Sencha to najpopularniejsza zielona herbata w Japonii, a jednocześnie jedna z najbardziej zróżnicowanych kategorii.
W tym artykule omówimy różne rodzaje Sencha , Ten Historii Sencha i Jak przygotować Sencha .
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, Sencha , lub pijesz go już od dłuższego czasu, chętnie zaproszę Cię w podróż, podczas której odkryjesz ten wspaniały i pełen smaku napój japońska zielona herbata! 🍵🍃
Wszystko, co musisz wiedzieć o Sencha Wideo
co to jest Sencha ?

Najpierw porozmawiajmy o tym, co Sencha Jest. Sencha to rodzajowi zielonej herbaty wytwarzany z liści herbaty, które są parowane, zwijane i suszone. Wysuszone liście są następnie zalewane ciepłą wodą, aby uzyskać Sencha Herbata. Przygotowuje się ją poprzez zaparzanie przetworzonych całych liści herbaty w gorącej wodzie.
Czym różni się od matchy
To sprawia, że Sencha różni się od matchy, która jest proszkiem herbacianym mieszanym bezpośrednio z wodą. Matcha była najpopularniejszym sposobem spożywania herbaty w Japonii przed wynalezieniem Sencha .
Liście mielono na proszek i mieszano z wodą za pomocą bambusowej trzepaczki do herbaty, zwanej chasen. Ta sproszkowana herbata była i jest nadal używana w japońskiej ceremonii parzenia herbaty, gdzie herbata jest przygotowywana zgodnie ze ścisłym zestawem zasad i reguł. Biorąc pod uwagę wszystkie te zasady i narzędzia potrzebne do przygotowania herbaty, wielu opowiadało się za prostszym rytuałem.
Jeśli chcesz poznać wszystkie różnice między matchą a Sencha , zalecamy przeczytanie artykułu 👉 6 różnic między matcha kontra Sencha .
Historii Sencha herbata

Plantator herbaty o imieniu Nagatani Soen opracował herbatę, którą można było przygotować w prostszy sposób.
Odkrył, że gotując liście na parze i zwijając je w ciasne, igłowate kształty, można zachować ich smak, aż herbata będzie gotowa do zaparzenia.
Wtedy wystarczyło zaparzyć liście w gorącej wodzie, a następnie przefiltrować je w glinianym imbryku. To właśnie tutaj Sencha urodził się.
Nagatani Soen wynalazł Sencha
Wynalezienie Nagatani Soen w 1738 roku przyniosło mu kapliczkę w Ujitawarze, niedaleko domu rodzinnego, w którym dorastał. Utrzymanie tej kapliczki jest finansowane przez większe japońskie firmy herbaciane, aby oddać hołd ojcu współczesnej japońskiej herbaty.
Sencha Szybko zyskał popularność w całej Japonii ze względu na swój smak i wygodę. Do przygotowania wystarczył imbryk i gorąca woda. Rolnicy eksperymentowali później z różnymi metodami produkcji, aby stworzyć szeroką gamę Sencha widzimy dzisiaj.
Jeśli interesuje Cię historia japońskiej herbaty, artykuł 👉 Historia zielonej herbaty w Japonii i ceremonia parzenia herbaty jest stworzony dla Ciebie!
Gdzie jest Sencha Produkowana jest zielona herbata?
Na poniższej mapie możesz zobaczyć różne obszary, w których Sencha produkowana jest herbata.
Północ Japonii
Na północy współpracujemy z rolnikami, takimi jak pan Masuda i rodzina Sato, którzy produkują głównie Yabukitę Sencha herbata. Ta odmiana herbaty lepiej znosi mroźniejsze zimy w Shizuoce, ponieważ jej liście są grubsze i bardziej odporne na mróz. Chociaż Shizuoka jest największym regionem uprawy herbaty w Japonii, charakteryzuje się najmniejszą różnorodnością odmian – 93% produkowanej tam herbaty pochodzi z odmiany Yabukita.
