bancha vs Sencha To często spotykane porównanie, ponieważ są to dwa najpopularniejsze rodzaje zielonej herbaty w Japonii. W tym artykule porównamy te dwie herbaty, sprawdzając, co je łączy, a co różni.
Czym jest bancha vs. Sencha ?
Zanim przejdziemy do omówienia podobieństw i różnic między tymi herbatami, krótko je zdefiniujmy.

Sencha
Sencha herbata to najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty w Japonii, ale jednocześnie najszersza kategoria. Zasadniczo odnosi się do liści herbaty, które zostały poddane działaniu pary wodnej, zwinięte i wysuszone.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak Sencha w porównaniu do innej popularnej herbaty, takiej jak matcha, możesz przeczytać nasz artykuł 👉 matcha kontra Sencha
bancha
herbata bancha To tańsza herbata i drugi najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty w Japonii. Powstaje ze starszych liści i łodyg krzewu herbacianego.
Zbiór Banchy vs. Sencha
Największa różnica między tymi dwiema herbatami sprowadza się do sposobu ich zbioru. Kluczowym czynnikiem wpływającym na ostateczny smak herbaty jest to, które części rośliny herbacianej zostaną użyte do jej przygotowania.
Sencha Powstaje z młodych pędów na szczycie krzewu herbacianego. Są one najbogatsze w składniki odżywcze i mają najsłodszy smak. Roślina herbaciana odpoczywa przez całą zimę, gromadząc składniki odżywcze z gleby, a następnie uwalniając je do jasnozielonych pędów. To najbardziej pożądane części krzewu herbacianego i są wykorzystywane do… Sencha , Gyokuro , matcha i tak dalej.
Bancha powstaje z dolnych liści krzewu herbacianego. Liście te są znacznie twardsze i nie mają tak intensywnego smaku. Z tego powodu często wykorzystuje się je do produkcji tańszych herbat, takich jak bancha., Hojicha i Genmaicha .
Późniejsze zbiory banchy
Banchę można również uzyskać z późniejszych zbiorów. Przykładem może być „Aki Bancha”, czyli zbiór jesienny. Japońska herbata jest zazwyczaj zbierana do 4 razy w roku, przy czym pierwsze zbiory wczesną wiosną osiągają najwyższą cenę, a późniejsze zbiory są sprzedawane znacznie taniej. Ostatnie zbiory w roku, zawierające najmniej składników odżywczych, mogą być przetworzone na Aki Banchę, czyli najtańszą herbatę bancha. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o najtańszych herbatach z Japonii, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu 👉 Lista najlepszych tanich zielonych herbat liściastych. Oczywiście bancha jest na liście!
Przetwarzanie
Przetwarzanie banchy vs Sencha jest bardzo podobny. Obie te herbaty to herbaty zielone, co oznacza, że są nieutleniona. Po zerwaniu liści enzym oksydaza zaczyna przekształcać katechiny w teaflawiny i tearubiginy, ostatecznie zamieniając herbatę w herbatę czarną.
Aby zachować świeższy, bardziej cytrusowy smak, liście należy poddać działaniu ciepła bezpośrednio po zbiorze. W przypadku japońskich herbat, takich jak bancha i Sencha , Odbywa się to poprzez poddanie liści działaniu łaźni parowej. Następnie liście herbaty poddawane są kontrolowanemu procesowi suszenia, aby obniżyć wilgotność z 70% do 4-7%. Dzięki temu liście mogą zachować swój smak i uwolnić go natychmiast po zaparzeniu w gorącej wodzie.
browarnictwo

Parametry parzenia dla bancha i Sencha . Ponieważ bancha powstaje ze starszych, twardszych liści herbaty, wytrzymuje wyższe temperatury. Młodsze zielone herbaty, takie jak Sencha i Gyokuro mają tendencję do bycia wrażliwymi na gorącą wodę i mogą stać się bardzo gorzkie, jeśli zaparzysz je w zbyt gorącej wodzie.
Dla Sencha , Zalecamy temperaturę 60-70 stopni Celsjusza i czas parzenia 1 minutę. Najlepszy stosunek liści do wody to 5 gramów liści i 150 ml wody.
