jakie smaki pasują do matchyW tym artykule postaramy się to sprawdzić!
Zaczniemy od analizy jakie smaki dobrze komponują się z matcha a następnie omówimy kilka produktów spożywczych o tych smakach, które można połączyć z ceremonialna matcha.
Zaczynamy łączyć!
Jakie smaki dobrze komponują się z matchą?
Stworzyliśmy specjalny film na YouTube, aby wyjaśnić smaki, które pasują do matchy. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy pod tym artykułem!
Smaki, które pasują do matchy:
1. Słodki
Jeśli zastanawiasz się, jakie smaki pasują do matchy, że zazwyczaj nie można się pomylić ze słodkimi rzeczami. Smaki matchy są łączone ze słodyczami, czyli „wagashi”, od setek lat. Pierwotnie te słodycze były wytwarzane z prostych składników, takich jak owoce i orzechy, ale gdy Europejczycy wprowadzili cukier do Japonii w XVII wieku, umożliwiło to tworzenie wielu różnych wyrobów, z których niektóre są dziełami sztuki. Do produkcji wagashi używa się połączenia fasoli, cukru i skrobi, na przykład mąki z maranty. Te 3 proste składniki, wraz z barwnikami spożywczymi, są wykorzystywane do tworzenia szerokiej gamy wagashi, które widzimy dzisiaj.
2. Gładkie/kremowe
Jedną z wad matchy jest jej lekka goryczka. Zamiast dodawać do niej cukier (czego nigdy nie należy robić), można spróbować połączyć ją z czymś, co zmniejszy goryczkę. Zazwyczaj dobrym pomysłem jest łączenie matchy z produktami o gładkim lub kremowym smaku, takimi jak biała czekolada lub lody. Właśnie dlatego latte matcha sprawdza się tak dobrze. Gdy już poznasz jakie smaki pasują do matchy, łatwo będzie Ci tworzyć własne połączenia potraw i latte z matchą w domu.
Smak herbaty Matcha
Zanim przyjrzymy się jakie smaki pasują do matchy, porozmawiajmy trochę o smaku matchy samej matchy. Matcha słynie z tego, że ma naprawdę intensywny, trawiasty lub roślinny smak. Ma również subtelną, naturalną słodycz i kremową lub mleczną konsystencję.
Wreszcie, profil smakowy, który czyni matchę najbardziej wyjątkową, to ten wytrawny lub „umami” smak. Ten wytrawny lub bulionowy smak zazwyczaj kojarzy się z posiłkiem takim jak zupa, a nie z napojem takim jak herbata, ale w przypadku herbaty matcha jest on ceniony.
To wyjątkowe połączenie smaków utrudnia łączenie herbaty matcha z niektórymi potrawami, dlatego bardzo ważne jest, aby postępować zgodnie z tym przewodnikiem, aby wiedzieć, jakie smaki pasują do matchy.
Najlepsze połączenia z matchą
Matcha, sproszkowana zielona herbata, dobrze komponuje się z różnymi smakami i składnikami.
Mochi, miękkie i elastyczne ciasto ryżowe, oraz wagashi, tradycyjne japońskie słodycze, doskonale komponują się z matchą ze względu na subtelną słodycz i właściwości oczyszczające podniebienie.
Neutralne smaki, takie jak mrożony jogurt, biała czekolada, wafle i mleko owsiane, stanowią łagodny i słodki kontrast dla goryczki matchy.
Podczas gdy owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, cytryna i limonka, wzmacniają smak matchy, czarny sezam dodaje łagodnej ziemistej nuty, wzmacniając jej intensywny smak.
Banany stanowią proste, ale pyszne połączenie z matchą, ponieważ ich neutralna słodycz dopełnia herbatę, nie przytłaczając jej smaku.
1. Mochi

Trudno mówić o tym, jakie smaki dobrze komponują się z matchą, nie wspominając o mochi – te dwa napoje są jakby stworzone dla siebie. Mochi to rodzaj ciasta ryżowego, które powstaje poprzez ubijanie kleistego ryżu, aż stanie się miękki i elastyczny. Ciasto ryżowe można następnie owinąć innymi składnikami, takimi jak anko (słodka pasta z fasoli azuki), aby uzyskać daifuku. Daifuku jest następnie często posypywane mąką, np. kinako (mąką z prażonej soi) lub sezamem.
To może być świetna przekąska do miseczki zielonej herbaty, szczególnie matchy. Można pokusić się o określenie wagashi jako „deseru”, ale tak naprawdę jest to raczej oczyszczacz podniebienia. Jeśli jesteś przyzwyczajony do deserów w stylu zachodnim, jego słodycz może być dość subtelna. Jeśli zjesz je z matchą, może to naprawdę pomóc złagodzić goryczkę, nie wpływając bezpośrednio na smak matchy.
2. Wagashi

