Kompletny przewodnik po 28 najlepszych japońskich herbatach

Chcesz dowiedzieć się więcej o japońskie herbaty? Dobrze trafiłeś! W tym artykule omówimy kilka najpopularniejszych rodzajów herbaty w Japonii, sposób ich produkcji i smak. To herbaty, które odkryliśmy podczas naszych podróży po Japonii, spotykając się z plantatorami herbaty i szukając najlepszych zielonych herbat na nioteas.com. Przejdźmy do naszego rankingu 28 najlepszych rodzajów japońskich herbat

WAŻNE: Kliknij sekcję spisu treści poniżej, aby przejść bezpośrednio do interesującej Cię sekcji.👇

🍵🫖 Co znajdziesz w menu? 🫖 🍵

Kompletny przewodnik po japońskiej herbacie - film

Nakręciliśmy film, w którym omawiamy wszystko o japońskiej herbacie. Więcej filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTube

 

Jakie są rodzaje japońskiej herbaty?

Poniżej umieściliśmy ranking 28 różnych japońskich herbat 👇

Herbata japońska nr 1 - Herbata matcha

matcha Herbata jest prawdopodobnie jedną z najbardziej znanych japońskich herbat na świecie, a zawdzięcza to głównie jej zastosowaniu w ceremonii parzenia herbaty. Ta sproszkowana herbata powstaje z krzewów herbacianych, które były zacieniane przez 3 tygodnie przed zbiorem, aby wzmocnić ich słodki i pikantny smak. 

Następnie wybiera się górne liście, usuwa się z nich łodygi i mieli na drobny proszek. W przeciwieństwie do herbat liściastych, które są przygotowywane w Czajniczek, herbatę matcha Do przygotowania herbaty potrzebne są specjalne japońskie przybory do herbaty, takie jak chasen trzepaczka do matchy, Ten miska chawan matcha, łyżeczka chashaku do matchy i wiele innych. Przygotowywanie herbatę matcha w ten sposób jest jedną z najsłynniejszych japońskich tradycji

Jeśli chcesz rozpocząć przygodę ze sztuką matcha, zalecamy zapoznanie się z naszą próbnikami herbaty matcha! Dzięki tym pudełkom będziesz mógł spróbować najlepszych matcha wybranych od renomowanych japońskich rolników

 

Herbata japońska nr 2 - Sencha

Chociaż herbatę matcha może być jednym z najbardziej znanych typów japońskie herbaty na całym świecie,  Sencha  jest najpopularniejszą herbatą, stanowiącą 70% całości spożywanej w Japonii herbaty.  Sencha  jest oczywiście szeroką kategorią i można w niej znaleźć wiele różnych profili smakowych. Sencha odnosi się zasadniczo do herbaty, która jest parowana po zbiorze, a następnie zwijana i suszona w celu zachowania smaku do momentu, aż będzie gotowa do zaparzenia w wodzie.

 

Japońska herbata nr 3 - Gyokuro

Gyokuro  jest uważana przez wielu koneserów herbaty za najlepszą japońska herbata, ponieważ idealnie oddaje profil smakowy, z którego japońskie herbaty są znane. To połączenie słodkich i wytrawnych smaków jest doskonalone podczas długiego procesu cieniowania, a poziom chlorofilu, teaniny i kofeiny ulega zwiększeniu. 

Gyokuro  Zwykle przygotowuje się ją z mniejszej ilości chłodniejszej wody, większej ilości liści i dłużej parzy, aby jeszcze bardziej skoncentrować smak.  Gyokuro  To najdroższa herbata liściasta w Japonii, ze względu na pracochłonny proces produkcji. Można ją znaleźć w ekskluzywnych herbaciarniach lub domach herbacianych w Japonii. 

 

Japońska herbata nr 4 - Hojicha

Hojicha  odnosi się do prażonej zielonej herbaty, zazwyczaj wytwarzanej ze starszych liści i łodyg rośliny herbacianej.  Hojicha  Kiedyś stosowano go, aby w pełni wykorzystać zbiory herbaty i wykorzystać części krzewu herbacianego, które w przeciwnym razie zostałyby wyrzucone. Teraz  Hojicha  Jest uwielbiana na całym świecie za swój wyjątkowy smak, łączący cieplejsze nuty kawy, karmelu i czekolady. Choć wygląda jak czarna herbata,,  Hojicha  jest właściwie zieloną herbatą, ponieważ liście po zbiorze są podgrzewane, co uniemożliwia ich całkowite utlenienie.

