwagę naparów ziołowych.
Jakie są różne kolory herbaty?
Jakby nie było wystarczająco dużo zamieszania, istnieją również różne kolory, które mogą przybierać herbatę, a które niekoniecznie mają wpływ na jej nazwę.
Żółta herbata ma tendencję do żółtego koloru, a czerwona do czerwonego, ale kolory herbaty często różnią się od nazwy. Na przykład, tylko kilka japońskich zielonych herbat jest prawdziwie „zielonych”, podczas gdy reszta zielonych herbat na świecie ma bardziej żółty kolor.
Niektóre surowe herbaty pu-erh są uważane za „ciemną herbatę” lub „czarną herbatę”, ale w rzeczywistości mają jasnopomarańczowy kolor. Przyjrzyjmy się różnym kolory herbaty herbatom, które możesz znaleźć w swojej filiżance i omówmy, do której kategorii można je zaliczyć.

Biała lub „jasna” herbata
Możesz natknąć się na herbatę o wyjątkowo jasnym kolorze, która wygląda niemal przejrzyście. Te kolory herbaty często odpowiadają białym herbatom wytwarzanym z pąków krzewu herbacianego, takim jak „srebrna igła”.
Te suszone na słońcu pąki krzewu herbacianego wytwarzają niezwykle jasny kolor. kolory herbaty Może on przybierać barwę od przejrzystej do jasnobeżowej i można go określić jako biały lub blady.

Żółta herbata
Ten kolory herbaty prawdopodobnie najpowszechniejsze są te odcienie żółci.
Zielona herbata to najpopularniejszy rodzaj herbaty w Chinach i Japonii, a większość z nich ma żółtawy kolor.
Nazwa zielona herbata w tym przypadku odnosi się do koloru liści, a nie do koloru napoju.

herbata zielona
Ludzie myślą, że kolory herbatyJasnozielone i ciemnozielone to standard dla zielonych herbat, ale w rzeczywistości są one dość rzadkie. Fukamushi, czyli herbaty parowane na parze, to jedyne herbaty, które mogą niezawodnie osiągnąć ten zielony kolor.
Oczywiście proszek do zielonej herbaty matcha też pokazuje te zielone kolory herbaty ale dzieje się tak, ponieważ liście są mielone na proszek i mieszane bezpośrednio z wodą. Spożywając całe liście, nie tylko zyskujesz silny kolory herbaty, ale także więcej korzyści zdrowotnych.
Gyokuro herbata Czasami można uzyskać te zielone kolory herbaty, szczególnie gdy jest ona przygotowywana jako cold brew. Herbata ta jest długo zaparzona, co maksymalizuje jej słodycz, a także chlorofil.
Wyższa zawartość chlorofilu jest powodem, dla którego liście mają tak ciemny odcień zieleni. Herbata zazwyczaj parzy się na żółtozielony kolor, ale czasami może on przechodzić w zielony.

Herbata pomarańczowa
To kolejny z najczęstszych kolory herbaty. Chociaż bardziej pomarańczowy kolory herbaty barwnik jest zazwyczaj oznaką niskiej jakości zielonej herbaty, to właśnie go oczekuje się od niektórych rodzajów oolongów, białej herbaty i czarnej herbaty.
Herbata oolong najprawdopodobniej będzie miała jakiś pomarańczowy kolory herbaty, a białe herbaty zrobione głównie z liści, a nie z pąków, również będą miały żółtawopomarańczowy kolor. Podczas gdy dojrzały pu-erh ma zazwyczaj czarny kolor, surowy pu-erh ma zazwyczaj jasny odcień pomarańczy.

Czerwona herbata
Czerwona herbata to jeden z niewielu przykładów, gdzie kolory herbaty i rodzaje herbaty są ze sobą powiązane. Czerwona herbata, znana na Zachodzie jako „czarna herbata”, ma tendencję do parzenia czerwonawego naparu.
Chociaż wiele czerwonych herbat zaczyna przybierać brązowy odcień, zauważysz w nich delikatny odcień czerwieni, szczególnie gdy spojrzysz na nie pod światło. To może być jeden z najpiękniejszych kolory herbaty na jaki wygląda!