Południe Japonii
Na południu Japonii obserwujemy znacznie bardziej zróżnicowany wachlarz Sencha Uprawa zielonej herbaty. Pan Henta z Kirishima na przykład produkuje 8 różnych odmian krzewów herbacianych na stosunkowo niewielkim polu.
Wszystkie te krzewy herbaciane dają nieco inny smak zielonych herbat, które można ze sobą mieszać, tworząc Henta. Sencha , który łączy w sobie najlepsze cechy wszystkich odmian lub można je podzielić na pojedyncze odmiany Sencha Herbaty. Te pojedyncze odmiany herbat, takie jak henta saemidori Sencha , Ten Okumidori Sencha i Asanoka Sencha , celebrować indywidualność i różnorodność odmian herbaty.
Proces uprawy japońskiej zielonej herbaty ma wiele różnych odpowiedzi. To pytanie, które często nam zadają, dlatego postanowiliśmy stworzyć listę, aby omówić wszystkie miejsca, w których rośnie japońska herbata. Jeśli jesteś zainteresowany, zapraszamy do przeczytania artykułu. 👉 Gdzie rośnie japońska herbata?
Jakie są różne rodzaje Sencha ?
Cieniowanie jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku wina. Sencha herbata zielona. Jeśli chodzi o profil smakowy japońskiej zielonej herbaty, toczy się walka między słodką i pikantną teaniną a lekko gorzkimi lub cytrusowymi katechinami. Liście herbaty wystawione na działanie promieni słonecznych zaczynają przekształcać teaninę w katechiny, chroniąc się przed promieniowaniem UV. Rolnik, chcąc uzyskać słodszą herbatę, stara się zablokować światło słoneczne, chroniąc liście przed działaniem promieni słonecznych, stosując w tym celu siatki kabuse. Czas, przez jaki roślina jest zacieniona, decyduje o rodzaju herbaty, którą uzyska.
Bez zacienienia Sencha herbata
Bez zacienienia Sencha nie jest zacieniana przed zbiorem i będzie miała lekko gorzkawy lub cierpki smak. Nie oznacza to jednak, że smak jest gorszy, ponieważ wielu miłośników herbaty preferuje bardziej wytrawne profile smakowe. Bez zacienienia Sencha . W tych herbatach wyczuwalne są nuty smakowe późnej letniej trawy i owoców cytrusowych, z mniejszą ilością słodyczy i aromatów gotowanych na parze warzyw.
Lekko cieniowana japońska Sencha
Jeśli rolnik chce pozbyć się goryczki, może zacienić herbatę na około tydzień. Dzięki temu roślina zachowa więcej teaniny, a jej smak stanie się łagodniejszy i mniej cierpki.
Warto również wspomnieć, że klimat i otoczenie plantacji herbaty mogą również powodować powstawanie herbaty częściowo zacienionej.
Gęsta mgła nad polem herbaty może częściowo blokować światło słoneczne, a jeśli w pobliżu pola herbaty znajduje się las lub wysokie góry, może to blokować światło słoneczne przynajmniej przez część dnia.
Chociaż ta herbata nadal będzie oznaczana jako herbata niezacieniona, wiadomo, że ma łagodniejszy i słodszy smak, nawet bez użycia siatki kabuse.
kabuse Sencha herbata zielona
kabuse Sencha lub kabusecha jest najdłuższym cieniowanym z Sencha Herbaty. Ta herbata jest zacieniana przez 10 do 21 dni przed zbiorem, dlatego ma znacznie wyższą zawartość teaniny. Dzięki temu liście mają ciemniejszy zielony kolor, a ich smak jest znacznie słodszy i łagodniejszy.
Gyokuro przeciwko Sencha : Jaka jest różnica?
Gyokuro Herbata słynie na całym świecie ze swojego słodko-pikantnego smaku. Ten wytrawny smak, zwany „umami”, jest doskonalony w długim i starannym procesie produkcji. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnicach między… Gyokuro i Sencha , sugerujemy przeczytanie artykułu 👉 Gyokuro przeciwko Sencha: Różnice i porównania.
