Ten Gyokuro Znaczenie mówi wiele o samej herbacie. Trudno odpowiedzieć na to pytanie. co robi Gyokuro oznaczać bez zagłębiania się w historię i produkcję Gyokuro herbatę. W tym artykule planujemy zrobić jedno i drugie, pokazując Ci, jak Gyokuro odkryto, jak Gyokuro jest wytwarzana i jak powstała herbata Gyokuro definicja. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy!
Gyokuro definicja
Gyokuro to rodzaj cieniowanej zielonej herbaty z Japonii. Różni się od standardowej Sencha (klasyczna zielona herbata bez zacienienia) uprawiana w cieniu, a nie w pełnym słońcu. Nazwa " Gyokuro " tłumaczy się jako „klejnotowa rosa” (lub „nefrytowa rosa”). Podczas gdy większość Sencha pochodzi z odmiany Yabukita gatunku Camellia sinensis, Gyokuro często wytwarza się je ze specjalistycznych odmian, takich jak Asahi, Okumidori, Yamakai i Saemidori.
co robi Gyokuro mieć na myśli?
Ten Gyokuro Definicja ta oznacza albo „cenną rosę”, albo „nefrytową rosę”. Aby zrozumieć, co oznacza Gyokuro definicja oznacza, że musisz przyjrzeć się historii Gyokuro , co zrobimy w następnej sekcji. Najpierw wyjaśnijmy, czym jest ta herbata:
co to jest Gyokuro ?
Gyokuro Uważana jest za najbardziej poszukiwaną herbatę liściastą w Japonii. Należy wziąć pod uwagę Gyokuro herbata, ta Gyokuro zakład Należy je zacienić przez co najmniej 3 tygodnie przed zbiorem. Poprawia to smak i zwiększa Gyokuro poziom kofeiny.
Po zakończeniu procesu cieniowania, rolnik wybiera 3 górne liście krzewu herbacianego. Te młodsze kiełki herbaty mają najłagodniejszy i najsłodszy smak, ale są również najbogatsze w składniki odżywcze. Wszystkie japońskie zielone herbaty premium są wytwarzane z górnych liści i Gyokuro nie jest wyjątkiem.
Po zbiorze liście są zbierane i poddawane procesowi produkcji. Liście są parowane, częściowo suszone, a następnie zwijane. Aby uzyskać zwarte liście w kształcie „igieł sosnowych”, Gyokuro słynie z tego, że musi przejść przez dodatkową fazę wałkowania w maszynie zaprojektowanej specjalnie do tego celu Gyokuro .
Czy wiesz, że niektórzy ludzie są nawet jedzenie Gyokuro liścieAby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł 👉 Dlaczego ludzie jedzą Gyokuro Liście?
Jak Gyokuro znaczenie zaczęło się
W 1835 roku kupiec herbaty o imieniu Yamamoto Kahei udał się do Uji, aby dowiedzieć się więcej o uprawie herbaty. Zauważył, że wiele rodzin uprawiających herbatę okrywało rośliny słomianą siatką, aby chronić je przed zimnem.
Odkrył, że herbata produkowana z tych zacienionych roślin jest gładsza i słodsza, i postanowił przeprowadzić kilka własnych eksperymentów. Po wyprodukowaniu kilku partii tych zacienionych herbat zauważył, że liście po ugotowaniu na parze pozostawiają zielony osad. Nazwał to „nefrytową rosą” i tak właśnie otrzymaliśmy Gyokuro oznaczający mamy dzisiaj!
Ten Gyokuro definicja może nie jest to dosłowny opis herbaty kabuse cha (herbata cieniowana) lub kuki cha (herbata łodygowa), ale przedstawia ją w bardziej artystycznym świetle, co tylko wzbogaca wiedzę na temat tej legendarnej herbaty.
Ostatnie przemyślenia na temat Gyokuro definicja
Ten Gyokuro znaczenie nie ma znaczenia, naprawdę ważne jest to, że Gyokuro smak jest świetna! Ma słodki i wytrawny smak, a herbata jest bogata w kofeinę, l-teaninę i przeciwutleniacze. Wiele osób uważa, że zastąpienie kawy zieloną herbatą, konkretnie Gyokuro , zauważają trwający dłużej stan spokojnego czuwania przez cały dzień, bez przygnębienia i zdenerwowania.
Jeśli chcesz przygotować coś Gyokuro herbatę dla siebie, możesz wypróbować herbatę od Pan Sakamoto. Pan Sakamoto to legendarny rolnik z południowej Japonii, który uprawia herbatę bez użycia pestycydów od 1985 roku. Używa własnej mieszanki nawozów, aby wyhodować silne, aromatyczne krzewy herbaciane bez szkody dla naturalnego ekosystemu.
Jego najpopularniejsze Gyokuro jest Gyokuro Cha musume, mocna zielona herbata z odmiany Yabukita. Ta herbata ma wyrazisty, pikantny smak i przyjemne kwiatowe nuty.