Czy istnieje coś takiego jak herbata o smaku kawy? 🍵☕️
W tym artykule przyjrzymy się kilku różnym rodzajom herbat, które mogą mieć smak bardzo podobny do kawy.
Przeanalizujemy również listę herbat o wysokiej zawartości kofeiny, abyśmy mogli znaleźć najlepszą herbatę, która może zastąpić kawę.
Zacznijmy 👇
4 rodzaje herbaty o smaku kawy
#1 Kuki Hojicha

Jeśli szukasz herbata o smaku kawy, nie możesz być lepszy niż kuki Hojicha . To ciemno palona herbata z łodyg, produkowana przez pana Issina w Takachiho.
Po zakończeniu procesu palenia herbata nabiera znacznie cieplejszych i ciemniejszych aromatów, takich jak gorzka czekolada i czarna kawa.
Chociaż jest to herbata o smaku kawy, zawartość kofeiny to zupełnie inna historia.
Kuki Hojicha ma najniższą zawartość kofeiny spośród wszystkich naszych herbat, ponieważ jest wytwarzana głównie z łodyg i jest herbatą paloną.
#2 Hojicha noike

Ten Hojicha noike to kolejny świetny herbata o smaku kawy.
W porównaniu do kuki Hojicha , Ta herbata jest słodka, z nutami karmelu i kawy z mlekiem.
Noike Hojicha Herbatę stworzył pan Noike, mieszkający tuż za Kioto. Uprawia on herbatę na małym polu pośrodku lasu sosnowego.
Ponieważ pole jest otoczone wysokimi sosnami, przez cały dzień panuje w nim częściowy cień, co sprawia, że herbata jest nieco słodsza.
Noike Hojicha jest najpopularniejszy Hojicha herbatę na naszej stronie internetowej i z pewnością ją pokochasz, to jedna z najlepszych herbat dla kawoszy.
#3 Hojicha kawabataen

Ten Hojicha kawabataen jest finałem Hojicha na naszej liście. Hojicha jest prawdopodobnie najlepszym przykładem herbata o smaku kawy, więc naprawdę nie możesz się pomylić z żadnym z tych trzech.
Kawabataen nabiera nieco łagodniejszego i bardziej drzewnego smaku.
Prażenie jest gdzieś pomiędzy kuki Hojicha i noike Hojicha . Nie jest tak słodki jak noike, ale nadal nie ma tak ciężkiego pieczenia jak kuki Hojicha .
Wraz z innymi typami Hojicha Na tej liście kawabataen jest najlepszą herbatą dla kawoszy.
#4 Genmaicha Hagiricha

Na koniec naszej listy herbat o smaku kawy mamy Genmaicha Hagiricha.
Ta herbata nie jest tak prażona jak pozostałe, ale zawiera kawałki prażonego ryżu, które nadają jej przyjemny, ciepły, zbożowy smak.
Ta herbata powstaje poprzez połączenie nieprażonych liści herbaty z prażonym ryżem, a ich smaki doskonale się ze sobą komponują.
Genmaicha ma niską zawartość kofeiny i przyjemny smak popcornu lub płatków śniadaniowych.
To świetna herbata na poranek, jeśli starasz się ograniczyć kofeinę, lub po południu, jeśli masz problemy z zasypianiem w nocy.
Inne niż Hojicha , Genmaicha jest najlepszą herbatą dla kawoszy.
Jakie rodzaje herbaty są najlepsze dla kawoszy?

#1 Kuki Hojicha
kuki Hojicha jest naprawdę idealna herbata dla kawoszy.
Łącząc smak ciemno palonych ziaren z niską zawartością kofeiny, otrzymujesz idealny zamiennik porannej filiżanki kawy!

#2 Hojicha
Hojicha ogólnie jest dobry herbata dla kawoszy.
Chociaż większość zielonych herbat ma bardziej trawiasty lub roślinny profil smakowy,, Hojicha opiera się znacznie mocniej na cieplejszych nutach karmelu, czekolady i oczywiście kawy.

#3 Genmaicha
Genmaicha może być dobrym herbata dla kawoszy ponieważ ma niską zawartość kofeiny i więcej tych prażonych smaków zbożowych, które mogą naprawdę rozgrzewać o poranku.

#4 Ceremonialna Matcha
Ponieważ ceremonialna matcha ma tak wysoką zawartość kofeiny, że może być świetnym herbata dla kawoszy napojem, który wymaga uzupełnienia kofeiny.
Wystarczy wymieszać 4 gramy proszku matcha z odrobiną wody, a otrzymasz herbatę z większą ilością kofeiny niż kawa!