Oto wszystkie kluczowe informacje, o których należy pamiętać podczas porównywania Gyokuro i Sencha :
- Jeżeli herbata jest zacieniona przez ponad 21 dni, będzie uważana za Gyokuro , najbardziej poszukiwana herbata liściasta w Japonii. Gyokuro nie jest typem Sencha , oznacza to, że należy uważać się za Sencha , Cieniowanie wynosi od 0 do 21 dni.
- Pod względem smaku, Gyokuro ma niesamowicie mocny, pikantny, wręcz bulionowy profil smakowy. Ta bulionowość w połączeniu z nutami wodorostów, które można wyczuć w niektórych z bardziej intensywnych Gyokuro herbaty, może być dość kontrowersyjna dla wielu miłośników herbaty.
- Chociaż Gyokuro jest najbardziej poszukiwaną herbatą liściastą w Japonii, z pewnością jest to smak, który trzeba nabyć. Cieniowany Sencha Herbaty takie jak kabuse Sencha leżą gdzieś pośrodku spektrum, z dużą ilością słodyczy, którą można znaleźć w Gyokuro ale bez tego intensywnego, bulionowego smaku. Mają też tendencję do posiadania nieco więcej cytrusowego aromatu, szczególnie w finiszu.
Od Ichi Bancha do Aki Bancha, kompletny proces zbioru Sencha
Innym czynnikiem wpływającym na rodzaj Sencha Produkcja rozpoczyna się w momencie zbiorów. W Japonii w ciągu roku odbywa się od 3 do 4 zbiorów herbaty, a moment zbioru decyduje nie tylko o jej smaku, ale także o cenie.
Etap 1 – Zbiór herbaty Shincha / ichi bancha
shincha To pierwsza herbata zbierana wczesną wiosną. Roślina herbaciana magazynuje składniki odżywcze z gleby przez całą zimę, a następnie uwalnia je do świeżych pąków. Te młode pędy mają najwyższą koncentrację składników odżywczych i najłagodniejszy, najsłodszy smak. Dlatego shincha ma reputację jednej z najsłodszych i najsmaczniejszych Sencha herbata zielona
Etap 2 – Zbiory herbaty Ni Bancha
Po zbiorze kiełków wiosną, roślina herbaciana wkrótce wytworzy więcej pąków. Drugie pędy będą jednak charakteryzować się niższym stężeniem składników odżywczych i mniej złożonym smakiem. Dzieje się tak, ponieważ roślina herbaciana ma mniej czasu na pobieranie składników odżywczych z gleby. Herbata z drugiego zbioru zostanie wykorzystana w tańszych mieszankach i będzie miała niższą cenę.
Etap 3 – Zbiory herbaty San Bancha
To trzecia herbata zbierana w roku. Nadaje się ona jedynie do herbat niższej jakości, takich jak herbaty w torebkach i butelkowane. Jej cena jest znacznie niższa niż Ichi Bancha i Ni Bancha, a smak jest mniej złożony i bardziej gorzki.
Etap 4 – Zbiór herbaty Aki bancha
Po zbiorze krzewu herbacianego wiosną i latem, można go czasami zebrać po raz czwarty jesienią. Będzie to Aki bancha i da najniższą jakość zielonej herbaty. Większość rolników nawet nie sprzedaje tej herbaty, a niektórzy producenci herbaty organicznej, tacy jak rodzina Watanabe, zamieniają ją w rodzaj ściółki, którą umieszcza się między rzędami herbaty, aby przywrócić glebie składniki odżywcze.
Jaka jest różnica między Sencha Herbata i Bancha

Bancha to herbata z dolnych liści krzewu herbacianego. Bancha powstaje z drugiego, trzeciego, a nawet czwartego zbioru i powstaje ze starszych liści krzewu herbacianego.
