bancha to herbata produkowana z dolnych liści krzewu herbacianego, a zatem jest znacznie tańsza niż inne herbaty.
Poza ceną ma dodatkowe zalety. Zawiera również mniej kofeiny i ma naprawdę przyjemny, unikalny smak. W tym artykule omówimy, czym jest bancha, jaki ma smak i jak ją przygotować.
Omówimy również korzyści zdrowotne płynące z herbaty bancha i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej rutyny! 🍵🍃
Czym jest bancha 番茶

Słowo bancha w języku japońskim zawiera dwa znaki kanji: „ban” 番 i cha „茶”. Znak „cha” wyraźnie oznacza herbatę, ale znak „ban” może mieć dwa różne znaczenia, które wiele mówią o samej herbacie.
Pierwsze tłumaczenie słowa bancha to „późna herbata”, co ma sens, ponieważ herbata ta jest zbierana później w roku, po shincha i Sencha . To byłby dobry sposób na rozróżnienie Sencha vs Bancha Ponieważ bancha powstaje z drugiego, trzeciego, a nawet czwartego zbioru i jest wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego.
Druga definicja banchy mówi o innym aspekcie herbaty. „Ban” może również oznaczać „codziennie”, co również ma sens w przypadku banchy, ponieważ herbata bancha jest znacznie tańsza niż Sencha , więc ma sens pić ją codziennie. Niezależnie od tego, jaka jest prawdziwa definicja, warto pamiętać o tej dychotomii, próbując zrozumieć herbatę bancha. To herbata z późnych zbiorów, która ma być niedroga i dostępna dla mieszkańców całej Japonii.
Wyjaśnienie wideo o bancha
Jak zaparzyć banchę
Parzenie herbaty bancha jest proste, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi prostymi instrukcjami. Zauważysz jedyną istotną różnicę w parzeniu Sencha vs Bancha to temperatura.
- Krok 1: Dodaj 5 gramów herbaty bancha do imbryka Kyusu
- Krok 2: Zalej 150-200 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza
- Krok 3: Pozostaw liście na 1 minutę bez mieszania
- Krok 4: Wlej herbatę do szklanki i delektuj się! Wbudowany filtr w imbryku Kyusu automatycznie odfiltruje liście, aby nie trafiły do filiżanki.
- Krok 5: Możesz użyć liści jeszcze 3-4 razy lub tylko do momentu, aż stracą smak. Użyj wody o tej samej temperaturze, ale zaparzaj je przez 20 sekund przy każdym kolejnym naparze.
Jak sprawić, by bancha smakowała dobrze
Istnieje 10 złotych zasad, których należy przestrzegać, aby zaparzyć idealną banchę lub dowolną zieloną herbatę. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tych zasadach, sugerujemy przeczytanie artykułu 👉 jak sprawić, by zielona herbata smakowała dobrze wyjaśnionego przez ekspertów od herbaty.
10 złotych zasad, których należy przestrzegać, aby przygotować idealną banchę:
- Kupuj Banchę lepszej jakości
- Używaj odpowiednich naczyń
- Parz krótko
- Zwróć uwagę na temperaturę wody
- Uważaj na dodatki smakowe
- Zaparz Banchę metodą cold brew
- Wybór Banchy o doskonałym smaku
- Zaparz Banchę we właściwy sposób, a będzie smakować wyśmienicie
- Zwiększ goryczkę Banchy
- Wybierz Banchę o najlepszym smaku
korzyści z herbaty bancha
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zaletach tej herbaty, nasz zespół napisał szczegółowy artykuł zatytułowany 👉 korzyści z herbaty bancha. Poniżej znajdziesz krótkie podsumowanie artykułu wraz z filmem objaśniającym.
Banchę często pije się po posiłku, ponieważ uważa się, że wspomaga trawienie. Może to mieć związek z wyższą zawartością minerałów w bardziej dojrzałych liściach herbaty. Tę mineralność można wyczuć zarówno w smaku, jak i w konsystencji herbaty, ponieważ wywołuje ona lekkie mrowienie na języku.
bancha To świetna herbata dla całej rodziny. Działa alkalizująco, więc jest łagodniejsza dla żołądka, zawiera mniej kofeiny i więcej żelaza. Zazwyczaj nie zaleca się podawania zielonej herbaty małym dzieciom, ale ta jest często przez nie pita, ponieważ ma tak niską zawartość kofeiny. Można ją również pić później w ciągu dnia, bez konieczności zarywania nocy.
Testujemy tę Banchę od dłuższego czasu i niesamowitym odkryciem, jakiego dokonaliśmy, jest to, że można ją parzyć nawet 6 razy!
Jaka jest różnica między Sencha vs Bancha
Sencha to najpopularniejsza herbata w Japonii, a bancha jest drugą najpopularniejszą. Z tego powodu naturalne jest porównanie ich ze sobą. Sencha vs Bancha. Zanim zaczniemy, Chętnie zaproszę Cię do przeczytania artykułu 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o Sencha . Odkryjesz cały sekret tej doskonałej zielonej herbaty. Jaka jest więc różnica między Sencha i bancha?
Sencha i bancha pochodzą z tej samej rośliny.
Często zdarza się, że Sencha i bancha pochodzą z tej samej rośliny. Nie tylko tego samego gatunku rośliny, ale tej samej konkretnej rośliny.
Sencha powstaje z pierwszego zbioru i liści wierzchołkowych
Sencha jest zazwyczaj wytwarzana z pierwszego zbioru, a wierzchołkowe liście są wybierane z krzewu herbacianego. Z tych liści powstaje łagodniejsza i słodsza herbata o delikatnej cierpkości i niektórych z tych trawiastych cech.
Bancha jest wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego
Bancha jest wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego lub z późniejszych zbiorów. Te bardziej dojrzałe liście są twardsze i nadają herbacie bardziej ziemisty lub drzewny profil smakowy. Chociaż nie jest całkowicie błędne stwierdzenie, że bancha jest wytwarzana z „resztek” liści Sencha Proces produkcji, wielu miłośników banchy może się na to obrazić! Herbata bancha ma tak wiele zalet, że herbata bancha o których porozmawiamy później.

