Chociaż gorąca herbata wydaje się skupiać na sobie całą uwagę,, zimna herbata zielona jest świetną alternatywą, szczególnie latem. Nie tylko temperatura tych herbat jest niższa, ale ich smak może się całkowicie zmienić, a niektórzy nawet preferują smak zimna herbata zielona. W tym artykule omówimy podstawy zimna herbata zielona omawiając każdy rodzaj japońskiej zielonej herbaty i sposób jej parzenia. Przedstawimy również najlepsze zielone herbaty do parzenia na zimno!
Czym jest zielona herbata Cold Brew?
zimna herbata zielona Odnosi się to po prostu do herbaty zaparzonej w chłodnej lub pokojowej wodzie. Zazwyczaj myśląc o herbacie, myślimy o parzeniu liści w ciepłej lub gorącej wodzie, ale nie zawsze tak jest. Herbatę można zaparzyć w chłodniejszej wodzie i podawać na zimno z lodem lub lekko schłodzoną. Później omówimy zalety zimna herbata zielona i powody, dla których warto zacząć przygotowywać ją w domu.

Dlaczego warto parzyć zieloną herbatę na zimno w domu
Istnieje wiele korzyści z parzenia zimna herbata zielona w domu, ale najważniejsza z nich sprowadza się do temperatury. Ludzie piją mniej herbaty w cieplejszych miesiącach, ponieważ picie gorącej herbaty może sprawić, że zrobi się nam za gorąco, szczególnie w upalne letnie dni. Rozwiązaniem nie jest picie mniejszej ilości herbaty, ale nauczenie się, jak ją przyrządzać zimna herbata zielona w domu.
Rzadko można znaleźć herbaciarnię, która potrafi przygotować zimna herbata zielona, więc czasami najlepiej jest przygotować ją samemu! Istnieje kilka prostych kroków, które pomogą Ci przygotować pyszną i orzeźwiającą zimna herbata zielona herbatę w domu. Zaczynajmy!
Metoda parzenia na zimno:
Jeśli chodzi o zimna herbata zielona, Istnieją 3 podstawowe metody. Każda z nich ma swoje zalety i wady, które omówimy tutaj.
Metoda parzenia na zimno 1 – zimna woda
To najprostszy i najbardziej oczywisty sposób na zimna herbata zielona. Standardowe parzenie na zimno nazywa się w Japonii „mizudashi”. Można użyć zimnej lub pokojowej wody i zaparzyć liście, tak jak zwykłą zieloną herbatę parzoną na gorąco. Proces ten powinien zająć tylko 1-3 godziny, a smak będzie wyśmienity! Istnieje metoda, która może dać nieco lepszy smak, ale może być bardziej czasochłonna.
Krok 1 - Cold brew - zielona herbata
- Wsyp 5-10 gramów herbaty liściastej do szklanki lub dzbanka
Krok 2 - Cold brew - zielona herbata
- Zalej 500 ml chłodnej lub przefiltrowanej wody o temperaturze pokojowej
Krok 3 - Cold brew - zielona herbata
- Pozostaw liście w lodówce na 1-3 godziny
Krok 4 - Cold brew - zielona herbata
- Przelej herbatę przez filtr, aby oddzielić liście od herbaty i delektuj się!
Metoda Cold brew 2 - Z użyciem lodu
Ta metoda przygotowania zimnego brew - zielona herbata herbata nazywana jest w Japonii „kooridashi”. Aby ją przygotować, najpierw napełnij czajnik kostkami lodu z przefiltrowanej wody. Następnie możesz położyć 5 gramów liści herbaty na kostkach lodu i poczekać, aż się rozpuszczą. Powodem, dla którego nie dodaje się najpierw liści herbaty, a następnie kostek lodu, jest to, że ciężar kostek lodu może zgnieść liście herbaty i uwolnić goryczkę do herbaty.