 

Japońska herbata nr 5 - Genmaicha

Genmaicha  to kolejny z tych japońskie herbaty który zyskał na popularności w ostatnich latach.  Genmaicha  powstaje poprzez połączenie liści zielonej herbaty z prażonym ryżem, co nadaje herbacie ciepłe i słodkie nuty zbóż i prażonych orzechów, które mogą mieć bardzo uspokajające działanie.  Genmaicha  zawiera bardzo mało kofeiny, dlatego jest świetną herbatą, którą można pić wieczorem.

 

Genmaicha  Początkowo herbata była sposobem na przechowywanie liści herbaty w czasach kryzysu gospodarczego. Aby przedłużyć jej trwałość, ludzie dodawali ziarna prażonego ryżu, aby rozszerzyć zapasy. Wkrótce ludzie zaczęli dostrzegać to doskonałe połączenie smaków i ta japońska herbata herbata stała się ogromnym hitem! Obecnie jest to najpopularniejszy rodzaj herbaty mieszanej w Japonii i z pewnością można ją spotkać w restauracjach i herbaciarniach w całym kraju.

 

Japońska herbata nr 6 - Hoji Genmaicha

hoji Genmaicha  jest połączeniem  Genmaicha  i  Hojicha . Ponieważ jest wykonany z połączenia Hojicha liście, które zawierają mniej kofeiny, oraz prażony ryż, który nie zawiera kofeiny, sprawiają, że tę herbatę można pić nawet późno w nocy.

 

Japońska herbata nr 7 - Kamairicha

Kamairicha  jest herbatą, która jest gdzieś pomiędzy Hojicha i Sencha . Jest to częściowo palona herbata, podgrzewana na gorącej patelni w sposób podobny do chińskiej zielonej herbaty. Daje to  Kamairicha  Nieco cieplejszy profil smakowy, z nutami migdałów i orzechów nerkowca, ale nadal zachowuje nuty gotowanych na parze warzyw. 

 

 

Japońska herbata #8 – Kukicha

kukicha Wytwarzana jest z łodyg i liści krzewu herbacianego. Podczas gdy łodygi są zazwyczaj ostrożnie usuwane w przypadku herbat takich jak Sencha i Gyokuro , są one celebrowane w kukicha. Łodygi nadają kukicha łagodniejszy smak, z nutami siana lub letniej trawy i nutą minerałów. Dodatek łodyg obniża również zawartość kofeiny w kukicha.

 

Podobnie jak  Genmaicha , Ta herbata została opracowana, aby w pełni wykorzystać potencjał herbaty, jaką mieli dostępni rolnicy. Ponieważ głównym źródłem dochodu plantatorów herbaty były sprzedawane przez nich liście herbaty, często nie mogli sobie pozwolić na oszczędzanie ich dla własnej przyjemności. Kilku rolników odkryło, że z łodyg krzewu herbacianego można przygotować pyszną herbatę i wkrótce ten sekret stał się znany wszystkim. Obecnie kukicha lub herbaty gałązkowej jest cenioną japońską zieloną herbatą, a rolnicy w całej Japonii produkują ją dla swoich kochających klientów. 

 

_ Herbata japońska #9 – Karigane

karigane jest bardzo podobna do kukicha, ale odnosi się do herbaty z łodyg, wytwarzanej z zacienionych krzewów herbacianych, takich jak te, z których robi się  Gyokuro , herbatę matcha i kabusecha. Ponieważ herbata zawiera kilka liści ocienionych,, karigane jest słodsza i ma nieco wyższą zawartość kofeiny niż jej odpowiednik bez liści. 