Czarna herbata
Wreszcie mamy najciemniejszą z kolory herbaty – czarną herbatę. Tutaj kolory herbaty i odmiany herbaty znów się mylą, ale należy pamiętać, że w Chinach i Japonii czarna herbata nazywana jest „czerwoną herbatą”. To sprawia, że kolory herbaty bardziej pasuje do odmian herbaty.
Heicha, czyli herbata ciemna, to określenie herbat poddanych postfermentacji. Najbardziej znanym przykładem jest pu’erh, ciemna herbata z regionu Junnan. Dojrzałe herbaty pu’erh parzone mają wyjątkowo ciemny kolor, niemal jak kawa. To właśnie w tym momencie odmiana herbaty i kolory herbaty zaczynają ponownie opadać. Ta bardziej ekstremalna wersja „czarnej herbaty” ma naprawdę czarny kolor.
6 głównych rodzajów herbaty
Biała herbata
Biała herbata jest najmniej przetworzona ze wszystkich rodzajów. Liście i pąki są zbierane, a następnie suszone na słońcu, co zapobiega utlenianiu. Choć białą herbatę można uzyskać zarówno ze starych, jak i młodych liści, najbardziej rozpoznawalna jest po białych pączkach, od których pochodzi jej nazwa.
Żółta herbata
To najrzadszy z 6 rodzajów herbaty. Jest podobna do zielonej herbaty, ale z dodatkowym etapem zwanym „men huan” lub „zamykającym żółtym”. Po uprażeniu na patelni liście są owijane w tkaninę, aby zachować ich naturalny aromat. Podobno redukuje to trawiasty smak, który ludzie zazwyczaj kojarzą z zielonymi herbatami, co czyni ją zupełnie wyjątkową kategorią!
herbata zielona
Zielone herbaty są nieutleniona. Po zebraniu są gotowane na parze przez niecałą minutę, aby zatrzymać proces utleniania. Herbata zachowuje swój bardziej trawiasty lub roślinny smak, a liście zachowują swój zielony kolor. Czy wiesz, że zielona herbata może przybrać brązowy kolor? Aby dowiedzieć się dlaczego, przeczytaj artykuł 👉 Dlaczego moja zielona herbata jest brązowa?
herbata oolong
Ta herbata jest częściowo utleniona. Oolong to szeroka kategoria herbat, ale wiele herbat oolong przebiega według określonego schematu. Utlenianie jest najpierw przyspieszane, a następnie zatrzymywane.
Aby przyspieszyć proces utleniania, liście herbaty można zgnieść, aby enzymy wydostały się na powierzchnię liścia i wystawiły je na działanie tlenu. To zapoczątkowuje proces utleniania, który następnie jest spowalniany poprzez zastosowanie ciepła. Jeśli szukasz wspaniałej japońska herbata oolong, polecamy Oolong Miyazaki Sabou.
Czerwona herbata
W Europie i Ameryce Północnej herbata ta nazywana jest „herbatą czarną”, ale w dużej części Azji określa się ją mianem herbaty czerwonej lub „Hong Cha”, aby nie mylić jej z Heicha, czyli herbatą ciemną. Herbata ta nie jest podgrzewana po zbiorze, lecz poddawana naturalnemu utlenianiu. Liście przybierają ciemnobrązowy kolor, a napar ma piękny bursztynowy lub rubinowy kolor.
Czarna herbata
Ta herbata jest również znana jako herbata „po fermentacji”. Dotyczy to również bardziej znanej herbaty Pu-erh, chociaż termin „Pu-erh” technicznie odnosi się tylko do herbat ciemnych produkowanych w regionie Pu-erh. Szerszą kategorią jest „Heicha”, czyli herbata ciemna. Herbaty te są często prasowane w kostki i przechowywane przez długi czas, aby rozwinąć ich smak.
Czynniki wpływające na kolor herbaty
kolory herbaty mogą zależeć od sposobu przetwarzania herbaty. Metody te wpływają również na kategorię herbaty, dlatego często występują paralele między kolory herbaty a rodzajami herbaty. W następnym rozdziale omówimy różne etapy produkcji herbaty i to, jak każdy z nich zmienia kolory herbaty parzoną herbatę.
Utlenianie
Utlenianie jest najważniejszym czynnikiem decydującym nie tylko o odmianie herbaty, ale także o jej kolorze. Jak wspomnieliśmy wcześniej, herbaty zielone, żółte i białe są nieutlenionymi, a herbaty oolong, czerwone i czarne są częściowo lub całkowicie utlenione. Różnica między tymi trzema ostatnimi sprowadza się głównie do kolejności, w jakiej liście są poddawane działaniu ciepła.
Podczas procesu utleniania katechiny rośliny herbacianej przekształcają się w teaflawiny i tearubigany. To zmienia kolor liścia z zielonego na czerwonobrązowy. Zaparzony napar również zmieni kolor z żółtego i zielonego na bardziej pomarańczowy, czerwonawy i brązowy.
Prażenie/gotowanie na parze
Prażenie, palenie i gotowanie na parze herbaty może również znacząco wpływać na kolory herbaty. Prażone herbaty, takie jak Hojicha Zmieni się z bardziej zielonych kolorów liści i płynu na bardziej brązowy lub pomarańczowy. Smak również będzie się zmieniał w kierunku cieplejszym, z nutami kawy, karmelu i czekolady.
W przypadku fukamushi, czyli herbat głęboko parowanych, dłuższy proces parzenia sprawi, kolory herbatyz żółtego na ciemnozielony. Dzieje się tak, ponieważ liście są rozdrabniane podczas dodatkowego gotowania na parze, co powoduje, że do zaparzania uwalnia się więcej materiału liściowego. To nadaje herbacie mętny zielony kolor i bogaty, pełny smak.
Leżenie
W procesie starzenia herbata może również z czasem ciemnieć. Jest to widoczne w różnicy między młodym pu-erhem a dojrzałym pu-erhem. kolory herbaty pu-erhów są bardziej w kierunku tej wyraźnej pomarańczy. Kiedy herbata jest „na mokro” i dojrzewa w celu uzyskania dojrzałego pu-erh, kolory herbaty stają się czarne i matowe. Jest to całkowita transformacja kolory herbaty która następuje tylko w wyniku starzenia i fermentacji herbaty.

