Wszystko, co musisz wiedzieć o Kukicha

kukicha to mało znany sekret w świecie herbaty. Ta wyjątkowa herbata oferuje zupełnie inny profil smakowy i ma znacznie niższą zawartość kofeiny niż zwykła herbata zielona.

Te herbaty to również innowacyjny sposób dla rolników na zapobieganie marnowaniu zasobów w procesie produkcji herbaty. W tym artykule omówimy, czym kukicha jest, do czego można ją wykorzystać i jak ją przygotować.

Bez zbędnych ceregieli zanurzmy się w świat kukicha! 🍃🍵

 

Czym jest Kukicha?

A Herbata łodygowa powstaje poprzez połączenie łodyg i liści krzewu herbacianego w jedną mieszankę herbacianą.

Ta herbata jest również nazywana kukicha herbatą łodygową lub herbatą gałązkową.

Gdy używa się więcej łodyg i mniej liści, herbata nabiera mniej smaku warzywnego, a bardziej orzechowego lub letniej trawy. Te herbaty mogą być nieco łagodniejsze i dobrze nadają się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z herbatą. Kolor herbaty staje się jaśniejszy i bardziej klarowny. 

Łodygi zielonej herbaty

Łodygi krzewu herbacianego, z którego produkuje się kukicha liście, znacznie różnią się od liści. Łodygi mogą zawierać około ⅓ zawartości kofeiny w liściach, co jest głównym powodem, dla którego kukicha jest to herbata o niskiej zawartości kofeiny.

Łodygi są również systemem transportu minerałów dla liści, więc same w sobie mogą być bogate w minerały. Chociaż łodygi kukicha mają łagodny smak, to jednak mają wyraźną mineralność, która daje uczucie mrowienia na podniebieniu. To sprawia, że kukicha jest to nie tylko zdrowa, ale i pyszna herbata. 

Japońska herbata gałązkowa

Inna nazwa kukicha Jest herbaty gałązkowej. Jeśli widzisz nazwę „herbata gałązkowa” lub „japońska herbata gałązkowa”, to jest to zasadniczo ta sama herbata, co kukicha tylko pod inną nazwą. Podczas tłumaczenia japońskiego słowa z powrotem na angielski, czasami może ono mieć kilka możliwości. kukicha można je przetłumaczyć jako „herbata łodygowa” lub „herbata gałązkowa”, więc obie nazwy są dopuszczalne. Lubimy używać japońskiego słowa kukicha gdziekolwiek to możliwe, aby uniknąć nieporozumień.

 

Historia Kukicha

Najpierw porozmawiajmy trochę o historii kukicha. Herbata była kiedyś dobrem luksusowym. Z wierzchołków rośliny wytwarzano wysokiej jakości Sencha herbaty, a łodygi często wyrzucano.

Rolnicy często nie mogli sobie pozwolić na picie herbat, które produkowali, ponieważ mogli uprawiać tylko ograniczoną ilość na ograniczonej powierzchni.

Niektórzy rolnicy zaczęli parzyć łodygi krzewu herbacianego, aby móc cieszyć się przynajmniej częścią swoich zbiorów. Odkryli, że te herbaty smakują całkiem dobrze i wkrótce ludzie zaczęli zwracać na nie uwagę. Herbaty z łodyg zaczęto ostatecznie sprzedawać osobno jako kukicha.

 

Rodzaje herbaty Kukicha

Dwa główne rodzaje herbat z łodyg to kukicha i Karigane. kukicha jest znacznie bardziej powszechna, wytwarzana z łodyg i liści niemal każdej rośliny herbacianej. Karigane wytwarzana jest z łodyg i liści zacienionych krzewów herbacianych, takich jak te używane do Gyokuro i ceremonialna matcha. W rezultacie Karigane ma słodszy smak i zawiera nieco więcej kofeiny. 

Podczas wizyty u pana Sakamoto w Shibushi, po raz pierwszy zetknęliśmy się z koncepcją parzenia na zimno Karigane. Zimna woda wydobywa słodsze składniki z liści i łodyg, dzięki czemu herbata nabiera gładkiego, równomiernego, owocowego smaku z nutami ogórka i melona. Ponieważ herbata ta ma niską zawartość kofeiny, jest doskonałym, relaksującym napojem na późne popołudnie.

 

Jak powstaje Kukicha?

Aby przygotować herbatę z łodyg, należy oddzielić liście herbaty od łodyg.

Kiedyś był to bardzo pracochłonny proces, ale teraz wszystko odbywa się maszynowo. Kiedy odwiedziliśmy producentów w Marufuku w Shizuoka, mieliśmy okazję przekonać się o tym na własne oczy.

