Czy musisz używać sito do matchy podczas przygotowywania herbatę matcha?
Możesz już oglądać nasze filmy, w których przesiewamy proszek matcha do miski przed przygotowaniem herbaty matcha, ale czy jest to konieczne?
W tym artykule omówimy sito do matchy i dlaczego warto z niego skorzystać. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy.
Czym jest sito do matchy?
A sito do matchy lub furui to sito używane do parzenia herbaty matcha. Istnieją pewne rodzaje sitek do matchy które są specjalnie zaprojektowane do przesiewania proszku matcha, ale nie są one konieczne. Każdy rodzaj metalowego sita może być sito do matchy, pod warunkiem, że ma odpowiedni rozmiar.
Te sitek do matchy dostępne są również w wersji plastikowej, ponieważ niektórzy uważają, że metal może negatywnie wpływać na smak proszku matcha. W miarę możliwości staramy się unikać używania plastiku, dlatego trzymamy się metalu. sito do matchy. Najlepiej, aby sito było na tyle małe, aby można je było umieścić na miseczce matchy i przesiać proszek bezpośrednio do niego.
Jakie są zalety sita matcha?
Po otwarciu puszki z herbatą matcha, drobny proszku matcha ziarno matchy jest wystawione na działanie wilgoci zawartej w powietrzu. Powoduje to natychmiastowe tworzenie się grudek w proszku matcha. Nie świadczy to o niskiej jakości matchy ani o tym, że proszek matcha się zepsuł. Grudki mogą jednak negatywnie wpływać na smak herbaty.
Grudki matchy zanurzone w wodzie nie rozpadają się całkowicie. Oznacza to, że matcha nie jest w stanie równomiernie rozpuścić się w wodzie. Herbata nabierze bardziej wodnistego smaku niż bogatego, kremowego. Konsystencja stanie się również bardziej ziarnista i nieprzyjemna.
Dobra wiadomość jest taka, że możesz rozwiązać ten problem za pomocą prostego sitka do matchy. Przepychając proszek matcha przez sito do matchy, możesz rozbić grudki proszku. Po umieszczeniu trzepaczka do matchy na miska matcha i dokładnym przesianiu proszku, na dnie powinien pozostać drobny, zielony proszek bez grudek.
Jeśli naprawdę chcesz pójść o krok dalej, możesz zacząć od dodania odrobiny wody do proszku matcha i wymieszania jej na pastę. Gdy matcha ma postać pasty, łatwiej będzie Ci zobaczyć tworzące się grudki i wygładzić je. Po wykonaniu tej czynności możesz dodać resztę wody, ubić i delektować się łagodniejszą herbatą matcha.
Czy w japońskiej ceremonii parzenia herbaty używa się sitka do matchy?
Tradycyjny sito do matchy lub furui jest używany w japońskiej ceremonii parzenia herbaty, ale możesz go nie widzieć. Proszek matcha jest wstępnie przesiewany przed wniesieniem do herbaciarni razem z natsume.
Jeśli kiedykolwiek będziesz mieć okazję wziąć udział w japońskiej ceremonii parzenia herbaty, zauważysz, że mistrz herbaty nabiera drobno przesianą proszku matcha, ale możesz go nie widzieć fizycznie używającego sito do matchy. Sitko do matchy jest jednak ważnym elementem japońskiej ceremonii parzenia herbaty i ważnym narzędziem do jej parzenia.
Jak używać sitka do matchy
Sita do matchy Krok 1:
Umieść sito do matchy na miska matcha lub chawan. Większość sitek do matchypowinien mieć wypustkę na końcu, która pozwoli mu utrzymać równowagę na miseczce matchy.
Sito do matchy, krok 2:
Wsyp 2 gramy proszku matcha do sitka. To idealna miarka na miseczkę herbaty matcha.
Sito do matchy, krok 3:
Użyj łyżki, aby przesiać proszek matcha przez sitko. Powinno to zająć mniej niż minutę, ale czas może się różnić w zależności od ilości użytego proszku.
Sito do matchy, krok 4:
Gdy na dnie sitka pojawi się warstwa drobno przesianego proszku, miska matcha, możesz dodać wodę i rozpocząć przygotowywanie herbaty. Jeśli chodzi o temperaturę wody, odkryliśmy, że w przypadku matchy optymalna jest temperatura 60-80 stopni Celsjusza (140-175 stopni Fahrenheita). Zbyt zimna woda utrudnia mieszanie, a zbyt gorąca może sprawić, że herbata stanie się gorzka.
