Fukamushi Sencha Przewodnik po parzeniu herbaty od Mistrza Herbaty

star

Co to jest Fukamushi Sencha ?

Zanim porozmawiamy o fukamushi Sencha browarnictwo, omówmy krótko, czym jest fukamushi Sencha czym jest i co go wyróżnia od innych typów Sencha .

Normalnie, Sencha Herbatę zbiera się, a następnie paruje przez 60–90 sekund.

Gdy tylko liście herbaty zostaną zerwane, zaczną naturalnie utleniać się i ostatecznie zamienią się w czarną herbatę.

Aby zapobiec temu procesowi, konieczne jest zastosowanie ciepła w celu dezaktywacji enzymów powodujących utlenianie.

Parzenie utrwala również bardziej trawiaste lub warzywne nuty liści. 

Skutki dłuższego procesu parzenia

Gdy herbata jest parowana przez dłuższy czas, jak w przypadku fukamushi Sencha , Liście herbaty zaczynają się rozpadać.

Dzięki temu więcej liści przedostaje się do filiżanki, dlatego fukamushi Sencha ma intensywny, jadeitowo zielony kolor.

fukamushi Sencha Nabiera również łagodniejszego smaku, z nutami gotowanych na parze warzyw, a nawet owoców. Herbata sprawdza się również jako cold brew, o czym opowiemy później.

Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak ważny jest proces podgrzewania w produkcji zielonej herbaty, możesz przeczytać o tym w tym artykule na temat 👉 co sprawia, że zielona herbata jest zieloną herbatą

 

Jaka jest różnica między parzeniem Fukamushi Sencha i Normalny Sencha

Główną różnicą, jeśli chodzi o fukamushi Sencha browarnictwo ma to związek z czasem parzenia. Podczas gdy większość Sencha herbaty potrzebują pełnej minuty, aby się otworzyć i uwolnić swój smak do wody, fukamushi Sencha naprawdę zajmuje tylko 45 sekund.

Jeśli chcesz nauczyć się parzyć zwykłą kawę, Sencha herbatę, możesz przeczytać ten artykuł na 👉 jak zaparzyć Sencha

Czas warzenia Fukamushi Sencha

Dzieje się tak, ponieważ proces głębokiego parzenia sprawia, że liście herbaty stają się bardziej kruche i rozpadają się na mniejsze kawałki.

Te mniejsze kawałki liści mają większą powierzchnię względną, dzięki czemu szybciej zaparzają się w wodzie. Krótszy czas parzenia pomoże zredukować goryczkę, jednocześnie wydobywając z herbaty mnóstwo smaku.

Jeśli chcesz się nauczyć Jak zaparzyć fukamushi Sencha Bez imbryka możesz skorzystać z tego poradnika 👉 Jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza

 

fukamushi Sencha Parzenie w temperaturze 70 stopni Celsjusza

Zwykle zalecamy temperaturę parzenia 60 stopni Celsjusza lub 140 stopni Fahrenheita, ale jeśli chcesz uzyskać nieco mocniejszy smak herbaty, możesz użyć 70 stopni Celsjusza. Chociaż pozwoli to uzyskać lepszy ogólny smak, herbata stanie się bardziej gorzka. 

Katechiny to gorzkie składniki zielonej herbaty, które są ekstrahowane w wyższych temperaturach. Niewielka dawka katechin może być korzystna, ale ich zbyt duża ilość może szybko przytłoczyć napój, dlatego należy zachować ostrożność podczas parzenia fukamushi. Sencha warzenia.

 

Zimne Fukamushi Sencha browarnictwo

Jedną z zalet fukamushi jest Sencha To, że świetnie sprawdzi się jako cold brew! Do cold brew fukamushi Sencha , Możesz użyć 5-10 gramów liści, 500 ml wody o temperaturze pokojowej lub schłodzonej i odstawić herbatę na 3 godziny. 

Ponieważ używasz niższej temperatury fukamushi Sencha browarnictwo, Otrzymasz gładszą i słodszą zieloną herbatę z mniejszą goryczką. Możesz nawet zauważyć, że owocowe aromaty zaczynają się nieco bardziej wyczuwać, jak w przypadku Fukamushi Yamaga

Jeśli interesuje Cię cold brew, możesz skorzystać z tego kompletnego przewodnika 👉zimna herbata zielona

 

Ostateczny werdykt na temat Fukamushi Sencha browarnictwo

Jeśli będziesz przestrzegać instrukcji i zwracać szczególną uwagę na temperaturę i czas parzenia, bez problemu będziesz w stanie przygotować własne fukamushi Sencha w domu.

 Jeśli naprawdę chcesz podejść do sprawy poważnie, fukamushi Sencha browarnictwo, Możesz rozważyć zakup czajnika Fukamushi, który ma okrągły metalowy filtr, który zapobiega przedostawaniu się liści do filiżanki. Dzięki temu zaparzenie pysznych filiżanek Fukamushi będzie naprawdę proste. Sencha bez zatykania czajnika. 

Który Fukamushi Sencha wybrać się na

Podczas naszych podróży spotkaliśmy się z dziesiątkami rolników i spróbowaliśmy wielu różnych fukamushi Sencha s. Ostatecznie wybraliśmy kilka naszych ulubionych i z radością dzielimy się nimi z Wami! Wszystkie te herbaty pochodzą z różnych regionów, plantacji herbaty, odmian i stylów produkcji!

Jeśli szukasz dobrej reprezentacji kategorii fukamushi Sencha , polecamy murasaki Sencha . To głęboko parowany Yutaka Midori Sencha O intensywnym owocowo-roślinnym smaku. Produkuje ją pan Kawaji, utalentowany rolnik z południowej Japonii, specjalizujący się w herbatkach głęboko parowanych.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4