co to jest Poziom kofeiny w bancha zielona herbata? Czy bancha może być dobrym wyborem dla osób wrażliwych na kofeinę? Jak poziom kofeiny w bancha wpływa na jej smak i aromat? Czy picie banchy ma jakieś korzyści? To świetne przykłady pytań, które omówimy w tym artykule!
Co dziś w programie? Zbadamy dlaczego Czy herbata bancha zawiera kofeinę?, Ten zawartość kofeiny w herbacie bancha a także niektóre korzyści płynące z picia herbaty bancha. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy.

Jaka jest zawartość kofeiny w herbacie Bancha?
Omawiając zawartość kofeiny w zielonej herbacie Bancha, można uzyskać zaledwie 10 mg kofeiny na filiżankę.
To sprawia, że jest to jedna z zielonych herbat o najniższej zawartości kofeiny i idealny towarzysz na chłodne wieczory lub noce.
Dlaczego herbata Bancha zawiera kofeinę?
Aby zrozumieć, dlaczego Czy herbata bancha zawiera kofeinę?, należy przyjrzeć się samej roślinie herbacianej.
Roślina herbaciana wytwarza kofeinę jako mechanizm obronny, chroniąc się przed owadami. Kofeina jest bardzo gorzka, a nawet trująca dla małych owadów, dlatego roślina herbaciana gromadzi kofeinę na zewnętrznej stronie liści herbaty, tworząc warstwę ochronną.
Z tego powodu wszystkie prawdziwe herbaty będą miały pewną zawartość kofeiny, ale niektóre będą miały wyższą zawartość niż inne.
W następnej sekcji dowiemy się, dlaczego herbata bancha z kofeiną jest znacznie niższa w porównaniu z innymi rodzajami zielonej herbaty.
Dlaczego zawartość kofeiny w herbacie Bancha jest tak niska?
Jeśli przyjrzysz się krzewowi herbacianemu, zauważysz jasnozielone kiełki na górze i większe, grubsze liście poniżej.
Młodsze kiełki

Młodsze kiełki krzewu herbacianego są bardzo delikatne, podczas gdy starsze, bardziej dojrzałe liście są znacznie twardsze.
Owady są bardziej przyciągane przez młodsze liście, dlatego potrzebują one więcej kofeiny, aby zapewnić sobie ochronę.
Dlatego herbaty produkowane z młodszych liści herbaty, takie jak Sencha , Gyokuro , matcha i kabusecha zawierają dużo kofeiny.
Starsze liście
Starsze liście krzewu herbacianego nie wymagają aż tak dużej ochrony i dlatego nie produkują tak dużo kofeiny. Jednak herbaty produkowane ze starszych liści, takie jak bancha,, Genmaicha i Hojicha mają niższą zawartość kofeiny.
Jeśli chcesz porównać herbatę taką jak bancha z herbatą z młodszych liści, taką jak Sencha , możesz przeczytać to porównanie 👉 bancha vs Sencha !
Jak zbiory wpływają na poziom kofeiny w herbacie Bancha
Oprócz pozyskiwania ze starszych liści herbaty, bancha może być również wytwarzana z późniejszych zbiorów herbaty, nawet w październiku. Po jesieni roślina herbaciana ma całą zimę na gromadzenie składników odżywczych, które wiosną uwalniają się do świeżych kiełków.
Następnie można zbierać herbatę nawet 3 razy, ale zawartość składników odżywczych i kofeiny będzie mniejsza, ponieważ roślina herbaciana ma mniej czasu na regenerację. Dlatego herbaty z późniejszych zbiorów są mniej poszukiwane.
Czynniki wpływające na poziom kofeiny w herbacie Bancha
browarnictwo
Ilość herbata bancha z kofeiną zależy od sposobu parzenia herbaty. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kofeina gromadzi się na zewnętrznej stronie liścia, tworząc warstwę ochronną. Podczas pierwszego parzenia duża jej część jest usuwana, przez co w kolejnych parzeniach pozostaje niewiele kofeiny.
Możesz więc pytać, czy zielona herbata Bancha zawiera kofeinę podczas drugiego i trzeciego parzenia? Odpowiedź brzmi: tak, ale bardzo mało. Powinieneś móc pić te późniejsze parzenia herbaty do wieczora, jeśli chcesz.
Temperatura
Temperatura parzenia herbaty również wpływa na ilość wyekstrahowanej kofeiny. Kofeina wymaga wyższej temperatury, więc jeśli chcesz zaparzyć herbatę z jeszcze niższą zawartością kofeiny, możesz spróbować użyć wody o niższej temperaturze lub zimnej wody.
Czym jest zielona herbata Bancha?
Nazwa ta oznacza albo zwykłą herbatę, albo herbatę na co dzień. Podczas gdy herbaty takie jak Gyokuro i Sencha Uważane są za herbaty bardziej wyjątkowe, natomiast bancha jest znacznie tańsza, dzięki czemu nadaje się do codziennego picia.
Japońska zielona herbata ze starszych liści
Bancha powstaje ze starszych, bardziej dojrzałych liści krzewu herbacianego. Najmłodsze liście na szczycie krzewu są najbardziej poszukiwane. Są one najbogatsze w składniki odżywcze i mają najłagodniejszy i najsłodszy smak. W rezultacie te młodsze liście są zarezerwowane dla produktów premium. Sencha , Gyokuro i matcha, a starsze liście lub późniejsze zbiory krzewu herbacianego są wykorzystywane do produkcji banchy.
Mineralny i ziemisty smak
Starsze liście herbaty są bogatsze w minerały i mają bardziej subtelny, niemal ziemisty smak. Młode liście zapewniają te świeże, cierpkie i słodkie nuty, ale smak banchy jest znacznie mocniejszy dzięki nutom ciepłego drewna, zbóż i cytrusów. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, starsze liście również odegrają rolę w wyjaśnieniu zawartość kofeiny w zielonej herbacie Bancha.
Ostateczne przemyślenia na temat kofeiny w zielonej herbacie Bancha
Bancha to coś więcej niż tylko herbata o niskiej zawartości kofeiny. To świetna popołudniowa lub wieczorna przekąska, która może pomóc ukoić żołądek i wyciszyć umysł. Jeśli chcesz spróbować herbaty bancha, możesz spróbować naszej bancha masudaen.
Tę herbatę produkuje pan Masuda, utalentowany rolnik z Shizuoka, który stawia na uprawę zielonej herbaty bez użycia pestycydów i chemikaliów. Ta herbata jest niedroga i ma bardzo przyjemny smak, który idealnie pasuje na popołudniową przekąskę. Wypróbuj i daj nam znać, co myślisz!
Aby zapoznać się z pełną listą herbat uporządkowanych według zawartości kofeiny, przeczytaj ten ranking 👉 8 herbat o najniższej zawartości kofeiny
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Sencha kofeina, możesz przeczytać ten artykuł na ten temat 👉 Sencha Zawartość Kofeiny