Proces topienia może trwać długo i jest jedną z wad tej metody zimna herbata zielona przygotowywania. Zaletą metody „kooridashi” do zimna herbata zielona przygotowywania herbaty jest to, że do jej zaparzenia używa się wody o niższej temperaturze, bliskiej temperaturze zamarzania. Ma to swoje zalety, które omówimy później.
Metoda parzenia na zimno 3 – Schładzanie gorącej herbaty
Ta metoda zimna herbata zielona jest najgorsza i większość twierdzi, że powstałej herbaty nie można uznać zimna herbata zielona.
Nazwa zimna herbata zielona odnosi się do liści herbaty zaparzonych w chłodnej lub zimnej wodzie, a nie w gorącej. Przygotowując herbatę normalnie, a następnie schładzając ją później, nie przygotowuje się tak naprawdę zimna herbata zielona, lecz raczej gorącego naparu zielonej herbaty podawanej na zimno.
Podstawy parzenia zielonej herbaty metodą cold brew
1 - Najlepsza japońska zielona herbata do parzenia na zimno
Nasze typy najlepszych zimna herbata zielona są następujące:
- shizuku Sencha : Shizuku zostało stworzone, aby być najlepszym zimna herbata zielona. Kiedy spotkaliśmy się z rolnikami w Chiran, po raz pierwszy przedstawili nam tę herbatę w formie cold brew. Herbata powstaje poprzez połączenie Sencha liście z proszkiem matcha. Proszek matcha uwalniany jest do pierwszego naparu herbaty, co zapewnia intensywny smak i intensywny zielony kolor.
- Fukamushi yamaga no sato: Ta głęboko parzona herbata sprawdza się wyjątkowo dobrze jako zimna herbata zielona. Zaparzona z chłodną wodą, zyskuje więcej słodkich i owocowych nut, z mniejszą goryczką. Fukamushi Yamaga od pana Sato z Shizuoka wydobywa te przyjemne nuty liczi, które są wyjątkowe w zielonej herbacie.
- Gyokuro karigane: Można to uważać zarówno za herbatę łodygową, jak i Gyokuro herbata i świetnie sprawdza się jako zimna herbata zielona. Zastosowanie łodyg sprawia, że herbata ta jest znacznie łagodniejsza w porównaniu z Gyokuro , A po zaparzeniu na zimno nabiera orzeźwiających nut ogórka i melona kantalupa. Herbata jest przyjemna i słodka, ale nie przytłaczająca.
- Gyokuro sasa hime: Jeśli chcesz zimna herbata zielona który ma dużą moc, możesz wybrać Gyokuro Sasa Hime. Ta herbata ma dobrze zbalansowany smak umami i przyjemne kwiatowe nuty. Goryczka zmniejsza się, gdy herbata jest przygotowywana na zimno, a większość… Gyokuro Najlepiej smakuje w małych dawkach, tę herbatę można pić na zimno przez cały dzień.
- noike Hojicha : Zaskakująco dobry zimna herbata zielona jest Noike Hojicha . Powodem, dla którego jest to zaskakujące, jest to, że Hojicha Herbata ta jest zazwyczaj uważana za rozgrzewającą i częściej pije się ją w chłodniejszych miesiącach. Mimo to, herbata ta świetnie sprawdza się również jako zimna herbata zielona, z wyraźniejszymi nutami karmelu i czekolady.
2 - Jak długo parzyć herbatę na zimno
Optymalny czas parzenia zimna herbata zielona to około 3 godzin. Może się okazać, że 1 godzina parzenia zapewni wystarczający smak, natomiast pozostawienie herbaty do zaparzenia na noc może sprawić, że smak stanie się zbyt intensywny.
Dobrym rozwiązaniem jest jednoczesne przygotowanie herbaty na zimno i herbaty na gorąco. Rano możesz zaparzyć imbryk pełen ciepłej herbaty, a także odstawić dzbanek pełen liści herbaty i chłodnej wody i wstawić go do lodówki. Później, prawdopodobnie w porze lunchu, zimna herbata zielonapowinien być gotowy, a Ty możesz rozpocząć drugą połowę dnia chłodnym, orzeźwiającym napojem.
