Często jesteśmy pytani jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza, i istnieje kilka różnych sposobów, w jakie można go wykorzystać 🫖
Chociaż czajniczek kyusu to najlepszy sposób na przygotowanie japońska zielona herbata, jeśli go nie masz, istnieje kilka innych rozwiązań, które możesz wypróbować, używając podstawowych narzędzi domowych 🍵
W tym artykule omówimy 13 różnych sposobów jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza.
Zaczynajmy! 👇
Jak więc zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza?
Jeśli szukasz jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza, Na szczęście istnieje wiele opcji.
Opcje te różnią się poziomem trudności i skutecznością, a my z pewnością wyróżnimy te, które uznamy za szczególnie przydatne.
Jeśli znajdziesz taką, która wymaga materiałów, których nie masz, po prostu przejdź do następnego pomysłu na liście! 📋
#1 Technika barwienia

Technika sitkowa jest jedną z najlepszych, ponieważ wymaga bardzo niewielu ruchomych elementów.
Jeśli masz w domu sitko, może być ono doskonałym narzędziem do parzenia herbaty liściastej.
Często powtarzającym się motywem, który możesz zauważyć, mówiąc o jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza jest to, że musisz zapewnić liściom przestrzeń do rozwoju, ale także mieć sposób na ich filtrowanie po zaparzeniu.
Chociaż sitko nie jest tak dobre jak imbryk, to i tak jest o wiele lepsze niż herbata w torebkach.
Sposób
Jeśli masz odpowiednie sitko do herbaty, możesz po prostu wsypać do niego 5 gramów liści, a następnie zanurzyć je w filiżance ciepłej wody.
Po zakończeniu parzenia wystarczy wyjąć sitko i położyć je na talerzu lub ręczniku papierowym, aby pozostała woda mogła odfiltrować się z liści.
Jeśli używasz zwykłego sitka kuchennego, które nie jest przeznaczone do herbaty, możesz użyć go po prostu jako filtra.
Zaparz liście w innym naczyniu (kilka z nich zostanie wymienionych później), a następnie przelej wodę przez filtr do filiżanki, aby oddzielić liście.
#Technika 2 filiżanek

Jeśli nie masz dostępu do żadnych narzędzi, jedną z metod, z których możesz skorzystać, jest technika filiżanki ⛾
To prawdopodobnie najmniej skuteczna, ale zdecydowanie najłatwiejsza do wykonania.
Do wykonania tej techniki potrzebujesz tylko liści, wody i filiżanki.
Sposób
Po prostu wsyp około 5 gramów liści na dno kubka, zalej ciepłą wodą i odstaw na około minutę.
W miarę jak liście herbaty będą napełniać się wodą, staną się cięższe i opadną na dno filiżanki.
Bardzo ostrożnie, nie poruszając filiżanki, możesz powoli sączyć herbatę z powierzchni, gdzie jest jej mniej.
Prawdopodobnie zauważyłeś już kilka wad tej techniki. Herbata się za bardzo zaparzy, a od czasu do czasu liście będą w ustach, co może wpłynąć na doznania podczas picia.
Ta metoda nie jest idealna, ale jest jednym ze sposobów jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza lub innych narzędzi wymienionych na tej liście.
#3 Technika podwójnej filiżanki

Jednym z kroków naprzód po technice pojedynczej filiżanki jest technika podwójnej filiżanki.
Jeśli masz dostęp do dwóch różnych filiżanek, możesz wypróbować tę metodę ⛾⛾
Będzie to nieco lepsze niż w przypadku techniki z pojedynczą filiżanką, ale wciąż dalekie od ideału.
Sposób
W tym przypadku będziesz mieć niemal identyczne ustawienie, jak w przypadku techniki z pojedynczą filiżanką.
Gdy liście opadną na dno filiżanki nr 1, możesz powoli przelać je do filiżanki nr 2.
Nawet jeśli część liści trafi do filiżanki nr 2, i tak będzie to lepsze niż to, co piłeś wcześniej, stosując technikę z pojedynczą filiżanką.
Sztuczka polega na tym, aby nalewać herbatę bardzo równomiernie, bez mieszania, aby upewnić się, że nalewasz tylko wierzchnią warstwę herbaty, a nie liście.
#4 Technika z dzbankiem