#5 Gyokuro
Gyokuro to kolejna dobra herbata o wysokiej zawartości kofeiny dla kawoszarek.
Jedna mocna filiżanka może zawierać tyle samo kofeiny, co kawa, ale bez skutków ubocznych, takich jak drżenie, oszołomienie czy nerwowość. Smak jest również o wiele łagodniejszy!
Jaka jest najlepsza herbata z kofeiną zamiast kawy?
Jeśli szukasz herbaty, która zastąpi kawę, możesz znaleźć wiele świetnych opcji o wysokiej zawartości kofeiny. W kolejnej sekcji przedstawimy 5 różnych herbat, którymi możesz delektować się rano zamiast filiżanki kawy.
#1 Matcha
Matcha jest prawdopodobnie najlepszą herbatą zastępującą kawę, ponieważ może zawierać bardzo dużo kofeiny. Zwykła porcja ceremonialnej herbaty matcha może zawierać około 68 mg kofeiny. Chociaż może się to wydawać niewiele w porównaniu z filiżanką mocnej kawy, w tym przypadku używa się tylko 2 gramów proszku matcha. Jeśli naprawdę chcesz zwiększyć ilość kofeiny w filiżance matchy, możesz po prostu dodać podwójną ilość proszku. Dzięki temu smak będzie znacznie bogatszy i bardziej skoncentrowany, a zawartość kofeiny wzrośnie do 138 mg na porcję. Jeśli użyjesz wyższego stosunku proszku do wody, matcha może zawierać nawet więcej kofeiny niż kawa, co czyni ją najlepszą herbatą zastępującą kawę
#2 Gyokuro
Kolejna dobra herbatą zastępującą kawę Jest Gyokuro . Typowa filiżanka kawy zawiera od 95 do 105 mg kofeiny. Porównaj to z porcją Gyokuro herbata, która może zawierać od 120 do 140 mg kofeiny na filiżankę. Mimo że Gyokuro zawiera więcej kofeiny niż kawa, nie odczujesz tych samych efektów. Zamiast nagłego przypływu energii i późniejszego załamania w ciągu dnia, Gyokuro Osoby pijące kofeinę twierdzą, że ich energia spokoju utrzymuje się dłużej w ciągu dnia. Jest to prawdopodobnie zasługą l-teaniny, która może działać uspokajająco na organizm i spowalniać wchłanianie kofeiny.
#3 Kabuse Sencha
Często zapominanym herbatą zastępującą kawę napojem jest Kabusecha. Im dłużej herbata jest parzona, tym więcej kofeiny zawiera. Gyokuro i matcha są zacieniane przez 3 tygodnie lub dłużej przed zbiorem, herbata jest uważana za kabusecha lub kabuse Sencha Jeśli będzie zacieniona przez 10-20 dni. Oznacza to, że zawartość kofeiny będzie znacznie wyższa niż w zwykłej zielonej herbacie, ale nadal nie będzie jej tak dużo, jak w herbacie takiej jak… Gyokuro . Jeśli próbujesz stopniowo ograniczać spożycie kofeiny, może to być dobry krok naprzód.
#4 Sencha
Sencha jest najpopularniejszym rodzajem herbaty w Japonii i może być świetnym herbatą zastępującą kawę. Sencha jest najbardziej zróżnicowaną kategorią na świecie japońskiej zielonej herbaty i w zależności od tego, jakie smaki lubisz, możesz znaleźć Sencha Herbata idealnie dopasowana do Twoich potrzeb. Jeśli wolisz łagodniejsze, bardziej wytrawne smaki herbaty, możesz wybrać herbatę bez barwników. Sencha jak Sencha Isagawa. Jeśli jesteś fanem tych wyrazistych, gotowanych na parze smaków warzyw, możesz zdecydować się na głęboko gotowane na parze fukamushi Sencha jak murasaki Sencha .
#5 Kamairicha
Finał herbatą zastępującą kawę Jest Kamairicha . Jest to częściowo palona zielona herbata, coś pomiędzy Hojicha i Sencha . W profilu smakowym wyczuwalne są bardziej orzechowe nuty, takie jak prażone migdały i orzechy laskowe. Ta herbata ma stosunkowo wysoką zawartość kofeiny w porównaniu z herbatami takimi jak bancha i Hojicha , ale nie tak wysoko jak Gyokuro . Jeśli jesteś kawoszem, możesz to postrzegać jako pomost między bardziej palonymi smakami a świeższymi, bardziej roślinnymi aromatami.
Jaka herbata najlepiej zastąpić kawę?
Jeśli szukasz najlepszą herbatą dla kawoszy, Pierwszą rzeczą, którą musisz sobie zadać, jest to, czy szukasz herbaty o wysokiej zawartości kofeiny, czy herbaty o smaku podobnym do kawy. Obie herbaty istnieją, ale różnią się rodzajem. W tej krótkiej sekcji przyjrzymy się najlepszą herbatą zastępującą kawę zarówno smakowi, jak i zawartości kofeiny.
W zależności od smaku: Kuki Hojicha
Jeśli szukasz najlepszą herbatą zastępującą kawę jeśli chodzi o smak to musi być kuki Hojicha . Smak tej herbaty jest niemal identyczny z czarną kawą. Przyzwyczajenie się do niej może zająć trochę czasu, ponieważ jest znacznie słabsza w porównaniu z mocną kawą, ale po pewnym czasie Twoje kubki smakowe się zmienią i z przyjemnością sięgniesz po tę ciepłą filiżankę herbaty przed pracą. Kuki Hojicha to najlepsza herbata dla kawoszy pod względem smaku.
Według zawartości kofeiny: Matcha
Jeśli szukasz najlepszą herbatą zastępującą kawę Jeśli chodzi o zawartość kofeiny, matcha to najlepszy wybór. Chociaż matcha ma tyle samo, a nawet więcej kofeiny niż kawa, ogólne odczucia są znacznie lepsze. L-teanina zawarta w matchy może spowolnić wchłanianie kofeiny, dzięki czemu zamiast nagłego zastrzyku energii, uzyskasz bardziej długotrwałe uczucie „spokoju i czujności” przez cały dzień. Wielu miłośników herbaty preferuje to rozwiązanie i sięga po matchę jako napój podczas długich okresów pracy i nauki. Matcha to najlepszą herbatą dla kawoszy najlepszy zamiennik kofeiny.
Herbata ziołowa o smaku kawy
Skoro omówiliśmy najlepszą herbatą dla kawoszy, poświęćmy chwilę na przyjrzenie się kilku różnym rodzajom naparów ziołowych. Aby można ją było uznać za prawdziwą herbatę, musi pochodzić z krzewu herbacianego Camelia sinensis. Napary ziołowe, takie jak rumianek i mięta pieprzowa, są często nazywane herbatami, ale w rzeczywistości są to napary ziołowe. Dla uproszczenia możemy nazwać je „herbatkami ziołowymi” i przejrzeć listę najlepszych herbaty ziołowej o smaku kawy.
#1 Herbata z karobu