 

Odkryliśmy, że karigane bardzo dobrze sprawdza się jako herbata parzona na zimno. Gyokuro Karigane może być nieco mocna dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z herbatą, ale ma znacznie łagodniejszy smak, wciąż zachowując dużo słodyczy. Zaparzona jako cold brew, herbata nabiera pięknego połączenia orzeźwiającego smaku ogórka i słodkiego melona kantalupa, które jest szczególnie dobre latem.

 

_ Japońska herbata #10 – Kuki Hojicha

kuki Hojicha  To kolejny rodzaj herbaty pędowej, ale wytwarzany z prażonych łodyg. Łodygi i liście krzewu herbacianego prażą się inaczej, dlatego ta herbata ma inny profil smakowy niż zwykła herbata. Hojicha . Ten kuki Hojicha  Herbata produkowana przez pana Issina odziedziczyła znacznie ciemniejsze profile smakowe czarnej kawy i gorzkiej czekolady. Jest to jedna z naszych herbat o najniższej zawartości kofeiny, co czyni ją doskonałym zamiennikiem kawy dla osób starających się ograniczyć jej spożycie.

 

Japońska herbata #11 – Bancha

bancha odnosi się do herbaty z dojrzałych liści krzewu herbacianego. Liście te nie są używane w droższych japońskich herbatach zielonych, ale są używane w tańszych herbatach, takich jak bancha. Liście te wytwarzają bardziej ziemiste i drzewne profile smakowe, więcej minerałów i mniej kofeiny. 

 

bancha jest powszechnie spożywana po posiłkach z kilku różnych powodów. Po pierwsze, herbata ma niską zawartość kofeiny, więc może być świetna później w ciągu dnia, a nawet wieczorem. Uważa się również, że herbata wspomaga trawienie, co czyni ją doskonałym wyborem na przekąskę po obiedzie!

 

_ Herbata japońska nr 12 – Shincha lub Ichibancha  

shincha odnosi się do pierwszej herbaty zbieranej wczesną wiosną. Może być również nazywana ichibancha i jest bardzo poszukiwana ze względu na swój niesamowity smak. Roślina herbaciana magazynuje składniki odżywcze z gleby przez całą zimę i uwalnia je w pierwszych pąkach herbacianych wczesną wiosną, dzięki czemu herbaty z tej części rośliny są jeszcze smaczniejsze. 

 

Zanim chłodzenie stało się powszechne, wielu klientów czekało cały rok na shincha zbiór, ponieważ wiedzieli, że to najświeższa herbata w smaku. Teraz, gdy nowoczesne metody konserwacji są tak dobre, różnica między zbiorami z zeszłego i tegorocznego roku nie jest już tak duża, więc moda na shinchę powoli przygasa.

 

_ Herbata japońska #13 – Nibancha

Nibancha odnosi się do drugiego zbioru krzewu herbacianego. Po zebraniu pierwszych pędów krzew herbaciany wkrótce wyrośnie. Chociaż nadal można z nich produkować smaczne herbaty, poziom składników odżywczych i smaku będzie niższy, ponieważ roślina nie ma zbyt wiele czasu na ich uzupełnienie. 

 

_ Herbata japońska #14 – Sanbancha

Sanbancha pochodzi z trzeciego zbioru i jest używana wyłącznie do produkcji herbat niższej jakości, takich jak herbaty w torebkach i butelkowane. W tym przypadku składniki odżywcze w krzewie herbacianym zostały jeszcze bardziej zredukowane, a smak jest bardziej płaski, z mniejszą złożonością, którą można znaleźć w herbatach premium.

 

_ Herbata japońska #15 – Akibancha

Niektóre farmy organizują „jesienne zbiory” lub akibancha. Zwykle odbywa się to w październiku na japońska herbata farmach i ponieważ jest to czwarty zbiór, może być również nazywany Yonbancha. Zbiory te są rzadsze, ponieważ plony są bardzo niskiej jakości.

 

_ Japońska herbata #16 – Kyobancha

Kyobancha to jedna z japońskich tradycji, która niestety staje się coraz rzadsza w czasach współczesnych. Jest to specjalność okolic Kioto, gdzie liście bancha są prażone w dużej patelni. Liście są prażone bardzo dokładnie, aż wyglądają niemal jak spalone. Smak tej herbaty może nabrać bardziej wędzonego charakteru ze względu na intensywne palenie. 