Jeśli zastanawiasz się, co dobrze komponuje się z matchą, wagashi to strzał w dziesiątkę. Inne rodzaje wagashi są przygotowywane z podobnych składników. Te najbardziej dekoracyjne są zazwyczaj zarezerwowane na specjalne okazje, takie jak ceremonie parzenia herbaty, ale istnieją znacznie prostsze formy wagashi, takie jak Doryaki i Dango.
Podobnie jak w przypadku mochi, te desery są zaprojektowane tak, aby były wystarczająco słodkie, aby oczyścić podniebienie, ale nie są tak słodkie, jak na przykład babeczka matcha na przykład.
To sprawia, że idealnie nadają się do podania miseczki matchy – potrafią przełamać goryczkę, nie przyćmiewając całości. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli szukasz smaków, które pasują do matchy, wybierz takie, które są słodkie, ale nie za intensywne w smaku, ponieważ będą kolidować z matchą.
3. Mrożony jogurt

Mrożony jogurt to kolejny przykład słodkiego i neutralnego smaku. W tym przypadku smak mrożonego jogurtu ma znaczenie, więc upewnij się, że wybierzesz coś takiego jak wanilia, ponieważ najmniej będzie kolidować ze smakiem matchy.
Możesz spróbować zrobić pastę matcha i polać nią mrożony jogurt lub wymieszać ją z mrożonym jogurtem.
To prosty sposób na przygotowanie mrożonego jogurtu matcha, który możesz zrobić z lodami waniliowymi.
4. Kakao w proszku

Jeśli szukasz połączenia matchy z kakao, może być ono jednym z ostatnich dodatków na Twojej liście. Kakao w proszku całkiem dobrze komponuje się z matchą, ale pamiętaj, żeby nie przesadzić. Zarówno czekolada, jak i matcha mają bardzo intensywne i bardzo różne smaki.
Matcha skłania się ku nutom trawiastym lub gotowanych na parze warzyw, a czekolada w cieplejszych lub ciemniejszych. Te dwa smaki są ze sobą sprzeczne i nie łączą się ze sobą tak dobrze.
Możesz jednak posypać matchę odrobiną kakao w proszku, a przekonasz się, że doda to jej głębi. Jeśli użyjesz subtelnej szczypty, mogą to być świetne smaki pasujące do matchy. Wypróbuj i daj nam znać, co o tym myślisz!
5. Biała czekolada i wafle

Na liście jakie smaki pasują do matchy, Biała czekolada musi znaleźć się na szczycie listy.
Biała czekolada jest produkowana bez kakao, więc zamiast bogatego czekoladowego smaku, jest bardziej maślana i neutralna.
To najlepszy rodzaj potrawy do łączenia z matchą – wystarczająco gładki i słodki, by złagodzić goryczkę, ale nie na tyle intensywny, by kłócił się z matchą.
Jeśli jesteś zainteresowany, stworzyliśmy nawet przepis DIY matcha biała czekolada przepis aby zaspokoić Twoją ochotę na słodycze!
6. Pomarańcza, cytryna i limonka

Jak wspomnieliśmy wcześniej, te cytrusowe smaki wydają się kłócić z matchą, ale jeśli jesteś fanem cytrusów, zdecydowanie powinieneś spróbować tego połączenia.
Zauważysz, że smak matchy staje się intensywniejszy, a finisz mocniejszy. Jeśli to połączenie jest dla Ciebie zbyt intensywne, zalecamy inne połączenia z tej listy.
Pomarańcze i cytryny – tak brzmią dzwony kościoła św. Klemensa!
7. Czarny sezam

Sezam to kwitnąca roślina z rodzaju Sesamum, zwana również benne. Liczne gatunki dzikich krewnych występują w Afryce, a mniejsza liczba w Indiach.
Nasiona czarnego sezamu są często dodawane do daifuku i świetnie komponują się z matchą.
Łagodny, ziemisty smak i subtelna słodycz czarnego sezamu stanowią dobre uzupełnienie dla wyrazistszych smaków matchy. Czarny sezam wydaje się dobrze komponować z praktycznie wszystkim, a matcha nie jest wyjątkiem!
8. Mleko owsiane

Oczywiście lista jakie smaki pasują do matchy nie byłaby kompletna bez wzmianki o mleku owsianym. To klasyczny przykład wspomnianego wcześniej „neutralnego, słodkiego” smaku.
Dlatego mleko owsiane staje się tak popularne w latte z matchą. Jest słodsze niż mleko krowie i nie pozostawia posmaku. Mleko owsiane nie jest tak naprawdę „parą”, a raczej składnikiem, którego można użyć z matchą, aby wzmocnić smaki obu napojów.
Jeśli obecnie robisz latte z matchą, spróbuj jednego z mlekiem owsianym i zobacz, co o tym myślisz!
9. Banan