Jak smakuje herbata bancha?
Smak zaczyna się od przyjemnego posmaku kory drzewa lub drewna podczas pierwszych 1-3 parzeń, a następnie zmienia się w słodką, łagodną herbatę po 4-6 parzeniach. Opakowanie 200 gramów, które sprzedajemy, powinno wystarczyć na miesiące, jeśli parzy się je 6 razy!
Czy herbata bancha zawiera kofeinę?
Herbata bancha zawiera znacznie mniej kofeiny niż Sencha . Główna różnica między Sencha vs Bancha Jeśli chodzi o zawartość kofeiny, ma to związek z używanymi liśćmi. Kofeina jest wytwarzana przez roślinę herbacianą jako ochrona przed owadami. Kofeina może być niezwykle gorzka, a nawet toksyczna dla owadów, dlatego tworzy wokół liścia herbaty rodzaj powłoki ochronnej.
Młodsze, delikatniejsze liście rośliny herbacianej są bardziej podatne na ataki owadów, dlatego muszą produkować więcej kofeiny, aby się bronić. Dlatego herbaty z młodszych liści herbaty, takie jak Gyokuro , matcha i Sencha mają stosunkowo wysoką zawartość kofeiny.
Starsze, bardziej dojrzałe liście krzewu herbacianego są twardsze i mniej podatne na insekty. Oznacza to, że nie muszą produkować aż tak dużo kofeiny, aby się chronić, dlatego herbaty ze starszych liści, takich jak Genmaicha , Hojicha i bancha to zielone herbaty o niższej zawartości kofeiny.
Jeśli szukasz herbaty z najniższą zawartością kofeiny w Japonii, warto przyjrzeć się herbatom takim jak bancha, Genmaicha , kukicha i Hojicha . Ale które herbaty zawierają najmniej kofeiny? Jeśli chcesz poznać odpowiedź, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 herbaty o najniższej zawartości kofeiny: od najniższej do najwyższej zawartości kofeiny
Gdzie w Japonii uprawia się Banchę?
bancha To najpopularniejsza japońska zielona herbata po Sencha , Nic więc dziwnego, że jest uprawiana wszędzie. Ponieważ herbata bancha jest wytwarzana z późniejszych zbiorów i starszych liści, wielu plantatorów herbaty, którzy produkują herbatę taką jak Sencha będzie również produkować herbatę bancha. Różnica między Sencha vs Bancha Sprowadza się to bardziej do zbioru, a nie do obróbki samej herbaty, więc tak naprawdę można je produkować z tej samej rośliny.
Odpowiadając na pytanie, herbata bancha, podobnie jak wszystkie inne japońskie zielone herbaty, jest uprawiana w południowej i centralnej części Honsiu, Shikoku i Kiusiu. Na północy Honsiu i Hokkaido zimą jest zbyt zimno, aby rośliny herbaciane mogły przetrwać, więc tak naprawdę nie jest uprawiana na północ od Tokio.
Proces uprawy japońskiej zielonej herbaty ma wiele różnych odpowiedzi. To pytanie, które często nam zadają, dlatego postanowiliśmy stworzyć listę, aby omówić wszystkie miejsca, w których rośnie japońska herbata. Jeśli jesteś zainteresowany, zapraszamy do przeczytania artykułu. 👉 Gdzie rośnie japońska herbata?
gdzie kupić herbatę bancha

Jeśli szukasz japońskiej zielonej herbaty, Nio Teas to sklep internetowy stworzony dla Ciebie. Budujemy największą na świecie platformę sprzedaży online dla japońskich drobnych rolników. I tak, sprzedajemy banchę. 🍃
Chociaż wielu herbatom bancha brakuje złożoności, bancha od Masudaen jest naprawdę wyjątkowa. Wyczuwalny jest w niej przyjemny, subtelny smak popcornu, który nawet idzie w kierunku… Genmaicha . Odwiedziliśmy Masudaen zeszłego lata i dowiedzieliśmy się mnóstwa rzeczy na farmie, w fabryce i w sali degustacyjnej. Tutejsi farmerzy naprawdę znają się na herbacie!
Możesz znaleźć bancha masudaen w naszym japońska zielona herbata sklepie internetowym. Zauważysz, że ta herbata jest dość przystępna cenowo w porównaniu z innymi japońskimi zielonymi herbatami liściastymi.