Herbata z karobu to prawdopodobnie najlepsza herbata ziołowa o smaku kawy.
Ten napar ziołowy jest przygotowywany z suszonych, zmielonych owoców karobu i może mieć smak bardzo podobny do kawy lub czekolady.
Roślina ta ma wiele korzyści zdrowotnych i od dawna jest stosowana jako zdrowy substytut kawy i czekolady.
Możesz po prostu zaparzyć go w gorącej wodzie, a otrzymasz ciepły napój o smaku podobnym do gorącego kakao lub kawy.
#2 Herbata z żołędzi

Kolejny Herbata ziołowa o smaku kawy to herbata z żołędzi.
Herbata z żołędzi może brzmieć jak nowy trend, ale wspominano o niej już w XIX wieku.
Żołędzie można zmielić i wykorzystać w różnych rodzajach ziołolecznictwa.
Można je zaparzyć w wodzie, aby uzyskać ziołową herbatę zastępującą kawę.
#3 Herbata z korzenia mniszka lekarskiego

Korzeń mniszka lekarskiego to kolejny Herbata ziołowa o smaku kawy.
Ten napar powstaje poprzez zaparzanie korzeni mniszka lekarskiego w gorącej wodzie i chociaż smak znacznie różni się od smaku kawy, można go używać jako zamiennika.
Ta napar jest bardzo bogata w witaminę K i uważa się, że korzystnie wpływa na kości.
#4 Herbata z korzenia cykorii

Czwartym Herbata ziołowa o smaku kawy naparem jest korzeń cykorii.
Herbata z cykorii jest popularnym zamiennikiem kawy, ponieważ mielona cykoria ma podobny smak i aromat do kawy.
Zarówno herbata z cykorii, jak i kawa mają ciepły, ziemisty, orzechowy smak, który dobrze komponuje się ze słodkimi wypiekami i śniadaniami.
#5 Herbata jęczmienna