Możesz mieć w domu dzbanek bez wbudowanego sitka lub wyjmowane sitko, które się zgubiło.
Jeśli chcesz zaparzyć herbatę w ten sposób, wystarczy znaleźć sitko.
Sposób
Zaparz liście herbaty w imbryku tak, jak zwykle.
Po zaparzeniu herbaty przelej ją do filiżanki, ale tym razem załóż na nią sitko, aby liście zostały odfiltrowane.
Dzięki temu liście nie znajdą się w filiżance, a parzenie zostanie przerwane po upływie czasu.
#5 Technika parzenia herbaty w torebkach

Oczywiście wszyscy wiemy, że torebkę herbaty można wykorzystać do zaparzenia herbaty.
Możesz nie wiedzieć, że torebki herbaty w rzeczywistości nie nadają się do zaparzania herbaty, ponieważ nie dają liściom wystarczająco dużo miejsca, aby mogły się rozrosnąć i uwolnić swój aromat do wody.
Jeśli jesteś zdesperowany, możesz spróbować zrobić własną torebkę herbaty z pustej torebki herbaty i herbaty liściastej.
Sposób
Najpierw wsyp 5 gramów herbaty liściastej do pustej torebki herbaty i zamknij ją.
Podczas podróży po Japonii w poszukiwaniu herbaty używamy pustych jedwabnych torebek herbaty i napełniamy je herbatą liściastą.
Dzięki temu nie musimy narażać naszych cennych glinianych czajniczków na niebezpieczeństwo, aby móc cieszyć się dobrą zieloną herbatą w podróży.
Torebki herbaty powinny dać się łatwo zamrozić, a następnie możesz włożyć je do kubka i zalać ciepłą wodą.
Po upływie czasu parzenia torebka herbaty jest gotowa do wyjęcia, a herbata jest gotowa do picia.
Możesz również przygotować kilka takich domowych torebek herbaty z wyprzedzeniem, jeśli wiesz, że wybierasz się w miejsce, w którym nie będziesz mieć dostępu do naczyń do herbaty.
#6 Technika parzenia kawy z filtrem

Oczywiście, do zaparzenia herbaty liściastej możesz również użyć filtra do kawy. ☕️
Do tego potrzebny będzie filtr do kawy i najlepiej jakiś rodzaj zaparzacza przelewowego, choć nie jest to konieczne.
Sposób
Jeśli masz ekspres do kawy z funkcją parzenia przelewowego, możesz spróbować zaparzyć zieloną herbatę metodą powolnego przelewania.
Po prostu wsyp liście herbaty do filtra i powoli dolej wody, do 150 ml.
Z uwagi na drobną strukturę filtra, przesiąkanie zajmie dużo czasu, co jest akurat wystarczające, aby wydobyć z liści trochę smaku.
Jeśli nie masz urządzenia do parzenia kawy i dysponujesz jedynie bibułowym filtrem do kawy, możesz spróbować zaparzyć herbatę w torebce.
Umieść liście herbaty na środku bibułki, dobrze ją złóż i powtórz kroki z poprzedniej sekcji.
Upewnij się, że używasz białego papieru do parzenia kawy, ponieważ brązowy papier może znacząco wpłynąć na smak.
#7 Technika parzenia French Press

Jeśli nie masz w domu imbryka, French Press może być najlepszym rozwiązaniem. ☕️
Jak wspomnieliśmy wcześniej, jeśli chodzi o jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza, wystarczy zapewnić liściom wystarczająco dużo miejsca i odfiltrować je z wody po zaparzeniu. French Press zapewnia obie te rzeczy!
Sposób
Wsyp 5 gramów liści herbaty do French Pressa i zalej 150 ml wody.
Następnie załóż tłok i pokrywkę na French Press, ale jeszcze go nie dociskaj.
Po minucie dociśnij tłok, aż dotrze do liści, ale nie dalej.
Jeśli wciśniesz go zbyt głęboko, wyciśnie goryczkę z liści. To częściowo zatrzyma parzenie, ale herbata nadal będzie gorzka, jeśli będzie stała zbyt długo w ten sposób.
Możesz wtedy po prostu wylać herbatę, a w filiżance nie powinno być liści!
#8 Technika przesiewania herbaty