Herbata Bancha jest znacznie tańsza niż Sencha , Dlatego warto pić ją codziennie. Istnieje jednak wiele różnic między tymi dwiema kultowymi japońskimi zielonymi herbatami.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnicach między Sencha i bancha i odkryj Banchę, radzimy przeczytać artykuł 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o bancha.
japoński Sencha Proces gotowania zielonej herbaty na parze

Oprócz cieniowania i zbioru herbaty, rolnicy mają jeszcze jedną, ostatnią metodę, która może znacząco zmienić profil smakowy herbaty. Sencha . Sprowadza się to do procesu parzenia herbaty. Podczas gdy chińskie zielone herbaty są podgrzewane w dużym garnku, japońskie zielone herbaty są parowane po zbiorach. Pozwala to zachować więcej naturalnego aromatu roślinnego liści i w wielu przypadkach nadaje herbacie wyraźny zielony kolor.
Powodem, dla którego zarówno chińskie, jak i japońskie zielone herbaty muszą być poddawane działaniu ciepła, jest zapobieganie utlenianiu. Po zerwaniu liście herbaty zaczną się naturalnie utleniać i ostatecznie zamienią się w czarną herbatę. Aby wyprodukować zieloną herbatę, proces utleniania musi zostać zatrzymany. Poddanie liści działaniu ciepła dezaktywuje enzymy powodujące utlenianie i pozwala liściom zachować zielony kolor. Proces parzenia trwa zazwyczaj od 40 do 80 sekund, ale rolnik może zmienić poziom parowania, aby uzyskać określony profil smakowy. Herbata parzona przez 40–80 sekund jest uważana za zwykłą herbatę parzoną lub Chumushi, ale krótsze i dłuższe czasy parowania mogą dać unikalne rodzaje Sencha .
Jakie są różnice? Sencha Rodzaje w zależności od procesu gotowania na parze?
Asamushi
Asamushi to herbata parzona krócej, z liści gotowanych na parze przez 30–40 sekund. Ta herbata ma nieco łagodniejszy i bardziej wytrawny smak w porównaniu ze zwykłą herbatą parowaną. Sencha .
fukamushi
fukamushi Sencha to herbata parzona dłużej, z liści poddanych parowaniu przez 80–200 sekund. Podczas tego dłuższego procesu parzenia liście herbaty fukamushi Sencha Są one dalej rozdrabniane, co pozwala na przepływ większej ilości liści do filiżanki. Daje to intensywny, mętny, zielony napar o silnym, warzywnym, a nawet owocowym smaku.
Matcha-iri Sencha lub Sencha zielona herbata matcha
Kolejny ciekawy rodzaj Sencha warto wspomnieć o matcha iri Sencha lub Sencha matcha. Powstaje z połączenia proszku matcha i Sencha liście, łączące to, co najlepsze z obu światów. Matcha-iri Sencha jak Shizuku Sencha Daje doskonałą herbatę parzoną na zimno. Proszek matcha uwalniany jest już podczas pierwszego parzenia, tworząc wyjątkowo mocny napar o słodkim i owocowym smaku.
Jeśli chodzi o shizuku Sencha Zawsze stosuje się organiczną matchę , więc nie musisz się martwić o narażenie na pestycydy zawarte w zielonej herbacie. Zawartość kofeiny w tej Sencha matcha będzie nieco wyższa, ponieważ dodatek sproszkowanej herbaty pozwala na spożycie większej ilości liści. To Sencha Zielona herbata matcha zawiera także więcej teaniny i chlorofilu, co sprawia, że jest nie tylko pysznym cold brew, ale także bogatym w składniki odżywcze napojem.
Jak przygotować Sencha ?
Krok 1 – Stosunek wody
Jeśli chodzi o Przygotowywanie Sencha , Należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Pierwszym z nich jest stosunek liści do wody. W tym przypadku można zastosować standardowy stosunek liści do wody dla większości japońskich zielonych herbat, czyli 5 gramów liści i 150 ml wody.
Krok 2 – Temperatura wody
Drugim ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest temperatura wody. Sencha , Najlepszy zakres temperatur to 60-70 stopni Celsjusza (140-160 stopni Fahrenheita). Niższe temperatury można stosować w przypadku dłuższego zacienienia. Sencha i cieplejsze temperatury dla niecienionych Sencha , ponieważ mają one mieć nieco więcej tego bardziej suchego, bardziej gorzkiego smaku. fukamushi Sencha , możesz użyć niższej temperatury, ponieważ Sencha Łatwo jest przeparzyć kawę.