Herbata jęczmienna to ostatnia Herbata ziołowa o smaku kawy. Ta herbata jest bardzo popularna w Japonii, gdzie nazywa się ją „mugicha”.
Herbata jest często prażona, co sprawia, że nabiera bardziej ziemistego lub orzechowego smaku, dzięki czemu dobrze zastępuje kawę.
Podobnie jak inne herbaty na tej liście, herbata jęczmienna jest naturalnie bezkofeinowa, więc może być przyjemną przekąską, którą można delektować się o każdej porze dnia.
Najlepsze herbaty o niskiej zawartości kofeiny
Najlepszy herbata dla kawoszy dla osób, które starają się ograniczyć spożycie kofeiny, jest to jedna z tych herbat o niskiej zawartości kofeiny. Przyjrzyjmy się 4 podstawowym rodzajom japońskich zielonych herbat o niskiej zawartości kofeiny i sprawdźmy, które z nich przypadną Ci do gustu.
#1 Bancha
Jak już wspomnieliśmy, roślina herbaciana wytwarza kofeinę jako mechanizm obronny, chroniąc się przed owadami, ale jest to głównie sposób na ochronę młodszych, bardziej wrażliwych liści. Starsze liście rośliny herbacianej są twardsze i dlatego nie potrzebują aż tak dużej ochrony. W rezultacie herbata taka jak bancha, wytwarzana ze starszych liści herbaty, będzie zawierała około 30 mg kofeiny na filiżankę. Bancha to kolejna dobra herbata dla kawoszy dla osób, które starają się ograniczyć spożycie kofeiny.
#2 Kukicha
Kukicha to kolejna dobra zielona herbata o niskiej zawartości kofeiny. Ponieważ liście krzewu herbacianego są bardziej podatne na owady, kofeina koncentruje się wokół liści, a nie łodyg. Oznacza to, że herbaty z połączenia łodyg i liści mają znacznie mniej kofeiny i mogą mieć przyjemny smak z nutami letniej trawy i słomy. Zwykła Kukicha z niezacienionych krzewów herbacianych będzie miała około 18 miligramów kofeiny na filiżankę, ale herbata taka jak Karigane, która jest wytwarzana z zacienionych krzewów herbacianych, będzie miała do 33 miligramów kofeiny. To nadal sprawia, że obie te herbaty mają dość niską zawartość kofeiny i zdecydowanie nadają się jako zamiennik kawy, jeśli próbujesz ograniczyć jej spożycie.
#3 Hojicha
Jest ich wiele Hojicha korzyści, ale jednym z głównych powodów jest niska zawartość kofeiny. Hojicha jest pyszną prażoną zieloną herbatą, powstającą w wyniku obracania suszonych liści i łodyg rośliny herbacianej w dużym garnku lub w dużej maszynie do prażenia. Hojicha jest zwykle wytwarzana ze starszych liści i łodyg rośliny herbacianej, więc zawartość kofeiny jest naturalnie niższa. Należy jednak pamiętać, że liście tracą również część kofeiny podczas samego procesu palenia. Dzięki temu całkowita zawartość kofeiny spada do rozsądnego poziomu około 20 mg lub 1/5 filiżanki kawy. Połączenie niskiej zawartości kofeiny i podobnego smaku sprawia, że Hojicha Ten najlepszą herbatą dla kawoszy.
Co to jest
#4 Genmaicha
Ponieważ prażony ryż dodawany do liści herbaty nie zawiera kofeiny, a sama herbata jest często przygotowywana ze starszych liści, te herbaty mają zazwyczaj bardzo niską zawartość kofeiny. Filiżanka (8 uncji) Genmaicha będzie zawierać około 18 mg kofeiny. Mała filiżanka kawy będzie zawierać około 100 mg kofeiny, więc wyraźnie Genmaicha znajduje się w dolnej części spektrum kofeiny. Ze względu na bardziej palone smaki i niską zawartość kofeiny, Genmaicha to świetny herbata dla kawoszy próba ograniczenia kofeiny.
Powody, dla których herbata jest podobna do kawy
kofeina