Kiedy tworzyliśmy listę jakie smaki pasują do matchy na Instagramie, banan był właśnie jednym z nich. W tym porównaniu po prostu przygotowaliśmy odrobinę pasty koicha i zanurzyliśmy w niej banana.
Smaki świetnie się ze sobą komponowały i smakowały jak deser, jakby banan został zanurzony w czekoladzie lub czymś podobnym. To niesamowite, jak coś tak prostego może być najlepszym połączeniem, ale to kolejny przykład zjawiska „neutralnej słodyczy”.
Banan jest wystarczająco słodki, aby złagodzić smak matchy, ale nie ma w sobie zbyt wiele smaku, więc smaki się nie kłócą. Jeśli szukasz owocu, który pasuje do matchy, banan nie ma sobie równych.
Jakie owoce pasują do matchy oprócz bananów?
Poza bananami, o których wspomnieliśmy wcześniej, jakie owoce pasują do matchy? Truskawki sprawdzają się bardzo dobrze, ponieważ mimo lekkiego cytrusowego smaku, dodają również dużo słodyczy. Mango oferują podobne połączenie z matchą i mogą się doskonale komponować.
Owoce, których należy unikać, to takie jak zielone jabłko i wszystko, co jest cierpkie, ale nie słodkie. To jeszcze bardziej wzmocni suchość i goryczkę matchy.
Jaki smak pasuje do matcha latte?
W poszukiwaniu smaków pasujących do matchy, możesz również zainteresować się tematem Jaki smak pasuje do matcha latte. Ponieważ latte matcha zawiera mleko i cukier, intensywny smak matchy został już złagodzony, dzięki czemu możesz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.
Mimo to, jeśli chodzi o co dobrze komponuje się z latte matcha, należy przestrzegać zasady „neutralnego, słodkiego” i jeść takie rzeczy jak biała czekolada, mochi i wagashi. Możesz spróbować lżejszej mlecznej czekolady i zobaczyć, jak Ci smakuje. Chociaż zazwyczaj nie są to smaki, które pasują do matchy,
Jeśli chodzi o to, jakie smaki dobrze komponują się z latte matcha, możesz poeksperymentować, ponieważ nie uzyskasz tego samego efektu „zderzenia”, który występuje po wypiciu zwykłej matchy.
Jakie smaki nie pasują do matchy?
Oprócz omówienia, jakie smaki dobrze komponują się z matchą, chcemy również omówić kilka, które nie sprawdzają się najlepiej. Te produkty albo kłócą się z intensywnym smakiem matchy, albo nie są w stanie odpowiednio złagodzić goryczki. Oto kilka, których należy unikać.
Smaki cytrusowe
Smaki cytrusowe nie pasują do matchy. Na przykład, zmieszanie soku z cytryny z matchą może znacznie wzmocnić bardziej cierpkie składniki herbaty. Może to być dobre rozwiązanie, jeśli cenisz sobie cytrusowe smaki matchy, ale większość osób ich nie lubi. Jeśli naprawdę chcesz połączyć te dwa smaki, możesz użyć czegoś takiego jak lemoniada, która łączy w sobie zarówno cytrusowy, jak i słodki smak, równoważąc nagły wzrost cierpkości. Szybki i orzeźwiający lemoniada matcha: prosty letni łyk!
Niesłodkie przekąski
W bardzo nienaukowym badaniu testowaliśmy matchę zarówno ze zwykłym croissantem, jak i ze słodkim croissantem i odkryliśmy, że słodki croissant działał znacznie lepiej. Wygląda na to, że matcha potrzebuje jedynie odrobiny słodyczy, aby nabrać smaku. Jeśli zjesz coś zbyt słodkiego, może to przyćmić herbatę matcha, ale odrobina jest dobra, aby zrównoważyć naturalną goryczkę. Nie uzyskaliśmy dobrych rezultatów z takimi produktami jak chleb czy krakersy, ponieważ nie zapewniają one ani słodyczy, ani kremowości, które mogłyby zniwelować goryczkę.
Bogate, aromatyczne potrawy
Matcha ma naprawdę intensywny smak, więc jeśli chodzi o łączenie potraw, zazwyczaj nie warto jej wprowadzać. Przekonasz się, że aromatyczne potrawy, takie jak bogate w smaku ciasta czekoladowe czy tarty owocowe, nie sprawdzają się tak dobrze, jak mogłoby się wydawać. Dzieje się tak, ponieważ smaki tych dwóch smakołyków ścierają się ze sobą, a Twoje kubki smakowe nie wiedzą, co o tym sądzić.
Jak prawidłowo słodzić matchę
