Pewnie widzieliście już filmiki koicha na naszym Instagramie i TikToku. Pewnie zastanawiacie się: „co to za herbata?”. W tym artykule dowiecie się o niej wszystkiego. koicha Odgrywa ona znaczącą rolę w japońskiej ceremonii parzenia herbaty, może być bogata w korzyści zdrowotne i może być świetnym dodatkiem do przepisów na latte i matcha desery. Omówimy, czym koicha jest, jak ją przygotować i czym jest
Obejrzyj film o herbacie Koicha
Czym jest Koicha?
koicha To specjalny rodzaj pasty matcha przygotowanej z połowy ilości wody i podwójnej ilości proszku. Wiele osób pyta, dlaczego po prostu nie powiemy, że jest zrobiona z 4 razy większej ilości proszku, i rzeczywiście jest ku temu powód.
Przygotowując typową porcję usuchy lub matchy pitnej, używasz 2 gramów proszku i 100 ml wody. Następnie ubijasz herbatę matcha aby uzyskać tę piękną piankę na wierzchu.
Jeśli chodzi o przygotowanie koicha, należy użyć 4 gramów proszku i 50 mililitrów wody. Jeśli użyjesz 8 gramów proszku i 100 mililitrów wody, otrzymasz herbatę zawierającą prawie 300 mg kofeiny, co byłoby zdecydowanie za dużo. Dlatego ważne jest, aby przestrzegać zasady podwójnej ilości proszku i połowy ilości wody, aby zapewnić sobie odpowiednią porcję zielonej herbaty koicha.
Jak przygotować koichę?
Najpierw opowiemy trochę o tym, jak przygotować koichę. Musisz zacząć od przygotowania proszku matcha. Aby przygotować herbatę koicha, Możesz użyć tylko bardzo gładkiej matchy, takiej jak matcha washimine, w przeciwnym razie będzie bardzo gorzka. Nazywamy tę matchę koicha matcha, co oznacza, że nadaje się do herbaty koicha.
Korzyści ze stosowania Koicha Matcha
Krok 1: znajdź idealną Matchę do przygotowania Koicha
Ten matcha washimine pochodzi z krzewu herbacianego okumidori, znanego z łagodniejszego smaku i mniejszej goryczki. Przygotowanie matchy w formie pasty, takiej jak zielonej herbaty koicha, koncentruje smak, dzięki czemu każda nuta goryczki zostanie wzmocniona. Dobra koicha matcha jak matcha washimine, nie będzie miała zbyt gorzkiego posmaku, więc nawet przy tak wysokim stężeniu napar pozostanie przyjemny i gładki.
Krok 2: przesiej proszek Matcha
Gdy znajdziesz dobry koicha matcha do użycia, możesz przesiać 4 gramy proszku na dno miska matcha. Przesiewanie nie jest tu tak ważne, jak w przypadku picia usucha, ale nadal pomaga uzyskać lepszy smak herbaty koicha.
Krok 3: dodaj wodę do miseczki Matcha
Po przesianiu proszku, czas dodać wodę. Możesz użyć 50 ml ciepłej wody o zalecanej temperaturze 60–73°C. Matcha jest zazwyczaj mniej wrażliwa na ciepło, więc możesz użyć dowolnej temperatury pomiędzy tymi wartościami.
Krok 4: wymieszaj proszek Matcha
Po dodaniu wody możesz zacząć wsypywać proszek. Możesz to zrobić zwykłą trzepaczka do matchy, chociaż możesz również użyć specjalnej trzepaczki koicha, która ma mniej włosia. Ruch ubijania herbatę koicha bardzo różni się od ruchu używanego do ubijania zwykłej usucha matcha. Jeśli chodzi o koicha, musisz po prostu zadbać o równomierne wymieszanie proszku bez grudek.
Ważną wskazówką jest, aby nie rozsmarować zbyt dużo koicha na bokach miski. Gdy gęsta pasta koicha przyklei się do ścianek miski, jej całkowite usunięcie będzie prawie niemożliwe. Aby zmaksymalizować ilość herbatę koicha, upewnij się, że przylega do dna miski.
Krok 5: czas na wypicie gładkiej Koicha
Gdy proszek i woda zostaną dobrze wymieszane, możesz po prostu przelać pastę matcha do szklanki lub wypić ją bezpośrednio z miski. To właściwie właściwy sposób spożywania herbatę koicha, który omówimy później.