Po pierwsze, możemy zacząć od najbardziej oczywistego podobieństwa, czyli faktu, że oba napoje zawierają kofeinę. To główny powód, dla którego te dwa napoje stały się tak popularne na całym świecie.
Chociaż niektórzy uważają kawę za napój na pobudzenie, a herbatę za napój na wyciszenie, w rzeczywistości herbata może zawierać o wiele więcej kofeiny, niż mogłoby się wydawać.
Chociaż wiele herbat w torebkach niskiej jakości ma dość niską zawartość kofeiny, wysokiej jakości herbaty liściaste mogą mieć jej dość dużo.
Gyokuro to prawdopodobnie herbata o najwyższej zawartości kofeiny, z zawartością aż 120-140 mg na filiżankę 237 ml.
To mniej więcej tyle, co filiżanka kawy, która zawiera około 100 mg kofeiny na filiżankę 237 ml.
Zielona herbata może nie dać tak silnego pobudzenia, ponieważ l-teanina spowalnia wchłanianie kofeiny, zapewniając energię na dłużej przez cały dzień, bez efektu „załamania” i drżenia.
Dwa główne gatunki herbaty i kawy
Drugie podobieństwo między nimi dotyczy rośliny. Zarówno herbata, jak i kawa pochodzą z dwóch głównych gatunków roślin.
Robusta i Arabica stanowią prawie całą kawę eksportowaną na cały świat, podobnie jak Camelia sinensis assamica i Camelia sinensis sinensis stanowią prawie całą kawę eksportowaną na cały świat.
W obrębie tych dwóch gatunków roślin istnieją setki różnych odmian i kultywarów, podobnie jak w przypadku krzewu kawowego.
W zależności od terenu, klimatu i rodzaju produkowanej herbaty, rolnik będzie uprawiał różne rośliny.
Niektóre odmiany są słodsze, jak Saemidori i Asatsuyu, inne mają bardziej roślinny smak, jak Yabukita, a jeszcze inne, jak Gokou, mają mocniejsze nuty umami.
Kiedy roślina osiąga dojrzałość
Trzecim podobieństwem jest wiek, w którym roślina osiąga dojrzałość.
Zarówno krzew herbaciany, jak i krzew kawowy osiągają dojrzałość w wieku około 4 lat, co oznacza, że najwcześniej można je zebrać.
Jeśli chodzi o świat japońskiej herbaty, podobieństwa wciąż istnieją, ponieważ szczytową wydajność szacuje się na okres od 7 do 20 lat.
Po 20 latach wiele krzewów herbacianych w Japonii jest przesadzanych, aby zrobić miejsce nowym, chociaż w Chinach uważa się, że starsze krzewy herbaciane produkują herbaty jeszcze wyższej jakości.
Herbatę i kawę można palić
Czwarte podobieństwo wynika z procesu produkcji.
Chociaż powszechnie wiadomo, że ziarna kawy są palone w celu uzyskania określonego smaku, niektórzy mogą nie wiedzieć, że niektóre liście herbaty są palone w celu uzyskania palonych herbat.
Hojicha , dobrym przykładem jest rodzaj prażonej japońskiej zielonej herbaty. Hojicha Nadal jest zieloną herbatą, ponieważ liście są parowane po zbiorze, ale te zielone liście szybko brązowieją podczas palenia.
Kolor wyprodukowanej herbaty jest piękny, czerwonobrązowy, a jej smak opiera się bardziej na cieplejszych nutach kawy, czekolady i karmelu.
Czy wiesz, że wiele innych zielonych herbat może dać intensywnie brązowy napój? Aby dowiedzieć się dlaczego, przeczytaj artykuł 👉 Dlaczego moja zielona herbata jest brązowa?
Jak przygotowuje się ten napój
Ostateczne podobieństwo sprowadza się do sposobu przygotowania każdego napoju. Oczywiście zarówno herbata, jak i kawa są uważane za ekstrakty.
Obie używają gorącej wody, aby wydobyć pewne aspekty rośliny i pozostawić pewne elementy. Obie kontrolują to, co jest ekstrahowane, za pomocą pewnego rodzaju filtra.
Oczywiście, jeśli chodzi o parzenie obu tych napojów, czas, temperatura i proporcje mają znaczenie. Wyjaśnienia dotyczące kawy pozostawiam ekspertowi od kawy, ale mogę pokrótce omówić parametry parzenia japońskiej zielonej herbaty.
Musisz użyć 5 gramów liści i 150 ml wody. Woda powinna być raczej ciepła niż gorąca, około 60-70 stopni Celsjusza lub 140-160 stopni Fahrenheita. Możesz pozostawić liście w wodzie nieprzerwanie przez 1 minutę, a następnie przelać je do filiżanki. Gliniany czajniczek, którego używasz, powinien mieć wbudowany filtr, który zapobiega przedostawaniu się liści do filiżanki.
Dlaczego warto zastąpić kawę herbatą?
zastąpienie kawy zieloną herbatą może oferować szereg korzyści zdrowotnych. Zielona herbata ma wiele unikalnych właściwości, które przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia. Oto kilka kluczowych zalet zmiany:
- Bogata w przeciwutleniacze
- Uspokajający aminokwas (L-teanina)
- Poprawione nawodnienie
- Zmniejszenie nerwowości i lęku
- Potencjalne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego
- Zdrowie zębów
Czy zielona herbata jest lepsza od kawy? Tak! 🍵🆚☕️