Wszystko, co musisz wiedzieć o japońskiej czarnej herbacie

japońska czarna herbata lub Wakoucha jest w całej Japonii dość rzadki, ale mimo to może być pysznym napojem.

W tym artykule przyjrzymy się bliżej japońskiej czarnej herbacie i porównamy ją z innymi rodzajami japońskich herbat i innymi rodzajami czarnych herbat na świecie.

Zanurzmy się i odkryjmy fascynujący świat Wakoucha! 🖤

 

Czym jest japońska czarna herbata?

Aby zrozumieć japońską czarną herbatę, musimy najpierw zrozumieć, czym jest czarna herbata i jak wypada w porównaniu z innymi rodzajami herbaty, takimi jak zielona herbata.

Herbatę w dużej mierze dzieli się na proces przetwarzania – biała, żółta i zielona herbata są nieutleniona, herbata oolong jest częściowo utleniona, a czarna herbata jest całkowicie utleniona. 

Podczas procesu utleniania enzymy rozkładają katechiny w liściach herbaty i przekształcają je w teaflawiny i tearubiginy.

Oznacza to, że herbata zamienia te świeższe, bardziej trawiaste nuty na cieplejsze nuty karmelu, czekolady i suszonych owoców. 

Ten proces utleniania powoduje, że zielona herbata znacznie różni się od czarnej. 

 

Historia japońskiej czarnej herbaty  

Czarne herbaty po raz pierwszy wyprodukowano w Japonii 150 lat temu, tuż przed otwarciem handlu z resztą świata.

W tamtych czasach handel międzynarodowy odbywał się na statkach przez długi czas.

Ponieważ zielona herbata była wrażliwa na światło słoneczne i wilgoć, producenci zaczęli eksperymentować z czarnymi herbatami, które mogłyby wytrzymać dłuższe podróże.

Te herbaty były wówczas popularne również w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Obecnie 98% herbaty produkowanej w Japonii jest spożywane w Japonii, a japońscy konsumenci preferują słodkie i wytrawne smaki zielonych herbat, takich jak Gyokuro , więc czarna herbata nie jest już tak powszechna jak kiedyś. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat Gyokuro herbata, Możesz dowiedzieć się o tym wszystkiego tutaj

 

Dlaczego japońska czarna herbata jest tak rzadka?

W Japonii króluje zielona herbata. 70% spożywanej tam herbaty to Sencha , powstaje z liści poddanych parowaniu, zwijaniu i suszeniu.

Podczas procesu parowania, świeży smak warzyw zostaje zachowany, a herbata zachowuje swój piękny zielony kolor. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat Sencha Herbata, możesz dowiedzieć się o niej wszystkiego tutaj

Z drugiej strony, japońska czarna herbata jest bardzo rzadka i wytwarzana jest tylko w kilku zakładach rozsianych po całej Japonii, a łącznie produkuje ją tylko 300 producentów.

Znacznie częściej można spotkać czarną herbatę produkowaną w takich miejscach jak Indie, gdzie większość fabryk jest przystosowana do produkcji czarnej herbaty. 

To sprawia, że japońska czarna herbata jest swego rodzaju osobliwością, ale jeśli masz okazję jej spróbować, zdecydowanie powinieneś! To wyjątkowe doznanie, inne niż japońska zielona herbata i indyjska czarna herbata. 

 

Jak smakuje japońska czarna herbata?

Japońska czarna herbata nie jest tak wyrazista w smaku, jak czarne herbaty z Chin i Indii. Jest zazwyczaj nieco łagodniejsza, z większą ilością karmelowej słodyczy.

Ten posmak cierpkości, do którego możesz być przyzwyczajony w niektórych rodzajach japońskiej zielonej herbaty, nadal jest obecny w japońskiej czarnej herbacie, ale jest nieco subtelniejszy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak czarna herbata wypada w porównaniu z popularniejszą zieloną herbatą, polecamy lekturę tego artykułu. 👉Czarna herbata a zielona herbata – bitwa w toku 

Z jakiej odmiany wytwarzana jest japońska czarna herbata? 

Kiedy odwiedziliśmy pola pana Issina w poszukiwaniu jego legendarnej Kamairicha herbata, Poznaliśmy różnice między odmianami zielonej herbaty a odmianami herbaty oolong/czarnej.

Ponieważ zielone herbaty nie są utleniane, muszą być wytwarzane z liści, które są naturalnie gładkie. Właśnie dlatego herbaty premium, takie jak Gyokuro i matcha Są zazwyczaj wytwarzane z łagodniejszych i słodszych odmian, takich jak saemidori i okumidori.

Japońska czarna herbata i Japoński oolong Z drugiej strony, jest wygładzana w procesie utleniania, dzięki czemu można ją wytwarzać z odmian o pełniejszym, wyrazistym smaku, takich jak benihikari, benifuji i benikaori.

Te odmiany byłyby dość gorzkie, gdyby użyć ich do zielonej herbaty, ale sprawdzają się równie dobrze w przypadku japońskiej czarnej herbaty.

Japońska czarna herbata a japoński oolong 

Porównywanie japońskiej czarnej herbaty z japońską herbatą oolong wydaje się naturalne. Obie te herbaty są utleniane i obie są rzadkie w całej Japonii.

Japońska herbata oolong, taka jak Miyazaki Sabou Oolong ma piękny, lekki i kwiatowy smak, podczas gdy japońskie czarne herbaty są znacznie cieplejsze i ciemniejsze pod względem smaku i koloru.

Japońska czarna herbata ma czerwonobrązowy kolor w porównaniu do jasnożółtego koloru oolong, a jej smak jest znacznie mocniejszy dzięki nutom miodu lub karmelu. 

Japońska czarna herbata a Nadeshiko

W tym artykule omówiliśmy herbaty zielone, czarne i oolong, a nawet krótko wspomnieliśmy o herbatach żółtych i białych, ale istnieje szósta kategoria herbat, o której jeszcze nie wspomnieliśmy, a mianowicie poddane fermentacji lub herbaty ciemne.

Te herbaty są poddawane fermentacji po przetworzeniu, a podczas procesu fermentacji nabierają wyjątkowego smaku.

W przypadku Róża Nadeshiko, Herbata jest fermentowana w procesie podobnym do tego stosowanego do produkcji sake, sosu sojowego i miso, z wykorzystaniem kultury znanej jako Koji.

Odbywa się to w środowisku pod wysokim ciśnieniem, aby uzyskać ten wyjątkowy smak, bardzo podobny do japońskiej czarnej herbaty, ale z większą ilością cierpkich nut truskawkowych. To zdecydowanie wyjątkowa herbata, której musisz spróbować przynajmniej raz w życiu!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4