Wybór najlepsza herbata dla początkujących może być świetnym sposobem na zgłębienie świata japońskiej zielonej herbaty, jeśli nie wiesz, od czego zacząć. W tym artykule omówimy najlepsza herbata dla początkujących herbaty, które mogą Ci się spodobać, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z herbatą liściastą. Szukamy herbat, które smakują większości osób pijących herbatę po raz pierwszy. Zaczniemy od rankingu 5 najlepszych herbat dla początkujących, a później omówimy rodzaje herbat, które warto rozważyć, jeśli dopiero zaczynasz. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy!
6 najlepszych herbat dla początkujących
Podróżując po Japonii przez ostatnie kilka lat, spotkaliśmy się z dziesiątkami plantatorów herbaty i spróbowaliśmy setek różnych herbat. W tym czasie stworzyliśmy listę najlepsza herbata dla początkujących wymienionych poniżej.
#1 Bancha Masudaen
bancha masudaen jest mocnym kandydatem na najlepszą herbatę dla początkujących. Ta herbata jest doskonałym przykładem wykorzystania mniej pożądanych części krzewu herbacianego i przekształcenia ich w dobrą, samodzielną herbatę, co jest powracającym tematem w tym segmencie. W przypadku Banchy, jest ona wytwarzana ze starszych liści krzewu herbacianego, które mają wyższą zawartość minerałów i niższą zawartość kofeiny.
Bancha produkowana przez pana Masudę w Shizuoce ma łagodny, zbożowy lub drzewny smak, który jest bardzo przyjemny. Smak tej herbaty utrzymuje się od zaparzenia do zaparzenia, dzięki czemu liście można wykorzystać 5-6 razy, zanim stracą aromat. To jeszcze bardziej obniża cenę tej herbaty tania zielona herbata liściasta i możesz się nią delektować za zaledwie kilka centów za szklankę!
#2 Hojicha noike

Następną herbatą, którą omówimy na naszej liście najlepszych herbat dla początkujących jest noike Hojicha . To prażona zielona herbata, wytwarzana poprzez obracanie liści herbaty na gorącej patelni, zaraz po ich całkowitym wysuszeniu. Podczas gdy większość japońskich zielonych herbat znana jest z charakterystycznych słodkich, warzywnych, a nawet lekko trawiastych aromatów, proces palenia przekształca te nuty smakowe w kawę, karmel lub czekoladę.
Dzięki temu herbata ta idealnie nadaje się na chłodne popołudnie, ale można ją również przygotować jako orzeźwiający cold brew w ciepły dzień. Zawartość kofeiny w tej herbacie jest niska z dwóch powodów. Pierwszym jest to, że herbata ta jest zazwyczaj wytwarzana ze starszych liści herbaty, co również czyni ją tańszą.
Drugim powodem jest to, że wysoka temperatura stosowana w procesie palenia może nieznacznie obniżyć zawartość kofeiny w liściach. Podobnie jak Genmaicha , Tę herbatę można również zaparzyć w cieplejszej temperaturze. Jej wszechstronność sprawia, że jest to świetna herbata dla początkujących, ale jej profil smakowy jest również poszukiwany przez wielu początkujących. Chociaż większość japońskich zielonych herbat jest świeża i orzeźwiająca,, Hojicha jest ciepła i uspokajająca, a właśnie tego początkujący szukają w filiżance herbaty.
#3 Genmaicha Hagiricha

Trzecią herbatą na naszej liście najlepszych herbat dla początkujących jest Genmaicha Hagiricha. To herbata produkowana z połączenia prażonego ryżu z liśćmi herbaty, co pozwala uzyskać unikalny profil smakowy. Większość osób lubi tę herbatę już za pierwszym razem i generalnie trudno ją zepsuć.
To jedna z tańszych japońskich zielonych herbat, idealna dla nowych nabywców herbaty, która nie jest tak wrażliwa na temperaturę parzenia. Herbata jest produkowana ze starszych, bardziej dojrzałych liści, co czyni ją tańszą, ale jednocześnie bardziej odporną na cieplejszą wodę. Ta herbata ma bardzo niską zawartość kofeiny i przyjemny, zbożowy posmak, który działa uspokajająco zarówno rano, jak i wieczorem.
#4 Latte Matcha

Kolejnym świetnym dodatkiem do najlepszej herbaty dla początkujących jest Latte matcha. Chociaż zwykła miseczka matchy to z pewnością kwestia gustu, latte z matchą stały się powszechne na całym świecie.