Jeśli masz w domu sitko, możesz łatwo zaparzyć herbatę liściastą bez czajnika.
To kluczowy element równania, ponieważ gdy już masz sposób na odfiltrowanie liści z herbaty, potrzebujesz teraz tylko pojemnika do zaparzenia herbaty.
Może to być nawet filiżanka lub szklanka.
Sposób
Wsyp 5 gramów liści herbaty do kubka i zalej 150 ml wody.
Zaparzaj liście przez 1 minutę, a następnie przelej je przez sitko do osobnego kubka.
Kubek zapewni liściom wystarczająco dużo miejsca, aby uwolniły swój aromat, a sitko oddzieli je po zakończeniu parzenia.
#9 Technika gaiwan

To oryginalny improwizowany zestaw do parzenia herbaty.
Gaiwan, czyli miseczka z pokrywką, jest praktycznie tak prosty, jak to tylko możliwe.
Składa się tylko z małej filiżanki z kopulastą pokrywką.
To narzędzie jest w rzeczywistości ulubionym narzędziem wielu zapalonych miłośników herbaty i nie potrzebujesz nawet filtru!
Sposób
Wsyp 5 gramów liści herbaty do gaiwanu i dopełnij resztę wodą.
Poziom wody powinien sięgać tuż pod krawędź kubka, zapewniając wystarczająco dużo miejsca do poruszania filiżanką bez rozlewania.
Po zakończeniu parzenia możesz przykryć gaiwan pokrywką, zostawić niewielką szczelinę z jednej strony między pokrywką a miseczką i wlać przez nią herbatę.
Ta szczelina między pokrywką a miseczką pozwoli wodzie przepływać bez przeciekania liści.
#10 Technika z ręcznikiem papierowym

To kontynuacja domowej techniki parzenia herbaty w torebkach. 🧻
W tym przypadku będziesz w zasadzie robić własne torebki herbaty z ręcznika papierowego.
Sposób
Po prostu rozłóż kwadratowy kawałek ręcznika papierowego na suchym kuchennym stole, włóż na środek 5 gramów herbaty liściastej i zwiń.
Masz teraz własnoręcznie wykonaną torebkę z ręcznika papierowego, której możesz użyć do zaparzenia herbaty liściastej!
#11 Technika widelca

Jeśli nie masz w domu sitka, możesz spróbować użyć widelca. 🍴
Ta metoda może być skuteczna, ponieważ wymaga jedynie narzędzi, do których większość ludzi ma dostęp, takich jak widelec i kubek do herbaty.
Sposób
Najpierw zaparz liście herbaty w filiżance z wodą, tak jak w przypadku techniki z filiżanką.
Po zaparzeniu liści możesz przesypać je do osobnej filiżanki, ale ustaw widelec na krawędzi kubka tak, aby woda przepływała przez zęby widelca.
To powinno zapobiec przedostawaniu się liści do drugiej filiżanki, ale trzeba przyznać, że wymaga to trochę wprawy.
#12 Technika z łyżką cedzakową

To w zasadzie powtórzenie metody z widelcem, ale z użyciem łyżki cedzakowej. Sprawdźmy!
Sposób
W tej metodzie przelewasz herbatę z kubka do parzenia do kubka, ale przelewasz ją przez łyżkę cedzakową.
To narzędzie sprawdza się znacznie lepiej niż widelec, ponieważ jest szersze i ma więcej miejsca na przesiewanie. Z dobrą łyżką cedzakową powinieneś sobie z tym poradzić. jak zaparzyć herbatę liściastą bez zaparzacza w krótkim czasie!
#13 Technika z zaparzaczem w folii aluminiowej