 

_ Herbata japońska #17 – Kabuse Sencha  

kabuse Sencha  jest gdzieś pomiędzy normalnym  Sencha  i  Gyokuro . Być uważanym za  Gyokuro , musi być zacieniony przez co najmniej 21 dni, aby można go było uznać za kabuse Sencha Należy go zacieniać przez 10 dni lub dłużej. Oznacza to, że wszystko, co jest zacieniane przez 10–21 dni, prawdopodobnie będzie nazywane kabuse Sencha  lub kabusecha

 

kabuse Sencha  Nazwa pochodzi od siatki, której używano do odcinania krzewu herbacianego od światła słonecznego, zwanej “kabuse”. Kiedyś do okrywania krzewu herbacianego używano słomianej maty, ale obecnie do okrywania roślin używa się nowocześniejszej nylonowej siatki.

 

Herbata Japońska #18 – Konacha

Konacha to bardzo niskiej jakości zielona herbata, wytwarzana z liści gorszej jakości, zmielonych na mniejsze kawałki. Herbata ta jest powszechnie serwowana w restauracjach, ponieważ jej gorzki smak może skutecznie oczyścić podniebienie.

 

_ Herbata japońska #19 – Tencha

tencha rzadko spożywa się ją w postaci liści. Odnosi się to do liści, które są mielone w celu uzyskania herbatę matcha. Oznacza to, że przed zbiorem należy je zacieniać przez 3 tygodnie i usunąć łodygi, aby mogły być uznane za tencha. 

 

_ Herbata japońska #20 – Asamushi Sencha  

Chociaż większość japońskie herbaty są parowane przez 40–80 sekund, Asamushi to krótka herbata parzona przez 20–40 sekund. Dzięki temu liście pozostają bardziej nienaruszone i mają łagodniejszy smak.

 

Japońska herbata nr 21 - Fukamushi Sencha  

fukamushi Sencha  Metoda ta znajduje się na drugim końcu spektrum gotowania na parze. Liście są gotowane na parze przez 80–200 sekund, co powoduje ich rozdrobnienie i pozwala na przedostanie się większej ilości do filiżanki. Dzięki temu uzyskuje się ciemniejszy zielony kolor i intensywniejszy smak gotowanych na parze warzyw. fukamushi Sencha  Może również świetnie sprawdzić się jako napój warzony na zimno japońska herbata, a chłodniejsza woda wydobywa bardziej owocowe nuty smakowe.

 

 

Japońska herbata nr 22 - Chumushi Sencha  

Chumushi  Sencha Znajduje się pomiędzy Asamushi a Fukamushi i jest gotowana na parze przez standardowe 40-80 sekund. Dzięki temu smak tej średnio parzonej herbaty plasuje się gdzieś pomiędzy łagodniejszymi nutami smakowymi a intensywnym smakiem gotowanych warzyw, który można znaleźć w Fukamushi. Sencha .

 

Herbata japońska nr 23 - Aracha

Aracha Odnosi się do surowej herbaty, która przeszła niektóre etapy procesu produkcji herbaty, ale nie wszystkie. Termin ten nie jest przeznaczony dla konsumentów, a raczej dla firm herbacianych, które chcą wykończyć herbatę we własnych zakładach. To właśnie tam producenci herbaty mają możliwość wykorzystania niektórych ze swoich unikalnych metod i maszyn, aby uzyskać specyficzny profil smakowy. Aracha jest cenna, ponieważ enzymy w liściach zostały dezaktywowane, dzięki czemu herbata zachowuje swój zielony kolor i smak w oczekiwaniu na ostateczną produkcję. Liście te można przechowywać w zakładzie produkcyjnym przez dłuższy czas, oczekując na przetworzenie, podczas gdy świeże liście herbaty utleniają się w ciągu kilku godzin.

 

Herbata japońska nr 24 - Yamecha

Yamecha odnosi się po prostu do herbaty produkowanej w Yame, małym obszarze w Fukuoce, który zyskał sobie dobrą reputację, szczególnie dzięki herbatom zacienionym, takim jak  Gyokuro  i kabuse Sencha . Yame to niewielki obszar pod względem całkowitej produkcji, ale ze względu na wyjątkową jakość herbaty uważany jest za jeden z najbardziej znanych regionów.