browarnictwo
Nie wszystkie różnice w kolory herbaty są ustalane przez producenta, niektóre różnice wynikają ze sposobu przygotowania herbaty. Jeśli zaparzysz zieloną herbatę w wysokiej temperaturze, otrzymasz więcej tych pomarańczowych kolory herbaty.
W przypadku japońskiej zielonej herbaty pożądane są te żółte lub zielone kolory herbaty, które zazwyczaj odpowiadają łagodniejszemu i słodszemu smakowi. W tym celu należy użyć niższej temperatury parzenia, między 60-71°C.
Inne herbaty, takie jak czerwona herbata, herbata oolong i czarna herbata, po prostu nabiorą ciemniejszego kolory herbaty barwury, gdy zostaną zaparzone zbyt długo. Zamiast jasnożółto-pomarańczowego koloru, otrzymasz ciemnopomarańczowy. Warto na to zwracać uwagę, gdy lepiej poznasz sposób parzenia herbaty i dowiesz się, które parametry parzenia dają najlepsze rezultaty.
W zależności od temperatury i czasu parzenia, możesz wydobywać z liści zupełnie inne proporcje składników, co sprawi, że smak będzie zupełnie inny.
Zaparzanie
Ostateczna różnica w kolory herbaty sprowadza się do parzenia. Upewnij się, że nie wyrzucasz liści herbaty po jednym zaparzeniu! Można ich używać wielokrotnie, a każdy z nich nada im inny smak.
Z reguły kolory herbaty napar zaczyna się od ciemnego koloru, a następnie stopniowo staje się jaśniejszy z każdym parzeniem, choć nie zawsze tak jest. W przypadku fukamushi Sencha , Ten kolory herbaty W rzeczywistości stają się ciemniejsze w drugim parzeniu. Upewnij się, że tego nie przegapisz i ciesz się 3-4 parzeniami każdej japońskiej zielonej herbaty!