3 - Sprzęt do Cold Brew
Najważniejszym narzędziem, jakie musisz mieć podczas przygotowywania zimna herbata zielona jest filtr. Po zaparzeniu liści należy je oddzielić, aby nie dostały się do napoju. czajniczka Kyusu ma wbudowany filtr, który robi to automatycznie, ale jeśli używasz innego naczynia, takiego jak szklanka lub słoik, musisz przelać herbatę przez filtr.
Poza filtrem nie potrzebujesz niczego więcej do przygotowania zimna herbata zielona, możesz po prostu użyć szklanki, kubka, słoika lub dzbanka. Wystarczy zapewnić miejsce na zaparzenie liści i wody. Jeśli to możliwe, możesz użyć szklanego naczynia, aby móc obserwować liście podczas parzenia!
Przewodnik po Cold Brew: japońska zielona herbata ze składnikami i Instrukcja
#1 Przygotowanie Matchy Cold Brew
Matcha różni się od innych rodzajów herbaty tym, że występuje w postaci proszku. Oznacza to, że zamiast zaparzać ją w wodzie, miesza się ją bezpośrednio z wodą. Z tego powodu technicznie rzecz biorąc, nie można przygotować matchy cold brew, ale można ją przygotować z zimną wodą!
- Krok 1: Wsyp 2 gramy proszku matcha do miski
- Krok 2: Wlej 100 ml zimnej wody
- Krok 3: Wymieszaj proszek matcha z wodą za pomocą bambusowa trzepaczka do matchy
- Krok 4: wlej tę mieszankę do blendera wraz z dodatkową szklanką zimnej wody
- Krok 5: zmiksuj napój, aż się spieni, a następnie przelej do szklanki!
#2 Sencha Przygotowanie Cold Brew
Sencha to świetna herbata do przygotowania zielonej herbaty parzonej na zimno. Te herbaty nabiorą łagodniejszego, a nawet bardziej owocowego smaku, gdy zostaną przygotowane na zimno.
- Krok 1: wsyp 5 gramów Sencha Herbatę do szklanki
- Krok 2: Wlej 500 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 3 godziny
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!
#3 Genmaicha Przygotowanie Cold Brew
podczas przygotowywania Genmaicha jako zimna herbata zielona, zauważysz więcej tych karmelowych nut, które mogą być całkiem przyjemne. Przygotujmy trochę!
- Krok 1: wsyp 5 gramów Genmaicha Herbatę do szklanki
- Krok 2: Wlej 500 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 3 godziny
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!
#4 Przygotowanie Kukicha Cold Brew
kukicha to znacznie łagodniejsza herbata, ponieważ powstaje z łodyg i liści krzewu herbacianego. Może ona dobrze sprawdzić się jako zimna herbata zielona, z większą ilością tych kwiatowych lub słomkowych nut smakowych.
- Krok 1: wsyp 5 gramów herbaty kukicha do szklanki
- Krok 2: Wlej 500 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 3 godziny
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!
#5 Hojicha Przygotowanie Cold Brew
Choć zazwyczaj uważa się ją za cieplejszą herbatę, Hojicha może świetnie sprawdzić się jako zimna herbata zielona. Ta herbata będzie miała więcej słodkich karmelowych lub czekoladowych nut smakowych.
- Krok 1: wsyp 5 gramów Hojicha Herbatę do szklanki
- Krok 2: Wlej 500 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 3 godziny
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!
#6 Gyokuro Przygotowanie Cold Brew
Gyokuro jest już blisko zimna herbata zielona, ponieważ jest przygotowywany z wody o temperaturze 40-48 stopni Celsjusza. Nieznacznie dostosowaliśmy proporcje cold brew, abyś mógł przygotować pyszny zimne piwo Gyokuro w ułamku czasu!