 

Herbata japońska nr 25 - Ujicha

Podobnie jak Yame, Uji również szczyci się produkcją japońskiej zielonej herbaty. To właśnie w Uji produkcja zielonej herbaty w Japonii nabrała rozpędu i do dziś region ten słynie z produkcji herbat najwyższej jakości. Ujicha Odnosi się do herbaty produkowanej w regionie Uji, niedaleko Kioto.

 

 

Herbata japońska nr 26 - Tamaryokucha

_ Tamaryokucha jest bardzo podobna do  Sencha  ale liście są zwinięte w zwinięty kształt. To herbata, o której wiele się dowiedzieliśmy, odwiedzając pana Fujisako w Kumamoto i próbując jego Tamaryokucha bessaku po raz pierwszy.

Tamaryokucha shiraore, taka jak na zdjęciu powyżej, może również zawierać dodatkowe łodygi. Jak widać, jest to połączenie zwiniętych liści herbaty i prostych, żółtych łodyg. Te dodatkowe łodygi obniżają zawartość kofeiny w herbacie i dodają jej dodatkowych minerałów.

 

Herbata japońska nr 27 - Mecha

Mecha odnosi się do herbaty wytwarzanej z pąków krzewu herbacianego, zbieranych wczesną wiosną. Pod względem gradacji, plasuje się gdzieś pomiędzy Gyokuro i Sencha .

 

Herbata japońska nr 28 - Sakuracha

Sakuracha to specjalność sezonu kwitnienia wiśni. Powstaje z połączenia płatków „sakura” z liści herbaty. Płatki te służą głównie do celów estetycznych, ponieważ nie dodają herbacie zbyt wiele smaku. 

 

Gdzie mogę spróbować japońskich herbat?

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach japońskich zielonych herbat, zebraliśmy kilka różnych zestawów z próbkami herbat które pozwolą Ci spróbować wszystkich rodzajów herbat i przekonać się, które najbardziej Ci smakują. Te zestawy degustacyjne obejmują różne rodzaje herbat, różne regiony uprawy, różnych rolników i różne odmiany. W niektórych zestawach degustacyjnych otrzymasz również różne rodzaje japońskich przyborów do herbaty jak czajniczka Kyusu, _ Ścigany  trzepaczka do matchy, _ Chawana  miska matcha i chashaku łyżeczek do matchy. Jeśli chcesz zaopatrzyć się w cały zestaw i spróbować 43 różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty, polecamy Giga Sampler, nasz jak dotąd najbardziej kompletny zestaw degustacyjny japońskiej herbaty.

 

Jaki rodzaj herbaty jest najpopularniejszy w Japonii?

Najpopularniejsza japońska herbata nr 1 - Sencha

Sencha  To najpopularniejszy rodzaj herbaty w Japonii, ale jednocześnie najszersza kategoria. Odnosi się ona po prostu do herbaty, która została zaparzona po zbiorach, a następnie zwinięta i wysuszona. Herbatę tę przygotowuje się poprzez zaparzanie liści w ciepłej wodzie, a następnie oddzielanie ich podczas nalewania do imbryka kyusu. Herbata ma mocny i słodki smak z nutami gotowanych na parze warzyw i nutą cytrusowej cierpkości w posmaku. 

Najpopularniejsza japońska herbata nr 2 – Matcha

Herbata matcha jest również bardzo popularna w Japonii, ale poza japońską ceremonią parzenia herbaty prawie nigdy nie spotkasz jej w czystej postaci. Ponieważ jest to herbata w proszku, można ją łatwo dodać do wszelkiego rodzaju deserów, ciast i oczywiście latte z zieloną herbatą matcha. Do tego celu używa się matchy niższej jakości lub Latte matcha. Ten Latte matcha nadal może być dobrą herbatą, ale niektóre etapy procesu produkcji są pomijane, aby była tańsza. Smak jest również znacznie mocniejszy, co jest zaletą, ponieważ można wyczuć smak herbaty matcha przez śmietankę i cukier.

ceremonialna matcha to rodzaj herbaty przeznaczonej do spożycia bez dodatków. Znajdziesz ją w Japonii, ale jest ona relegowana do herbaciarni i ceremonii parzenia herbaty, ponieważ jest o wiele bardziej ceniona. Ten proszek matcha powstaje z wykorzystaniem wszystkich wspomnianych wcześniej etapów, w tym długiego zacieniania roślin, starannej selekcji liści, usuwania łodyg i mielenia liści w dużym, granitowym młynie. Ten ceremonialna matcha napar ma naturalną słodycz i jest wystarczająco dobry, aby pić go bez mleka i cukru.

