Niezależnie od tego, czy jesteś fanem matcha czy tylko przypadkowym obserwatorem, prawdopodobnie w pewnym momencie zastanawiałeś się “z czego składa się matcha”.
W tym artykule odpowiemy na to pytanie. Zaczniemy od krótkiej odpowiedzi, a następnie przejdziemy do dłuższej.
Przedstawimy Ci pokrótce, czym jest matcha, a następnie zagłębimy się w szczegóły procesu jej produkcji.
Z czego składa się matcha: krótka odpowiedź
Istnieje krótka odpowiedź na pytanie, z czego składa się matcha, a mianowicie, że herbata matcha jest wytwarzana ze sproszkowanych liści zielonej herbaty.
W rzeczywistości był to pierwotny sposób spożywania zielonej herbaty w Japonii, który w ciągu ostatnich 1000 lat przeszedł znaczącą transformację.
Odpowiedź jest jednak dłuższa. Na pytanie, z czego składa się matcha, nie da się odpowiedzieć, mówiąc po prostu „zielone liście herbaty”.
Wiemy to, ponieważ zmielenie liści zielonej herbaty na proszek nie przypominałoby matchy. Zamiast tego byłyby bardzo gorzkie.
Z czego więc składa się matcha? Ze specjalnych liści herbaty? Matcha musi przejść długi i pracochłonny proces produkcji, aby uzyskać gładki, kremowy smak i kultowy smak matchy.
W następnej sekcji zagłębimy się w proces produkcji herbaty matcha i w to, jak rolnikom udaje się uzyskać te specjalne liście herbaty.
Dowiedz się szczegółowo, z czego składa się matcha: Długa odpowiedź
Skoro udzieliliśmy Ci krótkiej odpowiedzi, przejdźmy do dłuższej odpowiedzi na pytanie, z czego składa się matcha. Kiedy ludzie po raz pierwszy spotykają się z matchą, zazwyczaj najbardziej zaskakuje ich cena. Za chwilę zobaczysz wszystkie etapy produkcji herbaty matcha premium i dowiesz się, dlaczego jest tak droga.
Cieniowanie
Kiedy roślina herbaciana jest wystawiona na działanie promieni słonecznych, zaczyna przekształcać teaninę w katechiny, chroniąc w ten sposób zieloną herbatę przed promieniowaniem UV. Katechiny te zapewniają jej ochronę, ale nadają zielonej herbacie gorzki smak.
Jeśli rolnik chce uzyskać łagodniejszą zieloną herbatę, odcina roślinę od światła słonecznego przed zbiorami. Dzięki temu roślina zachowa więcej teaniny i wytworzy mniej tych gorzkich katechin. Właśnie dlatego herbaty z zacienionych miejsc, takie jak Gyokuro wytwarzają znacznie słodszy smak w porównaniu do herbat niecieniowanych, takich jak Sencha .
Zbiór
Japońskie krzewy herbaciane można zbierać nawet 4 razy w roku, ale jeśli chodzi o skład matchy, to najwyższej jakości składniki muszą być wytwarzane już od pierwszego zbioru. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, od końca marca do początku kwietnia. W tym czasie krzew herbaciany ma całą zimę na pobieranie składników odżywczych z gleby i natychmiast uwalnia je do świeżych kiełków wiosną.
Do produkcji matchy premium wybierane są tylko 3 najlepsze kiełki. Są one najłagodniejsze i najsłodsze w smaku, ale jednocześnie zawierają najwięcej składników odżywczych. Te jasnozielone kiełki są również wykorzystywane do produkcji innych herbat premium, takich jak Gyokuro i Sencha .
Przetwarzanie
Jesteśmy o krok od odkrycia, z czego składa się matcha. Jeśli naprawdę chcesz być precyzyjny, matcha powstaje z mielonych liści „tencha”. Liście te są uprawiane zgodnie ze wszystkimi opisanymi wcześniej etapami, ale po zbiorze muszą zostać poddane działaniu pary wodnej, wysuszone, a następnie usunięte z nich łodygi. Łodygi te psują smak, dlatego nie nadają się do najlepszych herbat matcha.
Zacienione, przetworzone młode liście z usuniętymi łodygami nazywane są tencha i są o krok od stania się matchą. Teraz muszą zostać zmielone na drobny proszek w dużym, specjalistycznym młynie wykonanym z granitu. Młyn ten ma rozbudowaną sieć rowków, które wypychają liście tencha, mielone na coraz drobniejszy proszek. Wyprodukowanie 50 gramów drogocennego proszku matcha zajmuje temu młynowi godzinę.
Z czego robi się matchę, skoro jest niskiej jakości?
Z czego więc robi się matchę, skoro jest ta za 30 euro za funt, którą można znaleźć na Amazonie? Z pewnością nie przechodzi przez wszystkie te etapy, prawda? Dokładnie. Tańsze matche są produkowane z pominięciem niektórych lub wszystkich tych etapów. Można je wytwarzać z późniejszych zbiorów, z niecienionych krzewów herbacianych lub ze starszych liści krzewu herbacianego.
Wszystko to da:
- Mniej atrakcyjny zielony kolor
- Mniej atrakcyjny smak
- Mniej korzyści zdrowotne
Lepiej zaoszczędzić pieniądze na wysokiej jakości matchę z pierwszego zbioru i pić ją oszczędnie.
Jeśli natomiast robisz latte z matchą, możesz postawić na nieco niższą cenę. Matcha w jakości latte, którą oferujemy, jest produkowana przez pana Masudę, utalentowanego rolnika z Shizuoka, który zajmuje się uprawą krzewów herbacianych bez użycia pestycydów i chemikaliów. Ta matcha powstaje z późniejszych zbiorów i choć jest nieco bardziej gorzka, świetnie sprawdza się w latte z matchą, dlatego postanowiliśmy zaoferować ją wszystkim miłośnikom latte z matchą, którzy wolą matchę z mlekiem i odrobiną cukru. Bez oceniania!
Ostateczny werdykt
Krótka odpowiedź na pytanie, z czego składa się matcha, brzmi: z liści tencha. Aby jednak zrozumieć, czym są liście tencha, trzeba poznać cały proces produkcji herbaty matcha.
Wystarczy powiedzieć, że włożono mnóstwo pracy i badań, aby uzyskać jak najdelikatniejszy smak matchy, nie poprzez dodawanie cukru, ale poprzez eksperymentowanie z różnymi czynnikami uprawy i przetwarzania herbaty.
Po kilku latach podróży po Japonii, spotkanie z dziesiątkami rolników i spróbowanie setek niesamowitych herbat matcha było dla mnie ogromnym zaszczytem. Ostatecznie wybraliśmy tylko kilka naszych ulubionych i z niecierpliwością czekamy, aby podzielić się nimi z Wami! Znajdziesz je w naszej ofercie matcha lub możesz spróbować wszystkich naraz, korzystając z jednego z naszych degustatorów matcha. Wypróbuj je i przekonaj się, która Ci najbardziej smakuje!