Niektóre Zielona herbata jest gorzka, Ale nie musi tak być! Istnieje wiele technik, które możesz zastosować, aby zmniejszyć gorzki smak zielonej herbaty, a jednocześnie cieszyć się jej licznymi korzyściami zdrowotnymi.
Wiele osób pyta dlaczego moja herbata ma gorzki smak i prawdopodobnie robią coś źle przy wyborze lub przygotowywaniu herbaty.
Odpowiemy dlaczego zielona herbata ma gorzki smak dla niektórych osób i Jak sprawić, by herbata była mniej gorzka
Przyjrzymy się również temu, dlaczego zielona herbata jest gorzka i przeanalizujemy czynniki, które prowadzą do uczucia gorzkiego smaku podczas picia herbaty.
Bez zbędnych ceregieli, zacznijmy i poznajmy wszystkie sposoby na pozbycie się gorzkiej herbaty. 🍃🍵
Powody, dla których zielona herbata jest gorzka
Aby zrozumieć, dlaczego Zielona herbata jest gorzka, Musimy przyjrzeć się składnikom chemicznym liścia, a także sposobowi produkcji herbaty. Przyjrzyjmy się kilku czynnikom, które mogą wpływać na gorycz zielonej herbaty.
Katechiny nadają zielonej herbacie gorzki smak
Katechiny to główne przeciwutleniacze występujące w zielonej herbacie. Mogą one nadawać jej gorzki lub cierpki smak, a także powodować uczucie wysuszenia lub ściągnięcia w ustach po wypiciu filiżanki herbaty. Katechiny rozpuszczają się w wodzie, ale nie tak dobrze w chłodnej wodzie.
Kiedy ludzie pytają: dlaczego moja herbata ma gorzki smak, jedną z najkrótszych odpowiedzi, jaką można udzielić, jest to, że zawiera katechiny, ale w grę wchodzą również inne czynniki.
Data i obszar zbioru
Data zbioru herbaty może wpływać na jej gorzki smak. Pierwszy zbiór krzewu herbacianego wczesną wiosną zazwyczaj daje najłagodniejszą i najsłodszą zieloną herbatę.
Herbata z późniejszych zbiorów jest zazwyczaj bardziej ziemista lub gorzka. Jednym z powodów, dla których ludzie myślą, że Zielona herbata jest gorzka jest to, że herbata w torebkach jest zazwyczaj wytwarzana z późniejszych zbiorów i liści niższej jakości.
Wyższa zawartość polifenoli sprawia, że zielona herbata jest gorzka
Polifenole to kolejny składnik zielonej herbaty, który może powodować jej gorzki smak. Polifenole występują w wielu gatunkach roślin i mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Działają jako przeciwutleniacze w organizmie i mogą chronić go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mogą również przyczyniać się do gorzkiego lub cierpkiego smaku herbaty.
rodzajowi zielonej herbaty
Niektóre zielone herbaty mają w sobie pewną goryczkę. Wielu miłośników herbaty lubi rzucić wyzwanie swojemu podniebieniu tymi bardziej suchymi, cierpkimi lub gorzkimi smakami. Dzięki temu herbata ma bogatszą strukturę i bardziej wyrazisty smak.
Niezacieniowana Sencha Na przykład, herbata ma mieć lekką goryczkę, która dopełni jej smak. Jeśli nie lubisz gorzkiego smaku herbaty, możesz po prostu unikać niektórych bardziej gorzkich rodzajów herbaty.
Masowa produkcja
Kolejny powód, dla którego Zielona herbata jest gorzka jest taki, związany jest z jej produkcją. Większość zielonej herbaty jest projektowana ze względu na wygodę, a nie smak.
Podczas tej masowej produkcji używa się liści niższej jakości i są one źle traktowane. Prowadzi to do płaskiego lub gorzkiego smaku zielonej herbaty, a wiele osób pytających, dlaczego zielona herbata smakuje źle, tak naprawdę nigdy nie piło dobrej zielonej herbaty.
