Ze wszystkich nazw herbat na świecie, oolong z kaczego gówna jest chyba najbardziej nietypowa.
W tym artykule przyjrzymy się oolongowi z kaczego łajna, jak smakuje herbata oolong i skąd wzięła się jej tak osobliwa nazwa.
Porównamy ją również z innymi podobnymi herbatami, aby zobaczyć, co ją wyróżnia.
Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy. 💩 🤎
Czym jest oolong z kaczego łajna?
Jeśli chodzi o oolong z kaczego łajna, jest wiele do omówienia.
Po pierwsze, powinniśmy zdefiniować, czym jest herbata oolong. Herbata oolong jest częściowo utleniona, co plasuje ją pomiędzy zieloną herbatą a czarną herbatą i czasami ma podobne cechy smakowe z każdą z nich.
Herbaty oolong pochodzą głównie z Chin i Tajwanu, ale są też niesamowite Japońskich herbat oolong jak Herbata Miyazaki High Mountain Oolong z południowej Japonii, które mają przyjemny, lekki i kwiatowy smak.
Skąd pochodzi Duck Shit Oolong?
Duck Shit Oolong to rodzaj Dancong Oolong, a oficjalna nazwa w języku mandaryńskim to Ya Shi Xiang.
Jest ona zazwyczaj uprawiana w górach Phoenix w prowincji Guangdong i uważa się, że pierwotnie została odkryta w wiosce Ping Keng Tou.
Jak w przypadku większości herbat, jej produkcja rozprzestrzeniła się z czasem z pierwotnego miasta, w którym powstała.
Herbata Dancong Oolong, znana również jako Ya Shi Xiang
Dancong to kategoria herbat oolong, które mają wiele wspólnych cech. Te herbaty są uprawiane w górach WuYi na bardzo kamienistych, bogatych w minerały glebach.
Minerały te przenikają do liści krzewu herbacianego i można je naprawdę wyczuć jako mrowienie na podniebieniu.
Herbaty Dancong oolong są często charakteryzowane i dzielone na podstawie aromatu.
Słowo oznaczające aromat to „Xiang” i można je znaleźć w pełnej nazwie większości herbat Dancong oolong. Na przykład Xing Ren Xiang tłumaczy się jako „aromat migdałów”, a Zhi Lang Xiang to aromat orchidei (konkretnie orchidei Zhi Lang).
Ciekawostką jest herbata taka jak Ya Shi Xiang, dosłownie oolong o aromacie kaczego gówna.
Chociaż inne rodzaje herbat Dancong oolong noszą nazwy pochodzące od przyjemnych aromatów, takich jak migdały, melon czy orchidea, ta naprawdę się wyróżnia.
W następnej sekcji dowiemy się, skąd wzięła się nazwa tej herbaty i jaki jest jej smak.
Dlaczego nazywa się Duck Shit Oolong?
Istnieje kilka różnych teorii (lub legend, jeśli wolisz) na temat tego, dlaczego herbata nazywa się Duck Shit Oolong.
Nieprzyjemna nazwa, przez którą ludzie nie chcą jej spróbować
Najpopularniejsza z nich głosi, że pierwotny rolnik, który odkrył tę herbatę, nie chciał, aby sekret wyszedł na jaw, więc nadał jej nieatrakcyjną nazwę, aby ludzie nie chcieli jej spróbować.
Gdyby tak było, jego strategia z pewnością by się nie sprawdziła, ponieważ teraz ludzie na całym świecie masowo sięgają po tę herbatę ze względu na jej nietypową nazwę.
Pierwotnie zapładniana odchodami kaczek
Inna teoria głosi, że podobnie jak w przypadku herbaty pandy, zapładnianej odchodami pandy, oolong z kaczego łajna był pierwotnie zapładniany odchodami kaczek. To mogło być prawdą kiedyś, ale na pewno nie jest już prawdą.
Niezależnie od tego, jak herbata otrzymała swoją nazwę, nie da się zaprzeczyć, że zainteresowała ona światem herbaty wiele osób, które inaczej by się nią nie zainteresowały. Sama herbata może być również bardzo smaczna, pod warunkiem, że trafi w dobre ręce!
Jak powstaje oolong z kaczego łajna?
Podobnie jak większość herbat oolong, oolong z kaczego gówna powstaje ze starszych liści krzewu herbacianego. Gdyby plantator herbaty chciał wyprodukować wysokiej jakości zieloną herbatę, taką jak… Gyokuro , Używali młodszych liści krzewu herbacianego, ponieważ mają one najsłodszy smak i są najbogatsze w składniki odżywcze.
Jeśli interesuje Cię produkcja herbaty, zdecydowanie zalecamy zapoznanie się z artykułem 👉 Jak powstaje herbata? Pełne wyjaśnienie ekspertów od herbaty. Ten artykuł omawia wszystkie podstawy!
Zbieranie oolonga z kaczego łajna
W przypadku herbat oolong proces przetwarzania jest tak intensywny, że rolnik jest w stanie wykorzystać starsze liście krzewu herbacianego i manipulować smakiem poprzez staranny i pracochłonny proces produkcji. Następnie liście są rozkładane i pozostawiane do więdnięcia. Jest to prawdopodobnie najbardziej spójna faza produkcji wśród wszystkich rodzajów oolongów, która pozwala na zmniejszenie całkowitej zawartości wilgoci bez stosowania intensywnego ciepła.
Przyspieszenie utleniania
Następnie liście są rzucane na bambusowe maty, co powoduje ich rozdrobnienie i wydobycie na powierzchnię pewnych związków chemicznych, które ulegają utlenieniu. W ten sposób rolnik może przyspieszyć proces utleniania i uzyskać brzoskwiniowe lub kwiatowe aromaty w herbacie.
Zatrzymanie utleniania
Po przyspieszeniu procesu utleniania przez rolnika nadszedł czas, aby go zatrzymać. Odbywa się to poprzez zastosowanie ciepła, a w przypadku oolongu z kaczego łajna, poprzez wypalanie na patelni. Po podgrzaniu liście nie ulegną dalszemu utlenianiu i można je poddać procesowi pieczenia na węglu drzewnym, aby uzyskać cieplejszy, bardziej palony smak.
Liście są zwijane w paski, a nie w kulki, a kolor herbaty są dość ciemne. Ponieważ herbata jest wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego, są one dość duże i zajmują sporo miejsca w opakowaniu.
Jak smakuje oolong z kaczego łajna?
Podobnie jak wiele herbat oolong Dancong, oolong z kaczego gówna charakteryzuje się intensywną mineralnością, która mocno obciąża podniebienie i może wywołać przyjemne mrowienie w ustach. Z tej herbaty powstaje przejrzysty napar o bursztynowej barwie.
Aromat zawiera wiele nut kwiatowych, co jest jednym z powodów, dla których niektórzy chcą zmienić nazwę na oolong z aromatem wiciokrzewu.
W smaku oolong z kaczego gówna wyczuwalne są słodsze nuty suszonego miodu lub owoców, ale dominują nuty smakowe zmierzają w kierunku kwiatowym.