Krok 3 – Czas parzenia
Jeśli chodzi o czas parzenia, 1 minuta powinna wystarczyć praktycznie w każdym przypadku. Sencha . Dzięki temu liście będą miały wystarczająco dużo czasu, aby się otworzyć i uwolnić swój smak do wody. fukamushi Sencha Mają zazwyczaj mniejsze liście, dzięki czemu można je szybciej zaparzyć. W przypadku tych herbat wystarczy 45 sekund, co powinno w zupełności wystarczyć do wydobycia pełni smaku.
Jak przygotować Sencha Smakuj dobrze
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, musisz przestrzegać 10 złotych zasad Sencha lub dowolnej zielonej herbaty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tych zasadach, zachęcamy do przeczytania artykułu 👉 jak sprawić, by zielona herbata smakowała dobrze wyjaśnionego przez ekspertów od herbaty.
10 złotych zasad, których należy przestrzegać, aby stworzyć idealną herbatę Sencha :
- Kup lepszą jakość Sencha
- Używaj odpowiednich naczyń
- Parz krótko
- Zwróć uwagę na temperaturę wody
- Uważaj na dodatki smakowe
- Zaparz na zimno Sencha
- Wybór Sencha smakuje wyśmienicie
- Napar Sencha we właściwy sposób, a będzie smakować dobrze
- Popraw goryczkę Sencha
- Wybierz najlepszy smak Sencha
Która Sencha jest najlepszy?
Pytanie, który Sencha Najlepiej jest, jeśli zależy ci na tym, co lubisz. Jeśli wolisz herbatę nieco słodszą, możesz wybrać wersję z cieniem. Sencha lub nawet kabusecha.
Te herbaty będą droższe, ale zdecydowanie warto je kupić ze względu na ich słodki i łagodny smak. Jeśli wolisz herbaty bardziej wytrawne i cytrusowe, możesz wybrać herbatę bez dodatków. Sencha .
Na koniec, jeśli po prostu szukasz herbaty o dużej mocy, możesz zdecydować się na herbatę głęboko parzoną Sencha . Te Sencha Mają też dodatkową zaletę – świetnie sprawdzają się jako napój na zimno.

kiedy pić Sencha ?
Możesz pić Sencha herbatę w ciągu dnia, w zależności od tego, jak bardzo jesteś wrażliwy na kofeinę.
Sencha to herbata o średniej zawartości kofeiny, zawierająca od 40 do 60 mg kofeiny na filiżankę. To mniej niż połowa zawartości kawy w filiżance.
Zalecamy nie pić Sencha wieczorem, ale raczej pij herbatę o mniejszej zawartości kofeiny, np. Genmaicha lub kukicha. Powinno być w porządku do picia Sencha rano i wczesnym popołudniem, nie spędzając Ci snu z powiek w nocy.
Jakie są korzyści Sencha Herbata?
Jest ich wiele Korzyści z Sencha herbata, ale możemy skupić się na niektórych najważniejszych, takich jak teanina, katechiny i kofeina.
Katechiny
Katechiny, takie jak EGCG (galusan epigallokatechiny), są wyjątkowo powszechne w herbacie. Są one produkowane jako ochrona przed promieniowaniem UV i mogą mieć pewne korzyści zdrowotne. Aby zmaksymalizować zawartość katechin w herbacie, wybierz herbatę bez zacienienia. Sencha i zaparzać ją w wyższej temperaturze. Oczywiście ta metoda sprawi również, że herbata będzie bardziej gorzka, ponieważ katechiny odpowiadają za bardziej gorzki smak zielonej herbaty.