 

Czy japońska herbata jest zdrowa?

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych, japońskie herbaty. Chociaż prawie wszystkie herbaty należy uznać za zdrowe w porównaniu z innymi napojami,, japońskie herbaty mają dodatkowe korzyści. Po pierwsze, zazwyczaj są wytwarzane z młodszych pędów krzewu herbacianego, co oznacza, że mają więcej składników odżywczych. Po drugie, często są zacieniane, co zwiększa poziom chlorofilu i l-teaniny. L-teanina zawarta w zielonej herbacie daje poczucie spokoju i energii, które może trwać przez cały dzień.

 

Która japońska herbata jest najzdrowsza?

Jeśli chodzi o ocenę korzyści zdrowotnych zielonej herbaty, warto zwrócić uwagę na kilka różnych czynników. Pierwszym z nich są przeciwutleniacze, takie jak EGCG. W tym przypadku warto wybrać herbatę bez zacienienia, ponieważ herbaty wystawione na działanie promieni słonecznych wytwarzają więcej katechin, chroniących przed promieniowaniem UV. Jeśli szukasz bardziej relaksującego skupienia, jakie zapewnia teanina, wybierz herbatę o długim zacienieniu, taką jak Gyokuro . Jeśli szukasz połączenia wszystkiego, nie pomylisz się z herbatę matcha. Ponieważ ta herbata jest sproszkowana, możesz spożywać całe liście, co zapewnia większe stężenie wszystkich składników odżywczych i minerałów.

 

Która japońska zielona herbata jest najlepsza?

Kwestia najlepsza japońska zielona herbata zależy od tego, czego szukasz. Jeśli szukasz porannej herbaty o wysokiej zawartości kofeiny, możesz wybrać coś takiego jak Gyokuro lub matcha. Jeśli szukasz kojącej herbaty na wieczór, możesz sięgnąć po banchę lub Genmaicha . Jeśli chcesz cieszyć się rozgrzewającą herbatą w zimie, polecamy herbatę prażoną, np.  Hojicha  a jeśli latem szukasz chłodnego orzeźwienia, koniecznie spróbuj zimnego piwa parzonego fukamushi Sencha !

 

Gdzie kupić japońską herbatę

Chociaż można je łatwo kupić japońska herbata w wielu sklepach spożywczych, zazwyczaj są to herbaty niższej jakości, produkowane masowo. Większe marki herbat niewiele mówią o tym, gdzie i przez kogo zostały wyprodukowane. Jeśli naprawdę chcesz uzyskać ważne informacje o herbacie przed jej zakupem, musisz wiedzieć, z której farmy pochodzi. 

Wiarygodna japońska strona internetowa o herbacie to,  Nio Teas! Kupujemy herbatę bezpośrednio od rolników, a nawet spotykamy się z nimi osobiście, aby zwiedzić pola, zakłady i wypić herbatę w towarzystwie ludzi, którzy ciężko pracowali nad jej produkcją. Odwiedzając naszą stronę internetową, dowiesz się nie tylko, jak powstają herbaty, ale także kto je wyprodukował. Dzięki pełnej transparentności możesz naprawdę poczuć smak herbaty przed jej zakupem. 

 

Jak zaparzyć japońską herbatę?

