Prawie tak samo ważne, jak przetwarzanie herbaty, jest zbiór herbaty. Jak zapewne wiesz, sama uprawa krzewów herbacianych może stanowić duże wyzwanie dla rolników, a jej dopracowanie może zająć lata.
Wreszcie, po całej pracy włożonej przez rolników w uprawę herbaty, nadchodzi czas zbioru liści. Zbiór herbaty odbywa się kilka razy w roku i w wielu przypadkach może decydować o jej jakości. Jakość herbaty zależy nie tylko od sposobu jej uprawy i przetwarzania, ale także od sposobu jej zbioru.
To powiedziawszy, przejdźmy do szczegółów, aby zrozumieć proces zbioru herbaty. 🍃🍵
Czym jest zbiór herbaty?
Zbiór liści herbaty to ważny etap w procesie produkcji herbaty. Jak zapewne już wiesz, rolnik może znacząco zmienić smak herbaty, zbierając liście herbaty z różnych części krzewu herbacianego lub w różnym czasie. To jedno z wielu obliczeń, które rolnik musi wykonać, aby poprawić smak produkowanej herbaty i zmaksymalizować plony ze swojego pola herbacianego.
Jak zbierać Camellia sinensis

Zbiór liści herbaty jest taki sam, jak zbiór liści każdej innej rośliny. Najlepiej zbierać liście przy łodydze, aby nie naruszały one integralności samego liścia. zbiór herbaty może wymagać dużych umiejętności i może być pracą na pełen etat. W przypadku herbaty takiej jak Gyokuro Na przykład, w przypadku jednej z najcenniejszych herbat liściastych w Japonii, należy zebrać trzy górne liście krzewu herbacianego. Mają one najsłodszy smak i najwięcej składników odżywczych.
Najpierw należy zidentyfikować trzy górne liście krzewu herbacianego, a następnie chwycić łodygę krzewu kilka milimetrów poniżej trzeciego liścia. Następnie delikatnie pociągnąć, aż usłyszysz cichy trzask, a liść powinien się oddzielić. Ta metoda Zbiór liści herbaty jest niezwykle czasochłonna, ale pozwala uzyskać zieloną herbatę o doskonałej jakości.
Ile razy można zbierać herbatę w ciągu roku?

Zbiór liści herbaty może się to zdarzać nawet 4 razy w roku. Po pierwszym zbiorze wczesną wiosną, można go zebrać ponownie w czerwcu lub lipcu. Herbata z drugiego zbioru ma drugą najwyższą wartość odżywczą i smakową, dlatego często jest wykorzystywana do produkcji tańszych herbat. Rolnicy mogą również łączyć liście z pierwszego i drugiego zbioru, aby obniżyć cenę herbaty, zapewniając jednocześnie pełnię smaku. Latem temperatury w większości Japonii bywają dość wysokie, więc zbiory w tym czasie są pracochłonne.
Krzew herbaciany można zbierać po raz trzeci późnym latem, ale jest to bardziej powszechne w południowej Japonii. Trzeci zbiór rośliny daje herbatę bardzo niskiej jakości i o niższej zawartości składników odżywczych. Roślina herbaciana potrzebuje wystarczająco dużo czasu, aby pobrać składniki odżywcze z gleby, a zebrana w tak krótkim czasie, nie jest w stanie wytworzyć tak intensywnego smaku.
W połowie października lub w połowie listopada niektóre krzewy herbaciane są zbierane po raz czwarty i ostatni. Niektórzy nazywają to Aki Bancha, czyli zbiorem jesiennym. Niektórzy rolnicy decydują się na sprzedaż tej herbaty klientom, ale rolnicy tacy jak pan Watanabe z Yakushimy mają inny plan dotyczący liści. Zbiera liście jesienią, a następnie wykorzystuje je jako nawóz dla rośliny. Jego zdaniem, roślina herbaciana przez cały rok pobierała składniki odżywcze z gleby, więc teraz musi oddać część z nich pod koniec roku.
Jak wybiera się najlepsze liście?

Jeśli produkujesz japońską zieloną herbatę najwyższej jakości, musi ona pochodzić z pierwszego zbioru. Roślinę herbacianą zbiera się nawet 4 razy, od kwietnia do listopada, a jej jakość spada z każdym zbiorem. Po ostatnich zbiorach herbaty w listopadzie, roślina ma całą zimę na zgromadzenie składników odżywczych, które uwalnia wraz z pierwszymi kiełkami wiosną. Te świeże, wiosenne liście są najbardziej aromatyczne i dlatego osiągają najwyższą cenę.
Herbatę zbieraną podczas pierwszego zbioru nazywa się 'shincha' i jest to jedna z najbardziej cenionych herbat w Japonii. Prawdziwi miłośnicy herbaty będą czekać cały rok, aby znaleźć się wśród pierwszych, którzy zakupią nowe zbiory Shincha wiosną. Praktyka ta była bardziej powszechna dekady temu, ale teraz, dzięki powszechnemu stosowaniu chłodnictwa, herbata może być świeża przez cały rok. Herbata Shincha, podobnie jak Shincha od pana Nuruki, może być bardzo aromatyczna, z lekko słodkim i wytrawnym posmakiem.
Gdy w Japonii nadchodzi jesień, nawożenie upraw herbaty staje się szczególnie ważne dla rolników. Gleba musi być przygotowana na długą zimę, aby roślina mogła odpocząć i wchłonąć składniki odżywcze przed wiosennymi zbiorami. Wielu rolników stosuje słomę jako podstawę pod rośliny herbaty. Spełnia ona kilka ważnych funkcji. Po pierwsze, pozwala roślinie herbaty zatrzymać wilgoć, zatrzymując ją w wodzie. Ponadto nawozi roślinę i utrzymuje ciepło korzeni przez całą zimę.
Po długiej zimie, wiosną zaczną wyrastać kiełki krzewu herbacianego i wkrótce będzie można je zbierać. Najpopularniejszym sposobem zbioru krzewu herbacianego w Japonii jest użycie zmotoryzowanej maszyny. zbiór herbaty Maszyna. To najefektywniejszy sposób zbioru herbaty i jeden z powodów, dla których krzewy herbaciane są ułożone w równe rzędy. Zbieracz przycina je jak żywopłoty, a z czasem nabierają one starannie wyrzeźbionego kształtu.