Teanina
Jeśli szukasz aminokwasów w herbacie, zwróć uwagę na coś znanego jako l-teanina. Jest to główny aminokwas występujący w zielonej herbacie i występuje tylko w jednej innej roślinie, co czyni ją wyjątkową. Uważa się, że to właśnie ona odpowiada za uczucie spokoju i czujności, jakie odczuwa się pijąc zieloną herbatę, i to właśnie dlatego herbata jest pita podczas medytacji od ponad tysiąca lat. Jeśli chcesz zmaksymalizować zawartość chlorofilu i teaniny w herbacie, powinieneś wybrać zacienioną Sencha herbata.
kofeina
W przypadku tych herbat otrzymasz również większą dawkę kofeiny, więc po prostu weź to pod uwagę. Jeśli użyjesz cieplejszej wody do zaparzenia, Sencha herbata zielona, Wydobędziesz więcej składników z liścia, ale smak będzie mniej przyjemny. Na szczęście teaninę można również ekstrahować w niższej temperaturze.
Jeśli chodzi o kofeinę w normalnym Sencha , Jest stosunkowo umiarkowana, więc jeśli nie pijesz jej późnym popołudniem lub wieczorem, nie powinna sprawiać większych problemów. Warto wziąć pod uwagę zawartość kofeiny w filiżance. Sencha na przykład od ⅓ do ½ filiżanki kawy i postępuj zgodnie z tym.
gdzie kupić Sencha ?

Jeśli chcesz spróbować kilku różnych japońskich zielonych herbat jednocześnie, możesz wypróbować nasze Sencha zestawów z próbkami herbat. Rozpocznij swoją podróż do świata głęboko parowanych herbat z Sencha s. Do niektórych naszych próbek otrzymasz również czajniczek, dzięki któremu będziesz mógł przygotować Sencha Herbaty we właściwy sposób!
Który japoński Sencha Od czego powinienem zacząć?

Chociaż sensowne może być rozpoczęcie od jednego z naszych zestawów próbek zielonej herbaty, aby móc spróbować wielu różnych herbat naraz, możesz być gotowy na podjęcie ryzyka i zacząć od pełnego opakowania Sencha zielona herbata. W takim przypadku zalecamy wybór fukamushi Sencha yamaga no sato. To jest nasz najpopularniejszy Sencha Herbata i łatwo zrozumieć dlaczego. Jest produkowana przez rodzinę Sato w Shizuoka metodą głębokiego gotowania na parze. To wygładza smak i nadaje jej intensywny zielony kolor.
Yamaga no Sato doskonale sprawdza się również jako japońska herbata parzona na zimno. Ta metoda wydobywa słodycz herbaty i jeszcze bardziej redukuje goryczkę. Nuty jagód liczi, które kiedyś subtelnie grały w tle, teraz wysuwają się na pierwszy plan. Jeśli chcesz delektować się tym owocowym, słodkim i orzeźwiającym napojem w ciepły dzień, znajdziesz go na naszej stronie internetowej i skorzystaj z naszych wskazówek, aby przygotować idealną zieloną herbatę parzoną na zimno.
Jaka jest różnica między Sencha i Hojicha

Sencha i Hojicha Obie herbaty są bardzo popularne, ale smakują zupełnie inaczej.
Napisaliśmy specjalny artykuł, aby je porównać Hojicha przeciwko Sencha , Czym różnią się te dwie herbaty, jaki jest proces ich produkcji i jakie mają różne profile smakowe.
Zapoznaj się koniecznie z artykułem 👉 różnica między Sencha przeciwko Hojicha .
Ostatnie słowa o Sencha herbata zielona
Wśród rodzajów japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej metodą naparu, Sencha wyróżnia się spośród takich specyficznych typów jak Gyokuro w tym, że jest zacieniana przez krótszy czas lub wcale, lub bancha, czyli ta sama herbata, ale zbierana później w sezonie. Jest to najpopularniejsza herbata w Japonii, stanowiąca około 80 procent herbaty produkowanej w tym kraju. Uwielbiamy Sencha i gorąco polecamy Ci spróbować samemu!
Bardzo dziękujemy za poświęcenie czasu na przeczytanie tego artykułu o Sencha . Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat japońskiej zielonej herbaty, koniecznie przeczytaj inne artykuły poruszające inne tematy.
1 komentarz
Great comprehensive yet concise article. Thanks for writing!