To dobra herbata wprowadzająca, która pozwoli Ci oswoić się ze wszystkimi smakami matchy, bez przytłaczającego, lekko trawiastego posmaku. Wystarczy wymieszać łyżeczkę lub dwie tego proszku z mlekiem owsianym lub kokosowym, wymieszać i delektować się.
Może się okazać, że jest to łatwiejsze niż przygotowanie porannej filiżanki kawy, a doznania, jakie po niej odczuwasz, będą o wiele bardziej zrównoważone. Jeśli chcesz przejść na picie miseczek matchy bez dodatku mleka i cukru, możesz wybrać matchę ceremonialną. Ma ona być naturalnie słodka i jest znacznie droższa ze względu na wszystkie dodatkowe etapy procesu produkcji. Na razie po prostu trzymaj się latte z matchą i zobacz, jak Ci zasmakuje! Zawsze możesz zacząć od tego i za każdym razem dodawać trochę mniej mleka.
#5 Fukamushi Sencha yamaga no sato

W końcu dochodzimy do fukamushi Sencha yamaga no sato. jak Genmaicha i Hojicha , To był kolejny wspaniały wynalazek XX wieku. Gotując liście herbaty na parze przez kilka sekund dłużej, producent może nadać jej łagodniejszy smak. Dłuższy proces gotowania na parze rozbija błony komórkowe liści, pozwalając na przedostanie się większej ich ilości do filiżanki. Właśnie dlatego otrzymujemy te głębokie, jadeitowo-zielone szklanki herbaty fukamushi.
Herbata jest również znacznie bardziej mętna, co zapewnia bogatszy smak i mniejszą goryczkę. Wiele herbat fukamushi, takich jak fukamushi Yamaha, doskonale sprawdza się jako cold brew. Zimna woda wydobywa z nich słodsze i bardziej owocowe nuty smakowe, dzięki czemu jest to orzeźwiający napój na upalny dzień. To jest najlepsza herbata dla początkujących kto lubi chłodną, orzeźwiającą zieloną herbatę cold brew.
#6 Gyokuro Zielona herbata Karigane Sakamoto

Następnie na naszej liście najlepszych herbat dla początkujących przechodzimy do Gyokuro Zielona herbata Karigane Sakamoto. Karigane to świetny wstęp do słodkich i pikantnych smaków, które można znaleźć w wielu japońskich zielonych herbatach. Herbata taka jak Gyokuro Może być świetna dla bardziej doświadczonych miłośników herbaty, ale intensywny smak umami może być nieco przytłaczający dla tych, którzy nie mieli dużego doświadczenia z japońską zieloną herbatą.
Karigane z kolei jest znacznie łagodniejsza. Powstaje poprzez połączenie łodyg i liści rośliny, z której powstaje Gyokuro . Czujesz nutę tego bogatego, pikantnego smaku, ale jest on dobrze zrównoważony przez te łodygi. Herbata świetnie sprawdza się jako cold brew i jest też tańsza niż jej odpowiednik. Gdy przyzwyczaisz się do smaku Karigane, możesz przejść na wyższy poziom. Gyokuro później, ale stanowi dobry punkt wyjścia do świata japońskiej zielonej herbaty premium.
Jakie są rodzaje herbaty dla początkujących?
#1 Bancha
bancha jest jedną z najlepsza herbata dla początkujących. Chociaż większość wysokiej jakości zielonych herbat, takich jak Sencha , Gyokuro Matcha i matcha są wytwarzane z młodszych liści krzewu herbacianego, a Bancha ze starszych.
Chociaż krzew herbaciany musi produkować dużo kofeiny, aby chronić młodsze, delikatniejsze liście przed owadami, te twardsze liście produkują jej mniej. Herbata może również zawierać starsze łodygi herbaciane, na których znajduje się odrobina kory.
Smak banchy jest również zupełnie inny. Chociaż Sencha Choć Bancha ma mocniejszy profil smakowy, bazujący na gotowanych na parze warzywach, to w smaku Banchy dominują nuty ciepłego drewna, płatków zbożowych i popcornu. Wyczuwalne są w niej lekkie nuty cytrusowe, ale nie są one zbyt ostre w smaku.
Bancha to doskonała herbata na przekąskę, ponieważ dobrze komponuje się z orzechami i popcornem. Herbatę tę często pije się po posiłku, aby wspomóc trawienie.
