Przygotowanie pysznej filiżanki japońskiej zielonej herbaty w domu może być proste, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. W tym filmie omówimy kilka podstawowych zasad. Podczas parzenia herbaty liściastej należy wziąć pod uwagę 3 ważne czynniki. Pierwszy to stosunek liści do wody, drugi to temperatura, a trzeci to czas.
Zanim omówimy parzenie herbaty, omówmy pokrótce metody parzenia.
Czajnik Kyusu to najlepsze narzędzie do parzenia japońskiej zielonej herbaty. Jeśli nie masz w domu czajnika, sitko może być najlepszym rozwiązaniem. Pozwala ono oddzielić liście od wody, dzięki czemu nie trafią do filiżanki. Wadą sitka jest to, że liście zajmują w nim mało miejsca i nie mają wystarczająco dużo miejsca, aby się otworzyć. Dlatego herbata parzona w sitku może mieć nieco słabszy lub mniej złożony smak.
Dzbanek do herbaty Kyusu pozwoli liściom herbaty otworzyć się i w pełni uwolnić swój smak do wody. Glina w dzbanku może nawet uwydatnić niektóre z pikantnych nut zielonej herbaty, nadając jej mocniejszy smak. Czajniki będą miały wbudowane metalowe sitko lub gliniane sitko wyrzeźbione w samym dzbanku. Dzięki temu liście nie trafią do filiżanki.
Powodem, dla którego nie używamy torebek herbaty, jest to, że zazwyczaj są one wykonane z liści bardzo niskiej jakości. Herbata w torebkach może pochodzić z późniejszych zbiorów, przez co ma mniej smaku i składników odżywczych. Jest również upchnięta w ciasnej przestrzeni, co uniemożliwia jej rozprężenie. Papier i plastik w torebce również mogą negatywnie wpłynąć na filiżankę herbaty, zwłaszcza jeśli zaparza się ją gorącą wodą. Należy wybierać wysokiej jakości herbatę liściastą.
Parząc japońską zieloną herbatę, należy użyć 5 gramów liści i 150 mililitrów wody. To daje około łyżki stołowej liści i pół szklanki wody. Może się wydawać, że to dużo liści i niewiele wody, ale dzięki skoncentrowaniu herbaty w mniejszej objętości, smak jest naprawdę lepszy. To pozwoli Ci docenić jej złożoność. Zamiast pić bardziej rozcieńczoną herbatę w większej szklance, możesz delektować się bardziej skoncentrowaną herbatą w mniejszej szklance i delektować się każdym łykiem.
Jeśli chodzi o temperaturę wody, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii. Gorąca woda wydobywa z herbaty więcej substancji, w tym gorzkie katechiny, które mogą przytłumić bardziej słodkie i pikantne smaki zielonej herbaty. Jeśli zaparzysz herbatę zbyt gorącą, stanie się gorzka, a jeśli zaparzysz ją zbyt zimną, wydobycie z niej odpowiedniej ilości smaku zajmie dużo czasu.
Herbata taka jak Gyokuro Najlepiej parzyć ją w niskiej temperaturze 140 stopni. Ta herbata ma słodko-pikantny smak z minimalną goryczką. Herbata taka jak Sencha można parzyć w temperaturze 150–170 stopni. Sencha ma zawierać nieco więcej tych trawiastych lub warzywnych nut, bez nadmiernej goryczki. Wreszcie, herbaty, które można przygotować w wyższej temperaturze, to Genmaicha , bancha, kukicha i Hojicha . Te herbaty są nieco mocniejsze i mogą skorzystać z cieplejszej wody. Hojicha na przykład, jeśli naprawdę chcesz podkreślić mocny, dymny smak herbaty, możesz to zrobić w wyższej temperaturze.
Czas parzenia to kolejny ważny czynnik w przygotowywaniu japońskiej zielonej herbaty. Wiele zależy od powierzchni liścia. Na przykład, Fukamushi, czyli herbaty parzone na głębokim parze, mogą mieć więcej pokruszonych liści, a zatem szybciej się parują. Zaparzenie Fukamushi zajmuje od 45 sekund do minuty, podczas gdy zwykła herbata… Sencha parzy się przez pełną minutę. Gyokuro jest zwijany w jeszcze ciaśniejsze kształty igieł niż Sencha . Z tego powodu liście potrzebują 2 minut, aby się rozpuścić i w pełni uwolnić aromat do wody. Po rozwinięciu liści wystarczy parzyć je przez 20 sekund.
Po zaparzeniu herbaty można ją zaparzyć jeszcze 2-3 razy. Przekonasz się, że smak zmienia się w miarę przechodzenia od pierwszego do trzeciego parzenia. Niektórzy wolą drugie parzenie herbaty ze względu na jej mocniejszy, roślinny smak. Kolor herbaty może również stać się bardziej zielony, szczególnie w przypadku herbat Fukamushi. Większość kofeiny powinna zostać uwolniona podczas pierwszego parzenia herbaty, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się drugim i trzecim parzeniem później po południu. Upewnij się tylko, że nie zostawisz mokrych liści herbaty w imbryku na noc. Jeśli to zrobisz, wypłucz imbryk i szybko wyszoruj go szczoteczką do zębów.
Przyjrzyjmy się temu bliżej. Jeśli robisz fukamushi Sencha , Możesz użyć 5 gramów liści, 150 ml wody o temperaturze 160 stopni i parzyć przez 45 sekund. Jeśli robisz herbatę regularnie, Sencha , Możesz użyć 5 gramów liści, 150 ml wody o temperaturze 160 stopni i parzyć przez 1 minutę. Jeśli używasz Gyokuro , Możesz użyć 5 gramów liści, 150 ml wody o temperaturze 140 stopni i parzyć przez dwie minuty. Jeśli robisz Hojicha , bancha, kukicha i Hojicha , Możesz użyć 5 gramów liści, 150 ml wody o temperaturze 175 stopni i parzyć przez 1 minutę.
Postępując zgodnie z tym przewodnikiem, powinieneś w pełni wykorzystać potencjał swoich zielonych herbat. Jak widać, każda herbata została opracowana tak, aby zapewnić specyficzne doznania smakowe, a aby w pełni się nimi cieszyć, musisz użyć odpowiednich parametrów. W następnym segmencie omówimy, jak przygotować matchę, czyli herbatę w proszku. Przygotowanie tej herbaty jest zupełnie inne, ponieważ nie jest to ekstrakcja, a raczej zawiesina proszku herbacianego w wodzie.