Jakość wody używanej do parzenia
Zaparzanie herbaty za pomocą wody o niższej jakości może prowadzić do gorzkiego smaku. W przypadku zielonej herbaty zalecamy użycie wody filtrowanej o niższej temperaturze, aby uzyskać najlepsze rezultaty. W dalszej części podamy wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować filiżankę zielonej herbaty, która nie będzie gorzka.
Zawartość kofeiny
Sama kofeina ma gorzki smak i to jeden z powodów, dla których jest stosowana jako mechanizm obronny przed owadami. Jak na ironię, zawartość kofeiny jest jednym z powodów, dla których herbata stała się tak popularna wśród ludzi. Kofeina występuje w bardzo małych ilościach w liściach herbaty, ale nadal przyczynia się do jej goryczki.
Dłuższy czas parzenia może sprawić, że zielona herbata będzie gorzka
Im dłużej parzysz herbatę, tym więcej składników wyekstrahujesz z liści. Dotyczy to również gorzkich substancji, takich jak katechiny, polifenole i kofeina. Jeśli pytasz dlaczego moja herbata ma gorzki smak, jedną z pierwszych rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, jest czas parzenia herbaty.
Dlaczego moja herbata ma gorzki smak – cały film
6 sposobów na zmianę gorzkiego smaku zielonej herbaty
Jednym z powodów, dla których ludzie myślą, Zielona herbata jest gorzka że tak naprawdę chodzi o rodzaj herbaty, którą wybrali i sposób jej przygotowania.
W poprzedniej sekcji omówiliśmy, dlaczego zielona herbata smakuje źle, gdy jest nieprawidłowo przygotowana, ale teraz przechodzimy do ciekawszej części, czyli Jak sprawić, by herbata była mniej gorzka. Zaczynamy parzyć!
Wybierz herbatę ze słodkiej odmiany
Chociaż większość japońskich zielonych herbat pochodzi z odmiany Yabukita, w rzeczywistości jest to jedna z bardziej gorzkich odmian roślin używanych do produkcji japońska zielona herbata.
Jednym z powodów, dla których ludzie uważają zieloną herbatę za gorzką, może być fakt, że większość pije bardziej gorzkie odmiany. Jeśli szukasz słodszej zielonej herbaty lub mniej gorzkiej matchy, wybierz herbatę z odmiany Saemidori lub Asatsuyu.
Postaw na herbatę w cieniu

Jeśli rolnik chce uzyskać słodszą zieloną herbatę, okrywa roślinę specjalną siatką zwaną kabuse. Gdy roślina herbaty zostanie wystawiona na działanie promieni słonecznych, zacznie przekształcać słodką i pikantną teaninę w bardziej gorzkie katechiny.
Aby utrzymać wyższą zawartość teaniny, krzew herbaciany należy osłonić przed światłem słonecznym za pomocą tych siatek. Im dłużej roślina jest zacieniona, tym słodsza może się stać, a w ten sposób unikniesz gorzkiej herbaty lub gorzkiej matchy.
Zaparz w chłodniejszej wodzie
Po zaparzeniu herbaty upewnij się, że parzysz ją prawidłowo. Wiele osób, które myślą, Zielona herbata jest gorzka że po prostu parzy ją za gorąco!
Na szczęście dla osób lubiących słodkie herbaty, gorzkie składniki zielonej herbaty (katechiny) są trudniejsze do wyekstrahowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak naprawić gorzką herbatę możesz użyć wody o niższej temperaturze, aby wyekstrahować mniej tych gorzkich składników.
Jak mogę określić, jakiej temperatury użyć?
Aby zaparzyć ciepłą Gyokuro , Zalecamy użycie wody o temperaturze 60 stopni Celsjusza lub 140 stopni Fahrenheita. Dzięki temu herbata będzie miała mniej goryczki. W przypadku herbaty takiej jak Sencha , można osiągnąć temperaturę do 160 stopni Fahrenheita, a w przypadku mocniejszych herbat, takich jak Hojicha , Genmaicha , bancha a nawet kukicha możesz osiągnąć temperaturę 175 stopni Fahrenheita. Po przygotowaniu tych herbat w niższych temperaturach możesz wkrótce zastanowić się, czy wierzysz, Zielona herbata jest gorzka.