Słodząc matchę bezpośrednio, naprawdę utrudniasz wychwycenie subtelnych aromatów herbaty. Jeśli musisz „słodzić” matchę, zalecamy pośrednie dosłodzenie poprzez połączenie smaków. Pozwoli Ci to na dalsze poszerzanie podniebienia, jednocześnie eliminując część goryczki, którą możesz odczuwać. Używając słodzików pośrednio, a nie bezpośrednio, możesz cieszyć się smakami obu smaków bez ich zniekształcania.
Ostatnie słowa o smakach, które dobrze komponują się z matchą
Oczywiście, nawet przy wszystkich tych połączeniach smaków, najlepszym sposobem na delektowanie się matchą jest picie jej samej, bez mleka i cukru. Dzięki temu możesz doświadczyć pełnego, naturalnego spektrum smaków, dokładnie tak, jak zamierzył producent. To zbliża osobę pijącą herbatę do pola, na którym herbata została wyprodukowana.
Wysokiej jakości herbata matcha powinna mieć naturalny, słodki i łagodny smak, który powstaje w wyniku długiego i starannego procesu produkcji. Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami rolników i skosztowaliśmy setek różnych herbat. Wybraliśmy 21 naszych ulubionych, którymi chcemy się z Wami podzielić w naszym próbnik matchy. Dzięki temu zestawowi do degustacji matchy możesz spróbować 21 różnych rodzajów herbaty matcha uprawianej ekologicznie w całej Japonii. Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, która jest Twoją ulubioną!
Często zadawane pytania
Jakie są korzyści z picia herbaty matcha?
Przy tak wielu różnych korzyści matchy, nic dziwnego, że ludzie na całym świecie zamieniają poranną kawę na filiżankę matchy.
Oto lista głównych korzyści płynących ze spożywania matchy:
- Matcha jest bogata w kofeinę
- Bogata w przeciwutleniacze
- Teanina
- Poprawia funkcjonowanie mózgu
- Zdrowie serca
- Utrata wagi
- Chroni wątrobę
- Może pomóc w zmniejszeniu spadku funkcji poznawczych
- Poprawa nastroju
- Zdrowie skóry
- Pomaga obniżyć poziom cholesterolu
- Wzmocnienie układu odpornościowego
- Energia bez niepokoju, załamania i zdenerwowania
- Łatwa w przygotowaniu
- Unikalny smak
- Wszechstronność
Czy matcha dodaje energii?
Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszamy do lektury artykułu 👉Czy matcha dodaje energii??
Dlaczego matcha jest tak droga?
jak powstaje matcha i Dlaczego matcha jest tak droga? To dwa pytania, które idą w parze. Istnieje 11 powodów, które wyjaśniają, dlaczego matcha jest tak droga:
- Matcha rośnie tylko w określonych lokalizacjach geograficznych.
- Musi pochodzić z pierwszych zbiorów.
- Dodatkowa osoba do cieniowania roślin.
- Proces cieniowania i dlaczego należy cieniować rośliny?
- Roślina musi przetrwać 3 tygodnie bez światła słonecznego
- Ręczny proces zbierania
- Staranny wybór liści
- Łodygi i żyłki liści herbaty są usuwane
- Herbata jest mielona przy użyciu bardzo drogiego sprzętu
- Cenny proszek musi być idealnie upakowany
- Popyt jest wyższy niż podaż
Jak przygotować matchę?
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować doskonałą matchę, musisz przeczytać artykuły 👉 jak sprawić, by matcha smakowała dobrze i Kompletne ceremonialne przygotowanie matchy. W przeciwnym razie możesz po prostu skorzystać z tego krótkiego poradnika!
- Krok 1: Umieść sito do matchy na miseczce.
- Krok 2: Dodaj 1-2 łyżeczki matchy do sita
- Krok 3: Przesiej proszek przez sito do miski – usunie to grudki i sprawi, że matcha będzie bardziej równomierna.
- Krok 4: Dodaj 60 ml wody o temperaturze 74°C. Możesz najpierw dodać odrobinę wody i wymieszać, aby uzyskać pastę, która będzie jeszcze gładsza.
- Krok 5: Zeskrob resztki matchy z boków miski i upewnij się, że nie przywarła do niej.
- Krok 6: Ubijaj matchę w wodzie, formując kształt litery „W”, aż pojawi się ładna piana. Jeśli chcesz nauczyć się ubijać matchę jak prawdziwy mistrz herbaty, przeczytaj nasz artykuł 👉 Jak używać trzepaczki do matchy – wyjaśnienie ekspertów. Dzięki temu matcha zostanie napowietrzona i będzie miała gładszy i bardziej kremowy smak. A jeśli nie masz trzepaczki do matchy, bez paniki! Napisaliśmy artykuł, w którym wyjaśniamy 👉 jak zaparzyć herbatę matcha bez trzepaczki