To jedna z ciekawszych technik, która w zasadzie polega na zrobieniu własnej torebki herbaty z folii aluminiowej.
Zaletą folii aluminiowej w porównaniu z papierem jest to, że nie rozwija się podczas parzenia, dzięki czemu łatwiej będzie utrzymać „torebkę herbaty” zamkniętą, a liście w środku podczas parzenia herbaty.
Sposób
Najpierw weź mały arkusz folii aluminiowej i umieść liście herbaty na środku.
Następnie możesz owinąć spód opakowania folią aluminiową, aby liście herbaty nie wypadły, a następnie zwinąć je (jak burrito).
Następnie możesz zrobić mały otwór lub dwa w dnie za pomocą noża lub nożyczek i włożyć torebkę z folii aluminiowej do ciepłej wody.
Ta metoda pozwoli liściom herbaty się zaparzyć, ale torebka powinna zachować swój kształt przez cały czas parzenia.
Jakie są najlepsze narzędzia do parzenia herbaty liściastej?:
#1 Kyusu
Czajnik Kyusu to najlepsze narzędzie do parzenia liściastej, japońskiej zielonej herbaty. Daje liściom dużo miejsca na rozwinięcie się i uwolnienie aromatu do wody, a wbudowany filtr automatycznie odsiewa liście herbaty podczas nalewania. Kyusu ma nawet boczny uchwyt, który ułatwia nalewanie i chroni dłonie przed poparzeniem.
Jeśli chcesz darmowy czajniczek Kyusu, wyślemy Ci go po zapisaniu się na nasz miesięczny klub herbaciany. Dzięki tej ofercie wyślemy Ci jedne z najlepszych zielonych herbat, jakie znaleźliśmy w całej Japonii, w dużej obniżce. Wypróbuj mnóstwo niesamowitych, ekologicznych zielonych herbat i zdobądź wszystkie potrzebne narzędzia do ich przygotowania!
#2 Shibooridashi
Shibooridashi może być również doskonałym narzędziem do przygotowywania japońskiej zielonej herbaty, ale jest przeznaczona głównie do herbat premium, takich jak Gyokuro . Ten czajniczek ma bardzo płaską konstrukcję, która maksymalizuje powierzchnię u dołu. To dobre rozwiązanie do parzenia herbaty o wysokiej proporcji liści do wody. Możesz zobaczyć, jak przygotowuje ją mistrz herbaty. Gyokuro w shibooridashi z 5-10 gramami liści i tylko 50 ml wody, aby zmaksymalizować smak.
#3 Houhin
Houhin to kolejny dobry czajniczek do parzenia japońskiej zielonej herbaty premium. Ten czajniczek nie ma uchwytu z boku i zamiast tego używa się go „metodą trzech palców”. Osoba nalewająca herbatę do czajniczka trzyma jeden palec z każdej strony czajniczka i jedną kostkę na górnej pokrywce, aby uniknąć poparzenia dłoni.
#4 Gaiwan
Gaiwan to prosty element zestawu do parzenia herbaty, o którym wspominaliśmy wcześniej. Świetnie nadaje się do chińskich herbat o większych liściach, ale przygotowanie japońskiej zielonej herbaty, takiej jak Fukamushi, może być bardzo trudne. Sencha . Powodem tego jest trudność w ustawieniu odstępu między pokrywką a czarką na tyle małego, aby zapobiec przedostawaniu się drobnych cząsteczek liści do kubka. Jeśli to dla Ciebie nie problem, śmiało go użyj!
#5 Gliniany czajniczek Yixing
To tradycyjny chiński gliniany czajniczek, który doskonale nadaje się do parzenia chińskich herbat. Jest bardzo mały, więc najlepiej sprawdza się przy parzeniu herbat o wysokiej proporcji liści do wody, jak w stylu gonfu. Takie parzenie zagęszcza herbatę i daje mniejszą ilość niezwykle aromatycznej herbaty, którą należy pić bardzo powoli.