Jak naprawić gorzką herbatę metodą parzenia na zimno

Jeśli naprawdę chcesz wydobyć mniej goryczy z liści, możesz zimna herbata zielona. Tej metody używają niektórzy miłośnicy herbaty, aby uzyskać słodsze i łagodniejsze herbaty. Jeśli masz jakieś Gyokuro u siebie w domu, zimne piwo Gyokuro to konieczność!
Wystarczy wsypać 5 gramów liści herbaty na dno dzbanka, zalać zimną lub pokojową wodą i odstawić herbatę na kilka godzin.
Po upływie czasu możesz przelać zawartość dzbanka do szklanki i delektować się pyszną, chłodną, orzeźwiającą filiżanką słodszej zielonej herbaty.
Parzyć krócej
Oprócz parzenia w niższej temperaturze, należy również upewnić się, że herbata nie jest parzona zbyt długo. Jednym z powodów, dla których ludzie uważają, że zielona herbata jest gorzka jest to, że jest parzona zbyt długo.
Chociaż może to nie mieć aż takiego znaczenia w przypadku parzenia na zimno, nawet 60 stopni Celsjusza wystarczy, aby wydobyć goryczkę, jeśli herbata będzie parzona zbyt długo przez kilka minut. W rezultacie wiele osób, które parzą herbatę zbyt długo, pomyśli, że Zielona herbata jest gorzka.
jak sprawić, by herbata była mniej gorzka dzięki krótszemu parzeniu
Zalecamy parzenie przez 2 minuty Gyokuro i 1 minutę, jeśli chodzi o inne rodzaje japońskiej zielonej herbaty, takie jak Sencha . Powód Gyokuro Trochę więcej czasu na parzenie wynika z tego, że jest ciaśniej zwinięta. Aby liście mogły się otworzyć i uwolnić swój smak do wody, potrzeba dodatkowej minuty. Zawiera również mniej katechin. Gyokuro ze względu na długi proces cieniowania, co zmniejsza goryczkę do wydobycia.
Używaj herbaty liściastej, a nie herbaty w torebkach

Niestety, większość osób, które myślą, Zielona herbata jest gorzka pije herbatę z torebek. Torebki herbaty zazwyczaj zawierają liście o znacznie niższej jakości niż herbata liściasta.
Torebki herbaty są produkowane z myślą o okazjonalnych miłośnikach herbaty i dlatego są produkowane masowo z najtańszych liści herbaty. Torebki herbaty są często wytwarzane z resztek liści z procesu produkcji herbaty.
Mogą być wytwarzane z późniejszych zbiorów, które zawierają mniej składników odżywczych, lub ze starszych liści, łodyg lub innych materiałów roślinnych. Smak herbaty liściastej nie mógłby być bardziej odległy od herbaty w torebkach – herbata w torebkach ma płaski i gorzki smak, a zielona herbata liściasta charakteryzuje się słodkim i złożonym zestawem smaków.
Używasz za dużo lub za mało herbaty
Jeśli używasz za dużo herbaty, może to również być powodem, dla którego myślisz, że Zielona herbata jest gorzka. Istnieje bardzo precyzyjny stosunek liści herbaty do wody, którego możesz użyć, aby uzyskać najlepszą filiżankę herbaty. W przypadku japońskiej zielonej herbaty najlepiej użyć 5 gramów liści i 150 ml wody. Dzięki temu uzyskasz złożoną gamę smaków, bez przytłoczenia smakiem.
Jak uczynić herbatę mniej gorzką, mierząc liście
Chociaż najlepiej jest użyć wagi do odmierzania liści herbaty, rozumiemy, że dla większości osób pijących herbatę może to być zbyt wiele. Zamiast tego możesz użyć łyżki stołowej.
