fukamushi kontra Sencha Szczegółowe porównanie przeprowadzone przez eksperta od herbaty

fukamushi kontra Sencha  to porównanie, które często się powtarza, a te dwie herbaty są rzeczywiście bardzo podobne.

W tym artykule porównamy te dwie herbaty' Kolorsmakmetody parzeniakorzyści zdrowotne i poziom kofeiny. Po przeczytaniu tego artykułu zrozumiesz, co je łączy, co je różni i dlaczego warto spróbować każdej z nich, aby przekonać się, która bardziej Ci smakuje!

Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy! 🍃

 

Zanim przejdziemy do szczegółowego porównania, czym różni się fukamushi od Sencha ?

 

fukamushi Sencha przeciwko Sencha

Sencha herbata jest najpopularniejszą zieloną herbatą spożywaną w Japonii.

Te herbaty są parowane po zbiorze i mogą przybierać szeroką gamę różnych smaków. 

 

fukamushi Sencha  odnosi się do Sencha  gotowane na parze przez dłuższy czas, co powoduje różnice w smaku, przygotowaniu i korzyściach zdrowotnych fukamushi Sencha przeciwko Sencha

 

Kolor

fukamushi kontra Sencha kolor herbaty

Jeśli kiedykolwiek widziałeś zdjęcie tych super żywych zielonych herbat, prawdopodobnie jest to fukamushi Sencha . regularny Sencha Herbaty mogą zacząć nabierać bardziej zielonego odcienia, ale zazwyczaj przyjmują odcień żółtego lub żółtozielony.

fukamushi Sencha Z drugiej strony, może dać jasny, mętny, zielony napar, szczególnie podczas drugiego parzenia. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego niektóre herbaty są zielone, żółte lub brązowe, przeczytaj ten artykuł na temat 👉 kolory herbaty.

 

fukamushi Sencha przeciwko Sencha profil smakowy

Sencha to szeroka kategoria herbaty pod względem smaku, a wiele z tego zależy od sposobu parzenia herbaty. Krótko parzona Sencha może przybrać łagodniejszy, nieco bardziej suchy smak i fukamushi Sencha Herbaty z nutami tych gotowanych na parze warzyw. 

Zwykła gotowana na parze Sencha lub chu mushi Sencha leży gdzieś pośrodku, z niektórymi z tych gotowanych na parze warzyw lub smaków szpinaku, które można uzyskać z fukamushi Sencha , a także te świeższe, bardziej cytrusowe smaki, do których możesz być przyzwyczajony podczas krótkiego gotowania na parze Sencha . 

A tak przy okazji, jeśli chcesz poznać różne profile smakowe wszystkich zielonych herbat, nasz zespół ekspertów od herbaty napisał cały artykuł, w którym omawiamy wszystkie herbaty. Koniecznie przeczytaj ten artykuł. 👉 Jak smakuje zielona herbata?

 

browarnictwo

Jedna różnica między fukamushi Sencha przeciwko Sencha  Sprowadza się do zaparzenia dwóch herbat. Ponieważ fukamushi Sencha ma tendencję do posiadania mniejszych cząstek liści, ma większą względną powierzchnię. Oznacza to, że herbata może szybciej zaparzyć się w wodzie. 

Aby zaparzyć normalną Sencha , Zalecamy użycie temperatury 60 stopni Celsjusza (140 stopni Fahrenheita) i czasu parzenia 1 minuty. Aby zaparzyć fukamushi Sencha , Zalecamy użycie tej samej temperatury, ale tym razem możesz pozwolić liściom parzyć się tylko przez 45 sekund. To jedna z wielu różnic między fukamushi kontra Sencha

Jeśli chcesz nauczyć się warzyć Sencha herbatę, możesz skorzystać z tego kompletnego przewodnika 👉 jak zaparzyć Sencha Herbata krok po kroku.

 

fukamushi kontra Sencha korzyści zdrowotne

fukamushi i Sencha korzyści zdrowotne

Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne fukamushi Sencha przeciwko Sencha , Obie herbaty są zasadniczo takie same, z jednym wyjątkiem.

Podczas procesu głębokiego gotowania na parze liście herbaty ulegają rozdrobnieniu, co pozwala na przedostanie się większej ilości substancji do filiżanki. Oznacza to, że pijąc herbatę fukamushi, otrzymujesz większą dawkę związków zawartych w liściach.

Przygotowując zwykłą herbatę Sencha W przypadku większych liści więcej tych związków pozostaje w czajniczku, a mniej przedostaje się do filiżanki. To kolejna istotna różnica między fukamushi kontra Sencha

 

Zawartość kofeiny

Sencha kofeina poziom będzie wynosił mniej więcej 40 mg kofeiny na porcję, a zakres ten będzie zależał od rodzaju użytej herbaty i sposobu jej przygotowania. Fukamushi Sencha będzie również nieco wyższa w porównaniu z kofeiną Sencha . Różnica może jednak nie być aż tak drastyczna.

Krzew herbaciany wytwarza kofeinę na zewnętrznej stronie liści, aby chronić je przed owadami. Kofeina może być bardzo gorzka, a nawet trująca dla małych owadów, dlatego stanowi dobrą warstwę ochronną. Ponieważ kofeina znajduje się na zewnętrznej stronie liścia herbaty, można ją łatwo wyekstrahować z wody. Sugerowałoby to, że nie byłoby aż tak dużej różnicy w zawartości kofeiny w fukamushi kontra Sencha

Jeśli interesuje Cię pełny ranking kofeiny w zielonych herbatach, możesz przeczytać ten artykuł na 👉 która herbata ma najwięcej kofeiny.

 

Ostateczny werdykt w sprawie Fukamushi vs. Sencha

Dłuższy proces gotowania na parze jest przyczyną wszystkich różnic między fukamushi Sencha przeciwko Sencha . Proces ten prowadzi do mniejszych cząsteczek liści, żywszego koloru i pełniejszego smaku. Choć kilka sekund gotowania na parze może wydawać się niewielką różnicą, przyczynia się do wszystkich różnic w smaku. fukamushi kontra Sencha .

Jeśli jesteś zainteresowany spróbowaniem fukamushi Sencha dla siebie polecamy Murasaki Sencha Od pana Kawaji. Pan Kawaji to utalentowany rolnik z południowej Japonii, który specjalizuje się w stosowaniu herbat parowanych na głębokim oleju. Produkuje swoje herbaty na małej farmie na wsi, bez użycia pestycydów i chemikaliów.

Powrót do blogu

1 komentarz

This was a very nice article. I would enjoy reading comparisons between other teas. Thanks

Ted Nemeth

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4