Łodygi są przepuszczane przez maszynę, a następnie filtrowane na podstawie ich wagi i rozmiaru.

Te pojemniki zostaną podzielone na kilka różnych herbat z łodyg, w zależności od stosunku liści do łodyg. 

 

Jak przygotować herbatę Kukicha?

Przygotuj Kukichę krok po kroku

Przygotowywanie kukicha Herbata jest łatwa w przygotowaniu i bardzo podobna do innych rodzajów japońskiej zielonej herbaty, takich jak Sencha . Jedyną różnicą jest to, że łodygi w kukicha są znacznie mniej wrażliwe na gorącą wodę, więc kukichę można przygotować w wyższej temperaturze. Wystarczy wykonać poniższe kroki, a będziesz w stanie przygotować wyśmienitą kukicha herbatę w mgnieniu oka!

Krok 1 - Odmierz 

Odmierz 5 gramów kukicha herbaty i wlej ją do czajniczka Kyusu. Czajnik Kyusu to najlepsze narzędzie do przygotowywania wszystkich rodzajów japońskiej zielonej herbaty i kukicha nie jest wyjątkiem.

Krok 2 - Wlej wodę

Następnie wlej 150 ml wody o temperaturze 71-74 stopni Celsjusza. Zazwyczaj do herbaty takiej jak Sencha lub Gyokuro , Zalecamy temperaturę od 140 do 160 stopni, ale ponieważ kukicha jest to herbata łodygowa, można ją parzyć w wyższej temperaturze.

Krok 3 - Zaparzaj

Niech kukicha herbatę w imbryku przez około 1 minutę. Możesz przykryć imbryk, aby herbata pozostała ciepła, lub zdjąć wieczko i obserwować, jak liście się rozwijają.

Krok 4 - Czas na herbatę!

Zalej herbatę i delektuj się! Jeśli używasz imbryka Kyusu, wbudowany filtr automatycznie odfiltruje liście i zapobiegnie ich przedostaniu się do filiżanki. Zapobiegnie to również zaparzeniu liści, dopóki nie będą gotowe do ponownego użycia.

Krok 5 – Ponowne zaparzanie

Po zaparzeniu pierwszej filiżanki kukicha, liście można ponownie zaparzyć 2-3 razy, aż stracą smak. Ważne jest, aby nie wyrzucać liści po jednym zaparzeniu, lecz wykorzystać je do kilku naparów. Każdy napar będzie się nieco różnić, więc można obserwować, jak smak kukicha z czasem ewoluuje. 

 

Jakie są korzyści z picia herbaty Kukicha?

Jedną zaletą tej zielonej herbaty jest to, że może zawierać dość dużo minerałów. Kiedy odwiedziliśmy pana Hentę w Kirishimie, wyjaśnił nam tę koncepcję.

Oceniając jakość krzewu herbacianego, lubi on zwracać uwagę na grubość łodyg.

Łodygi to sposób, w jaki roślina herbaciana dostarcza minerały z gleby do liści

Ponieważ łodygi to sposób, w jaki roślina herbaciana dostarcza minerały z gleby do liści, grubsze łodygi są w stanie transportować więcej minerałów. Ponieważ łodygi transportują minerały w roślinie, same w sobie mają tendencję do przenoszenia ich w wysokim stężeniu. Dlatego herbaty z łodyg mogą zawierać więcej minerałów niż wiele herbat liściastych.

Niska zawartość kofeiny

Kolejną zaletą herbat z łodyg jest to, że zawierają one niską zawartość kofeiny, około jednej czwartej kofeiny zawartej w małej filiżance kawy. Kofeina jest wytwarzana przez roślinę herbacianą w celu ochrony liści przed owadami. W rezultacie kofeina z rośliny koncentruje się na zewnętrznej stronie liścia, a nie na łodygach.

Herbaty wykonane głównie z łodyg i tylko niewielkiej ilości liści będą miały dość niską zawartość kofeiny. W zależności od rodzaju herbaty z łodyg, stosunek łodyg do liści może być różny.

 

Czy herbata kukicha zawiera kofeinę?

Chociaż kukicha ma znacznie niższą zawartość kofeiny w porównaniu z innymi herbatami liściastymi, ale nadal zawiera pewną ilość kofeiny, dlatego nie należy jej pić tuż przed snem. Zawartość kofeiny w porcji kukicha wynosi od 20 do 40 mg. Oznacza to, że jest to około połowa objętości szklanki Sencha . Chociaż można pić tę herbatę do późnego popołudnia, nie zaleca się jej picia kukicha w ciągu 4-5 godzin po pójściu spać. Jeśli nie jesteś bardzo wrażliwy na kofeinę, prawdopodobnie możesz pić tę herbatę o każdej porze dnia. 