Zbieracz herbaty
Ten zbieracz herbaty jest jednym z najpopularniejszych narzędzi używanych w zbiór herbaty. Narzędzie to obsługują dwie osoby, które trzymają każdą stronę maszyny i chodzą wzdłuż każdej strony rzędów herbaty, aby przyciąć górne liście.
Po ścięciu liście umieszcza się w siatce, a następnie zbiera. zbieracz herbaty łączy precyzję ręcznego zbierania z szybkością mechaniczna maszyna do zbioru herbaty, o czym wspomnimy dalej.
Mechaniczny kombajn do herbaty

Ten mechaniczna maszyna do zbioru herbaty jest innowacyjnym wynalazkiem, jeśli chodzi o Zbiór liści herbaty. Ta maszyna to w zasadzie kombajn, który można wjechać między rzędy krzewów herbaty i automatycznie zebrać. Zaletą mechanicznego kombajnu do zbioru herbaty jest to, że jest znacznie szybszy niż ręczny. zbieracz herbaty. Urządzenie to po prostu ścina wierzchołki krzewu herbacianego, aby przyciąć wierzchołkowe liście rośliny i zebrać je do siatki.
Wadą jest mechaniczna maszyna do zbioru herbaty jest to, że nie jest tak dokładny jak ten ręczny zbieracz herbaty. Ponieważ mechaniczna maszyna do zbioru herbaty Jest tak duży, że bardzo trudno go kontrolować, a zbiór można wykonywać równie precyzyjnie, jak w przypadku wersji ręcznej. Efekty będą widoczne w liściach. W przypadku… Gyokuro i Sencha i dopóki liście wyglądają dobrze, zbieracz herbaty musi działać bez zarzutu!
Czy maszyna do zbierania herbaty jest lepsza od mechanicznej?
Technicznie rzecz biorąc, zwykła, ręczna zbieracz herbaty jest lepsza niż mechaniczna maszyna do zbioru herbaty, ale istnieje kilka zmiennych. Maszyna mechaniczna maszyna do zbioru herbaty jest duża i mniej zwrotna, ale dopóki wszystkie rzędy herbaty mają tę samą wysokość, powinna sobie poradzić. Z tego powodu herbata zbierana za pomocą mechaniczna maszyna do zbioru herbaty nie musi być gorsza, wszystko zależy od tego, jak wyglądają liście.
Ręcznie zbierane liście herbaty

Czasami herbata, taka jak ceremonialna matcha i Gyokuro Herbata będzie wytwarzana z ręcznie zbieranych liści. Ta metoda zbiór herbaty jest niezwykle droga w Japonii, ale jej zaletą jest to, że liście są zbierane perfekcyjnie. Pewnego dnia w roku ludzie z całego miasta zbierają się na tym polu, aby zbierać świeże kiełki krzewu herbacianego. Ich zbiór odbywa się według precyzyjnej metody. Chcą wybrać 3 górne liście krzewu herbacianego, więc zrywają liście tuż pod trzecim liściem. Po zerwaniu liścia wrzucają go do koszyka i szukają kolejnego.
Jeśli rolnik chce wyprodukować tańszą herbatę, taką jak Bancha, wybiera liście znajdujące się niżej na krzewie, a także niektóre łodygi. Ta metoda zbiór herbaty może zapewnić rolnikowi znacznie większe plony. Liście są bardziej dojrzałe i nie tak aromatyczne. Bardziej dojrzałe liście Banchy mają niższą zawartość kofeiny i mogą dawać przyjemny cytrusowy smak z nutami zbóż, popcornu i drewna.
Jak widać, zbiór może być ważnym czynnikiem decydującym o tym, jak ceniona jest herbata. W zależności od tego, kiedy, w jaki sposób i gdzie na krzewie herbacianym jest zbierana, herbata może znaleźć się w zupełnie innej kategorii. Jeśli jesteś zainteresowany spróbowaniem herbat z pierwszego zbioru z większymi liśćmi, gorąco polecamy zapoznanie się z naszą ofertą Gyokuro herbaty. Te herbaty mają niezwykle słodki smak i wytrawny finisz. Są znane jako najbardziej poszukiwane herbaty liściaste w Japonii, a ich zbiory wymagają mnóstwa pracy. Wypróbuj je sam i daj nam znać, co o nich myślisz!
1 komentarz
Good documents