#2 Genmaicha
Kolejny najlepsza herbata dla początkujących Jest Genmaicha . Genmaicha Powstaje poprzez połączenie liści herbaty z prażonym ryżem. Podobnie jak wiele innych herbat z tej listy, Genmaicha Została wynaleziona, aby wydłużyć czas zbiorów herbaty.
W trudnych czasach ludzie dodawali prażony ryż do liści herbaty, aby zwiększyć jej zapas. Może być również pomocna w okresach postu, ponieważ smak tej herbaty przypomina miską ciepłego ryżu. Herbata stała się dość popularna ze względu na niższą cenę, ciepły smak zbożowy i niższą zawartość kofeiny.
Ta herbata jest często serwowana w restauracjach, ponieważ jest lubiana i zawiera mało kofeiny. Liście używane do jej produkcji to starsze liście krzewu herbacianego, co czyni ją podobną do jednej z wcześniej tanich zielonych herbat liściastych wspomnianych przez nas bancha.
#3 Hojicha
Hojicha jest trzeci najlepsza herbata dla początkujących. To prażona herbata, odkryta w XX wieku, gdy producenci herbaty ponownie chcieli mieć pewność, że będą mogli w pełni wykorzystać swoje zbiory. Herbata ta również wytwarzana jest ze starszych liści krzewu herbacianego, ale są one prażone, aby nadać im cieplejsze nuty smakowe kawy, karmelu, a nawet czekolady.
Liście są obracane w maszynie do prażenia lub na dużej, gorącej patelni, aż do całkowitego uprażenia. Liście zmieniają kolor z zielonego na brązowy, a kolor zaparzonej herbaty staje się czerwonobrązowy. Herbata ta zyskuje na popularności jesienią i zimą, a w niektórych częściach Japonii można ją nawet zobaczyć prażoną. Hojicha na targach ulicznych.
Herbatę pije się również latem, a szczególnie lubi się ją pić na zimno. Zimna woda wydobywa z herbaty więcej słodkich, karmelowych nut, tworząc przyjemny, orzeźwiający napój na upalny dzień.
#4 Kukicha
Wreszcie na naszej liście najlepsza herbata dla początkujących mamy kukicha, herbatę produkowaną poprzez połączenie łodyg z liśćmi herbaty. Herbata ta była odkryciem rolników, którzy musieli sprzedać wszystkie wyprodukowane liście herbaty i zostawały im tylko łodygi.
Odkryli, że herbata ta sprawdza się całkiem dobrze po zaparzeniu i wkrótce zaczęli eksperymentować z różnymi rodzajami herbat z łodyg. Teraz herbaty z łodyg zyskały na popularności, a niektórzy nawet je preferują ze względu na ich łagodny, słomkowy smak.
Łodygi krzewu herbacianego nie produkują tyle kofeiny, co liście, dlatego te herbaty kukicha znane są z niskiej zawartości kofeiny. Karigane to bardziej ekskluzywna herbata z łodyg, wytwarzana z łodyg i liści zacienionych krzewów herbacianych, takich jak te używane do Gyokuro . Ta herbata ma znacznie słodszy smak i świetnie sprawdza się jako cold brew. Karigane to również dobry wybór dla początkujących, ponieważ te pikantne smaki… Gyokuro Herbata to kwestia gustu, a karigane może być znacznie łagodniejsza.
Ogólne wskazówki dotyczące rozpoczęcia picia herbaty
Po wybraniu najlepsza herbata dla początkujących, należy również upewnić się, że przygotowuje się ją prawidłowo. Poniżej znajduje się krótki przewodnik po najważniejszych rzeczach, które należy wiedzieć przed zaparzeniem pierwszej filiżanki herbaty liściastej.
Nie używaj przegotowanej wody, tylko ciepłej.
To najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania japońskiej zielonej herbaty lub zielonej herbaty w ogóle. Zielona herbata ma wyższą zawartość katechin, które mogą sprawić, że herbata będzie bardzo gorzka po ich uwolnieniu. Na szczęście te katechiny uwalniają się w wyższej temperaturze, więc można po prostu zaparzyć herbatę w chłodniejszej wodzie, aby uzyskać łagodniejszy i słodszy smak.
Używaj wody wysokiej jakości
Upewnij się, że używasz filtrowanej wody do parzenia zielonej herbaty liściastej. Wapń zawarty w wodzie z kranu może zaburzyć subtelne nuty smakowe herbaty. Jeśli chodzi o wodę, staraj się, aby smak był jak najbardziej neutralny, aby nic nie przyćmiło smaku herbaty.