W przypadku banchy można użyć temperatury 70-80 stopni Celsjusza i czasu parzenia 1 minutę. Stosuj takie same proporcje liści do wody, jak w przypadku Sencha . Odkryjesz, że Sencha straci swój smak po trzykrotnym zaparzeniu liści, podczas gdy bancha może być zaparzana 4 lub 5 razy.
Kofeina w Bancha vs Sencha
Kofeina jest wytwarzana przez roślinę herbacianą jako mechanizm obronny przed owadami, zapobiegający zjedzeniu liści. Młodsze, delikatniejsze liście herbaty są bardziej wrażliwe, dlatego zawierają więcej kofeiny. Starsze, bardziej dojrzałe liście i łodygi herbaty są znacznie twardsze i rzadziej ulegają zjedzeniu. Dlatego herbaty ze starszych liści i łodyg, takie jak kukicha i bancha, są często używane do produkcji herbat., Genmaicha i Hojicha , zazwyczaj są herbatami o niższej zawartości kofeiny.
Czy wiesz, które herbaty mają najniższą zawartość kofeiny? Znajdź odpowiedź w naszym artykule 👉 8 herbat o najniższej zawartości kofeiny: od najniższej do najwyższej
Możesz spodziewać się filiżanki Sencha Zawierać od 40 do 60 mg kofeiny na filiżankę, podczas gdy filiżanka herbaty bancha może zawierać połowę tej ilości. To sprawia, że bancha jest znacznie lepszym wyborem na popołudnie i wieczór, Sencha to świetna herbata na poranny napój.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zawartości kofeiny, Sencha herbata, możesz przeczytać artykuł 👉 Sencha Zawartość kofeiny – kompletny przewodnik od ekspertów od herbaty
Smak Banchy a Sencha
Smak obu herbat jest bardzo różny. Chociaż Sencha to zróżnicowana kategoria herbat, która ma tendencję do opierania się bardziej na nutach parowanych warzyw, lekko trawiastych i cytrusowych. Niektóre Sencha Herbaty, szczególnie te poddane cieniowaniu, mogą być dość słodkie, podczas gdy inne mogą mieć bardziej wytrawny, cierpki smak.
Z drugiej strony bancha opiera się bardziej na łagodnych, ziemistych nutach, takich jak drewno, zboże, ale także na delikatnej nucie karmelu i popcornu. Starsze liście krzewu herbacianego zawierają zazwyczaj więcej minerałów, co można odczuć jako mrowienie na podniebieniu.
Cena banchy w porównaniu Sencha
Jedną z różnic, którą zauważysz jeszcze przed spróbowaniem którejkolwiek z herbat, jest ich cena. Różne części krzewu herbacianego mają różne ceny – młodsze liście są droższe, a starsze i łodygi – tańsze. Herbata bancha będzie kosztować około połowę ceny. Sencha , ale niektórzy wolą jej łagodniejszy smak.
Jeśli interesuje Cię spróbowanie japońskiej zielonej herbaty, ale jest droższa, Sencha i Gyokuro Jeśli herbaty nie mieszczą się w Twoim budżecie, możesz spróbować herbaty bancha. Jeśli zaparzysz liście 4-5 razy, cena spadnie do zaledwie kilku centów za filiżankę, co jest bardzo przystępną ceną, zwłaszcza jeśli chodzi o pełne doznania herbaciane.
Ostateczne przemyślenia na temat bancha vs. Sencha
W szerszym ujęciu bancha i Sencha Są bardziej podobne niż różne. Obie to pyszne japońskie zielone herbaty o wielu wspaniałych właściwościach i są przygotowywane w ten sam sposób. Jeśli interesują Cię korzyści płynące z banchy, napisaliśmy szczegółowy artykuł, w którym omawiamy wszystkie korzyści z herbaty bancha. To porównanie doskonale pokazuje, jak subtelne różnice w procesie produkcji lub zbioru mogą dać zupełnie inne herbaty w smaku.
Jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem banchy lub Sencha , Znajdziesz je na naszej stronie internetowej nioteas.com. Kupując u nas herbatę, nie tylko wspierasz nasz kanał, ale także pomagasz nam wspierać dziesiątki utalentowanych rolników, z którymi współpracujemy. Innym świetnym sposobem na wsparcie kanału jest polubienie go lub zasubskrybowanie, dzięki czemu w przyszłości będziesz mógł oglądać więcej takich filmów. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące zielonej herbaty, śmiało zadaj je w komentarzach poniżej. Do zobaczenia następnym razem.