 

Jakie są najlepsze Kukicha?

Podróżując po Japonii przez lata, spotkaliśmy dziesiątki plantatorów herbaty i spróbowaliśmy setek różnych zielonych herbat.

Znaleźliśmy 4 różne rodzaje kukicha herbat, które lubimy najbardziej i dzielimy się nimi z ludźmi na całym świecie! Przyjrzyjmy się pokrótce 4 najlepszym kukicha herbatom, które znaleźliśmy.

 

#1 Kukicha Sakamoto

Ten kukicha jest produkowana przez pana Sakamoto w południowej Japonii.

Ponieważ jest wytwarzana z tych samych roślin, z których wytwarza się Gyokuro , Herbata jest niesamowicie słodka, ale wyczuwalne są w niej również nuty kwiatowe.

Wiele osób może uważać tę herbatę za karigane, ale to, co odróżnia ją od karigane sakamoto to znacznie wyższy stosunek łodygi do liści.

Oznacza to, że herbata będzie miała znacznie łagodniejszy smak i niższą zawartość kofeiny. 

 

#2 Kuki Hojicha

Podobnie jak herbaty liściaste, herbaty łodygowe można również prażyć.

Efekt końcowy nazywa się Kuki Hojicha lub herbaty z prażonych łodyg.

Podczas procesu palenia zawartość kofeiny jest jeszcze bardziej obniżana, dlatego jest to jedna z herbat o najniższej zawartości kofeiny, jakie można znaleźć.

Smak przekształca się w bogate nuty czarnej kawy i gorzkiej czekolady. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i próbujesz zrezygnować z kofeiny, herbata taka jak Kuki Hojicha może być dla Ciebie dobrym wyborem!

 

#3 Osada Japońska Herbata Kukicha

Kolejna dobra Herbata kukicha jest Osada Japońska Herbata Kukicha.

To herbata o niskiej zawartości kofeiny z ekologicznej wioski Isagawa w Shizuoce.

Kiedy spotkaliśmy się z rodziną Osada, zabrali nas w góry, żebyśmy zobaczyli niektóre z ich pól herbacianych.

Mimo że są nieco większą firmą, nadal utrzymują relacje z wieloma mniejszymi rolnikami, którzy uprawiają herbatę bez pestycydów w górach Shizuoki.

Zobowiązali się nie stosować pestycydów ani chemikaliów na swoich polach herbacianych, dlatego nazywają ten obszar ekologiczną wioską.

 

#4 Chanoka Zielona Herbata Kukicha

To najnowszy dodatek do naszej oferty kukicha.

TenChanoka Kukicha Zielona Herbata jest produkowana przez pana Takadę w Uji.

Ma ona znacznie bardziej wytrawny profil smakowy, z przyjemnymi nutami kwiatowymi i siana.

Podobnie jak inne rodzaje kukicha, Ten kukicha herbaty, ma ona więcej minerałów i mniej kofeiny, dzięki czemu nadaje się na późne popołudnie lub wieczór.

 

Gdzie kupić kukichę?

Jeśli chcesz kupić kukicha, możesz przejrzeć naszą ofertę kukicha herbaty na Nio Teas . Jak już wspomnieliśmy, oferujemy 4 różne rodzaje herbat, z których każdy ma swoją unikalną nutę smakową. Możesz również wypróbować zestaw Mega Sampler i spróbować 30 różnych herbat z całej Japonii. To nie tylko pozwoli Ci spróbować różnych rodzajów kukicha herbat, ale także porównać je z innymi japońskimi zielonymi herbatami, aby dowiedzieć się, które z nich najbardziej Ci smakują.

Ostatnie słowo o Kukicha

Chociaż kukicha herbata została odkryta z desperacji, stała się sama w sobie bardzo smaczna. Nadal utrzymuje niższą cenę i cieszy się znacznie mniejszym zainteresowaniem w porównaniu z jej liściastymi odpowiednikami, ale mimo to jest fantastyczną herbatą. 

Nie kupuj herbaty Kukicha w torebkach, ale zawsze herbaty liściastej

Ostatnie przypomnienie: nie kupuj kukichy w torebkach, tylko w formie liściastej. Torebki herbaty to głównie chwyt marketingowy, mający na celu sprzedaż taniej herbaty liściastej niskiej jakości. Jeśli naprawdę chcesz w pełni delektować się herbatą, musisz zdecydować się na herbatę liściastą. Tutaj doświadczysz pełnej gamy smaków i będziesz mieć dostęp do tysięcy różnych rodzajów herbaty, nie tylko tych produkowanych przez garstkę dużych firm.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4