Zawsze wybieraj herbatę liściastą zamiast herbaty w torebkach
Drugim najczęstszym błędem popełnianym podczas parzenia zielonej herbaty jest używanie herbaty z torebek. Torebki często zawierają herbatę bardzo niskiej jakości, która może mieć mdły lub gorzki smak. Wybierając herbatę liściastą, nie tylko zyskujesz dostęp do znacznie większej różnorodności, ale także możesz cieszyć się bogatszym smakiem i doznaniami smakowymi.
Przestrzegaj prawidłowego czasu parzenia
Na koniec, ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na czas parzenia. Tak jak cieplejsza woda może wydobyć więcej katechin i goryczki z zielonej herbaty, tak samo dłuższy czas parzenia może to zrobić. W przypadku większości japońskich zielonych herbat 1 minuta w zupełności wystarczy. Gyokuro Możesz użyć 2 minut i niższej temperatury, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
Jaki jest niezbędny zestaw do parzenia herbaty dla początkujących?
kyusu
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, nie musisz inwestować w wyszukany sprzęt do parzenia, wystarczy, że masz pod ręką kilka doskonałych herbat. Możemy nawet zapewnić Ci darmowy czajniczka Kyusu po zapisaniu się do miesięczny klub herbaciany. W ramach comiesięcznego klubu herbacianego będziemy co miesiąc wysyłać Ci do spróbowania różne herbaty liściaste z całej Japonii. W pierwszym miesiącu zaczniemy od kilku naszych smaków dla początkujących, a potem przejdziemy do kolejnych. Oczywiście nie tylko będziesz mieć okazję spróbować wszystkich rodzajów japońskich zielonych herbat, ale także otrzymasz najlepsze narzędzie do ich parzenia.
Dzbanek Kyusu został zaprojektowany, aby zaparzyć najlepszą filiżankę japońskiej zielonej herbaty. Daje liściom dużo miejsca na rozwinięcie się i uwolnienie smaku do wody. Po zakończeniu parzenia, imbryk automatycznie odfiltruje liście w trakcie nalewania. Zapisz się do comiesięcznego klubu herbacianego i zdobądź swój pierwszy imbryk Kyusu gratis!
Filiżanka pysznej herbaty
Filiżanka to kolejny element, którego będziesz potrzebować do zaparzenia herbaty, ale możesz po prostu użyć tego, co masz w domu. Ważne jest tylko, aby filiżanka była odporna na wyższe temperatury.
Co zrobić, jeśli nie wiem, od czego zacząć?
Wciąż nie wiesz, od czego zacząć po przeczytaniu naszych propozycji najlepszych herbat dla początkujących? Żaden problem, możesz po prostu spróbować wszystkich! Dzięki naszym zestawom degustacyjnym możesz spróbować kilku różnych herbat i przekonać się, które najbardziej Ci smakują. W ten sposób nie musisz ograniczać się do jednej herbaty, dopóki nie będziesz pewien, że Ci posmakuje!
próbki herbaty liściastej
Podczas naszych podróży po Japonii wybraliśmy listę 30 najlepszych rodzajów matchy, Sencha , Hojicha , Genmaicha , kukicha, Gyokuro , bancha i Kamairicha . Zebraliśmy wszystkie 30 herbat w naszej słynnej mega próbkę. Jeśli jesteś nowy, to świetna okazja, aby spróbować wszystkiego po trochu!
degustatory matcha
Oprócz zebrania różnych rodzajów herbat liściastych, stworzyliśmy również 21 różnych rodzajów herbat matcha, które naszym zdaniem przypadną Ci do gustu! Możesz ich wszystkich spróbować w naszej Próbnik herbaty Matcha, kolekcji wszystkich najlepszych herbat matcha, które znaleźliśmy w całej Japonii. Herbaty te są produkowane w różnych regionach, przez różnych rolników i z różnych odmian roślin herbacianych. Jeśli naprawdę chcesz zanurkować głęboko i poszerzyć swoje podniebienie o matchę, to jest to miejsce, w którym możesz to zrobić.
Jak myślisz, jaka jest najlepsza herbata dla początkującychKtóre z nich najbardziej nie możecie się doczekać, żeby wypróbować po raz pierwszy? Zostawcie komentarz poniżej i jak zawsze dajcie nam znać, jeśli macie jakieś pytania podczas Waszej herbacianej przygody. Dziękujemy wszystkim za przeczytanie, do zobaczenia następnym razem.