Jak zaparzyć banchę: kompletny przewodnik po warzeniu

star

Czym jest herbata Bancha?

Zanim porozmawiamy o Parzenie herbaty Bancha, Najpierw krótko omówmy, czym jest herbata Bancha.

Nazwa oznacza „prostą herbatę”, co jest dobrym określeniem.

Herbata Bancha przeznaczona jest do codziennego picia, w przeciwieństwie do niektórych bardziej ekskluzywnych Gyokuro , Sencha i herbaty matcha, które mogą być dość drogie. 

Bancha powstaje ze starszych liści herbaty, które rosną niżej na krzewie.

Najbardziej poszukiwane są najmłodsze liście na szczycie krzewu herbaty, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, a ich smak jest najłagodniejszy i najsłodszy. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnicach między banchą a Sencha , możesz o tym wszystkim przeczytać w naszym przewodniku 👉 bancha vs Sencha

 

 

Do czego służą młodsze liście herbaty?

Młodsze liście herbaty są zarezerwowane dla wysokiej jakości japońskich zielonych herbat, takich jak Sencha , Gyokuro i matcha, starsze liście można wykorzystać w tańszych herbatach i mieszankach herbat, takich jak bancha, Genmaicha i Hojicha . Starsze liście mają wyższą zawartość minerałów, niższą zawartość kofeiny i bardziej subtelny, niemal ziemisty smak z nutami zbożowymi i drzewnymi.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z picia herbaty bancha, przeczytaj ten artykuł na temat 👉 korzyści z herbaty bancha

 

Parzenie herbaty bancha w cieplejszej wodzie

Możesz zauważyć, że temperatura, której używamy do parzenia herbaty bancha, jest znacznie wyższa w porównaniu z innymi rodzajami japońskiej zielonej herbaty. Dzieje się tak, ponieważ starsze liście herbaty używane w bancha wytrzymują wyższe temperatury, nie stając się gorzkie. To kolejna zaleta przygotowywania herbaty bancha, ponieważ wiele osób ma trudności z odmierzeniem wody o temperaturze 60 stopni Celsjusza. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak parzyć inne rodzaje japońskiej zielonej herbaty, przeczytaj ten artykuł na temat 👉 jak zaparzyć Sencha herbata

 

Ostatnie przemyślenia na temat parzenia zielonej herbaty Bancha 

Herbata Bancha może być jedną z najbardziej wyrozumiałych odmian japońskiej zielonej herbaty, jeśli chodzi o temperaturę i czas parzenia. Dodatkową zaletą parzenia herbaty Bancha jest możliwość wielokrotnego parzenia liści, zanim stracą one swój smak. Pozwala to w pełni wykorzystać jej walory i obniżyć cenę do zaledwie kilku groszy za filiżankę. 

Mam nadzieję, że ten poradnik wiele Cię nauczył o herbacie Bancha, jak ją przygotować herbacie Bancha i dlaczego jest to jedna z najlepszych herbat dla początkujących! Jeśli chcesz spróbować herbaty Bancha samodzielnie, możesz spróbować naszej bancha masudaen

Tę herbatę produkuje pan Masuda, utalentowany rolnik z Shizuoka, który stawia na uprawę zielonej herbaty bez użycia pestycydów i chemikaliów. Ta herbata jest niedroga i ma bardzo przyjemny smak, który idealnie pasuje na popołudniową przekąskę. Wypróbuj i daj nam znać, co myślisz!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4