Jeśli chodzi o Parzenie japońskiej herbaty, To zależy od rodzaju herbaty, którą parzysz. Oto krótki przewodnik, o którym warto pamiętać, przygotowując różne rodzaje japońskich herbat 👇

Hojicha , Genmaicha , Kukicha i Bancha

Te herbaty wytrzymują wyższe temperatury, ale nadal nie należy ich gotować. Najlepiej użyć 150 mililitrów wody o temperaturze 80°C/175°F i 5 gramów liści. Przed pierwszym zaparzeniem herbatę można odstawić na 1 minutę. Liście można parzyć jeszcze 4-5 razy w tych samych proporcjach, w tej samej temperaturze, ale tylko przez 20 sekund.

Sencha

Te parametry parzenia dotyczą większości japońskich zielonych herbat, takich jak:  Sencha , _ Tamaryokucha,  Kamairicha , kabusecha i shincha. Możesz użyć tych samych proporcji liści do wody, co w przypadku innych rodzajów herbat (5 gramów liści, 150 ml wody), ale tym razem użyj niższej temperatury wody, 70°C/160°F, i parz przez minutę. Następnie możesz parzyć herbatę 2-3 razy, po 20 sekund, aż straci smak.

fukamushi Sencha

fukamushi Sencha  ma prawie takie same parametry parzenia jak zwykły Sencha , Ale niektórzy wolą parzyć tylko 45 sekund. Powodem jest fakt, że Fukamushi Sencha ma tendencję do rozpadania się na mniejsze cząsteczki liści. Te cząsteczki szybciej wchłaniają się w wodę, więc nie potrzebują dużo czasu, aby stworzyć ten charakterystyczny, mętny, zielony napar.

Gyokuro

Gyokuro  to najdelikatniejsza z japońskich herbat. Do jej zaparzenia należy użyć wody o temperaturze 60°C/140°F i parzyć przez 2 minuty. Powodem dłuższego czasu parzenia jest to, że  Gyokuro  Liście są ciaśniej zwinięte, dlatego potrzebują więcej czasu, aby się rozwinąć i w pełni uwolnić aromat do wody. Po rozwinięciu liści można je parzyć drugi i trzeci raz, po 20 sekund każdy.
Jeśli chodzi o stosunek liści do wody, Gyokuro , standardowe 5 gramów liści i 150 mililitrów wody działa całkiem dobrze, ale niektóre Gyokuro Miłośnicy herbaty wolą zwiększyć proporcje, aby uzyskać bardziej skoncentrowany napar i uwydatnić te słodkie i pikantne smaki. W tym celu można użyć 10 gramów liści i 150 ml wody lub nawet 5 gramów liści i 50 mililitrów wody, jak w przypadku herbaty z wyższej półki. Japońska herbaciarnia. W ten sposób powstaje niewielka, bardzo gęsta konsystencja.  Gyokuro , i możesz docenić nie tylko smak, ale także konsystencję, gdy herbata sunie po języku.

herbatę matcha

Jeśli chodzi o herbatę matcha, jej przygotowanie jest oczywiście zupełnie inne. Ponieważ herbatę matcha jest w postaci proszku, nie jest ona parzona, lecz mieszana bezpośrednio z wodą. Robi się to za pomocą tych specjalnych japońskich przyborów do herbaty wspomnianych wcześniej. 
Najpierw weź 1-2 gramy proszku matcha i przesiej je do miska matcha. Powodem przesiania proszku matcha jest usunięcie wszelkich grudek, które mogą utworzyć się pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu. Gdy na dnie miski z matchą znajdzie się już drobno przesiany proszek, możesz dodać 100 ml ciepłej wody. 
herbatę matcha jest mniej wrażliwy na temperaturę, ale nadal najlepiej używać wody o temperaturze około 60-75°C lub 140-175°F. Następnie możesz użyć trzepaczka do matchy lub chasena, aby zeskrobać matchę z boków i ubić ją z wodą ruchem zygzakowatym. W ten sposób napowietrzasz herbatę, co nadaje jej gładszą i bardziej kremową konsystencję. 
herbatę matcha jest mniej wrażliwy na temperaturę, ale nadal najlepiej używać wody o temperaturze około 60-75°C lub 140-175°F. Następnie możesz użyć trzepaczka do matchy lub chasena, aby zeskrobać matchę z boków i ubić ją z wodą ruchem zygzakowatym. W ten sposób napowietrzasz herbatę, co nadaje jej gładszą i bardziej kremową konsystencję. 
Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4