Do czego służy Koicha?
koicha oznacza po prostu „gęstą herbatę” i jest używana podczas specjalnych ceremonii herbacianych. Podczas gdy większość japońskich ceremonii herbacianych, w których uczestniczą turyści, serwuje usuchę, czyli „cienką herbatę”, podczas specjalnych okazji podaje się koichę lub gęstą matchę. Picie tak mocnej mieszanki pasty ma w sobie coś, co oddaje poczucie ważności ceremonii herbacianej.
Podczas ceremonii herbacianej, podczas której herbatę koicha serwowany jest napój, zaleca się, aby gość zjadł coś słodkiego oprócz koichy. Pomoże to złagodzić goryczkę, bez dodawania jakichkolwiek substancji słodzących do herbatę koicha. Ogólnie rzecz biorąc, japońska zielona herbata nie jest zalecana dodawanie jakichkolwiek substancji słodzących. Jeśli smak jest zbyt gorzki, zamiast tego należy zjeść coś słodkiego, na przykład mochi.
Istnieje długa tradycja spożywania słodyczy, czyli „wagashi”, podczas japońskiej ceremonii herbacianej. To nie tylko połączenie smaków z herbatą, ale także prezent wręczany gościowi przez gospodarza, mający na celu wzmocnienie więzi.
Korzyści płynące z Koicha
Koncentrując proszek matcha w gęstą pastę koicha, oczywiście koncentrujesz korzyści zdrowotne herbaty. Jak zapewne wiesz, to, co wyróżnia herbatę matcha, to fakt, że jest ona mieszana bezpośrednio z wodą, a nie parzona. Oznacza to, że spożywasz cały liść, w jednym napoju. Niezależnie od tego, ile składników odżywczych zawiera 1 gram matchy, w 4 gramach matchy otrzymasz ich 4 razy więcej.
Mimo to, należy zachować ostrożność, ponieważ herbata zawiera również 4 razy więcej kofeiny. Zwykła filiżanka herbaty matcha i tak zawiera dużo kofeiny, ale koicha jest jeszcze bardziej ekstremalna.
Zastosowanie koicha
Istnieje kilka świetnych zastosowań dla herbatę koicha. Ponieważ jest tak gęsta i skoncentrowana, idealnie nadaje się do niektórych przepisów. Omówmy pokrótce kilka rzeczy, do których możesz użyć herbatę koicha do.
Koicha do latte matcha
Przygotowując latte matcha, warto zmniejszyć ilość używanej wody, aby napój był bardziej aromatyczny. Możesz po prostu zrobić mleko koicha matcha, mieszając pastę koicha z mlekiem kokosowym lub sojowym, a następnie mieszając. To o wiele bardziej aromatyczne niż użycie zwykłego usucha matcha do latte, które miałoby rozcieńczony smak.
Koicha do łączenia potraw
Możesz widzieć niektóre z naszych filmów, w których mówimy o różnych połączeniach matchy z potrawami, a w większości z nich używamy pastę koicha. Powodem jest to, że łatwo się rozprowadza, więc można ją nakładać na praktycznie wszystko. Unika się również zadławienia suchym proszkiem podczas robienia pasty.
Szczególnie dobre rezultaty uzyskaliśmy, maczając banana w odrobinie pasty koicha i jedząc go w ten sposób. Smakuje prawie jak deser!
Koicha do deserów
koicha matchaBardzo łatwo można go łączyć z różnymi przepisami. Najprostszym sposobem na zrobienie lodów matcha jest na przykład zmieszanie pasty koicha z lodami waniliowymi. Lody z zielonej herbaty lub lody matcha mogą być naprawdę pysznym przysmakiem, ale bardzo trudno je znaleźć. Przygotowanie własnych lodów matcha może być trudne, ale ta metoda zajmuje tylko kilka sekund!
Gdzie kupić Koicha Matcha
Jeśli szukasz herbaty matcha, która świetnie sprawdzi się w koicha, polecamy matcha washimine, o której wspomniano wcześniej, ale także nakai superior matcha, masudaen superior matcha i sakamoto sae matcha. Te są niezwykle gładkie i lekko słodkie, idealne do matcha koicha.
Mam nadzieję, że ten artykuł dał Ci kilka świetnych pomysłów na to, do czego możesz użyć koicha do. Może okazać się, że jest to ważny element rytuału parzenia herbaty lub prosty trik, który oszczędza czas w przepisach. Niezależnie od tego, do czego go używasz, jesteśmy wdzięczni za poświęcenie czasu na przeczytanie tego artykułu!