Jeśli chodzi o mieszanie herbaty, _ Ścigany lub bambusowa trzepaczka do matchy jest najlepszym narzędziem. Żadne inne narzędzie nie dorównuje matchy pod względem uzyskania gładkiej pianki. Ta piana nie tylko sprawia, że matcha ładnie wygląda, ale także nadaje jej lżejszą konsystencję i smak.
Do czego jeszcze można użyć sitka do matchy?
Oprócz użycia sitka do matchy do przygotowania miseczki herbaty matcha, można go również wykorzystać do wielu innych celów. Tak jak grudki mogą wpłynąć na konsystencję herbatę matcha, ciasta, tak samo mogą wpłynąć na wypieki.
Wyobraź sobie, że pieczesz brownie z matchą lub ciasteczka matcha. Chcesz upewnić się, że proszku matcha jest równomiernie wymieszany z ciastem. Jeśli proszek matcha nie zostanie równomiernie rozprowadzony, niektóre kęsy nie będą miały zbyt intensywnego smaku, a inne będą smakować jak sama matcha.
Przesiewając proszku matcha do ciasta, pozwalasz mu równomiernie się wymieszać i w pełni wykorzystać jego smak. Każdy, kto kiedykolwiek piekł, wie, że kluczem jest dokładne wymieszanie składników. Tak jak nie chcesz grudek mąki lub cukru w ciasteczkach matcha, tak samo nie chcesz grudek proszku matcha w ciasteczkach.
Kiedy skończysz piec deser z matchą, nadal nie skończyłeś sito do matchy! Możesz go również użyć do posypania deserów delikatną warstwą proszku matcha. Tak jak używasz zwykłego metalowego sitka do posypywania brownie cukrem pudrem, możesz również użyć sito do matchy do tego celu. To naprawdę może zrobić ogromną różnicę pod względem estetyki i naprawdę podkreślić smak matchy.
Używanie sitka do matchy do łączenia potraw z matchą
Kiedyś często łączyliśmy potrawy z matchą i nadal używamy sito do matchy ponieważ ułatwiało to dodawanie proszku matcha do potraw. Na przykład matcha całkiem dobrze komponuje się z bananem, ale zanurzanie banana w proszku matcha lub posypywanie banana proszkiem matcha palcami może być kłopotliwe. Właśnie tutaj pojawia się sito do matchy nadchodzi!
Wystarczyło pokroić kilka plasterków banana na talerz, a następnie posypać je proszkiem matcha. To był łatwy sposób na kontrolowanie ilości proszku matcha i upewnienie się, że nie będzie za dużo bałaganu.
Proszku matcha można również użyć do posypania na przykład lodów waniliowych, a nawet croissanta, jak ostatnio próbowaliśmy. Jeśli chodzi o bezpośrednie łączenie matchy z jedzeniem, okazuje się, że istnieją dwie skuteczne metody. Pierwsza to użyciesito do matchy posypywanie potraw proszkiem matcha, a drugim sposobem jest użycie koicha.
Koicha to gęsta pasta matcha przygotowana z podwójnej ilości proszku i połowy ilości wody. Zazwyczaj pije się ją samą podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty, ale może być również pomocna w łączeniu potraw i latte z matchą. Tak czy inaczej, ważne jest, aby usunąć wszystkie grudki z matchy podczas łączenia potraw, a sito do matchy jest do tego idealnym narzędziem!
Gdzie mogę kupić sitko do matchy?
Jeśli szukasz sito do matchy lub furui online, powinieneś znaleźć kilka różnych opcji. Jeśli to możliwe, postaraj się znaleźć taki, który ma druciany uchwyt i brzeg, aby można go było zrównoważyć na miska matcha. Poszukaj również takiego, który ma stosunkowo drobne oczka, ponieważ cząsteczki matchy są bardzo małe i aby je rozdzielić, potrzebne jest sitko o bardzo małych oczkach.
Mam nadzieję, że ten poradnik okazał się pomocny. Chociaż sito do matchy może znacząco wpłynąć na ogólny smak herbaty matcha, jeśli go nie masz, nie ma powodu, aby nie rozpocząć przygody z herbatą matcha. Matcha może być przyjemnym doświadczeniem i rytuałem, a my mamy kilka świetnych zestawów do herbaty matcha, które pomogą Ci zacząć.
Dzięki zestaw próbny matcha, możesz spróbować 21 różnych rodzajów herbaty matcha z całej Japonii i otrzymasz miska matcha, trzepaczka do matchy i łyżeczkę do matchy w zestawie. Nie tylko możesz spróbować różnych herbat matcha premium uprawianych bez pestycydów, ale także otrzymasz wszystkie narzędzia potrzebne do jej przygotowania. Zamawiając naszą herbatę, wspierasz nie tylko nas, ale także dziesiątki utalentowanych rolników, z którymi mamy zaszczyt współpracować.