Jedna czubata łyżka stołowa liści powinna wystarczyć do większości rodzajów japońskiej zielonej herbaty. Po kilkukrotnym użyciu łyżki stołowej powinieneś mieć właściwy pomysł na herbatę i od tego momentu możesz po prostu „oceniać” jej jakość.
Słodź herbatę we właściwy sposób
Upewnij się, że jeśli zamierzasz słodzić zieloną herbatę, robisz to we właściwy sposób. W Japonii dodawanie cukru do zielonej herbaty jest praktycznie niespotykane. Smak zielonej herbaty jest najważniejszy, a jeśli nie możesz w pełni doświadczyć go w czystej postaci, naprawdę wiele tracisz.
Dlaczego słodzik nie jest sposobem na gorzką herbatę
Dodając słodzik do herbaty, masz wrażenie, jakbyś patrzył na nią z klapkami na oczach. Subtelna słodycz, której uzyskanie wymaga tak wiele pracy, zostaje całkowicie utracona. Przyjemna goryczka, którą ceni wielu miłośników herbaty, jest niemal nie do poznania.
Jest coś wyjątkowego w delektowaniu się napojem dokładnie tak, jak zamierzył rolnik, co pozwala na głębszą więź między pijącym herbatę a polem, na którym herbata została wyprodukowana.
Jeśli pijesz gorzkiej matchy i stwierdzisz, że musisz dosłodzić herbatę, zalecamy zjedzenie do niej słodkiego napoju lub „wagashi”. Pomoże to złagodzić goryczkę, ale nadal będziesz mógł cieszyć się czystym smakiem każdego z nich z osobna.
Większość ludzi uważa, że zielona herbata jest gorzka... I mylą się: można ją ulepszyć.
Nie wszyscy Zielona herbata jest gorzka, Ale łatwo zrozumieć, dlaczego ludzie tak myślą, biorąc pod uwagę, że najpopularniejsze rodzaje zielonych herbat są sprzedawane w torebkach. Jeśli naprawdę chcesz doświadczyć gładkiej, słodkiej i złożonej zielonej herbaty, musisz zdecydować się na wysokiej jakości herbatę liściastą. Na początku może się to wydawać onieśmielające, ale łatwo znaleźć takie herbaty online.
Gdy już masz herbatę, wystarczy wykonać kilka podstawowych kroków, aby przygotować ją prawidłowo. Jesteśmy tutaj, aby Ci w tym pomóc. Dzięki darmowej wysyłce na cały świat i codziennym filmom edukacyjnym o herbacie na YouTube, TikToku i Instagramie, wierzymy, że sprawiamy, że wspaniała herbata jest bardziej dostępna dla ludzi na całym świecie. Z przyjemnością będziemy częścią Twojej herbacianej podróży!
Ostatnie słowa o tym, że zielona herbata jest gorzka
Często przytaczanym cytatem jest to, że można przemienić dobre liście w złą herbatę, ale nie da się przemienić złych liści w dobrą herbatę. To dobra wskazówka, jeśli chodzi nie tylko o wybór herbaty, ale także o jej przygotowanie.
Jeśli uważasz, że zielona herbata jest gorzka, możliwe, że wybrałeś niewłaściwą lub parzysz ją w niewłaściwy sposób (lub kombinację obu tych rzeczy). Nie przegap wspaniałego świata herbaty tylko z powodu kilku złych doświadczeń!
Jeśli chcesz spróbować dobrej herbaty liściastej, mamy dla Ciebie mnóstwo opcji. W ciągu ostatnich kilku lat podróżowaliśmy po całej Japonii, spotykając się z dziesiątkami różnych rolników i degustując setki różnych herbat.
Wybraliśmy 30 naszych ulubionych herbat, aby podzielić się nimi z każdym z nas w kolekcji herbat, którą nazwaliśmy mega próbkę. W tym zestawie degustacyjnym spróbujesz 30 różnych rodzajów ceremonialnej matchy, Sencha , Gyokuro , Hojicha , Genmaicha , bancha, kukicha i Kamairicha Wszystko w jednym miejscu. Wypróbuj je i daj nam znać, które najbardziej Ci odpowiadają!