- Krok 1: wsyp 5 gramów Gyokuro Herbatę do szklanki
- Krok 2: Wlej 200 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 30 minut
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!
#7 Przygotowanie Kabusecha Cold Brew
kabusecha to herbata o długim cieniu, która świetnie sprawdzi się jako zimna herbata zielona. Jeśli chcesz przygotować własną, wykonaj następujące kroki!
- Krok 1: wsyp 5 gramów herbaty kabusecha do szklanki
- Krok 2: Wlej 500 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 3 godziny
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!
#8 Przygotowanie Bancha Cold Brew
Chociaż nie jest ona zazwyczaj przygotowywana jako zimna herbata zielona, Jeśli jesteś fanem bancha, napar, możesz przygotować ją jako cold brew, aby uzyskać orzeźwiający napój o niskiej zawartości kofeiny.
- Krok 1: wsyp 5 gramów herbaty bancha do szklanki
- Krok 2: Wlej 500 ml chłodnej wody
- Krok 3: Pozostaw liście w lodówce na 3 godziny
- Krok 4: Przelej herbatę przez filtr do szklanki i delektuj się!

Jaka jest najlepsza japońska herbata do zimnego parzenia zielonej herbaty?
Najlepszą herbatą do zimna herbata zielona musi być Shizuku Sencha Wspomniano już wcześniej. Jednym z problemów wielu zimna herbata zielona jest to, że choć są pyszne, brakuje im surowej mocy gorącej herbaty. Nie dotyczy to shizuku. Sencha , ponieważ ma dużą moc i wspaniały smak. Jeśli szukasz zimna herbata zielona czegoś, co ma dużo smaku, powinieneś to sprawdzić. Sencha .
Korzyści z picia zielonej herbaty parzonej na zimno
Istnieje kilka korzyści z zimna herbata zielona które wykraczają poza samą temperaturę. Omówmy pokrótce kilka z nich.
Mniej kofeiny
Kofeina jest zazwyczaj ekstrahowana w wyższej temperaturze, dlatego zimna herbata zielona zazwyczaj zawiera mniej kofeiny niż herbaty parzone w wyższej temperaturze. To naprawdę dobrze, ponieważ większość ludzi lubi pić zimna herbata zielona w upalne popołudnie. Chociaż herbata o wysokiej zawartości kofeiny mogłaby pomóc w zaśnięciu, jeśli wypijesz ją tak późno w ciągu dnia, nie wydaje się to problemem, jeśli zielonej herbaty parzonej na zimno.
Ma łagodniejszy i słodszy smak
Oprócz ekstrakcji kofeiny w wyższej temperaturze, katechiny również są ekstrahowane w wyższej temperaturze. To naprawdę dobrze, ponieważ są to bardziej gorzkie składniki liści herbaty. Dlatego należy unikać wrzątku podczas parzenia zielonej herbaty. Parząc zieloną herbatę w temperaturze około 60-71°C, uwalniasz mniej katechin, a herbata jest gładsza i słodsza.
Ta koncepcja idzie jeszcze dalej w przypadku zimna herbata zielona. Używając zimnej wody, uwalniasz znacznie mniej goryczki. Dlatego zimna herbata zielona ma przyjemny, słodki i owocowy smak.
Filmy o zaletach parzenia na zimno
Czy można parzyć herbatę w torebkach na zimno?
Można parzyć herbatę w torebkach na zimno, ale zajmie to więcej czasu niż parzenie na gorąco. Wiele torebek herbaty jest wytwarzanych z liści bardzo niskiej jakości, pociętych na małe kawałki. Ponieważ te małe cząstki liści mają większą powierzchnię względną, parzą się szybciej. Smak tych torebek będzie płaski i gorzki, bez złożoności zimna herbata zielona wytwarzanej z liści wysokiej jakości.